Povestea „Omului cavernelor”. De la milionul de euro, la un salariu pe sfert. „10” despre Chabal

 Povestea
  • Publicat:
  • Actualizat:
  •  ProSport vă spune ce mai face unul dintre cei mai carismatici rugbiști ai lumii, francezul Sebastien Chabal
  • „Omul cavernelor” evoluează acum la Lyon, în eșalonul secund din Hexagon, și are un salariu anual de 250.000 de euro
  • Jucătorul cu 62 de selecții în naționala Franței câștiga în urmă cu câtiva ani 1 milion de euro pe sezon

 

Deși primul contact cu balonul oval a avut loc la vârsta de nouă ani, adevaratele emoții le-a avut la vârsta de 16 ani, după ce a sosit la o mică vizită la trupa din Beauvallon cu doi amici  care veniseră să dea probe la club. Din acel moment francezul poreclit „Omul cavernelor” s-a îndrăgostit de „sportul golanilor practicat de gentlemeni” și a simțit că se coace ceva bun. Cu timpul a început să crească în joc, iar la vârsta de 21 ani micul uriaș făcea pasul cel mare, sărind din liga a patra direct în prima ligă franceză de rugby. Valence, clubul local, l-a cedat în 1998 la gruparea din sud-estul Franței Bourgoin. Acum nu numai că visul sportivului de a deveni un rugbyst profesionist a fost îndeplinit, dar în cei șase ani petrecuți la Bourgoin Chabal a avut ca și „camarazi” generația de aur a grupării. Lionel Nallet, Julien Bonnaire, Olivier Milloud, Pascal Papé sau Benjamin Boyet i-am împărtășit sportivului în vârstă de 36 ani tainele sportului galant și dur. 

 

Deși a petrecut o periaodă de vreme la Bourgoin și a jucat inclusiv în cupele europene, Chabal nu a obținut vreun titlu, iar acest insucces nu a făcut decât să îl trimită într-o mlaștină a disperării. Printre cele mai mari dezamăgiri se numără finala Cupei Challenge – pierdută în 1999 în fața conaționalilor de la AS Montferrand (16-35) -, semifinala Top 16, prima ligă franceză, cedată în 2004 în fața clubului din capitala Franței, Stade Francais (21-31) sau finalele Cupei Challenge Yves du Manior pierdute în 2003 în fața celor de la Stade Rochelais (20-22), respectiv Castres Olympic (26-27).

Un francez în Marea Britanie

După decepțiile din cei șase ani petrecuți în tabăra celor de la Bourgoin, Chabal a realizat că cel mai bun lucru pentru el e cârmească spre alte grupări. Și-a dorit să semneze un contract cu cei de la Toulouse, însă oferta s-a lăsat așteptată prea mult timp. Din acest motiv fostul internațional din Hexagon nu a mai stat prea mult pe gânduri și a schimbat orizonturile plecând în Anglia, unde și-a pus iscălitura pe contractul cu formația Sale Sharks.

Odată sosit în Regatul Unit, zdrahonul de 108 kg a putut juca din nou pe poziția lui preferată, cea de închizător. Pentru că la fostul club, Bourgoin, Sebastien fusese reprofilat ca și flanker, poziția de închizător fiind ocupată de Pierre Raschi. Dacă în cei șase ani petrecuți în tabăra celor de la Bourgoin Chabal nu a obținut niciun trofeu, spre disperarea acestuia, în tabăra celor de la Sharks acesta a cunoscut gustul plăcerii de a ridica un trofeu deasupra capului chiar din primul sezon, atunci când Sharks s-a impus în finala Cupei Challenge în fața francezilor de la Pau(27-3).

10 despre CHABAL. Reporter: „Putem vorbi în engleză?” Chabal: „Nu, noi suntem francezi. Vorbim în franceză”

1. Pe 22 decembrie 2013, el a fost ținta unei farse: un post pe rețeaua de socializare facebook anunța că sportivul în vârstă de 36 ani ar fi încetat din viață. Fanii francezului au aflat că a fost o glumă proastă.
2. De-a lungul carierei francezul a primit numeroase porecle: de la „Cartușul” pe când juca la Bourgoin, la „Bibanul de mare” când se afla la Sale. Însă cea mai cunoscută poreclă a primit-o la națională, grație look-ului său original: „Omul cavernelor” sau „Attila”
3. Din anul 2007, Chabal a devenit cel mai comercial sportiv din Franța, având contracte de publicitate cu mărci precum Caron, Seat, Smatis, Poweo, Puma sau PokerStars.
4. În 2010 Sebastien devenea cel mai bine plătit jucător francez de rugby, un milion de euro pe sezon, pe când juca la Racing Metro.
5. În 2009 Clint Eastwood l-a contactat pe francez pentru a-i oferi șansa de a juca un rol în noul său film „Invictus”, dar din păcate calendarul nu i-a oferit acest prilej


6. Din noiembrie 2009 sportivul face parte din organizația umanitară „Campionii pentru pace”.
7. Sebastien este foarte activ pe rețeaua socială twitter, el
încercând să le răspundă tuturor fanilor.
8. În aprilie 2011 francezul și-a publicat autobiografia „Steluța mea”. În această carte fostul international a denunțat și câteva jocuri mai puțin corecte din prima ligă franceză de rugby.
9. Din ianurie 2012 Sebastien este colaborator al emisiunii radiofonice „Moscato Show” fiind prezent la radioul francez RMC. În trecut acesta a mai colaborat la emisiunea Orange Sport cu cei de la TF1.
10. Chabal este renumit pentru patriotism. În timpul Cupei Mondiale din 2007 din Franța, a fost  întrebat de un jurnalist dacă poate să răspundă în limba engleză. Acesta a replicat sec: ”Nu, noi suntem francezi, vorbim în franceză”

Din nefericire gustul dulce al victoriei a fost de scurtă durată, Sharks pierzând în același sezon semifinala campionatului englez de rugby împotriva celor de la London Wasps (22-43). Totuși, următorul sezon Sale s-a revanșat față de fani și s-a impus în finala campionatului împotriva tigrilor de la Leicester (45-20). Deși în perioada 2006-2008 clubul britanic nu a mai obținut niciun trofeu asta nu a contat, iar internaționalul francez a semnat o prelungire a contractului valabilă până în 2009, atunci când avea să se reîntoarcă în Franța.

COLEG CU BOGDAN BĂ‚LAN

Revenirea „Omului cavernelor” în Hexagon a avut loc în toamna anului 2009, după formidabila experiență britanică. De această dată Chabal venea în tabăra nou promovatei Racing Metro, acesta alăturându-se bunului său prieten Lionel Nallet. După un sezon consistent făcut în 2009-2010, când a obținânut un loc în Cupa Heineken, jurnaliștii francezi au detonat „bomba” atunci când au aflat cât câștigă internaționalul  la noul său club: nu mai puțin de 1 milion de euro pe sezon, devenind cel mai bine plătit rugbyst al anului în 2010.

Din acel moment cariera lui a luat o întorsătură mai puțin plăcută. Treptat energia pe care o emana Chabal pe teren s-a stins, iar din omul de bază a naționalei „cocoșului galic” acesta a devenit doar un alt jucător din campionatul francez de rugby. În vara anului 2012 Sebastien a încercat o experiență mai puțin scontaă jucând într-una din partide pentru gruparea australiană  Balmain Wolves la care a reușit să marcheze și un eseu contra celor de la Petersham. După vacanța australiană, Chabal a făcut ce știe el mai bine, a revenit în țară, unde și-a găsit un alt angajament, de această dată salariul nu a mai contat și a spus da celor de la Lyon OU care i-au oferit un salariu de doar 250.000 euro pe sezon, devenind coleg cu românul Bogdan Bălan.

MANIA CHABALMANIA

În tricoul albastru, cel al naționalei „cocoșului galic”, francezul a trecut nu mai puțin de 62 de prezențe în cele mai titrate competiții precum Turneul celor Șase Națiuni sau Campionatul Mondial din 2003 sau 2007, cea din urmă aducându-i faima și succesul de neclintit. Chabalmania a luat naștere la finalul Cupei Mondiale din 2007, din Franța. Cu naționala, Sebastien a reușit să se impună de două ori în Turneul celor Șase Națiuni (2007, 2010).

Carte de vizită

Sebastian Chabal

Data nașterii: 8 decembrie 1977

Locul nașterii: Valence, Franța

Înălțime: 1.92 m

Greutate: 108 kg

Poziție: Închizător, Flanker

Echipe

1998: Valence

1998-2004: Bourgoin-Jallieu

2004-2009: Sale Sharks

2009-2012: Racing Metro

2012: Balmain Wolves

2012- Lyon OU

Națională

2000-2011: Franța 62 partide / 6 eseuri

Articol scris de Adrian EUGEN

Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…