REPORTAJ | Înarmaţi până-n dinţi! Băieţii lui Covaliu şi-au pregătit zâmbetele pentru JO 2012

1 mar 2012 475 afişări JO 2012
REPORTAJ | Înarmaţi până-n dinţi! Băieţii lui Covaliu şi-au pregătit zâmbetele pentru JO 2012 Reportaj | Înarmaţi până-n dinţi! Băieţii lui Covaliu şi-au pregătit zâmbetele pentru JO 2012 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/20906/9357059/2/lex7788.jpg

V-aţi imaginat vreodată patru campioni mondiali legaţi de mâini şi de picioare? Sau un cvartet de top al sportului românesc antrenându-şi zâmbetul? Ei bine, sabrerii Rareş Dumitrescu, Florin Zalomir, Cosmin Hănceanu şi Tiberiu Dolniceanu, proaspăt calificaţi la JO, au făcut ieri o vizită la Smile Box, salonul de albire dentară ce le-a pregătit surâsul pentru podiumul londonez. Totul sub atenta supraveghere a lui Mihai Covaliu.

La prima vedere pare o secvenţă a festivalului White Sensation. Indicii? Protagoniştii sunt exponenţii unui sport în care tonurile nu stau nici pe eticheta costumului, locul de întâlnire e camuflat de munţi de zăpadă, iar acţiunea se centrează pe tema "înălbirea dinţilor". Impresie greşită însă. Pentru că muzica house, caracteristică evenimentului e înlocuită doar de scrâşnetul roţilor de pe asfaltul Bulevardului Decebal, iar sloganul "Dress in white" a fost driblat elegant de campionii mondiali din 2009. "Purtăm destul pe planşă albul, definitoriu pentru scrimă. În viaţa de zi cu zi mai abordăm şi noi culori închise", ne dezvăluie elevii antrenorului Mihai Covaliu.

Sunt concentraţi ca într-o finală de Mondial, dar nu pătrund într-o arenă, ci într‑o "cutie". "Smile Box" stă ştanţat pe elegantul salon de albire dentară, partener al federaţiei de scrimă. O alăturare pe care iniţial o percepem ciudată. Mânaţi de curiozitate, aflăm că firma francezului Pierre Pennino şi-a exprimat interesul pentru a susţine COSR-ul, însă cum organismul de lângă Arcul de Triumf n-ar fi putut garanta aducerea sportivilor la evenimente, a recomandat forul condus de Ana Pascu. Părţile au bătut palma şi ieri s-a derulat primul eveniment de promovare. În rolurile principale: olimpicii Rareş, Florin, Tiberiu şi Cosmin.

Amintiri fără doi dinţi

Stau doi câte doi îşi hrănesc moralul, tachinări şi poveşti de capă şi spadă. "Zâmbetul meu preferat? Al actriţei Salma Hayek să zicem!", ne dezvăluie Zalomir, omul care în timpul Mondialului din 2009 şi-a pierdut doi dinţi. În timpul unui asalt! Spirit de sacrificiu normal pentru un fost luptător în Legiunea străină, ne spunem. Rareş? "Mie nu mi s-a întâmplat aşa ceva, dar dacă mă întrebi de zâmbete preferate? Aş putea să spun că mi-au plăcut multe… Până să o întâlnesc pe soţia mea…". Mai aflăm că cei patru au dantura perfectă, asemenea oricărui sportiv de top pentru care o simplă carie ar declanşa o infecţie. Şi pentru că timpul până la antrenamentul de seară e scurt, îşi ocupă locul ca într-o sală de cinema. Doar că încăperea e inundată cu mulţi lucşi, iar din difuzoare bine ascunse se aude ceva gen Budha Bar în surdină. "Pentru relaxare", ne dezvăluie proprietarul.

Băieţii stau la orizontală! Sunt imobilizaţi! Ce explozie dintr-un asalt decisiv, ce intuiţie în defensivă? Par replici ale unui Matrix, atunci când îşi protejează ochii de lampa acceleratoare sau pugilişti de categorie mijlocie ce-şi pun proteza. De fapt se cheamă gutieră, e din silicon şi "are un gust mentolat", ne dezvăluie Cosmin Hănceanu.

"Nu doarme nimeni"

Pe cealaltă extremă, Tiberiu tastează un sms, în timp ce Rareş surprinde cu iphoneul inedita postură în care se află! "Zâmbetul îl avem, ne trebuie şi rezultate la Londra pentru a ni-l putea afişa", şopteşte braşoveanul. "N-a adormit nimeni?", se aude o voce din sală, blocată de replica lui Coavaliu. "Doar se odihnesc, asta-i recuperarea, pentru că după-amiază îi bag la antrenament", face ordine dublul medaliat olimpic. Nu reuşim să pătrundem în gândurile sabrerilor, dar aflăm care e diferenţa dintre albirea dinţilor la cabinetul de stomatologie şi salonul de albire dentară. "Gelul de albire pe care îl utilizăm nu conţine peroxid, substanţă iritantă şi sensibilizantă, şi nu afectează smalţul dinţilor şi nici gingiile", ne spune într-o română perfectă francezul Pennino. E clar, sabrerii îl vor detrona pe Tom Cruise, ne zicem. Nu beau cafea sau cola şi nici nu fumează, toate premisele pentru a străluci. Intervine Marc Pennino, nepotul şi partenerul proprietarului: "Oameni precum Tom Cruise au absolut toţi dinţii puşi! Acela se cheamă zâmbet holywoodian. Din România, cel mai mult îmi place zâmbetul Inei". Dar terminăm cu divagaţia pentru că şedinţa de 40 de minute se apropie de final, iar sabrerii se ridică unul câte unul de pe scaun. Tiberiu arată rezultatul tratamentului, Cosmin caută o oglindă, Florin se mişcă robotic după aproape o oră de stat în aceeaşi poziţie, iar Rareş face încheierea: "Ideea unui eveniment ca acesta ne bucură, pentru că în România scrima polarizează rar atenţia publicului larg. Pe de altă parte, ştim că ne-am înarmat acum şi cu un zâmbet frumos pentru Londra. Ne mai trebuie doar motivul să-l afişăm".

Cât costă tratamentele de albire dentară

Smile Flash (tratament de bază 20 de minute)169 de lei
Smile Regular (tratament complet 45 de minute)245 de lei
Smile Premium (Regular + Flash)349 de lei

Albire dentară pentru acasă
Clean & White (formulă spumoasă fără peroxid
care dizolvă particulele şi curăţă smalţul)69 de lei
Metallic Touch Pen (Baton de albire.
Menţine efectele tratamentului)65 de lei
Home Bleaching Deluxe (kit de albire)115 lei


"Furnicuţe"

Zalomir explică munca depusă pentru calificarea la JO.

Deşi a mai rămas o etapă de Cupă Mondială, echipa masculină de sabie poate să zică şi pas competiţiei. Locul la JO e asigurat. Vorbeşte Florin Zalomir.

Florin, gata cu presiunea odată cu îndeplinirea obiectivului…
Am adunat ca nişte furnicuţe. Presiunea nu a dispărut şi poate va creşte în apropierera debutului JO. Fiind direct implicaţi ştiam exact ce se întâmplă, nu e o muncă de câteva luni. Am început din 2009 şi am ajuns după multă muncă în acest punct. Nu am sărbătorit, aşteptăm după Jocurile Olimpice.

Ce vă conferă poziţia din clasamentul mondial?
Ne avantajează pentru că nu vom avea meciuri tari din primul tur, cu Rusia sau cu Italia. La JO sunt puţine echipe calificate. Dacă ai câştigat primul meci eşti în primii patru…

Cum e să fii antrenat de un fost coleg?
Mihai e prietenul nostru. Un tip cu multă experienţă, pe care l-aş caracteriza prin muncă, seriozitate. E o enciclopedie în scrimă.

Clasament mondial

1. Rusia 376 p
2. Germania 344 p
3. Italia 320 p
4. Belarus 308 p
5. ROMÂNIA 260 p

PERFORMANŢELE

Aur mondial (Antalya 2009)
Bronz mondial (Paris 2010)
Argint european (Plovdiv 2009)

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.