Spiritul "stejarilor" merge mai departe! Cel mai tare duo tată-fiu din rugby, reunit de ProSport!

10 mar 2011 121 afişări Rugby
Spiritul "stejarilor" merge mai departe! Cel mai tare duo tată-fiu din rugby, reunit de ProSport! Cel mai tare duo tată-fiu din rugby, reunit de ProSport! 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7965/8052177/2/joc.jpg

România întâlneşte mâine, la Tbilisi, Georgia, într-un meci detotul sau nimic pentru cucerirea trofeului Cupei Europene aNaţiunilor la rugby. O partidă în care unul dintre atuurile"stejarilor" îl reprezintă fundaşul Iulian Dumitraş.
Trecutul şi prezentul îşi dau mâna în naţionala de rugby aRomâniei. O întâlnire a generaţiilor cu aceleaşi ţeluri, în momentediferite, prinse sub acelaşi nume: Dumitraş. Tatăl, Haralambie, afăcut parte dintr-o generaţie de excepţie care învingea Franţa,Ţara Galilor şi Scoţia şi a participat la două ediţii ale CupeiMondiale, în 1987 şi 1991. Fiul, Iulian, face parte din istoriarecentă a "stejarilor". De câţiva ani, este titular pe postul defundaş al echipei României, alături de care a participat la CupaMondială din 2007, fiind aproape de a-şi trece în palmares o a douaparticipare la prestigioasa competiţie.

Într-o dimineaţă răcoroasă de martie, puţinii trecători strecoarăpriviri curioase spre cei doi bărbaţi care stau de vorbă,liniştiţi, pe micuţa alee de lângă Stadionul "Arcul de Triumf".Tonul discuţiei este monoton, însă dincolo de el se ghiceşte ofamiliaritate complice, întregită de o asemănare atât de mare, deparcă timpul a pus faţă în faţă două imagini ale aceluiaşipersonaj. "Va fi greu cu Georgia, trebuie să fiţi atenţi,disciplinaţi şi să jucaţi repede balonul. Cred că putem spera la ovictorie", explică apăsat Hari Dumitraş. Iulian zâmbeşte, îşi batetatăl pe umăr şi îl linişteşte: "Mergem acolo să câştigăm, astane-am propus la începerea CEN. Va fi greu, dar vom lupta până lacapăt".

"Suntmândru de el"

Iulian Dumitraş (28 de ani) pare copia perfectă a tatălui său.Acelaşi gabarit (1,90 m şi 104 kg), aceeaşi sinceritate înrăspunsuri şi o modestie în spatele căreia se ghiceşte încă dinprimele cuvinte onoarea de a îmbrăca, asemenea seniorului, tricoulbrodat cu frunza de stejar. "Deşi am trăit în Franţa de la opt anişi m-am integrat în sistemul de acolo, niciodată nu mi-am uitatrădăcinile, locul de unde am plecat. De câte ori vin la naţionalăeste o întoarcere acasă: multă bucurie, emoţie şi onoarea de a jucaîn numele ţării mele", explică el. În urmă cu 13 ani, Iulian lăsaîn urmă fotbalul şi handbalul pentru a-şi face o carieră în rugby.O decizie deloc uşoară în ţara de adopţie, Franţa, şi într-un sportîn care tatăl tău este cunoscut drept "Căpitanul de la Auch", numitastfel după victoria istorică în faţa Franţei din 1990, 12-6(singura victorie românească pe pământ francez). "Mă bucur că aavut curajul să aleagă, că nu m-a copiat, că joacă pe alt postdecât ce am jucat eu şi că are drumul lui, deşi ştiu că de multeori i-a fost greu. Sunt foarte mândru de el", mărturiseşte Hari (51de ani).

O alegere care avea să atragă după sine multe comparaţii şiprejudecăţi. "Mulţi îmi spun că trăiesc în umbra tatălui meu, însămi-am construit singur viaţa. Nimeni nu m-a băgat în echipă lavreun club din Franţa pentru că tata este cine este. Tot ce amobţinut a fost prin propriile mele puteri. Tata mi-a dat sfaturi,dar nu el a fugit în locul meu", explică Iulian. Hari prindeultimele cuvinte şi tresare. Îşi priveşte fiul şi zâmbeşte, parcă,unor amintiri din trecut. "Ştii care este cel mai frumos complimentcare mi s-a făcut? Eram la un meci de-al lui Iulian, la Pau, şisuporterii discutau între ei: «Vezi, acela este tatăl lui IulianDumitraş». Din acel moment am încetat să fiu căpitanul Românieicare bătuse Franţa. Acum eram tatăl fiului meu", strecoarăîncet.

Tatăleste o parte de istorie

Două generaţii diferite, una care în urmă cu trei decenii se băteade la egal la egal cu puterile Europei, şi cea actuală, care seluptă an de an cu Georgia pentru supremaţia în al doilea eşalonvaloric. "Visul nostru de când puneam ghetele în picioare era săbatem Franţa. Vremurile nu se pot compara, că mă uit la ce esteacum şi dacă aş avea 19 ani, nu ştiu dacă aş mai prinde echipanaţională", punctează Hari. O punte peste timp construită pemeciurile de altădată, pe care cei doi le urmăresc şi le analizeazăîmpreună. "Ce au făcut ei noi nu vom face niciodată, totul s-aschimbat în anii aceştia. Nimeni nu le contestă victoriile, foartebine că au reuşit asta, ceea ce mă face să fiu mândru de tata, defaptul că face parte din istoria României", completează Iulian. Oistorie ce poate fi completată mâine, la Tbilisi.

Iulian,antrenat de Radu Voina

Pe la 14 ani, Iulian Dumitraş a practicat doi ani, în paralel curugby-ul, şi handbalul. Cel care l-a adus la sală şi i-a pus înmână mingea de handbal a fost nimeni altul decât Radu Voina,actualul antrenor al Oltchimului. "Familiile noastre au devenitfoarte apropiate din momentul în care ne-am mutat la Strasbourg.Radu Voina antrena acolo, apoi a trecut la Selestat. Au fost anifoarte frumoşi, iar el îmi este ca al doilea tată. Am copilăritîmpreună cu Bogdan, am rămas prieteni, ne vedem şi acum, mai stămde vorbă", explică Iulian.

Greu curăutatea gratuită

Iulian a debutat pentru România în 2002, la un meci cu Olanda.Emoţiile debutului şi ale prezenţei într-o echipă unde mărturiseştecă s-a simţit destul de stânjenit la început au fost lăsate treptatîn urmă. Nu a fost însă uşor. "A fost o perioadă în care oameniivorbeau foarte urât despre jucătorii din Franţa, însă nimeni nuînţelegea că noi nu veneam pentru bani sau altceva, veneam pur şisimplu să jucăm. La început a fost dificil cu criticile, curăutatea gratuită, care este însă şi acum", oftează el.

"Pentru mine,rugby-ul a fost un mijloc de a avea un trai mai bun. Pentru Iulian,rugby-ul a fost şi este o joacă", Hari Dumitraş

"Tata nu m-a criticat niciodată, nu mi-a zis că sunt prost, că nuam ce căuta acolo, însă au avut alţii grijă de partea asta", IulianDumitraş

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.