CEO-ul echipei londoneze înrudite cu RCM Timișoara duce cazul celor 6 vize medicale lipsă dinaintea semifinalei SuperLigii de rugby pe masa IRB. Reacția FRR: „Edward Griffiths nu a fost la fel de categoric când a fost la București”

  • Publicat:
  • Actualizat:
CEO-ul echipei londoneze înrudite cu RCM Timișoara duce cazul celor 6 vize medicale lipsă dinaintea semifinalei SuperLigii de rugby pe masa IRB. Reacția FRR:
  • RCM Timișoara a fost elimită în sferturile de finală ale SuperLigii de rugby, la capătul unui meci în care nu a punctat, 0-9 cu Farul Constanța.
  • Șase dintre cei mai buni rugbiști ai timișorenilor nu au putut juca, după ce arbitrii au constatat cu o jumătate de oră înainte de partidă, la verificarea carnetelor de legitimare că din documente lipseau paginile cu vizele medicale
  • RCM Timișoara a solicitat ca un medic aflat la sală să poată ștampila vize medicale pe loc pentru sportivi, pentru a căpăta drept de joc – o ilegalitate – explică managerul competiției
  • La o lună și jumătate de la disputarea partidei din semifinale, echipa-înfrățită cu Timișoara, Saracens (din prima divizie din Anglia) a redeschis scandalul, prin vocea CEO-ului său
  • Federația Română de Rugby pregătește scrisori către președintele clubului englez și către Federația omologă din Anglia, pentru a clarifica situația și a solicita scuze

Cazul celor șase carnete de legitimare din care lipseau vizele medicale, situație descoperită cu doar o jumătate de oră înainte de startul semifinalei SuperLigii Naționale de rugby, dintre RCM Timișoara și Farul Constanța, a ajuns pe masa forului mondial al sportului cu balonul oval (IRB), după 45 de zile de la meciul disputat pe 6 septembrie. Într-un articol publicat miercuri pe site-ul echipei britanice Saracens, cea care are un parteneriat cu RCM Timișoara de două luni de zile, Edward Griffiths (CEO-ul formației începând cu 2009) și-a asumat demersul de a informa IRB despre situația „incredibilă” din România. Managerul SuperLigii de rugby contestă vehement demersul lui Griffiths, pe care voalat, îl acuză că a avut prilejul de a discuta față în față aceste probleme, însă la finalele SuperLigii, reprezentantul celor de la Saracens nu a luat inițiativa unei discuții bărbătești, în spiritul jocului de rugby. „Această situție s-a transformat, din păcate într-un circ mediatic. Este regretabil că avem acest caz, acum, care ar fi trebuit să se discute constructiv și să îl soluționăm la o masă, civilizat. Avem o supă reîncălzită de „n” ori. Acțiunea aceasta nu este nici în interesul sportului, nici în spiritul rugby-ului„, afirmă vizibil agasat managerul SuperLigii de rugby, Lucian Lorin. Mai mult, federalul român constată că de fapt, forul mondial a primit informațiile direct de la Federație, după ce și antrenorul Timișoarei a trimis, contrar regulamentelor, o sesizare la forul suprem.

Atacul venit din Regat

Saracens s-a impus, sub conducerea actualului CEO ca un brand important în rugby (potrivit openmarkets), politica sa fiind de a se extinde pe plan mondial, printr-o rețea de echipe-înrudite, care ajunge din Abu Dhabi, până la Moscova. Edward Griffiths descrie în termeni duri situația din România, care a făcut ca RCM Timișoara să nu poată folosi șase dintre cei mai buni jucători ai săi în meciul din semifinală. „Nimic nu poate fi îngropat sub preș. Ca parteneri ai RCM Timișoara credem că miza este chiar integritatea rugby-ului românesc. IRB ne-a asigurat că acordă o atenție deosebită acestui caz, astfel încât toate regulile să fie respectate„, a declarat Griffiths pentru saracens.com.

Răspunsul Federației a venit categoric „Cazul a fost dus la IRB de Edward Griffiths. Când a fost la București (n. pe 18 octombrie, RCM Timișoara a disputat un meci test cu echipa a doua a britanicilor – Saracens Storm, iar Edward Griffiths a fost la București pentru finalele SuperLigii) nu a mai fost la fel de categoric. Are doar o parte a informațiilor, este foarte slab informat. Poziția lor nu este normală, nu este firească. Vom trimite o scrisoare, prin care îi vom cere explicații președintelui clubului și scuzele lui Griffiths. În plus, Federația va trimite o scrisoare în care va cere lămuriri și Federației Britanice de Rugby, având în vedere faptul că nu mi se pare normal să ataci o Federație astfel„, a declarat Lucian Lorin, directorul SperLigii CEC Bank.

Poliția cercetează. Timișoara atacă: „Pe noi ne interesează să nu fie încurajată frauda”. Federația răspunde: „am demonstrat la poligraf că totul a fost corect la noi”

Cu 30 de minute înainte de începerea semifinalei, brigada de arbitri a sesizat că lipsesc vizele medicale din carneretele a șase sportivi. Acești jucători au fost înlocuiți. Se fac cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de distrugere, dosarul este în curs de desfășurare„, a rezumat firul evenimentelor, din perspectiva reprezentanților Poliției Timișoara care anchetează acest caz, Ionuț Bocancea, purtător de cuvânt al IPJ Timiș. Acesta a precizat pentru ProSport  că „toate persoanele implicate au fost audiate„, fără a anticipa însă o dată a finalizării procedurilor.

Dan Dinu, finanțatorul clubului din Timișoara s-a declarat dezamăgit de ceea ce el numește „o lipsă de reacție a Federației„. „Este o pată asupra rugby-ului românesc, deoarece FRR nu întreprinde nimic din punct de vedere legislativ. Categoric, meciul nu se mai poate rejuca, dar vrem să nu fie încurajată frauda„, a declarat pentru ProSport Dan Dinu, referindu-se la „o omisiune în regulament„. „Pentru noi este foarte important să știm că acest lucru nu se va mai repeta„, a concluzionat oficialul Timișoarei. Și din această privință, lucrurile sunt clare pentru reprezentantul Federației „în fiecare sezon se aduc modificări regulamentelor. Timișoara… să vină cu o propunere„, a răspuns ironic Lucian Lorin, întrebat dacă Federația pregătiște o modificare de regulament după acest „caz”. Apoi, a reluat ra’ionamentul: „legisla’ia nu ne permitea s[ facem ce au dorit cei de la Timișoara. Au suspectat oficialii că au rupt foile – dar s-ar fi văzut, la ieșirea pe culoar, unde puteau lăsa filele rupte?” s-a întrebat retoric federalul.

Lucian Lorin a punctat clar pentru ProSport că din punctul de vedere al Federației, este vorba despre un caz vechi, trecut, închis. „Federația a făcut tot ce avea de făcut, o anchetă internă. Noi am constat doar că pe carnete nu existau vizele medicale. Am luat informații de la toți oficialii prezenți la meci, mai mult am contractat o firmă specializată și am făcut și un test poligraf pentru a demonstra că niciunul dintre aceștia nu a avut nici o legătură cu acest caz. Suntem de fapt acuzați că nu am fost mai îngăduitori, că nu am arătat bunăvoință, că nu am fost de acord să reinterpretăm un regulament clar. Timișoara a contestat faptul că nu le-am permis să refacă pe moment vizele medicale, dar am clarificat acest aspect – legislația României nu permite ștampilarea carnetelor înafara instituției medicale„, a explicat pentru ProSport, Lucian Lorin. Mai mult, „din informațiile pe care le am, Poliția a realizat propriul test poligraf, care a confirmat rezultatele noastre„, a încheiat reprezentantul Federației.

Această explicație s-a regăsit și în documentele oficiale trimis de Federație Clubului din Timișoara. Scrisoarea publicată pe site-ul Federației, pe 1 octombrie, detaliază etapele anchetei interne demarate de FRR „și clarifică din punctul de vedere al Federației toate chestiunile„, susține Lorin. În egală măsură, reprezentanții Federației contestă calitatea reprezentativă a lui Dan Dinu, finanțator al echipei, dar demisionar din postul de vicepreședinte al clubului de rugby, care în prezent nu ocuipă o funcție în cadrul clubului.


Atitudinea agresivă manifestată public și poziția de victimă asumată nu fac onoare statutului de club profesionist de rugby, având în vedere antecedentele pe care clubul le-a avut și le are pe linie de management. Considerăm că preocuparea clubului timișoarean a fost în permanență de a transfera răspunderea în sarcina federației, fără a analiza cu celeritate și obiectivitate incidentul în contextul propriilor acțiuni. Clubul RCM UV Timișoara ar trebui să întreprindă la rândul său o anchetă internă, ale cărei concluzii să fie și ele făcute publice, ca toate luările de atitudine de până acum în contextul acestui incident. Considerăm că interesul comun este acela de a promova un rugby curat, cu accent pe fair-play, care să se poată constitui drept un model pentru societate” – se precizează în scrisoarea semnată de președintele FRR, Haralambie Dumitraș și secretarul general Florin Matei – adresată clubului timișorean (postată pe site-ul frr.ro, pe 1 octombrie).


Finalizarea anchetei Poliției  nu îl îngrijorează pe reprezentantul forului rugby-ului românesc, care afirmă „că pentru Federație, cazul este închis. Ce va constata ancheta… dacă a fost neglijență sau nu, dacă carnetele au stat într-o cameră cu mai multe chei… nu este problema noastră, nu avem noi, ca Federație, ce măsuri să luăm. Intern, am făcut toate hârtiile, toate verificările cu oficialii partidei și am răspuns clubului Timișoara„, conchide Lorin, cel care ocupă și postul de Director Comunicare și Marketing al FRR.

Cred că la Federația de Rugby avem cel mai modern sitem de legitimare și ne propunem să eliminăm carnetele jucătorilor, să dezvoltăm aplicația pe care deja o avem – dacă cei de la  Medicină Sportivă ne spun că putem include viza medicală în această aplicație„, a mai spus pentru ProSport, Lucian Lorin.

Pentru Dan Dinu însă, faptul că Timișoara are „antrenorul suspendat opt luni pentru că a folosit cuvântul „corupție” legat de acest caz”, dar și vicepreședintele Dușan Filipaș – suspendat pentru șase luni, din cauza „prejudiciilor de imagine aduse Federației” sunt argumente suficiente pentru a răspunde că „Timișoara, da, este vânată„.

CSM Știința Baia Mare a câștigat finala SuperLigii de rugby, sâmbătă, 13 septembrie, pe stadionul „Arcul de Triumf”, grație victoriei 25-19 împotriva RCJ Farul Constanța.

Pe aceeași temă
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Darren Cahill, fostul antrenor al Simonei Halep: Scutirea cu care a venit Novak Djokovici în Australia a fost o mizerie
Darren Cahill, fostul antrenor al Simonei Halep: Scutirea cu care a venit Novak Djokovici în Australia a fost o mizerie
Djokovic vrea să dea în judecată guvernul australian. Câţi bani cere
Djokovic vrea să dea în judecată guvernul australian. Câţi bani cere
Suma uriașă pe care trebuie să o plătească Barcelona pentru starul dorit cu insistență de Xavi
Suma uriașă pe care trebuie să o plătească Barcelona pentru starul dorit cu insistență de Xavi
Rafila: Certificatul verde expiră la 1 februarie pentru cei care nu şi-au făcut doza booster
Rafila: Certificatul verde expiră la 1 februarie pentru cei care nu şi-au făcut doza booster
Unde a fost Adela înainte să se împuște în cap: 'Simțea durerea asta în tot corpul'
Unde a fost Adela înainte să se împuște în cap: 'Simțea durerea asta în tot corpul'
Alimente care cresc glicemia. Ferește-te de ele dacă ai diabet!
Alimente care cresc glicemia. Ferește-te de ele dacă ai diabet!
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Dispozitiv smart neobișnuit pentru atelier, disponibil la Lidl
Dispozitiv smart neobișnuit pentru atelier, disponibil la Lidl
Avem imaginile incriminatoare! Zmărăndescu a încălcat regulamentul Survivor și ar putea fi eliminat
Avem imaginile incriminatoare! Zmărăndescu a încălcat regulamentul Survivor și ar putea fi eliminat
Irina Tănase se răzbună! S-a dus direct la DNA. Dragnea e terminat
Irina Tănase se răzbună! S-a dus direct la DNA. Dragnea e terminat
Veşti bune pentru milioane de salariaţi din România. Metoda legală prin care puteţi câştiga mai mulţi bani din salariu
Veşti bune pentru milioane de salariaţi din România. Metoda legală prin care puteţi câştiga mai mulţi bani din salariu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele mai sexy femei
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele mai sexy femei
Cât câștigă în fiecare lună un șofer de la STB:
Cât câștigă în fiecare lună un șofer de la STB: "Dacă ăsta este un salariu foarte mare, atunci aşa o…
Declarația incredibilă făcută de soțul Serenei Williams. E uluitor ce se va întâmpla peste 5 ani
Declarația incredibilă făcută de soțul Serenei Williams. E uluitor ce se va întâmpla peste 5 ani
Motivarea instanţei în cazul în cazul anulării vizei lui Djokovic: Ar fi inspirat un sentiment anti-vaccin
Motivarea instanţei în cazul în cazul anulării vizei lui Djokovic: Ar fi inspirat un sentiment anti-vaccin
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o dată…
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o dată…
Micul paradis turistic din zona unde s-a prăbuşit avionul pilotat de Adrian Iovan. Peisaje spectaculoase la cota 1600 FOTO
Micul paradis turistic din zona unde s-a prăbuşit avionul pilotat de Adrian Iovan. Peisaje spectaculoase la cota 1600 FOTO
Războiul bate la graniţa României. Anunţ fulger făcut aseara: Rusia va INVADA. SUA şi Franţa trimit trupe în România
Războiul bate la graniţa României. Anunţ fulger făcut aseara: Rusia va INVADA. SUA şi Franţa trimit trupe în România
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e, modelul a încremenit!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e, modelul a încremenit!
Principalul suspect al dublei crime din Iași, mărturie șocantă: ''Nu mă întorc acolo, e un câine rău!”
Principalul suspect al dublei crime din Iași, mărturie șocantă: ''Nu mă întorc acolo, e un câine rău!”
Au lăsat acasă finețea! Vedetele și-au scos mâncarea din pungi și au înfulecat pe stradă
Au lăsat acasă finețea! Vedetele și-au scos mâncarea din pungi și au înfulecat pe stradă
Acest VOLKSWAGEN este INTERZIS în Europa și nimeni nu înțelege de ce
Acest VOLKSWAGEN este INTERZIS în Europa și nimeni nu înțelege de ce
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o frumusețe aparte
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o frumusețe aparte