Istoria turneului de rugby Six Nations. Cum s-a ajuns de la 4 la 6 participante și de ce a ratat România șansa de a juca în cunoscuta competiție

  • Publicat:
  • Actualizat:

Turneul celor 6 Națiuni la rugby este una dintre cele mai „bătrâne” competiții sportive. Cunoscută acum, în întreaga lume, sub titulatura Six Nations, acesta a reunit la început doar echipele a patru națiuni, toate de limbă engleză.

Celebra competiție a sportului cu balonul oval se desfășoară cu șase echipe începând din 2000. De atunci, Italia a terminat pe ultimul loc în 15 din cele 21 de ediții. În același format, Anglia are cele mai multe titluri – 7, fiind urmată de Franța – 5, Țara Galilor – 5 și Irlanda – 4.

Reprezentativa Franței nu a mai câștigat însă titlul de 11 ani. Ultimele trei ediții au avut trei câștigătoare diferite, Irlanda, Țara Galilor și Anglia.

Istoria turneului de rugby Six Nations. Cum s-a ajuns de la 4 la 6 participante și de ce a ratat România șansa de a juca în cunoscuta competiție

Tot în această perioadă (2000 – azi), 11 ediții s-au încheiat cu un Grand Slam – victorii pe linie realizate de o națiune. Galezii au cele mai multe Grand Slam-uri, patru la număr, Franța – 3, iar Anglia și Irlanda – câte 2.

Cine transmite la tv ediția din 2021 a Turneului Celor 6 Națiuni la rugby. Programul și ora meciurilor din Six Nations

Primul meci din istorie a fost Scoția – Anglia 1-0, într-o zi de luni, pe 27 martie 1871, atunci când s-au înfruntat naționalele (n.a. națională vine de la națiune) Angliei și Scoției (acestea făceau parte, și atunci, dintr-o singură țară, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord).

Desfășurat pe Raeburn Place din Edinburgh (un stadion de cricket, neexistând atunci unul de rugby), meciul a adus față-n față două echipe a câte 20 de jucători. În cele din urmă, Scoția s-a impus prin încercarea marcată de William Cross, care a transformat.

Dacă ar fi să folosim punctajul de acum (5 puncte pentru eseu, 2 puncte pentru tranformare), atunci am putea spune că gazdele s-au impus cu 12-7. La acea vreme însă, numai eseul transformat conta. Așa că a fost 1-0 pentru Scoția.

Franța, primită în competiție în 1910, dar exclusă în cîteva rânduri

În 1910, Franța este acceptată în competiție, însă doar pentru trei ani. Rivală a englezilor, Franța a jucat un rol important în dezvoltarea rugbyului, ea susținând deseori că acest sport se trage dintr-un joc cu mingea practicat în Hexagon. Mai mult decât atât, la fondarea Federației Engleze de Rugby, Arthur Guillemard, un emigrant francez, a propus ca ea să se numească Rugby Football Union, iar cei prezenți au fost de acord în unanimitate.

Acceptarea „cocoșilor” s-a produs în 1910, iar din acel moment s-a vorbit despre Turneul celor 5 Națiuni. S-a stabilit ca fiecare echipă să dispute două meciuri pe teren propriu și tot atâtea în deplasare (nu era timp ca într-un an să se joace în sistem „fiecare cu fiecare, tur și retur”).

Franța-Scoția în 1913 a fost un meci foarte violent

Francezii nu au rezistat nici ei prea mult în Turneu. Pe 1 ianuarie 1913, la meciul Franța – Scoția 3-21, s-a întâmplat ceva care nu era obișnuit pentru anglo-saxoni. Conduși prin două eseuri marcate de fundașul Steward, „cocoșii” și-au pierdut capul și au început să comită o sumedenie de erori, toate sancționate de arbitrul englez JW Baxter.

Acea întâmplare a făcut ca englezii și scoțienii să refuze a mai juca împotriva Franței… Excluderea n-a avut însă efecte prea mari, competiția fiind oricum întreruptă între 1914 și 1918, din cauza războiului. Reprimită în virtutea frăției de arme, Franța avea să cunoască o nouă excludere în 1931, pentru faptul că tolera profesionismul (plăți către jucători, recrutări între cluburi), dar și fiindcă jocul său era considerat violent.

Exilul „cocoșilor” a durat până în 1939. Cum Federația de la Paris rezolvase problema amatorismului, Franța a revenit în Turneu, însă în 1940 competiția s-a întrerupt din nou, tot din cauza războiului.

Competiția se reia în 1947 și se întrerupe în 1972

Evenimentele politice aveau să-și pună amprenta și pe desfășurarea Turneului după 1947, anul în care întrecerea a fost reluată. În 1972, de pildă, conflictul nord-irlandez avea să conducă la întreruperea lui. De fapt, atunci nu s-a putut face un clasament final pentru că Țara Galilor și Scoția au refuzat să joace în Irlanda după masacrul de la Londonderry.

Cine câștigă Turneul Celor 6 Națiuni la rugby 2021? Prezentarea Six Nations cu șansele la titlu, loturile oficiale ale participantelor plus cele mai importante date statistice

În aceeași perioadă începe să se vorbească tot mai des despre includerea României în Turneu. În 1960, „Stejarii” obținuseră primul succes (11-5) cu Franța. Au urmat alte cinci – 3-0 (1962), 15-14 (1968), 15-10 (1974), 15-12 (1976) și 15-0 (1980) -, precum și două meciuri egale în deplasare (5-5 în 1961 și 6-6 în 1963). Britanicii s-au convins de valoarea naționalei noastre mai apoi, România remizând (13-13) la Dublin, cu Irlanda XV, și pierzând greu (12-13) la Cardiff, cu Țara Galilor XV – aceste meciuri nu sunt incluse în palmares.

Nu aveam un stadion al rugby-ului la acea vreme

Și deși la celebra vizită la Londra a lui Ceaușescu, Regina Elizabeta a II-a îi vorbește despre rugby, conducătorii Federației de la București nu profită de acest moment favorabil.

Fără un stadion modern, dezavantajată de vremea nefavorabilă din lunile februarie și martie, când se disputau meciurile, România avea să rateze o ocazie imensă de a deveni cea de-a șasea echipă participantă la Turneul Națiunilor. Principalul obstacol l-a reprezentat tot regimul politic, implicit acuzațiile că Bucureștiul încalcă drepturile omului.

Aceste dezvăluiri au fost făcute de Marian Burlacu, jurnalist specializat pe rugby, apărute la acea vreme în cotidianul ProSport pe 27 ianuarie 2009.

România a ratat șansa în 1978, dar Italia nu în 2000

Dacă România n-a profitat de șansa sa, Italia avea să o facă, fiind acceptată în 2000. Echipa surclasată (69-0) de „Stejari” în 1977 avea să intre în Turneu, care de atunci se numește al celor 6 Națiuni.

Cu patru ani înainte s-a mai produs un fapt important în istoria competiției. Atunci Turneul primește în mod oficial rangul de Campionat European. Victorioasă (28-15) în fața Irlandei, pe 16 martie 1996, Anglia a devenit campioană a continentului. Până atunci, FIRA-AER organizase un Campionat European, la care participau Franța, România, Italia, URSS, precum și alte naționale din zona continentală, dar și din nordul Africii, însă la care nu s-au înscris niciodată națiunile anglo-saxone.

Italia se alătură turneului în anul 2000, Turneul celor șase națiuni succedând astfel Turneului celor cinci națiuni. Actualmente nu sunt planuri de modificare a numărului de națiuni participante, în ciuda apelurilor repetate ale Argentinei care dorește să participe la turneu.

De asemenea, s-a militat pentru un sistem promovare cu retrogradare din Rugby Europe Championship, competiția doi a Europei, unde se află echipe precum Georgia, România, Spania, Portugalia, Rusia și Belgia.

Pe lângă victoria în turneu, o serie de trofee oficiale și neoficiale sunt atribuite:

Tripla Coroană, trofeu neoficial, este decernat de jurnaliștii britanici formației britanice care câștigă toate întâlnirile cu celelalte echipe britanice. A fost decernat pentru prima dată în 1883
Calcutta Cup este trofeul pus în joc la meciurile dintre Anglia și Scoția. Trofeul a fost creat în 1878 și a fost disputat pentru prima dată pe 10 martie 1879[16].
Millennium Trophy recompensează câștigătorul meciurilor dintre Anglia și Irlanda.
Trofeul Eurostar recompensează câștigătorul meciului dintre Franța și Anglia.
Centenary Quaich recompensează câștigătorul meciului dintre Scoția și Irlanda.
Trofeul Giuseppe Garibaldi a fost introdus la ediția din 2007 și recompensează câștigătoarea derby-ului latin, Franța-Italia.
Marele Șlem (engleză Grand Slam, franceză Grand Chelem) este un bonus pentru câștigătorul turneului și desemnează victorii în fața tuturor celorlalte echipe.
Lingura de lemn este „trofeul” decernat echipei care a pierdut toate meciurile dintr-o ediție a turneului.

Pe aceeași temă
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Discuţii aprinse între ardeleni şi moldoveni, stârnite de un
banc publicat de Ştefan Mandachi
Discuţii aprinse între ardeleni şi moldoveni, stârnite de un banc publicat de Ştefan Mandachi
WhatsApp anunţă implementarea
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
Momente incredibile în Ghencea! Ultrașii lui CSA Steaua i-au făcut „cruce” lui Gigi Becali! Ce au afișat
Momente incredibile în Ghencea! Ultrașii lui CSA Steaua i-au făcut „cruce” lui Gigi Becali! Ce au afișat
Pedeapsă imediată, mașină poliție camuflată, România. VIDEO incredibil
Pedeapsă imediată, mașină poliție camuflată, România. VIDEO incredibil
Cât costă inelul cumpărat de Armin Nicoară, iubitei sale Claudia Puican. Familia a rămas fără cuvinte când a auzit suma dată
Cât costă inelul cumpărat de Armin Nicoară, iubitei sale Claudia Puican. Familia a rămas fără cuvinte când a auzit suma dată
Alimentele care sunt un adevărat pericol pentru siuletă. Deşi sunt folosite în diete, acestea îngraşă foarte rău!
Alimentele care sunt un adevărat pericol pentru siuletă. Deşi sunt folosite în diete, acestea îngraşă foarte rău!
Primele imagini cu noile buletine cu cip, emise de astăzi la Cluj. Cum arată cărţile de identitate electronice
Primele imagini cu noile buletine cu cip, emise de astăzi la Cluj. Cum arată cărţile de identitate electronice
Ofertă imbatabilă la Lidl - Clienților nu le-a venit să creadă!
Ofertă imbatabilă la Lidl - Clienților nu le-a venit să creadă!
De ce ești magnet pentru țânțari. Motive pentru care te înţeapă mai mult pe tine decât pe alţii
De ce ești magnet pentru țânțari. Motive pentru care te înţeapă mai mult pe tine decât pe alţii
Miliardarul Elon Musk are o veste terifiantă pentru noi: Iată cine este, de fapt, „Dumnezeu”
Miliardarul Elon Musk are o veste terifiantă pentru noi: Iată cine este, de fapt, „Dumnezeu”
Andreea Bănică, gafă +18 pe plajă! I-a căzut sutienul și a rămas în sânii goi
Andreea Bănică, gafă +18 pe plajă! I-a căzut sutienul și a rămas în sânii goi
Din ce își câștigă de fapt banii Bianca Drăgușanu. A recunoscut tot! E plătită regește
Din ce își câștigă de fapt banii Bianca Drăgușanu. A recunoscut tot! E plătită regește
BOMBA zilei despre PFIZER! Acum s-a confirmat ce bănuia toată lumea, de fapt
BOMBA zilei despre PFIZER! Acum s-a confirmat ce bănuia toată lumea, de fapt
”13.000 de lei salariu pe lună dacă lucrez de acasă, 17.000 dacă trebuie să vin la birou”. Cum se negociază acum salariile
”13.000 de lei salariu pe lună dacă lucrez de acasă, 17.000 dacă trebuie să vin la birou”. Cum se negociază acum salariile
Tania Budi și-a făcut operație estetică de întinerire. Cum arată acum
Tania Budi și-a făcut operație estetică de întinerire. Cum arată acum
Un FOTOGRAF a înregistrat ceva surprinzător într-o PĂDURE din România. Pe imagini se poate vedea cum ...
Un FOTOGRAF a înregistrat ceva surprinzător într-o PĂDURE din România. Pe imagini se poate vedea cum ...
Veste proastă despre WhatsApp. Milioane de utilizatori vor fi mâniați!
Veste proastă despre WhatsApp. Milioane de utilizatori vor fi mâniați!
INTERVIU Un an de la explozia din portul Beirut. Despre situaţia socio-politică din Liban, cu analistul de politică externă, Răzvan Munteanu
INTERVIU Un an de la explozia din portul Beirut. Despre situaţia socio-politică din Liban, cu analistul de politică externă, Răzvan Munteanu
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tipic românesc: Am trimis cei mai buni sportivi la Tokyo, fără antrenor! „N-am crezut că e posibil aşa ceva!“
Tipic românesc: Am trimis cei mai buni sportivi la Tokyo, fără antrenor! „N-am crezut că e posibil aşa ceva!“
Milioane de români au ajuns acţionari la Banca Transilvania fără să ştie
Milioane de români au ajuns acţionari la Banca Transilvania fără să ştie
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a primit un telefon care i-a schimbat viaţa
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a primit un telefon care i-a schimbat viaţa
Andreea Bălan și Tiberiu Argint au plecat într-o nouă vacanță. Ce destinație au ales de această dată
Andreea Bălan și Tiberiu Argint au plecat într-o nouă vacanță. Ce destinație au ales de această dată
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
FOTO. Imagini hot cu Ana Baniciu în costum de baie! Cât de bine arată vedeta
FOTO. Imagini hot cu Ana Baniciu în costum de baie! Cât de bine arată vedeta
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern