INTERVIU | Mihai Covaliu, președintele FR Scrimă: „Alexandra Predescu, campioana mondială la cadeți, e pariul nostru pentru Jocurile Olimpice din 2020 și 2024”. Ea este prima campioană formată de un club privat

INTERVIU | Mihai Covaliu, președintele FR Scrimă:
  • Publicat:
  • Actualizat:

În continuă criză de sportivi și cu un număr din ce în ce mai mic de copii care se îndreaptă spre performanță, sportul românesc primește din când în când câte o gură de oxigen. Titlul mondial la cadeți, cucerit joi,  la Tașkent, de spadasina Alexandra Predescu (15 ani) este o rază de speranță pentru următoarele ediții ale Jocurilor Olimpice. Un rezultat cu atât mai apreciabil, cu cât Alexandra este prima campioană din sportul românesc formată de un club privat. Președintele Federației Române de Scrimă și antrenorul lotului de sabie, Mihai Covaliu a vorbit, pentru ProSport, despre importanța acestui rezultat, despre obiectivele trasate pentru Rio și lupta care se dă în lotul de sabie pentru cele două locuri care duc la competița olimpică din Brazilia.

Primul titlu mondial cucerit la scrimă în acest an. Ce înseamnă performanța Alexandrei Predescu?
Este un rezultat extraordinar mai ales că Alexandra este un copil superb, foarte talentat, care a muncit foarte mult ca să ajungă în vârf. A prins o zi extraordinară la Mondiale, și-a dominat pratic adversarele, a fost de neoprit de la primul la ultimul meci. Performanța ei este cu atât mai apreciabilă cu cât ea este formată și provine de la un club particular de scrimă și cred că asta este o premieră în sportul românesc. Alexandra a crescut acolo cu antrenori care i-au văzut potențialul, care au format-o progresiv, care au știut să fie pentru ea o a doua familie, și vorbesc aici de Alina Ciuculescu și de soțul ei, Silviu.
 


Alexandra a fost primită cu flori la întoarcerea de la Mondialele de la Tașkent FOTO: FRScrimă

Credeți că în curând va fi o rivalitate între cluburile private și cele departamentale?
Cred că un prim semnal a fost dat prin acest rezultat. Mă bucur că deja cluburile particulare încep să facă concurență cluburilor departamentale și mai ales se arată faptul că se poate face performanță într-un sistem privat serios și responsabil, sistem care până acum era destinat hobby-ului și celor ce doreau să facă un pic de mișcare.

 

  • ACS Stesial este clubul privat la care s-a format  Alexandra Predescu. În prezent, ea este legitimată la CSA Steaua


Cum vedeți progresul Alexandrei?
Alexandra practică scrimă de 7 ani. Nu este o perioadă tocmai mică. De obicei, în sport performanțele vin după cinci ani de la intrarea în sală. Depinde și de cât de implicat este sportivul, cât de serios se antrenează, ce antrenorii care au grijă de el, e o sumă de lucruri care pot duce la obținerea rezultatelor. În ce o privește pe Alexandra, marele ei noroc e că a avut o echipă de antrenori care au ajutat-o foarte mult.

Cum ați caracteriza-o?
Inteligentă, cu mult bun simț, o luptătoare, un om care știe foarte bine ce își dorește.

Știu că Alexandra a avut și câteva probleme de sănătate, o operație suferită la umăr. Cum a reușit să revină atât de bine?
Într-adevăr a fost o perioadă grea, însă a depășit-o cu ajutorul celor apropiați și al antrenorilor. Știu că Alina Ciuculescu, antrenoarea ei o însoțea zilnic la recuperare, tocmai pentru a-i da curaj și a o sprijini. Titlul mondial e un rezultat pe deplin meritat, are deja concursuri internaționale câștigate și multe podiumuri la categorii superioare de vârstă. Alexandra are deja o valoare foarte bine conturată, este un sportiv serios, care știe ce vrea și care a reușit la acest Campionat Mondial să își împlinească un vis.

Ce puteți face să o păstrați în continuare la scrimă?
Alexandra este un sportiv câștigat deja pentru scrimă pentru că ea iubește acest sport, a oferit mult acestui sport și acum a început să culeagă roadele. Eu cred că ea deja se gândește la Jocurile Olimpice, cam acesta ar fi țelul ei. O putem vedea la Tokyo 2020, dar și la ediția din 2024, va fi pariul nostru pentru edițiile olimpice următoare.

Alexandra spunea că o admiră pe Ana Maria Brânză. Exact ca și Ana la începutul carierei, a cucerit titlul mondial la cadeți. Credeți că îi poate călca pe urme vicecampioanei olimpice?
Cred că are toate șansele, la cât de mult progresează. Mai mult, Ana și Alexandra chiar s-au antrenat împreună, ceea ce este un lucru benefic. Federația de Scrimă a promovat acest gen de întâlnire între sportivii mai tineri și cei consacrați, din loturile olimpice, care pot fi adevărate modele. Am avut stagii de pregătire în care i-am invitat pe copii și antrenorii lor, pentru a putea lega generațiile între ele și a le da șansa să fie aproape de modelele lor. La spadă feminin putem vorbi deja de o școală care produce campioane și asta e un mare câștig pentru sportul românesc.
 


Mihai Covaliu sărbătorește împreună cu elevii lui urcarea pe podium a echipei
 

Cum stau lucrurile la arma dumneavoastră de suflet? Sunt la fel de mulți practicanți ca la spadă?
La sabie, din păcate, situația nu este așa de bună precum la spadă. Pot spune că ne dezavantajează destul de mult faptul că nu vom avea întrecere pe echipe la sabie, la Rio 2016. Însă cred că vom fi pregătiți pentru ediția din 2020. Sunt mulți sportivi tineri care vor crește, care deja au rezultate, nu așa de mulți ca la spadă, însă sperăm să mai atragem copii.

Ne puteți spune care dintre sportivii pe care îi antrenați se bat pentru cele două locuri la sabie individual ce asigură calificarea la Rio?
Tiberiu Dolniceanu, care practic este ca și calificat la Rio, în urma rankingului mondial. Tibi, cel mai experimentat sabrer al nostru, se află pe locul 6 în Cupa Mondială. Apoi duelul pentru cel de-al doilea loc se va da între Alin Badea, locul 30 în Cupa Mondială și Iulian Teodosiu, un tânăr de perspectivă, vicecampion mondial în 2013 cu echipa, care ar putea fi marea noastră supriză.


Antrenorul Mihai Covaliu alături de elevii lui Alin Badea, Iulian Teodosiu, Ciprian Gălățanu și Tiberiu Dolniceanu


Care este cea mai mare provocare pentru dumneavoastră în calitate de președinte al Federației Române de Scrimă?
Pot spune că fiecare zi este o provocare. Este greu, dar și frumos în același timp pentru că învăț lucruri noi, descopăr lucruri noi. Am alături o echipă tânără ce își dorește să facă multe lucruri și mai ales am șansa să beneficiez de experiența fostului președinte, doamna Ana Pascu care mă ajută foarte mult.

Dar ca antrenor al lotul masculin de sabie?
Îmi doresc mult și știu că voi reuși să câștig cea de-a doua medalie olimpică ca antrenor.

Ce obiectiv vă propuneți pentru Rio?
Să câștigăm una, două medalii. Eu zic că avem o probă unde avem așteptări mari de podium, spadă feminin atât la echipă, cât și individual. Avem sportive valoroase, talentate, cu multă experiență, o echipă ce are toate atuurile pentru un bun rezultat olimpic. În plus revenirea Simonei Gherman, a Loredanei Dinu, a Ancăi Măroiu poate genera o concurență mai mare în echipă pentru că și fetele ce vin din spate sunt valoroase Simona Pop, Maria Udrea. După care, ne punem speranțe în Tibi Dolniceanu, campion mondial și vicecampion olimpic cu echipa.

În ultimii ani tot mai mulți copii s-au îndreptat spre scrimă. Ce proiecte aveți pentru a mări numărul practicanților și ai menține?
Proiectele pentru cei mici sunt structurate pe categorii de vârstă.Vom miza în continuare pe demonstrații în parcuri, în școli, la diverse evenimente pentru că vrem să arătăm beneficiile practicării scrimei. Apoi până în caregoria de 15 ani, avem demarat cu MTS-ul, Programul „Pierre de Coubertin” în care îi adunăm periodic în pregătire pe cei mai talentați sportivi. În plus, avem o colaborare cu COSR, pentru sportivii de U23, care vor fi sprijiniți în pregătire și școlarizare.


Mihai Covaliu, un președinte care a scos scrima în stradă, prin demonstrații în spațiile neconvenționale

Spuneți-mi trei beneficii pe care ți le aduce practicarea scrimei…
Disciplină, respect, autocontrol și dorința de a fi cel mai bun. Am spus patru, dar sunt toate legate între ele, nu există una fără cealaltă.

Urmează pentru sabrerii pe care îi pregătiți primul concurs important al anului, la Madrid. Ce obiective aveți acolo?
Practic, la Madrid va începe campania oficială de calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio. De aici va începe acumularea de puncte care va dura până în aprilie 2016 când se va trage linie. Vom merge cu obiectivul de a face concursuri cât mai bune și de a urca pe podiumul.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au fost duși la psiholog
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au fost duși la psiholog
Acuzații foarte grave la adresa lui Ovidiu Hațegan, a doua zi după Dinamo – Poli Iași
Acuzații foarte grave la adresa lui Ovidiu Hațegan, a doua zi după Dinamo – Poli Iași
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Xabi Alonso le-a refuzat pe Liverpool și Bayern pentru că așteaptă să semneze cu altă echipă
Xabi Alonso le-a refuzat pe Liverpool și Bayern pentru că așteaptă să semneze cu altă echipă
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
Livia, fosta soţie a lui Cătălin Bordea, rupe tăcerea după divorţ. A recunoscut tot: „Plătim pentru orice”
Livia, fosta soţie a lui Cătălin Bordea, rupe tăcerea după divorţ. A recunoscut tot: „Plătim pentru orice”
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Cea mai profitabilă investiţie: cine cumpără acţiuni de 5.000 de lei câştigă cel puţin 500 de lei pe an
Cea mai profitabilă investiţie: cine cumpără acţiuni de 5.000 de lei câştigă cel puţin 500 de lei pe an
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Ea este văduva lui Costel Corduneanu! Cu 20 de ani mai tânără, Graţiela Corduneanu are trei copii cu fostul luptător
Ea este văduva lui Costel Corduneanu! Cu 20 de ani mai tânără, Graţiela Corduneanu are trei copii cu fostul luptător
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi din România
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi din România
Cutremur pentru Cioacă! Mama ELODIEI a recunoscut: A procedat bine
Cutremur pentru Cioacă! Mama ELODIEI a recunoscut: A procedat bine
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Hațegan, gafă șocantă pentru Federația Română de Fotbal: reacție promptă după o decizie aberantă
Hațegan, gafă șocantă pentru Federația Română de Fotbal: reacție promptă după o decizie aberantă
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
În ce situații e legal să încalci linia continuă pentru a efectua o depășire. Regula de care mulți nu țin cont
În ce situații e legal să încalci linia continuă pentru a efectua o depășire. Regula de care mulți nu țin…
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva luni de la cununia civilă
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva luni de la cununia civilă