SPECIAL | ”Per Johansson, un câştigător! Bucureştiul e foarte norocos că îl are antrenor”. Cine este omul de la care se aşteaptă să conducă CSMB într-o nouă finală a Ligii Campionilor şi care au fost primele lui decizii la echipă

12 apr 2017 9762 afişări Handbal
SPECIAL | ”Per Johansson, un câştigător! Bucureştiul e foarte norocos că îl are antrenor”. Cine este omul de la care se aşteaptă să conducă CSMB într-o nouă finală a Ligii Campionilor şi care au fost primele lui decizii la echipă FOTO Dragos SAVU / Mediafax 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/16230149/2/7424473-mediafax-foto-dragos-savu.jpg

CSM Bucureşti visează la o nouă finală în Liga Campionilor, după trofeul câştigat anul trecut la Budapesta, iar mai nou speranţele se leagă de ultimul membru cooptat în ”echipaj”, Per Johansson. Suedezul a fost adus în Capitala României pentru a fi foarte competitiv cu campioana Europei, iar primul test l-a trecut cu brio: 30-25 cu Ferencvaros în manşa tur a sferturilor de finală. Drumul către Final Four trece prin ”Syma Sport and Event Centre”, o arenă mai mică decât ”Papp Laszlo”, unde vor avea loc finalele, dar mult mai ”zgomotoasă”. Partida retur este sâmbătă, de la ora 17:45 (DigiSport, DolceSport, liveblog pe www.prosport.ro).

Per Johansson este cunoscut în România în primul rând prin performanţele obţinute la naţionala Suediei în perioada 2009-2012, rezultatele de vârf fiind medalia de argint la Campionatul European din 2010, după o semifinală câştigată în faţa României, urmată apoi de o calificare la Jocurile Olimpice de la Londra. Dar antrenorul echipei CSM Bucureşti a lucrat alţi 5 ani la naţionala feminină a ţării sale, fiind principalul colaborator al lui Ulf Schefvert. La Uddevalla, în  play-off-ul pentru CM 2007 (Suedia – România 16-25), Per Johansson era un tânăr antrenor care încă acumula experienţă, revanşa lui cu România venind trei ani mai târziu, la Herning, când avea deja toate frâiele naţionalei Sudiei în mână. În Danemarca, avea să-şi trăiască şi cel mai important moment de glorie al carierei de până acum, poate pe undeva i-a deschis şi calea către CSM Bucureşti având în vedere punctele comune ale celor două loturi, Isabelle Gullden şi Linnea Torstensson.

Pe banca tehnică a formaţiei bucureştene şi-a făcut practic şi debutul în Liga Campionilor, este şi unul din motivele pentru care a acceptat să se ”rupă” de Suedia pentru două luni. Până să ajungă la Bucureşti, Per Johansson a mai lucrat cu băieţii de la Alingsas HK şi cu fetele de la Kungalv, echipa pentru care şi-a sacrificat şi ziua liberă după partida tur cu Ferencvaros şi a plecat la 6:00 pentru a o conduce într-un meci important în tentativa de a ajunge în prima ligă.

”Per este un om foarte concentrat. Întotdeauna este axat pe sarcinile care le are pe mână şi îşi doreşte să obţină tot ce se poate mai bun, indiferent că este vorba despre Bucureşti, Kungalv, Alingsas sau orice altă echipă care o antrenează. El are întotdeauna un plan clar despre ceea ce vrea să facă. Se poate observa când îl întâlneşti că este un om foarte clam. Este foarte respectat de jucătoare şi le oferă în acelaşi timp foarte mult respect. Şi este un câştigător! Nu face niciodată lucruri cu jumătate de măsură. Cred că Bucureştiul este foarte norocos că îl are antrenor, are o şansă veritabilă să ajungă la Final Four. Şi să obţină chiar mai mult”, ne-a relatat Fredrik Palmqvist de la Handbollskanalen.se.

Foto: Dragos SAVU - Mediafax

Într-un interviu acordat jurnalistului suedez, Per Johansson a mărturist faptul că în primele zile de la venirea lui, la pregătirile tactice, a fost destul de liniştite. ”Am încercat să obţin şi participarea, implicarea jucătoarelor pentru că, desigur, fiecare are o mulţime de cunoştinţe. Aşa că le-am spus: <<Eu decid, nu vă faceţi griji. Dar până atunci am nevoie de puţin ajutor>>. Am integrat portarii în jocul de apărare, spre exemplu, nu o mai făcuseră niciodată, au trăit în lumea lor. La început a vorbit Linnea, a stat de vorbă Bella, a vorbit Jelena Grubisic, a vorbit şi Carmen Martin. Jucătoarele din România nu spuneau nimic. Nu atât de mult acum, fie. Prin urmare, am încercat să obţinem participarea tuturor la pregătirea tacticii. La final am pus totul într-un document, le-am spus să-l citească, apoi dacă anumite lucruri nu au fost înţelese, să întrebe, să lămurim problemele. Este puţin din lucrurile suedeze pe care am încercat să le introduc. Fetele suedeze, danezele, franţuzoaicele sunt aproape familiarizate cu aceste metode de a învăţa, dar fetele din Estul Europei nu sunt obişnuite cu aceste metode”.


FOTO: Dragos SAVU - Mediafax

Per Johansson nu lasă nimic la voia întâmplării, antrenează practic jucătoarele pentru a găsi la rândul lor rezolvarea unor situaţii de joc. Cu o filosofie suedeză pe acest final de sezon, CSM Bucureşti încearcă să mai suprindă încă o dată lumea handbalului european, aşa cum a ”şocat” în sens pozitiv şi în 2016, când nimeni nu i-a dat vreo şansă, dar a sosit în Budapesta şi a câştigat Liga Campionilor. În acest an, pentru a obţine trofeul, campioana României este nevoită să treacă de două ori prin Budapesta.

Partida retur dintre CSM Bucureşti şi Ferencvaros se reia sâmbătă de la 30-25, Per Johansson fiind convins că până la pătrunderea în Final 4 mai este încă mult de muncă.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.