Medicul Coronei Brașov a răbufnit în cazul de dopaj! „Aș vrea să comentez sancțiunea, dar motivarea Comisiei de Audieri din cadrul ANAD este de 2 lei!” | EXCLUSIV

Autor: Marius Hutu Publicat: 12 Jul. 2020, 13:00 Actualizat: 12 Jul. 2020, 13:01 Handbal
Medicul Coronei Brașov a răbufnit în cazul de dopaj! „Aș vrea să comentez sancțiunea, dar motivarea Comisiei de Audieri din cadrul ANAD este de 2 lei!” | EXCLUSIV

Medicul Marius Capră a fost considerat principalul vinovat în cazul de dopaj „Corona Brașov”, din moment ce a primit cea mai mare pedeapsă, 4 ani de suspendare. Fostul oficial își asumă partea de vină din acest dosar, dar nu poate accepta ideea că a fost scos „țap ispășitor”. Într-o discuție cu ProSport, medicul a susținut că motivarea care a stat la baza pedepselor este „de 2 lei” și îl întrebă pe președintele Agenției Naționale AntiDoping, Cristian Balaj, dacă s-a implicat personal în pronunțarea pedepselor.

Medicul Coronei Brașov susține: Comisia  de Audieri din cadrul ANAD nu a analizat toate motivele sau nu și-a motivat în niciun fel decizia”

La mijlocul acestei săptămâni, ANAD a organizat o conferință de presă, cu ocazia semnării unui acord de colaborare cu Federația „Sportul Românesc”, care vizează promovarea valorilor sportului curat. Cu această ocazie, Cristi Balaj a vorbit și despre cazul „Corona Brașov”. Fostul arbitru internațional a declarat că a făcut demersurile necesare la AMA/WADA (Agenţia Mondială Antidoping) pentru reducerea sancţiunilor jucătoarelor în cazul de dopaj. Medicul Marius Capră a reacționat pentru prima dată după decizia Comisiei de Audieri din cadrul ANAD, fiind „motivat” și de unele afirmații ale lui Cristian Balaj.

Ai primit 4 ani de suspendare în cazul „Corona”, cea mai mare pedeapsă. Cum comentezi acest lucru?
Din punctul meu de vedere este o pedeapsă foarte aspră, o pedeapsă pe care am să o contest în instanță. Pe tot parcursul anchetei am fost la dispoziția Comisiei de Audieri, le-am explicat cum am ajuns la clinică, le-am arătat scrisoarea medicală prin care am primit asigurări că lucrurile pe care le facem nu sunt interzise. Am citit și „Lista interzisă pe 2019” unde nu scrie nimic de LASER, unele fete au întrebat medicul echipei naționale și nu numai, dacă este bine să facă procedură. Mai pe scurt am primit asigurări că totul este ok. Cu acordul avocatului meu, am să pun la dispoziție presei și tuturor celor interesați de acest caz toate documentele despre care vorbim.

Care a fost motivația pentru pedeapsa pe care ai primit-o?
Aș dori să pot să comenta această sancțiune, dar adevărul este că Comisia din cadrul ANAD nu a analizat toate motivele sau nu și-a motivat în niciun fel decizia, de a înlătura apărările subsemnatului. Așa cum am menționat și în trecut, eu am fost în culpă în momentul în care am interpretat dispozițiile „Listei interzise”, lucru pe care mi l-am asumat și recunoscut, dar Comisia a ignorat complet circumstanțele atenuante care mi se aplică:

  1. Decizia de a contracta serviciile clinicii Iomed nu a fost luată de mine, dimpotrivă, eu am fost „ghidonat” în această direcție, iar relația de subordonare în care mă aflam față de conducerea clubului nu mi-a permis să acționez altfel, existând o presiune aplicată asupra mea;
  2. Decizia de utilizare a echipamentului laser nu îmi aparținea, ci aceasta era luată de către medical curant, dna. Dr. Tatiana Camencean;
  3. Conform art. 21 din Lege, ”Sportivul este direct răspunzător de ceea ce se găsește în proba sa biologică.

Citez din motivație: „Medicul (subsemnatul) a discutat cu Dr. Tatiana Camencean (medicul clinicii IOMED) despre procedură, dacă este interzisă sau nu, și el a considerat că nu este vorba despre o manipulare a sângelui”. O motivație, din punctul meu de vedere, de 2 lei!!

Am discutat cu Medicul Clinicii, de unde am scrisoare medicală parafată și cu număr de înregistrare, scrie negru pe alb că nu este o procedură interzisă. Deci, nu am concluzionat eu! De astfel, cu tot respectul, Medicul Tatiana Camencean este expert în acel laser. În acea clinică lucrează și medicul echipei de fotbal Sepsi Sf. Gheorghe. Dr. Popa, expert la rândul lui în acel laser și medic primar în Medicina Sportivă.

Nu a contat pentru Comisia de Audieri nici ce au declarant fetele și angajații clinicii IOMED, și anume, că o sportivă l-a sunat din clinică pe medicul echipei naționale de handbal, Dr. Florin Ciocoiu, l-a întrebat despre procedură și a fost asigurată că totul este OK.

Se pare că nimic nu a contat pentru nimeni. Dr. Marius Capră este vinovat pentru toate cele întâmplate! Așa cum v-am mai spus, nu am încercat niciodată să îmi demonstrez nevinovăția pentru că nu sunt nevinovat, am partea mea de vină, pe care mi-o asum, dar sincer totul mi se pare „cusut cu ață albă”.

Ți s-a reproșat tot timpul că ai ținut legatură cu o angajată de la ANAD, după un control antidoping făcut în vara anului 2019, dar tocmai în acest caz nu ai întrebat dacă terapia cu laser intravenos este pe lista interzisă. De ce?
Da, acesta este singurul lucru pe care mi-l reproșez! Dar pe de altă parte vă spun că în seara în care s-a scris în presă despre cazul Corona, eram în biroul președintelui Dragomir împreună cu Domnul Ion Crăciun, cu Doamna Mariana Tîrcă, cu Domnul Adrian Oprică, cu Doamna Președintă a secției de handbal Alina Teslărașu, cu antrenorul secund, cu antrenorul de portari, etc… Domnul Preofesor Ion Crăciun l-a sunat pe medicul echipei naționale Dr. Florin Ciocoiu. A dat telefonul pe difuzor și l-a întrebat ce părere are despre terapia Laser. Dânsul a răspuns: „fii serios, nu este nici o procedură interzisă, din punctul meu de vedere manipularea sângelui înseamnă cu totul altceva”. Atenție! Aceste lucruri pot fi confirmate de toate pesoanele menționate mai sus.

Cum poate să spună Comisia de Audieri „Dr. Capră a decis…..”. Serios??? Sau Domnul Balaj: „ce medic este ăla care sună pentru un nurofen”, „un medic total nepregătit”! Domnule Balaj, cu tot respectul vă spun: DA, am sunat pentru un Nurofen, dar v-ați întrebat oare de ce? Hai să vă povestesc….

Eram într-o seară la spital, de gardă. Pe la ora 18-19 seara m-a sunat sportiva Diana Popescu să mă întrebe dacă poate să ia un Nurofen, nu mai știu exact de care, pentru că o doare foarte tare capul. Dupa cum știti, pe piață există foarte multe variante de Nurofen, iar în momentul acela sincer eram foarte obosit și efectiv nu aveam timp să stau să citesc prospectul. Astfel, decât să greșesc, am preferat să întreb. Asta nu mă face un medic slab pregătit, nu este o rușine să întrebi, nu este o rușine să spui că nu știi, este o rușine să te crezi a tot știutor, Domnule Balaj!

Chiar nu înțeleg cum își pot permite unii oameni să comenteze despre un Medic, chiar și un Medic Rezident în anul V, ei ne-având pregătire medicală sub nici o formă, neștiind ce înseamnă să stai în gardă 24 de ore, neștiind ce înseamnă o Facultate de Medicină, ne-având habar cum este să treci prin 6 ani de facultate și încă 5 de rezidențiat, ne-având habar ce înseamnă să înveți 11 ani pentru a ajunge MEDIC.

Sunt un medic slab pregătit? OK, accept și asta, dar de 5 ani de când lucrez în sport, cu ce m-a ajutat pe mine ANAD, FRH să devin mai bun?

Și aici vă rog să îmi permiteți să citesc din lege, Conform dispozițiilor art.12 din Statutul Federație Române de Handbal, atenție: „(1).F.R.H. promovează măsurile de prevenire şi combatere a folosirii substanțelor şi/sau a metodelor interzise destinate să mărească în mod artificial capacitatea fizică a handbaliștilor sau să modifice rezultatele competițiilor, în concordanță cu reglementările I.H.F. și E.H.F. precum şi cu legislația internă în materie; (2).F.R.H. elaborează programe de informare şi educare a handbaliștilor, programe care furnizează informații asupra procedurilor de control doping, drepturilor şi obligațiilor sportivilor, substanțelor şi metodelor aflate pe „Lista interzisă”, consecințelor dopajului asupra sănătății şi asupra implicațiilor juridice.

Astea fiind spuse, eu probabil nu sunt bine informat și poate că greșesc, dar chiar vă rog insistent să îl întrebați pe fostul președinte al Clubului Corona, Liviu Dragomir, câte înștiințări a primit dumnealui de la FRH sau de la ANAD în decursul a 4 ani de conducător al clubului Corona. Sau câte cluburi din România primesc înștiințările necesare. Sau este nevoie să vorbim și despre Legea nr. 227/2006?

Oare domnul Balaj, ca șef ANAD, a organizat vreodată un congres, o ședință sau a trimis vreo înștiințare sau o hârtie la un club de handbal din România să ne informeze cu ceva? Ideea este că în 5 ani de muncă în sport, nu am primit niciodată nimic de la ANAD sau de la FRH! Dacă eu sunt SLAB pregătit, Domnule Balaj, cu ce mă ajutați dumneavoastră să devin bine pregătit? Oare care este rolul ANAD-ului în România? Întreb și eu ca un medic slab pregătit!

Observ un lucru foarte interesant la Domnul Balaj, de câte ori are o apariție publică, chiar dacă este întrebat sau nu, deschide subiectul Corona Brașov. De ce? Nu cumva își face reclamă pe spatele sportivelor, pe spatele clubului? Se „bate cu pumnii în piept” că ajută fetele de la Corona, că o să facă tot posibilul să le reducă pedepsele. Oare este nevoie să o spună de 20 de ori sau o și face? Sincer, vă spun părerea mea, Domnul Balaj își face o reclamă bună pe spatele unor oameni care suferă și acest lucru nu este normal.

Dacă ne aducem bine aminte cu toții despre cazul de doping de la kaiac-canoe, ANAD l-a sancționat pe Medic cu „Suspendare pe viață”, presupun că tot cu „motivații” de genul celei pe care am primit-o și eu. Dar Domnul Doctor a contestat la TAS și să vezi surpriză! Domnul Balaj povestea că a luat bani de la stat să plătească amenda pe care a primit-o. Întrebarea mea este de ce? ANAD a greșit, de aceea au fost sancționați!

Oare de ce i-a fost retrasă licența instituției ANAD în trecut? Prin preluarea conducerii de către domnul Balaj, personal am fost 100% convins că ANAD va fi pe drumul cel bun, dar, după ce am văzut sancțiunile, mai ales ale fetelor, mă face sincer să îmi pun multe întrebari. Iar una nu îmi dă pace. „Domnule Balaj, sunteți implicat personal în pronunțarea acestor pedepse?”

Ai făcut apel la această decizie?
De acest aspect se ocupă avocatul meu Dan Pasala.

Care sunt concluziile tale după tot acest caz?
În primul rând mă șochează faptul că după tot acest scandal monstru și după această tragedie, ANAD, nici în al 12-lea ceas, nu a scris în „Lista interzisă” la secțiunea „M” că Laserul Weber este interzis sau, mă rog, este o „procedură interzisă terapia cu laser intravenos”. Incă o dată, îmi cer scuze că repet această frază, niciodată nu am spus că sunt NEVINOVAT, am o vină în acest caz. Dar OARE SUNT SINGURUL VINOVAT?

Dumitru Costin este cel care l-a taxat dur pe medicul Marius Capră: „Medicul ăla se duce şi profesează în continuare, nu în sport, dar profesează. Însă fetele acestea stau pe tuşă şi riscă să-şi rateze carierele”

ProSport l-a sunat și pe Cristian Balaj, președintele Agenției Naționale Anti-Doping, pentru a-și spune punctul de vedere după afirmațiile medicului Marius Capră, dar a evitat să intre într-o polemică. A evidențiat însă că el, nici până azi, nu a spus care sunt sancțiunile dictate de Comisia de Audieri în cazul „Corona Brașov” și fiecare are dreptul să facă apel.

medicul coronei brasov
Cristian Balaj este un personaj vizibil în lumea sportului, de câțiva ani având apariții săptămânale în calitate de invitat la Telekom Sport

Ar mai fi de subliniat că în acea conferință de presă desfășurată la mijlocul săptămânii la ANAD, Dumitru Costin, secretarul general al Federaţiei Sindicale Sportul Românesc, a fost cel care l-a taxat dur pe fostul medic al echipei Corona Brașov: „Medicul de la Corona Braşov (n.r. – Marius Capră), care trebuia să fie foarte bine pregătit şi să fie primul care să refuze această procedură, printre altele se afla la momentul respectiv şi pe ştatul de plată al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. El era unul dintre medicii recunoscuţi şi plătiţi de COSR. Iar tu, ca medic plătit şi de COSR, întrebi medicul de la clinica respectivă: ‘Nu e aşa că sunt OK procedurile?’. Iar răspunsul este: ‘Da, e în regulă. Ia plătiţi voi aici, că sunt bani publici. Aduceţi stolul de persoane să le facem tratamentul că nu este interzis’. De asta spun că mulţi tratează dopingul cu foarte mare superficialitate. Prin intermediul sportivilor poate schimbăm un pic şi comportamentul cluburilor şi al federaţiilor în ceea ce priveşte dopingul. Pentru că nu putem lăsa lucrurile aşa, pentru că în final cei care decontează sunt sportivii. Medicul ăla se duce şi profesează în continuare, nu în sport, dar profesează. Însă fetele acestea stau pe tuşă şi riscă să-şi rateze carierele.

Autor: Marius Hutu Publicat: 12 Jul. 2020, 13:00 Actualizat: 12 Jul. 2020, 13:01 Handbal
Pe aceeași temă
Bătrână bolnavă de COVID-19, legată de pat de asistente, plină de fecale. Atenție, VIDEO cutremurător
Bătrână bolnavă de COVID-19, legată de pat de asistente, plină de fecale. Atenție, VIDEO cutremurător
MM Stoica, jigniri suburbane la adresa lui CTP: „Scursură greţoasă”. Reacţia gazetarului
MM Stoica, jigniri suburbane la adresa lui CTP: „Scursură greţoasă”. Reacţia gazetarului
Zeci de mii de oameni au protestat în Varşovia faţă de hotărârea care interzice aproape total avortul în Polonia
Zeci de mii de oameni au protestat în Varşovia faţă de hotărârea care interzice aproape total avortul în Polonia
CIAO, TATARUSANU! Romanul poate fi out din poarta Milanului dupa numai doua meciuri! Anuntul facut de club
CIAO, TATARUSANU! Romanul poate fi out din poarta Milanului dupa numai doua meciuri! Anuntul facut de club
Cele 5 simptome neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19
Cele 5 simptome neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19
Antonia e insarcinata din nou! Alex Velea a anuntat sexul bebelusului! Ce surpriza
Antonia e insarcinata din nou! Alex Velea a anuntat sexul bebelusului! Ce surpriza
Directorul tehnic al lui Genk a dat cărţile pe faţă! Motivul pentru care Ianis Hagi a ales să plece la Glasgow Rangers
Directorul tehnic al lui Genk a dat cărţile pe faţă! Motivul pentru care Ianis Hagi a ales să plece la Glasgow Rangers
ULTIMA ORĂ: Ce se întâmplă de luni cu elevii? Măsura anunțată acum
ULTIMA ORĂ: Ce se întâmplă de luni cu elevii? Măsura anunțată acum
Sexul din spatele porţilor lagărului de la AUSCHWITZ era ”răsplata” naziştilor pentru deţinuţi. Existau, desigur, anumite condiţii care ilustrează CRUZIMEA ofiţerilor SS
Sexul din spatele porţilor lagărului de la AUSCHWITZ era ”răsplata” naziştilor pentru deţinuţi. Existau, desigur, ...
Un băiat vorbea online cu o adolescentă aflată la 8.000 km distanță. Peste un timp, părinții lui s-au trezit cu poliția la ușă
Un băiat vorbea online cu o adolescentă aflată la 8.000 km distanță. Peste un timp, părinții lui s-au trezit cu poliția ...
Orban a spus-o pe față! Cum vor fi majorate pensiile anul viitor? Acum e clar
Orban a spus-o pe față! Cum vor fi majorate pensiile anul viitor? Acum e clar
Cine a infectat-o, de fapt, pe Simona Halep. Este halucinant ce s-a întâmplat în această săptămână
Cine a infectat-o, de fapt, pe Simona Halep. Este halucinant ce s-a întâmplat în această săptămână
"Ploaie cu bani" de la Guvern. Se anunţă creşteri pentru veniturile acestor categorii de persoane
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
VIDEO - Doi hoți nu au reușit să fure o Tesla. Proprietara mașinii i-a umilit de la distanță cu o aplicație instalată pe telefon
VIDEO - Doi hoți nu au reușit să fure o Tesla. Proprietara mașinii i-a umilit de la distanță cu o aplicație instalată ...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o urgent la spital, iar bănuiala s-a confirmat...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o urgent la spital, iar bănuiala s-a confirmat...
VIDEO Ciocniri în centrul Barcelonei între protestatari şi poliţie în urma restricţiilor de circulaţie
VIDEO Ciocniri în centrul Barcelonei între protestatari şi poliţie în urma restricţiilor de circulaţie
A rupt audiența cu sânii ei uriași! Dar s-o vezi când se întoarce cu spatele...
A rupt audiența cu sânii ei uriași! Dar s-o vezi când se întoarce cu spatele...
De ce nu și-a declarat iubirea George Burcea pentru Viviana Sposub la ‘Ferma’
De ce nu și-a declarat iubirea George Burcea pentru Viviana Sposub la ‘Ferma’
ATENŢIE. Cum puteţi lua bani să vă faceţi o afacere
ATENŢIE. Cum puteţi lua bani să vă faceţi o afacere
Viața luxoasă pe care o ducea prințul Azim, fiul sultanului din Brunei! A murit la 38 de ani, iar motivele nu se cunosc
Viața luxoasă pe care o ducea prințul Azim, fiul sultanului din Brunei! A murit la 38 de ani, iar motivele nu se cunosc
Actorul Sean Connery a murit la vârsta de 90 de ani
Actorul Sean Connery a murit la vârsta de 90 de ani
10 lucruri vitale pe care trebuie să le faci în sezonul rece la o mașină pe motorină
10 lucruri vitale pe care trebuie să le faci în sezonul rece la o mașină pe motorină
IMAGINI EXCLUSIVE. Celebra asistentă TV, cu o rochiță prea scurtă, la spălătorie! Toți bărbații se uitau la formele ei
IMAGINI EXCLUSIVE. Celebra asistentă TV, cu o rochiță prea scurtă, la spălătorie! Toți bărbații se uitau la formele ei
FOTO. Carmen Grebenișan, topless. A pozat provocator în camera de hotel
FOTO. Carmen Grebenișan, topless. A pozat provocator în camera de hotel
Codin Maticiuc testat pozitiv cu COVID-19! Motivul incredibil pentru care a ascuns că este infectat!
Codin Maticiuc testat pozitiv cu COVID-19! Motivul incredibil pentru care a ascuns că este infectat!