Naţionala fără costume, dar cu valoare. Vlad Hagiu: "Nu e vina mea că fetele nu au avut echipament. Federaţia a dat 30 de costume în octombrie, dar 23 dintre ele s-au rupt"

2 feb 2015 3345 afişări Polo
Naţionala fără costume, dar cu valoare. Vlad Hagiu: "Nu e vina mea că fetele nu au avut echipament. Federaţia a dat 30 de costume în octombrie, dar 23 dintre ele s-au rupt" foto:Federatia de Polo din Turcia/ Faceebook

Un nou episod din serialul ciudăţeniilor din sportul românesc a avut loc la finele săptămânii trecute, la Istanbul, la un turneu internaţional de polo la care a participat şi reprezentativa feminină U17 a României. Sportul cu mingea pe apă dedicat sexului frumos a cunoscut o dezvoltare rapidă şi în ţara noastră în ultimii ani, atât datorită atenţiei acordate de FRP acestui sector, cât şi implicării şi ambiţiei cluburilor din Oradea, Târgu Mureş şi Bucureşti. De la începutul acestui an însă, poloul feminin a câştigat cel mai mare aliat, pentru că Vlad Hagiu a acceptat să preia naţionala U 17 a României.O adevărată provocare pentru unul dintre cei mai buni jucători din istoria poloului.

Un eveniment petrecut însă în week-end, la Istanbul, la un turneu internaţional amical la care a luat startul şi echipa tricoloră ridică mari semne de întrebare asupra interesului pe care-l manifestă oficialii federaţiei în privinţa fetelor care aleg să se lupte în bazin. Pentru că elevele lui Vlad Hagiu s-au deplasat în Turcia fără un echipament oficial, fetele fie au apelat la costumele primite din luna octombrie de la FRP, fie au folosit compleuri personale de la echipele de club. Ridicolul situaţiei a fost atins însă atunci când costumul junioarei Beatrice Popescu s-a rupt, iar mama sa, Gabriela Popescu, cea care a mediatizat cazul pe o reţea de socializare, a fost nevoită să plece din Bucureşti la Istanbul pentru a-i duce fiicei sale un alt costum!

România s-a clasat la final pe un onorant loc 3, după 7-7 în meciul de final cu Croaţia, în urma puternicelor reprezentative ale Serbiei şi Croaţiei, echipe care au beneficiat de tot echipamentul necesar specific poloului feminin. Dincolo de caracterul amical al competiţiei, imaginea răspândită de lotul României vorbeşte despre superficialitatea cu care oficialii FRP îşi tratează sportivele. Luni dimineaţă, mai-marii federaţiei au transmis un comunicat agenţiei Mediafax prin care pasează găluşca fierbinte pe masa selecţionerului Vlad Hagiu! "În octombrie 2014, Federaţia Română de Polo a achiziţionat 30 de costume de baie pentru fete care au fost preluate de antrenorul Hagiu Vlad pentru a fi distribuite lotului feminin", se arată în comunicatul semnat de preşedintele Liviu Răducanu.

Oamenii care au preluat ştafeta de la regretratul Tolea Grinţescu, Liviu Răducanu şi secretarul general Cristi Iordache, au comunicat subtil astfel ideea că responsabilitatea s-ar fi aflat în mâinile lui Hagiu. ProSport a stat de vorbă azi cu selecţionerul de la Under 17, care a subliniat faptul că echipamentele furnizate de FRP în toamnă nici nu erau de joc, ci de prezentare, astfel că materialul din care fuseseră confecţionate nu ar fi rezistat contactelor fireşti dintr-un meci de polo.

"Nu este vina mea pentru ce s-a întâmplat cu costumele. Au fost făcute 30 de costume doar pentru prezentare la un turneu desfăşurat în luna octombrie la Oradea. După primele meciuri jucate s-au rupt 23 şi au rămas doar şapte. Poloul feminin e violent, e mai dur ca poloul masculin, iar acele echipamente din pânză au cedat rapid. Nici măcar nu erau de joc, erau de prezentare, la fel ca halatele pe care le poartă băieţii la intonarea imnurilor sau la prezentarea oficială. Echipamentul pentru fete trebuie să fie rezistent, iar nu să fie imediat sfâşiat", susţine golgheterul all-time al naţionalei României.

Antrenorul cu care naţionala masculină a obţinut cele mai bune rezultate de după Revoluţie, locul 4 la CE 2006 şi loc 6 la CM 2005, dar alături de care a ratat şi JO 2008, scos în evidenţă şi momentul în care a preluat oficial reprezentativa de junioare a României. "Oficial eu sunt de pe 10 ianuarie la conducerea acestei echipe, la Oradea, în toamnă, doar am ajutat echipa, pentru că eu eram selecţionerul naţionalei masculine de juniori. Numele meu nu are ce căuta în această întâmplare nefericită, mi se pare total aiurea. Eu văd rezultatul - locul al treilea pe care ne-am clasat la acest turneu valoros - ca pe unul senzaţional în contextul în care poloul feminin abia face primii paşi în România, doar Oradea, Mureşul şi Bucureşti având echipe", a conchis Hagiu.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.