Un personaj important din handbalul românesc susţine că multe sportive sunt lesbiene: "Nici nu vă daţi seama câte cazuri sunt!"

9 ian 2013 20705 afişări Handbal
Un personaj  important din handbalul românesc susţine că multe sportive sunt lesbiene: "Nici nu vă daţi seama câte cazuri sunt!" Obişnuită în vest, interzisă la noi

Un personaj important din handbalul românesc susţine, sub protecţia anonimatului, că multe sportive sunt lesbiene

Era începutul lui 2008. Invitat într-un studio de televiziune din Norvegia, Robbie Williams îşi încerca talentul de cuceritor cu Gro Hammerseng, cea mai bună handbalistă din lume în 2007.

Robbie Williams: Eşti măritată?
Gro Hammerseng: Nu.
Robbie: Ai iubit?
Gro: Iubită.
Robbie (uimit): Ai o iubită?!

Nonşalanţa cu care sportiva a răspuns l-a descumpănit pe cântăreţ, iar audienţa din studio a izbucnit în aplauze. Williams şi-a continuat apoi şirul de întrebări, mai insistent decât un ziarist autentic. Aşa a aflat că iubita lui Hammerseng e tot handbalistă (era vorba despre Katja Nyberg), că fetele sunt colege de echipă ("Nu amesteca afacerile cu plăcerea", a sfătuit-o inchizitorul pe Hammerseng), iar Gro a avut şi relaţii heterosexuale. Singura întrebare pe care norvegianca a evitat-o a fost: "Eşti bisexuală?".

Gro, Anja şi un copil

Între timp, într-un handbal dezinhibat în privinţa orientărilor sexuale, Gro Hammerseng s-a despărţit de Katja Nyberg şi a început o relaţie cu Anja Edin, cea mai bună jucătoare de la Europeanul din Serbia, din decembrie 2012. Hammerseng a născut anul trecut un băiat, a renunţat o perioadă la handbal, iar imaginile cu cele două femei care împing un cărucior sunt ceva obişnuit pe canalele TV din Norvegia. Forumurile de handbal din Danemarca şi Norvegia sunt pline de cupluri declarate sau nedeclarate de lesbiene din cele mai tare campionate europene.

Există lesbianism în România

La mii de kilometri depărtare şi la, probabil, sute de ani distanţă, în România, acuzele lui Robert Păcuraru - conform cărora soţia lui, handbalista Alina Dobrin, l-a înşelat cu o colegă de echipă de la CSM Bucureşti - au picat ca un trăznet pentru public, însă surpriza nu a fost atât de mare în branşă. Cu doar 1.500 de jucătoare legitimate, handbalul românesc e un spaţiu mic, închis, cu puţine şanse de împrospătare a genei. Nimeni nu discută în public despre acest subiect, dar luni seară, la aflarea veştii că o handbalistă e acuzată de homosexualitate, preşedintele de la Oltchim, Petre Berbecaru, şi-a verificat imediat jucătoarele. Un alt personaj din handbalul românesc a declarat ieri pentru ProSport, sub protecţia anonimatului: "Nu ştiam de Alina Dobrin, dar nici nu vă daţi seama câte cazuri de lesbianism există în handbalul românesc!".

Antrenorul Alinei Dobrin de la CSM Bucureşti, Vasile Mărgulescu, a sunat revoltat la redacţia ziarului, apoi spre seară şi-a retras declaraţiile. "Poziţia mea este poziţia oficială a clubului CSM Bucureşti şi a federaţiei de handbal". Până aseară, pe siteul CSM Bucureşti şi pe cel al federaţiei nu a apărut niciun comunicat de presă, iar preşedintele Cristian Gaţu şi-a păstrat telefonul mobil închis.

Dobrin acuză familia soţului

În cererea depusă la Judecătorie, Alina Dobrin scrie: "Imixtiunile permamente ale familiei reclamantului (n.red. - Robert Păcuraru) şi influenţa exercitată asupra sa au creat o atmosferă de neîncredere între noi, contribuind la destrămarea raporturilor de familie". Povestea întortocheată a divorţului, care are ca miză custodia unui minor în vârstă de 7 ani, se complică şi mai mult în cererea lui Robert Păcuraru: "Chiar şi în public, multe persoane au observat cum (n. red. - Alina Dobrin şi colega sa) se sărutau, se mângâiau. Pârâta a recunoscut şi înregistrată că aşa a făcut, ea plângea că se omoară, iar eu am iertat-o".

Petiţia lui Vărzaru

ProSport a scris ieri că numele colegei de echipă bănuită că ar avea relaţii homosexuale cu Alina Dobrin este cunoscut, însă nu va fi publicat întrucât nu apare în dosarul de divorţ înregistrat la Judecătoria Sectorului 6. Una dintre coechipierele Alinei Dobrin, fostul căpitan al naţionalei, Cristina Vărzaru, a comentat: "Ce o să creadă lumea acum? Nu vreau ca lumea să aibă o impresie proastă despre mine, mai ales că eu am jucat şi în Danemarca.... Cum aţi putut să scrieţi ce aţi scris?". ProSport precizează că Vărzaru nu are nicio legătură cu subiectul divorţului Alinei Dobrin.
Aseară, sala Rapid era asaltată de reprezentanţi ai mass-media, însă Alina Dobrin a refuzat să mai dea vreo declaraţie. Singura care a vorbit cu presa a fost Vărzaru, care a întocmit şi o petiţie semnată de toate jucătoarele, mai puţin de Cristina Niculae, care a lipsit de la antrenament din cauza unei accidentări. "Doresc să precizez că în sânul echipei nu au existat niciodată discuţii şi nu s-a pus vreodată problema că Alina ar avea alte orientări sexuale. Considerăm că dacă ar fi fost vorba de aşa ceva într‑un colectiv cu care îţi petreci mai mult timp, din păcate, decât cu familia, astfel de lucruri s-ar fi simţit", se scrie pe cele două coli A4.


Eu n-aş avea nimic împotriva relaţiilor de acest gen, dar nu cred că Alina a făcut aşa ceva. Este o sportivă model şi nu cred în această variantă. O cunosc de ani de zile. N-am auzit despre astfel de cazuri în handbalul românesc
Petre Berbecaru, preşedinte Oltchim

Nu vreau să comentez viaţa personală a Alinei, dar nu pot să cred că la 36 de ani se apucă de asemenea chestii. Oricum, face ce vrea în viaţa ei. Pentru mine rămâne o mare sportivă
Gheorghe Tadici, selecţioner România

DECLARAŢIILE DIN CAZUL DIVORŢULUI ALINEI DOBRIN

Pârâta (...) a fost prinsă în fapt când întreţinea relaţii intime cu o persoană de sex feminin. Noi am crezut că aceasta îşi va reveni, dar minorul mi-a spus că ea continuă să o aducă în patul nostru pe respectiva, făcând aceleaşi lucruri
Cererea de divorţ a lui Robert Păcuraru

Am tot bănuit că există un el, un el, un el, am tot întrebat. Am tot încercat să aflu de la ea, dar nu s-a putut. Şi aşa s-a ajuns să aflu alte lucruri. Ştia multă lume despre relaţia ei, doar eu nu ştiam. Surprize, surprize! Eu aflu mereu ultimul
Robert Păcuraru, soţul Alinei Dobrin

Nu m-am aşteptat, sincer, să se folosească de numele meu, să-şi facă în continuare publicitate pentru că în viaţa asta nu ştiu dacă a auzit cineva de Robert Păcuraru. Dar dacă el consideră să facă lucrurile astea, n-are decât
Alina Dobrin, handbalistă CSM Bucureşti

Ca străin, îţi dai repede seama că România e cu mult în spatele ţărilor civilizate în privinţa sexua­lităţii
Anja Andersen, homosexual declarat


Iată petiţia lui Vărzaru în format integral

"Bună ziua!
Numele meu este Cristina Vărzaru, jucătoare de handbal a echipei CSM Bucureşti şi vă scriu ca urmare a articolului apărut pe prima pagină a ziarului dumneavoastră, cu privire la acuzaţiile ce i se aduc colegei noastre Alina Dobrin de către viitorul fost soţ.
În calitate de reprezentat al întregii echipe, îmi permit să expun în câteva rânduri poziţia pe care o avem noi, colegele şi prietenele Alinei, vis a vis de ceea ce ţine ocupată prima pagină a ziarului dumneavoastră.

Personal, o cunosc pe Alina din 1999 când, la prima mea convocare la lotul naţional de senioare, am fost repartizată în cameră cu ea. Mi-a fost de la început ca o soră mai mare ce mi-a purtat de grijă şi m-a sfătuit mereu ce e bine de făcut atât în teren, cât şi în afara lui. Parte din ceea ce am realizat în viaţă i se datorează şi nu pot decât să-i mulţumesc. În situaţia mea se află multe dintre colege mele care activează la CSM şi sunt convins că e cazul altor jucătoare ce au trecut de-a lungul timpului pe la Rapid, echipă la care ea a jucat de când a început handbalul. Mai mult decât atât, de când a devenit mamă, David (copilul ei şi al lui Robert) a crescut practic sub ochii noştri, venind mereu cu noi în cantonamente şi la antrenamentele de la sala Rapid.

Datorită celor relatate anterior, considerăm că sub nicio formă calităţile Alinei de părinte model nu pot fi puse la îndoială.
Doresc să precizez că în sânul echipei nu au existat niciodată discuţii şi nu s-a pus vreodată problema că Alina ar avea alte orientări sexuale. Considerăm că dacă ar fi fost vorba de aşa ceva într-un colectiv cu care îţi petreci mai mult timp, din păcate, decât cu familia, astfel de lucruri s-ar fi simţit.

Ne declarăm revoltate de acuzaţiile pe care viitorul fost soţ i le aduce şi considerăm nedrept ceea ce i se întâmplă. O jucătoare ce a simţit pe munca sa să-şi facă un nume greu în handbalul românesc şi mondial, o mamă ce duce de ani buni în spate două joburi pentru a asigura bunăstarea propriei familii şi un om corect şi bun - ce a căutat întotdeauna să-şi ajute colega, prietena, aproapele - nu merită să i se dorească a fi pătat în asemenea fel numele.

Mai mult decât atât, considerăm că numele fiecăreia dintre noi are de suferit, atât timp cât viitorul fost soţ afirmă că relaţia extraconjugală a Alinei este cu una dintre colegele ei de la CSM Bucureşti.

Fiind femei, iar unele dintre noi chiar mame, nu putem să nu ne întrebăm şi să nu-l judecăm pe viitorul fost soţ că nu a luat în considerare nici măcar o clipă destinul propriului copil, sentimentele pe care el le încearcă şi le va încerca atunci când va mai creşte şi va înţelege modul urât şi calomniant prin care tatăl lui a ales să se despartă de mama copilului său.

Colectivul de jucătoare CSM"

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.