SORIN SOCOL: „Pentru a fi eu la lot, fetița mea s-a născut mai devreme”

SORIN SOCOL:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Sorin Socol (centru) a fost căpitan al "stejarilor" la Cupa Mondială din 2007 / Foto: Marian BURLACU

Este cunoscut că după Cupa Mondială din Franța (toamna anului 2007), echipa de rugby a României a evoluat în multe meciuri fără o mare parte dintre internaționalii care activează în Franța. La câteva zile după înfrângerea (21-22) cu Portugalia, fostul căpitan Sorin Socol, jucător legitimat la Pau, a ținut să facă anumite clarificări pe grupul de discuții [email protected]. Cu acceptul său, voi prelua o parte dintre afirmațiile sale. "Sunt de acord să postezi intervenția mea pe site-ul ProSport. Știu că vor fi oameni care nu au înțeles și nu au fost de acord cu decizia noastră, însă anunțul făcut de mine, după meciul cu Noua Zeelandă, a apărut trunchiat în anumite publicații. Nu a fost ușor să luăm acea decizie. Fiind căpitan al naționalei, am discutat cu băieții și am decis împreună. Mă consult și acum cu ei. Și noi am pierdut pentru că nu am mai venit la națională. Am pierdut selecții, de pildă. Trebuia să procedăm așa pentru a determina Federația să ia, în sfârșit, o decizie benefică pentru națională", mi-a declarat Sorin Socol, telefonic.

Iată o parte din intervenția lui Sorin Socol (am scos anumite tronsoane din textul integral, acesta fiind foarte lung. Pasajele eliminate nu schimbă cu nimic fondul mesajului):

După meciul cu All Blacks (Cupa Mondială 2007), eu am declarat presei următorul lucru. “Dacă Federația Română de Rugby nu va aduce un antrenor de calitate la echipă (de preferință străin) să nu mai conteze pe prezența noastră (readuc aminte că la acel moment m-am exprimat  în calitate de căpitan după ce decizia a fost luată cu jucătorii, deci  a fost o decizie colectivă).

De ce un antrenor străin ? Atunci când evoluezi 13 ani în unul dintre cele mai bune campionate din lume (n.r. Franța) și vezi tot felul de antrenori, care, sincer, sunt mult peste cei din România ,și care prin știința, cultura și EXPERIENȚA lor te fac să îi respecți și să joci cât mai bine, îți este greu să cobori mai jos. Dar vorbesc de adevărați antrenori, nu cum am fost obișnuiți noi până acum, în afară de Bernard Charreyre, care era cam nebun, dar știa rugby, și cu care am avut și rezultate. Sincer, nu vreau să jignesc pe nimeni, și chiar aveți o grămada de scuze valabile pe care le știu și le respect. Asta nu înseamnă că am uitat de unde am plecat. Ba chiar îmi aduc aminte, cu mare plăcere, de toți antrenorii pe care i-am avut la juniori până la plecarea în Franța. Tomiță, Bălașa, Puiu (n.r. Gheorghe Dragomirescu), Achim.

Ar mai fi și alt aspect, cel al mediatizării. Exemplu: Dacă ar fi domul X din România sau Nick Mallet (Pierre Berbizier), pe plan mediatic nu ar avea același impact, iar noi, în momentul de față, avem nevoie ca lumea să se uite la noi, să se intereseze de noi.

În continuare, Sorin Socol comentează cele apărute în țară, corectând o afirmație ce i-a fost atribuită:

"Au uitat că așa ne-a umilit Anglia? Iar echipa României formată numai din jucători care evoluează în campionatul național mi se pare slabă, de unde și înfrângerea cu Rusia, la București", am spus eu. Chestia cu "ne merităm soarta" nu mă reprezintă deloc. Nu cred că am lăsat brațele și m-am dat bătut niciodată.

Hai să vedem ce au scris și ei. Sursa rugby.ro. Răspunsul Federației nu s-a lăsat mult așteptat. “Cei trei jucători (Sorin Socol, Iulian Dumitraș și Răzvan Mavrodin) nu mai fac parte din echipa națională a României imediat după Cupa Mondială. În acest sens, nu poate fi vorba de un boicot din partea lor de a nu răspunde la convocările echipei reprezentative. Declarația fostului căpitan Sorin Socol conform căreia Romania a fost învinsă de Rusia, la București, pentru că nu au venit jucătorii din Franța este jignitoare la adresa jucătorilor din România. Aceiași jucători din România au învins Portugalia, la Lisabona, cu un scor mai mare decât au facut-o jucătorii din Franța, pe un teren neutru, la Cupa Mondială.”

Stați așa să reglăm un lucru. Nu am fost și nu o să fiu niciodată un ipocrit, iar dacă au luat-o ca pe o jignire cei din România, treaba lor (știu foarte bine mulți dintre ei că m-am zbătut pentru drepturile lor destul de mult). Ă‚sta e adevărul, dar haideți să ne imaginăm că Socol a greșit și că intr-adevăr echipa României a făcut un meci prost și a pierdut. Un accident (se întâmplă). Dar în meciul de acum o lună era 25-0 (n.r. pentru Rusia), minutul 50, și tu îmi explici mie că ceea ce spun e greșit. Sau probabil tot un accident…. !!!.

Asta nu înseamnă că nu sunt jucători talentați, cu calități foarte bune, dar acești jucători duc lipsă de competiție la nivel înalt și experiență. Straton nu știa cum să bage râca între noi. (…) Iar treaba cu boicotul, de unde și până unde… Nu mă deranja dacă îmi spuneau: "Sorin, pe plan sportiv nu suntem mulțumiți și de aceea nu te chemăm". Dar, dacă ați observat, cred că e singura federație care nu își convoacă și mai ales suspendă jucătorii în momentul în care spun adevărul despre felul în care CONDUC.

Noi, la echipa națională, am veni cu mare drag de fiecare dată dacă am avea oameni care să ne respecte. Și să nu îmi spuneți că nu facem sacrificii. Cred că am făcut destule sacrificii, printre care provocarea nașterii fiicei mele mai devreme cu două săptămâni pentru a fi prezent la echipa  României. Timp de trei săptămâni. Și să o las pe soție singură. Voi ați adus numai antrenori varză, ca să nu vă strice planurile, iar când era unul bun, hop l-ați dat afară (nu mă refer la ultimul, pentru că nu îl cunosc)

Sorin Socol s-a referit și la meciul cu Portugalia, de la Cupa Mondială din 2007, care a fost câștigat de "stejari" cu mari emoții:

(…) Dacă stau bine și îmi aduc aminte,  la Cupa Mondială era să o comitem tot din cauza voastră. La meciul cu Portugalia ați vrut să faceți pe marii tehnicieni și v-ați gândit că e mai bine ca eu și Tincu să fim rezerve. Și când intrăm să facem diferența (ceea ce ne-ați spus). Din păcate, mi s-a refuzat eseul la video și noroc că Tincu l-a dat la câteva acțiuni după, că altfel  putea lumea să râdă  de noi și la faza asta. Lumea din tribună își aduce aminte (mai ales că sunt cunoscători, nu ca voi). Dar, de fapt ăsta a fost primul avertisment ca să tac și să fac ca voi, dar băieții știau adevărul.

Vreți concluzia? Una singură? O soluție? Plecați din federație și lăsați minciunile deoparte. Dar, din păcate, cei care sunt responsabili pentru situația haotică din ultimul timp nu au avut curajul niciodată să-și asume greșelile si nici nu vor avea. Din contră, continuă să ignore dezastrul și mai pretind la unele  funcții.

Din punct de vedere financiar, eu unul nu pot să mă plâng. Pentru că nu vin la echipa României să câștig bani, ci pentru a fi împreună cu băieții, să participăm la o aventură umană. Am luat cât ni s-a dat, iar singurele revendicări pe care le-am avut au fost asupra asigurărilor medicale pentru toată lumea.Au fost cazuri (totul se află până la urmă) în care jucători au negociat prin SPATE și alte sume sau bunuri, dar asta chiar nu m-a deranjat față de mine, dar de principiu DA. Și iată altă greșeală a federației: nu trebuia să se dea decât cât se putea. Cine vrea să vină. cine vrea mulți bani să mai aștepte. Și așa rămâneau decât băieți cu spirit de echipă. Dar iată că nu a fost așa, și băieții s-au dușmănit ușor, ușor, și cam asta a fost echipa și ambianța la Cupa Mondială 2007.

Există cazuri aparte și sunt absolut de acord ca, atunci când ai pierdere de bani față de contractul de la club, federația să compenseze. Sau accidentările grave. Aici federația a greșit din nou pentru că și-a bătut joc de câțiva care au avut probleme. Și chiar mai mult anunțând prin presă ca vor renunța la "mai mulți jucători din campionatul francez pentru a începe reconstrucția echipei naționale".
Straton a venit în Franța încercând să convingă anumiți jucători să revină la echipa României  (dar, atenție pe cine a convocat, nu cumva pe cineva care ar putea să-l deranjeze. Ă‚sta este alt capitol, mult mai complex, pe care nu țin să-l expun). Argumentul lui fiind că Ellis Mea¬chen a vrut să vadă jucătorii din România și că s-a înșelat. Ca de obicei, conducerea federației nu își asumă greșelile și responsabilitățile.
Redresarea rugbyului românesc va dura cel puțin 4-6 ani, iar pe Rusia, la ea acasă, dacă o vom bate înseamnă că suntem pe drumul cel bun (acum când a prins curaj o să fie mult mai greu).

În încheiere, Sorin Socol a precizat că nu încercă să se justifice prin rândurile sale, ci doar să informeze. "Sunt prea multe lucruri care trebuiesc spuse".

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…