Istoria turneului de rugby Six Nations. Cum s-a ajuns de la 4 la 6 participante și de ce a ratat România șansa de a juca în cunoscuta competiție

Autor: Daniel Nazare Publicat: 06 Feb. 2021, 08:15 Actualizat: 06 Feb. 2021, 08:22 Alte Sporturi

Turneul celor 6 Națiuni la rugby este una dintre cele mai „bătrâne” competiții sportive. Cunoscută acum, în întreaga lume, sub titulatura Six Nations, acesta a reunit la început doar echipele a patru națiuni, toate de limbă engleză.

Celebra competiție a sportului cu balonul oval se desfășoară cu șase echipe începând din 2000. De atunci, Italia a terminat pe ultimul loc în 15 din cele 21 de ediții. În același format, Anglia are cele mai multe titluri – 7, fiind urmată de Franța – 5, Țara Galilor – 5 și Irlanda – 4.

Reprezentativa Franței nu a mai câștigat însă titlul de 11 ani. Ultimele trei ediții au avut trei câștigătoare diferite, Irlanda, Țara Galilor și Anglia.

Istoria turneului de rugby Six Nations. Cum s-a ajuns de la 4 la 6 participante și de ce a ratat România șansa de a juca în cunoscuta competiție

Tot în această perioadă (2000 – azi), 11 ediții s-au încheiat cu un Grand Slam – victorii pe linie realizate de o națiune. Galezii au cele mai multe Grand Slam-uri, patru la număr, Franța – 3, iar Anglia și Irlanda – câte 2.

Cine transmite la tv ediția din 2021 a Turneului Celor 6 Națiuni la rugby. Programul și ora meciurilor din Six Nations

Primul meci din istorie a fost Scoția – Anglia 1-0, într-o zi de luni, pe 27 martie 1871, atunci când s-au înfruntat naționalele (n.a. națională vine de la națiune) Angliei și Scoției (acestea făceau parte, și atunci, dintr-o singură țară, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord).

Desfășurat pe Raeburn Place din Edinburgh (un stadion de cricket, neexistând atunci unul de rugby), meciul a adus față-n față două echipe a câte 20 de jucători. În cele din urmă, Scoția s-a impus prin încercarea marcată de William Cross, care a transformat.

Dacă ar fi să folosim punctajul de acum (5 puncte pentru eseu, 2 puncte pentru tranformare), atunci am putea spune că gazdele s-au impus cu 12-7. La acea vreme însă, numai eseul transformat conta. Așa că a fost 1-0 pentru Scoția.

Franța, primită în competiție în 1910, dar exclusă în cîteva rânduri

În 1910, Franța este acceptată în competiție, însă doar pentru trei ani. Rivală a englezilor, Franța a jucat un rol important în dezvoltarea rugbyului, ea susținând deseori că acest sport se trage dintr-un joc cu mingea practicat în Hexagon. Mai mult decât atât, la fondarea Federației Engleze de Rugby, Arthur Guillemard, un emigrant francez, a propus ca ea să se numească Rugby Football Union, iar cei prezenți au fost de acord în unanimitate.

Acceptarea „cocoșilor” s-a produs în 1910, iar din acel moment s-a vorbit despre Turneul celor 5 Națiuni. S-a stabilit ca fiecare echipă să dispute două meciuri pe teren propriu și tot atâtea în deplasare (nu era timp ca într-un an să se joace în sistem „fiecare cu fiecare, tur și retur”).

Franța-Scoția în 1913 a fost un meci foarte violent

Francezii nu au rezistat nici ei prea mult în Turneu. Pe 1 ianuarie 1913, la meciul Franța – Scoția 3-21, s-a întâmplat ceva care nu era obișnuit pentru anglo-saxoni. Conduși prin două eseuri marcate de fundașul Steward, „cocoșii” și-au pierdut capul și au început să comită o sumedenie de erori, toate sancționate de arbitrul englez JW Baxter.

Acea întâmplare a făcut ca englezii și scoțienii să refuze a mai juca împotriva Franței… Excluderea n-a avut însă efecte prea mari, competiția fiind oricum întreruptă între 1914 și 1918, din cauza războiului. Reprimită în virtutea frăției de arme, Franța avea să cunoască o nouă excludere în 1931, pentru faptul că tolera profesionismul (plăți către jucători, recrutări între cluburi), dar și fiindcă jocul său era considerat violent.

Exilul „cocoșilor” a durat până în 1939. Cum Federația de la Paris rezolvase problema amatorismului, Franța a revenit în Turneu, însă în 1940 competiția s-a întrerupt din nou, tot din cauza războiului.

Competiția se reia în 1947 și se întrerupe în 1972

Evenimentele politice aveau să-și pună amprenta și pe desfășurarea Turneului după 1947, anul în care întrecerea a fost reluată. În 1972, de pildă, conflictul nord-irlandez avea să conducă la întreruperea lui. De fapt, atunci nu s-a putut face un clasament final pentru că Țara Galilor și Scoția au refuzat să joace în Irlanda după masacrul de la Londonderry.

Cine câștigă Turneul Celor 6 Națiuni la rugby 2021? Prezentarea Six Nations cu șansele la titlu, loturile oficiale ale participantelor plus cele mai importante date statistice

În aceeași perioadă începe să se vorbească tot mai des despre includerea României în Turneu. În 1960, „Stejarii” obținuseră primul succes (11-5) cu Franța. Au urmat alte cinci – 3-0 (1962), 15-14 (1968), 15-10 (1974), 15-12 (1976) și 15-0 (1980) -, precum și două meciuri egale în deplasare (5-5 în 1961 și 6-6 în 1963). Britanicii s-au convins de valoarea naționalei noastre mai apoi, România remizând (13-13) la Dublin, cu Irlanda XV, și pierzând greu (12-13) la Cardiff, cu Țara Galilor XV – aceste meciuri nu sunt incluse în palmares.

Nu aveam un stadion al rugby-ului la acea vreme

Și deși la celebra vizită la Londra a lui Ceaușescu, Regina Elizabeta a II-a îi vorbește despre rugby, conducătorii Federației de la București nu profită de acest moment favorabil.

Fără un stadion modern, dezavantajată de vremea nefavorabilă din lunile februarie și martie, când se disputau meciurile, România avea să rateze o ocazie imensă de a deveni cea de-a șasea echipă participantă la Turneul Națiunilor. Principalul obstacol l-a reprezentat tot regimul politic, implicit acuzațiile că Bucureștiul încalcă drepturile omului.

Aceste dezvăluiri au fost făcute de Marian Burlacu, jurnalist specializat pe rugby, apărute la acea vreme în cotidianul ProSport pe 27 ianuarie 2009.

România a ratat șansa în 1978, dar Italia nu în 2000

Dacă România n-a profitat de șansa sa, Italia avea să o facă, fiind acceptată în 2000. Echipa surclasată (69-0) de „Stejari” în 1977 avea să intre în Turneu, care de atunci se numește al celor 6 Națiuni.

Cu patru ani înainte s-a mai produs un fapt important în istoria competiției. Atunci Turneul primește în mod oficial rangul de Campionat European. Victorioasă (28-15) în fața Irlandei, pe 16 martie 1996, Anglia a devenit campioană a continentului. Până atunci, FIRA-AER organizase un Campionat European, la care participau Franța, România, Italia, URSS, precum și alte naționale din zona continentală, dar și din nordul Africii, însă la care nu s-au înscris niciodată națiunile anglo-saxone.

Italia se alătură turneului în anul 2000, Turneul celor șase națiuni succedând astfel Turneului celor cinci națiuni. Actualmente nu sunt planuri de modificare a numărului de națiuni participante, în ciuda apelurilor repetate ale Argentinei care dorește să participe la turneu.

De asemenea, s-a militat pentru un sistem promovare cu retrogradare din Rugby Europe Championship, competiția doi a Europei, unde se află echipe precum Georgia, România, Spania, Portugalia, Rusia și Belgia.

Pe lângă victoria în turneu, o serie de trofee oficiale și neoficiale sunt atribuite:

Tripla Coroană, trofeu neoficial, este decernat de jurnaliștii britanici formației britanice care câștigă toate întâlnirile cu celelalte echipe britanice. A fost decernat pentru prima dată în 1883
Calcutta Cup este trofeul pus în joc la meciurile dintre Anglia și Scoția. Trofeul a fost creat în 1878 și a fost disputat pentru prima dată pe 10 martie 1879[16].
Millennium Trophy recompensează câștigătorul meciurilor dintre Anglia și Irlanda.
Trofeul Eurostar recompensează câștigătorul meciului dintre Franța și Anglia.
Centenary Quaich recompensează câștigătorul meciului dintre Scoția și Irlanda.
Trofeul Giuseppe Garibaldi a fost introdus la ediția din 2007 și recompensează câștigătoarea derby-ului latin, Franța-Italia.
Marele Șlem (engleză Grand Slam, franceză Grand Chelem) este un bonus pentru câștigătorul turneului și desemnează victorii în fața tuturor celorlalte echipe.
Lingura de lemn este „trofeul” decernat echipei care a pierdut toate meciurile dintr-o ediție a turneului.

Autor: Daniel Nazare Publicat: 06 Feb. 2021, 08:15 Actualizat: 06 Feb. 2021, 08:22 Alte Sporturi
Pe aceeași temă
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa ei: 'De multe ori...'
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa ei: 'De multe ori...'
Şoferul beat, care a făcut zob 12 maşini la Braşov, este „beizadeaua” unui celebru om de afaceri român
Şoferul beat, care a făcut zob 12 maşini la Braşov, este „beizadeaua” unui celebru om de afaceri român
Rapel la 6 luni la Pfizer şi Moderna. Recomandarea emisă de Academia de Medicină din Franţa
Rapel la 6 luni la Pfizer şi Moderna. Recomandarea emisă de Academia de Medicină din Franţa
Suma fabuloasa la care Ilie Dumitrescu l-a evaluat pe Gica Hagi. Cat considera ca valora dupa Campionatul Mondial din 1994
Suma fabuloasa la care Ilie Dumitrescu l-a evaluat pe Gica Hagi. Cat considera ca valora dupa Campionatul Mondial din 1994
Ce se întâmplă dacă te abții de la gazele intestinale. Vor ieși pe altă parte
Ce se întâmplă dacă te abții de la gazele intestinale. Vor ieși pe altă parte
E disperat. Și-a vândut și casa din lipsa banilor. Din ce trăiește acum Leonard Doroftei
E disperat. Și-a vândut și casa din lipsa banilor. Din ce trăiește acum Leonard Doroftei
Schimbare majoră pentru talonul de pensie! Anunț de ultim moment pentru pensionarii din România. Se dă legea
Schimbare majoră pentru talonul de pensie! Anunț de ultim moment pentru pensionarii din România. Se dă legea
A murit femeia care căzuse într-o groapă uriaşă, la Craiova. Evaluată iniţial doar cu zgârieturi, bătrâna avea nenumărate fracturi
A murit femeia care căzuse într-o groapă uriaşă, la Craiova. Evaluată iniţial doar cu zgârieturi, bătrâna avea ...
Reacția incredibilă a iubitei lui Voiculescu după ce a fost demis: Vor ieși la suprafață multe
Reacția incredibilă a iubitei lui Voiculescu după ce a fost demis: Vor ieși la suprafață multe
O DRONĂ militară americană a lansat ceva din aer. În mai puțin de un minut s-a produs ceva INCREDIBIL
O DRONĂ militară americană a lansat ceva din aer. În mai puțin de un minut s-a produs ceva INCREDIBIL
Un băiat de 11 ani a chemat-o în pădure pe fetița de 9 ani cu care se juca online. Ce a urmat e terifiant
Un băiat de 11 ani a chemat-o în pădure pe fetița de 9 ani cu care se juca online. Ce a urmat e terifiant
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, iar acum s-a întâmplat
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, iar acum s-a întâmplat
Ce face acum Ana Muntean, soția infidelă surprinsă cu Ciprian Marica în hotel la Cluj. Imaginile cu femeia spun tot
Ce face acum Ana Muntean, soția infidelă surprinsă cu Ciprian Marica în hotel la Cluj. Imaginile cu femeia spun tot
Secretele se duc în pământ. A murit omul din spatele celei mai mari fraude din istorie
Secretele se duc în pământ. A murit omul din spatele celei mai mari fraude din istorie
Reacțiile adverse după vaccinare înseamnă că dezvolți mai mulți anticorpi. Ce se întâmplă cu cei fără reacții
Reacțiile adverse după vaccinare înseamnă că dezvolți mai mulți anticorpi. Ce se întâmplă cu cei fără reacții
Ce primești când comanzi Kia Stonic, cel mai ieftin SUV disponibil pe piața din România
Ce primești când comanzi Kia Stonic, cel mai ieftin SUV disponibil pe piața din România
Detaliul terifiant descoperit la noile nave militare chineze. Nu s-a mai folosit de mii de ani, iar NATO nu are răspuns
Detaliul terifiant descoperit la noile nave militare chineze. Nu s-a mai folosit de mii de ani, iar NATO nu are răspuns
SUA expulzează zece diplomaţi ruşi şi anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei
SUA expulzează zece diplomaţi ruşi şi anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Alcoolemie de 0.05 mg/l din cauza unui suc de afine. Cum şi-a păstrat permisul o şoferiţă oprită pe autostradă
Alcoolemie de 0.05 mg/l din cauza unui suc de afine. Cum şi-a păstrat permisul o şoferiţă oprită pe autostradă
Moment de infarct la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un bărbat într-o boxă cumpărată cu 500 de dolari
Moment de infarct la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un bărbat într-o boxă cumpărată cu 500 de dolari
INTERZIS cardiacilor! Imaginile cu Anamaria Prodan pe care le-ar dori șterse!
INTERZIS cardiacilor! Imaginile cu Anamaria Prodan pe care le-ar dori șterse!
Toți samsarii au deschis acum șampania. Liber la țepe cu mașini second-hand, cu acordul Parlamentului
Toți samsarii au deschis acum șampania. Liber la țepe cu mașini second-hand, cu acordul Parlamentului
FOTO. Antonia s-a pozat într-un body prea mic pentru formele ei generoase!
FOTO. Antonia s-a pozat într-un body prea mic pentru formele ei generoase!
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie