Aplicarea suspendării în cazul Tincu este problematică în Hexagon

29 ian 2009 14 afişări Rugby
Aplicarea suspendării în cazul Tincu este problematică în Hexagon Aplicarea suspendÄ�rii în cazul Tincu este problematicÄ� în Hexagon

International Rugby Board (IRB) a făcut publice astăzi, primele concluzii ale anchetei pe care o efectuează în legătură cu faptul că Marius Tincu a jucat pentru clubul său, Perpignan, în Top 14, deşi este suspendat din toate competiţiile până pe 9 martie.
Prezidată de Oregan Hoskins, membru în Comitetul Executiv al forului mondial şi, totodată, preşedinte al Federaţiei Sud-Africane de Rugby (SARFU), comisia însărcinată cu studierea faptelor şi a circumstanţelor a stabilit că aplicarea sancţiunii în Franţa este problematică din cauza legislaţiei de acolo.
Anchetatorii au anunţat că vor continua să examineze cazul şi că vor avea discuţii cu autorităţile franceze. Scopul anchetei, potrivit IRB, este să împiedice repetarea cazului Tincu, pe de o parte, respectiv asigurarea că regulamentele rugby-ului vor fi respectate în toate ţările ale căror federaţii sunt afiliate la forul mondial.
Suspendat din toate competiţiile pe o perioadă de 18 săptămâni, după ce Comisia de Disciplină a European Rugby Cup (ERC) l-a găsit vinovat de un procedeu periculos denumit „furculiţă” (a băga degetele în ochii unui adversar, în grămadă), în timpul meciului cu Ospreys (Ţara Galilor), românul s-a adresat Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv din Franţa (CNOSF). Intervenţia a fost determinată de faptul că suspendarea sa a fost dictată deşi nu s-a probat respectiva agresiune, decizia fiind luată doar în urma declaraţiilor a doi jucători de la selecţionata galeză.
În condiţiile în care Perpignan era pe punctul de a se adresa justiţiei civile, CNOSF a recomandat Ligii Naţionale de Rugby (LNR) din Hexagon să-i permită jucătorului român să evolueze în campionat. Ceea ce s-a şi întâmplat. Revenirea lui Tincu pe teren a încălcat  regulamentele IRB, care prevăd extinderea unei suspendări în toate competiţiile. Decizia a determinat forul mondial să ceară explicaţii din partea federaţiei de la Paris. Aceasta a trimis concluziile sale, menţionând însă că susţine „prevederile internaţionale”.
Marius Tincu a disputat meciuri de campionat pentru USA Perpignan, în perioada în care era suspendat din Cupa Europei, însă nu va putea participa la meciurile echipei României din luna februarie. După ce LNR i-a permis să joace în Top 14, el a declarat că nu se mulţumeşte cu această decizie, dorinţa lui fiind de a-şi dovedi în justiţia civilă nevinovăţia. În cariera sa, Marius Tincu n-a comis gesturi neregulamentare de genul celui pentru care a fost pedepsit.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.