PORTRET | Viață de alpinist la 8.000 de metri și -20 de grade Celsius. De la slănina afumată și zăpada topită pentru hidratare, la partenerul de încredere și riscurile acceptate. Performanța lui Justin Ionescu

Autor: Alexandra Derevici Publicat: 02 Dec. 2014, 19:31 Actualizat: 03 Dec. 2014, 10:43 Alte Sporturi

ProSport v-a obișnuit cu portretele unor campioni care se hrănesc cu agitație, aleargă după palpitații, trosnesc de vitalitate și își împing limitele la maximum. Provin din sporturi diferite și se dau peste cap pentru a corecta recorduri sau pentru a obține victoriile visate de la vârsta echipamentului mărimea S. Își croiesc un drum în sport pentru un trai mai bun, pentru o promisiune făcută părintelui sau pentru faimă și bani. Toți își asumă riscuri. În felul lor. Nu merg pe o sârmă fără plasă de siguranță, dar unele accidentări, nu numai în sporturile de contact, le pot anula fără recurs o carieră aducătoare de medalii. Există sporturi riscante și există un sport în care granița dintre viață și moarte e mai subțire ca un fir de ață. E un sport în care protagoniștii sunt obligați să ia într-o fracțiune de secundă decizia optimă, iar coordonarea între minte și mișcări să se deruleze fără cusur. Fiecare pas… e decisiv. ProSport vă prezintă azi portretul unui personaj care a țesut nenumărate povești. Povești pline de suspans. Justin Ionescu e alpinist. Încercați să-l cunoașteți.

Obișnuia să facă drumeții prin Carpații României și își desena traseele pe ultima pagină a caietelor din geanta de liceean cu chef imens de aventuri. A pornit ca o pasiune, dar a devenit, după 20 de ani, un mod de viață. Am prins gustul, e un microb de care nu vreau să scap”, deschide prima filă a albumului cu aminitiri Justin.  Astăzi, la 38 de ani, Justin Ionescu se numără printre alpiniștii „puri” din România – așa se numesc în branșă cei care efectuează ascensiunile fără oxigen suplimentar și fără șerpași. Justin este singurul român care s-a cățărat pe două vârfuri de peste 8.000 de metri într-un singur an (2014): Sishapangma (8.027 m) și Cho Oyu (8.201 m) din Hymalaya.

„Am făcut edem pulmonar și am fost la un pas de moarte”

Mulți cred că alpinismul este curată nebunie. Știi că pleci într-o expediție, dar nu știi dacă te mai și întorci. E cu siguranță periculos, iar Justin e perfect conștient de riscuri. „Le știu și le accept”, zâmbește în colțul cu gurii. E mânat mai degrabă de ambiție, nu de adrenalină, dar e atras de performanță și vrea să se autodepășească. Să deschidem, la întâmplare, sertarul cu o poveste dureroasă. În 2013, într-o ascensiune pe Lhotse (8.516 metri), el a suferit un edem pulmonar, cea mai grea încercare de până acum: „Am crezut că pot, că sunt pregătit și mam grăbit, dar când am realizat că sănătatea mea se degradează,  am fost nevoit să cobor, era singura soluție”, privește în gol sportivul în vârstă de 38 de ani.  „Am greșit, am ignorat reguli”, ridică din umeri Justin. Muntele îl pedepsise, însă nu a renunțat.

Se spune că doar 3% dintre alpiniștii profesioniști pot atinge asemenea altitudini fără oxigen suplimentar, iar Justin este unul dintre ei. „Organismul se adaptează la orice, dar totul trebuie făcut pas cu pas”, spune Ionescu. Discuția ne poartă inevitabil spre alimentație și îl întrebăm ce mănâncă pe munte. Ne așteptăm să ne înșire geluri de concentrate și suplimente, însă răspunsul ne prinde pe contre-pied: „Am mâncat slănină afumată și cașcaval afumat, preparate de tatăl unui prieten. Nu poți mânca orice la altitudinea aceea și mie asta mia priit”. Apa este însă benzina unui alpinist. „Dacă nu te hidratezi ești mort. Nu e o plăcere să stai să topești zăpadă când ești atât de obosit, dar nu ai de ales„. Alpiniștii o topesc la flacără și beau apa încălzită, pentru că dacă ar bea apă rece, consumul de energie ar fi mult mai mare.

Alpinismul ca afacere

Alpinismul nu numai că este un sport extrem de greu, în care trebuie să înduri temperaturi  de -20 de grade Celsius și o oboseală crâncenă, dar este și costisitor. O expediție în Hymalaya poate ajunge și la 10.000 de euro, iar un echipament profesionist complet costă între 3.000-5.000 de euro. „Sunt deja câțiva alpiniști români care scot și bani din această pasiune. Fie că țin discursuri motivaționale sau devin imaginea unor branduri. Poți să vinzi pe bani frumoși o asemenea experiență”, mărturisește Justin. Alpinistul pare că revede cu ochii minții fiecare pas făcut în expedițiile cheie. Își pune în fiecare story împărtășit pentru ProSport toată puterea care l-a făcut să prindă aripi. Pâna în 2013, Ionescu a fost instructor de escaladă și încă unul foarte bun, dovadă fiind mărturia uneia dintre elevele sale: „Escalada presupune abilitate fizică și răbdare, pe care mulți dintre noi nu o au. Cei mai mulți vor ca evoluția lor să fie imediată. Justin ia această nerăbdare și o modelează, aș spune într-un soi de detașare echilibrată, sănătoasă. Îți dă ceva de făcut, un traseu la panou, și așteaptă să găsești calea de a-l realiza. Te ghidează, dar te lasă să vezi cu mintea și cu ochii tăi, să te organizezi singur, nu-ți spune ce să faci”.
 

Discuția ajunge și pe vârfuri. Ce nu trebuie să-ți lipsească pe munte la 8.000 de metri? „Simplu: un partener de încredere, în mâinile căruia îți încredințezi viața”, ne răspunde Justin fără să stea pe gânduri. De altfel, următoarea expediție, pe care Justin și-o dorește în primăvara lui 2015 depinde de găsirea unei echipe bune. În funcție de echipă îmi setez obiectivul, nu invers„, susține Justin. În completare, vine rucsacul care „cântărește mult prea mult”, din care nu lipsesc: costumul de puf, sacul de dormit, cortul, aragazul, pioleții, hamul, bocancii și bidonul cu apă. Pe Sishapangma a urcat în aprilie 2014 împreună cu Horia Colibășanu, omul pe care îl admiră cel mai mult, nu doar pentru rezultatele din domeniu, ci pentru că, în ochii lui Justin, este un erou. În 2008, partenerul lui Horia din ascensiunea pe Annapurna, spaniolul  Inaki Ochoa de Olza, a suferit traumatisme pulmonare și cerebrale, în urma unei căderi, iar Horia Colibășanu și-a riscat viața ca să-l salveze. Spaniolul a murit, în ciuda eforturilor salvatorilor.


Justin Ionescu, Horia Colibășanu și Peter Hamor pe Sishapangma

Piatra de încercare: Cho Oyu, Zeița de Topaz

În alpinsim strângi din dinți și mergi mai departe. Pustiul alb nu te lasă să crezi în cele mai negre scenarii și pășești mai atent ca un arheolog. După cinci luni de la prima ascensiune pe un „optmiar”, în octombrie 2014, Justin a hotărât să urce singur al doilea „optmiar”, Cho Oyu, ascensiune care i-a testat limitele fizice si psihice. Mulți l-au sfătuit să mai aștepte, dar Justin a luat din nou muntele în piept. „Pe la 7.000 de metri am simțit că nu mai pot. Eram sleit de puteri, deschide Justin încă o fereastră spre experiențele sale. Mulți dintre noi putem doar să ne imaginăm sentimentul copleșitor atunci când ești deasupra lumii, la 8.000 de metri. Justin susține însă că acolo, sus, nu ai timp să te bucuri: „Oboseala pune prima stăpânire pe tine, bucuria trebuie să mai aștepte„. Pentru o performanță precum cea din 2014, în care Justin a urcat peste 16.000 de metri, e nevoie de cel puțin șase luni de antrenament, pe care îl face prin Munții Carpații.


Justin Ionescu pe Cho Oyu

La revoluție eram la bunici, ascultam la radio ce se întâmpla pe străzi”

Cum e Justin omul? Credeți că e adeptul sintagmei „Unora le place riscul”? Nici vorbă. E soț si tată pentru doua fete. Când s-a întors acasă după ultima ascensiune și-a ținut pentru prima dată în brațe cea de-a doua fetiță. Are și pasiuni mai… pământene: îi place să asculte rock și, de curând, și-a cumpărat o Honda. „Dar nu este motor de viteză”, ține Justin să precizeze. La revoluție avea doar 12 ani și își amintește înfrigurarea cu care bunicii săi ascultau la radio știri despre oamenii care mureau pe străzi. După 26 de ani, vrea să știe dacă viitorul președinte al României, Klaus Johannis, va sprijini sportul românesc. Angajat în prezent la Federația Română de Alpinism, Justin își fixează mereu noi și noi ținte. Vârfurile ce gâdilă cerul îl ispitesc neîncetat, iar experiențele trăite îl oțelesc pentru expedițiile ce vor veni.

Autor: Alexandra Derevici Publicat: 02 Dec. 2014, 19:31 Actualizat: 03 Dec. 2014, 10:43 Alte Sporturi
Pe aceeași temă
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată, cu 200 de lei/oră
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată, cu 200 de lei/oră
Topul celor mai bogaţi români. Cine i-a depăşit pe patronii Dedeman şi pe ce loc se află Ion Ţiriac
Topul celor mai bogaţi români. Cine i-a depăşit pe patronii Dedeman şi pe ce loc se află Ion Ţiriac
O variantă de Guvern, după alegerile parlamentare: premier PNL, cu susţinere USR şi UDMR. Cum ar putea arăta noul Executiv
O variantă de Guvern, după alegerile parlamentare: premier PNL, cu susţinere USR şi UDMR. Cum ar putea arăta noul Executiv
ATENTIE, IMAGINI BRUTALE! Cati ar mai fi putut face asa ceva? Andrei Stoica, revenirea ULUITOARE dupa ce a fost TRANTIT cu capul de podea in ring! VIDEO INCREDIBIL: cum a putut sa castige meciul
ATENTIE, IMAGINI BRUTALE! Cati ar mai fi putut face asa ceva? Andrei Stoica, revenirea ULUITOARE dupa ce a fost TRANTIT cu ...
3 noi simptome în cazul infecţiei cu coronavirus. Care sunt cele 11 semne ale COVID-19
3 noi simptome în cazul infecţiei cu coronavirus. Care sunt cele 11 semne ale COVID-19
Daniel Mitu s-a stins! Ce tragedie: Eşti eroul nostru şi cel mai puternic înger
Daniel Mitu s-a stins! Ce tragedie: Eşti eroul nostru şi cel mai puternic înger
RĂSTURNARE completă de situație! Cât va mai dura, de fapt, epidemia de COVID-19
RĂSTURNARE completă de situație! Cât va mai dura, de fapt, epidemia de COVID-19
Ceaușescu a fost la un pas să scape de execuție! Greșeala fatală pe care a făcut-o
Ceaușescu a fost la un pas să scape de execuție! Greșeala fatală pe care a făcut-o
Cele mai PERVERSE practici sexuale. Jumătate dintre femei fac asta în pat
Cele mai PERVERSE practici sexuale. Jumătate dintre femei fac asta în pat
Se juca intens pe consolă, iar bebelușul lui plângea lângă el. Bărbatul s-a ridicat de pe scaun și a făcut ceva cutremurător
Se juca intens pe consolă, iar bebelușul lui plângea lângă el. Bărbatul s-a ridicat de pe scaun și a făcut ceva cutremurător
👉🏼Nu mai mâncați acest tip de pate! Este otravă pură! Lista completă a alimentelor toxice de pe piață, conform InfoCons
👉🏼Nu mai mâncați acest tip de pate! Este otravă pură! Lista completă a alimentelor toxice de pe piață, conform InfoCons
S-a încălcat GRAV legea la Revelionul lui Dan Negru. IREAL ce s-a făcut pe platourile de filmare. Detalii picante
S-a încălcat GRAV legea la Revelionul lui Dan Negru. IREAL ce s-a făcut pe platourile de filmare. Detalii picante
A fost publicat prospectul vaccinului anti-COVID 19. LISTA efectelor adverse. 1 din 10 oameni ar putea păţi asta
A fost publicat prospectul vaccinului anti-COVID 19. LISTA efectelor adverse. 1 din 10 oameni ar putea păţi asta
6 motive pentru care femeile refuză relațiile intime
6 motive pentru care femeile refuză relațiile intime
Cum poți să-ți iei mașină de la Lidl cu 89 de euro pe lună?
Cum poți să-ți iei mașină de la Lidl cu 89 de euro pe lună?
Lidl va da lovitura: introduce o nouă categorie de produse, pe care tinerii se vor bate! Prețurile sunt foarte bune
Lidl va da lovitura: introduce o nouă categorie de produse, pe care tinerii se vor bate! Prețurile sunt foarte bune
Un lord al drogurilor a reuşit să se ascundă 35 de ani de autorităţi sub o identitate falsă. Howard Farley a utilizat buletinul unui bebeluş mort
Un lord al drogurilor a reuşit să se ascundă 35 de ani de autorităţi sub o identitate falsă. Howard Farley a utilizat ...
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum orice bărbat!
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum orice bărbat!
Un cioban român a ucis doi pensionari italieni. Motivul pentru care Mafia siciliană a jurat răzbunare
Un cioban român a ucis doi pensionari italieni. Motivul pentru care Mafia siciliană a jurat răzbunare
Familia Alinei Eremia se mărește! Artista le-a dezvăluit, în sfârșit, fanilor secretul: „Am amânat atât de mult timp momentul” / FOTO
Familia Alinei Eremia se mărește! Artista le-a dezvăluit, în sfârșit, fanilor secretul: „Am amânat atât de mult ...
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
O Dacia Duster cu zero km la bord a fost dusă la detailing. La final, proprietarul nu și-a recunoscut mașina - GALERIE FOTO
O Dacia Duster cu zero km la bord a fost dusă la detailing. La final, proprietarul nu și-a recunoscut mașina - GALERIE ...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere, la X Factor
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere, la X Factor
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce aminte aproape nimeni
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce aminte aproape nimeni
Oana Zăvoranu și Alex Ashraf, primele tatuaje din dragoste! Ce și-au scris îndrăgostiții în numele iubirii / FOTO
Oana Zăvoranu și Alex Ashraf, primele tatuaje din dragoste! Ce și-au scris îndrăgostiții în numele iubirii / FOTO