IRB anchetează "Afacerea Tincu"

25 dec 2008 11 afişări Rugby

Cum era de aşteptat, decizia Ligii Naţionale de Rugby din Franţa (LNR) de a-i permite lui Marius Tincu să evolueze în campionat, cu USA Perpignan, în meciul cu Castres, deşi era suspendat până pe 9 martie, a provocat reacţia forului mondial. Şi aceasta pentru că în regulamentele disciplinare ale International Rugby Board (IRB) este precizat că suspendarea unui rugbyst într-o competiţie se aplică şi în celelalte.
Tincu a fost găsit vinovat de un procedeu neregulamentar, denumit "furculiţă" (a băga degetele în ochii unui adversar), în meciul pe care Perpignan l-a disputat pe 10 octombrie, în Cupa Europei, cu selecţionata galeză Ospreys. Motiv pentru care a fost suspendat pentru 18 săptămâni. "Găsit vinovat" e un fel de a spune, împotriva românului neexistând probe, sancţiunea fiind aplicată doar în baza declaraţiilor făcute de doi adversari ai săi.
Cum în apel s-a confirmat suspendarea, clubul lui Marius Tincu, Perpignan, s-a adresat Comitetului Olimpic Francez (CNOSF), care a recomandat LNR să-i permită jucătorului să joace în prima ligă din Hexagon (Top 14). Cum spuneam, decizia a făcut ca IRB să deschidă o anchetă asupra "circumstanţelor care i-au permis talonerului să evolueze". Totodată, forul mondial al rugby-ului "a cerut Federaţiei Franceze de Rugby un dosar complet de fapte, decizii şi proceduri", anunţând că va lua măsuri. IRB-ul a pledat dintotdeauna pentru "aplicarea universală a sancţiunilor, acesta fiind un element fundamental specific rugby-ului". Recent, preşedintele acestui for, francezul Bernard Lapasset, a anunţat că regulamentul disciplinar va cunoaşte modificări, precizând totodată că se intenţionează alcătuirea unei singure Comisii de Disciplină pentru Cupa Mondială, Turneul celor 6 Naţiuni şi cupele europene (Cupa Europei şi Challenge Cup). Şi aceasta tot în ideea ca sancţiunile să fie aplicate în toate competiţiile.
În ultimul timp, mai multe cluburi de rugby din Hexagon au comentat în mod nefavorabil arbitrajele din Cupa Europei, ameninţând chiar cu retragerea din competiţie. Că protestele francezilor nu sunt exagerate au dovedit-o o serie de articole apărute în presa britanică, acestea considerând că în anumite meciuri arbitrii britanici au nedreptăţit echipele din Franţa. Ceea ce s-a întâmplat şi în cazul lui Marius Tincu, care a anunţat că nu va renunţa până când justiţia civilă nu va declara ca fiind nefondată suspendarea sa din Cupa Europei.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.