Cazul „Corona Brașov”: „A fost dopaj, pentru că s-a încălcat o legislație!”. De ce s-a păcălit clubul + Reacția lui Cristi Balaj după ce a fost acuzat că „nu a vrut să asculte”

Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cazul „Corona Brașov”: „A fost dopaj, pentru că s-a încălcat o legislație!”. De ce s-a păcălit clubul + Reacția lui Cristi Balaj după ce a fost acuzat că „nu a vrut să asculte”

Cazul „Corona Brașov” continuă să scoată la suprafață informații valoroase și o dată ce sunt așezate și ultimele piese, se conturează și puzzle-ul. Cristi Balaj, președintele Agenției Naționale-Antidoping, a reacționat după ce a fost acuzat de Liviu Dragomir, fostul președinte al clubului, că a avut o discuție în contradictoriu cu dr. Alexandru Butoi pe tema „procedurilor interzise” utilizate de jucătoarele echipei de senioare. Fostul mare arbitru internațional a lămurit situația. ProSport a stat de vorbă, de asemenea, cu Alexandru Butoi, fost colaborator la ANAD, care a susținut ferm: „A fost dopaj, pentru că s-a încălcat o legislație!”. Clubul (implicit sportivele) a fost „păcălit”. Poate că, într-adevăr, prin terapia cu laser nu au fost crescute performanțele sportive, așa cum susține Corona Brașov, dar procedura, în schimb, este interzisă de WADA! 

Cristi Balaj: „ Sunt aici să protejez sportivii care respectă reglementările anti-doping și au dreptul de a participa la competițiile naționale și internaționale, atunci când reprezintă România”

Nu vreau să fac un război al declarațiilor, doar că vreau să aduc la cunoștința celor interesați că, de fiecare dată, am avut ușa deschisă, am răspuns, am discutat, indiferent că a fost vorba despre un părinte, de sportivi, avocați, jurnaliști, oameni din cadrul clubului sau chiar primarul orașul Brașov (n.r. George Scripcaru), atunci când aceștia au solicitat. Ușa mea a fost deschisă, nu avem nimic de ascuns, am fost transparenți, dorim să venim în sprijinul fiecăruia, chiar dacă vorbim despre situații neplăcute, în care trebuie să luăm măsuri în conformitate cu Codul. Cu dr. Butoi am discutat de fiecare dată când acesta ne-a solicitat, cum de altfel am făcut-o cu toți angajații Agenției. Nici un semnatar al Codului, indiferent că vorbim de o persoană din cadrul Agenției sau din cadrul oricărei federații naționale, internaționale, din cadrul oricărui club sportiv nu are dreptul să nu respecte ceea ce este prevăzut. Cu atât mai mult eu, ca președinte, care trebuie să am grijă să fie respectate regulamentele și procedurile. Dacă au existat discuții personale sau anumite interpretări, nu înseamnă că trebuie să fiu de acord cu ele. Sunt aici să protejez sportivii care respectă reglementările anti-doping și au dreptul de a participa la competițiile naționale și internaționale, atunci când reprezintă România. Îi înțeleg supărarea domnului Dragomir, suntem alături el, însă doar atât cât ne permite regulamentul”, ne-a declarat Cristi Balaj.

Pe de altă parte, în discuția avută cu ProSport, Alexandru Butoi a confirmat că a vorbit cu antrenorul Ion Crăciun: „M-a sunat și m-a întrebat dacă eu consider că fetele și-au crescut performanța prin folosirea acestei metode. I-am spus același lucru, că nu pot să știu dacă această metodă creștea performanța sportivă. I-am spus același lucru și domnului Balaj, iar președintele, pe bune dreptate, a procedat foarte bine. Și pe mine, dacă vine cineva și mă întreabă: Consideri că e dopaj? Da, domnule, consider că este dopaj, că așa spune legea!”.

Din discuțiile cu dr. Alexandru Butoi, am tras următoarele concluzii. Această laser-terapie nu este omologată în lumea medicală, în aceeași situație fiind și ozonoterapia. Aceste proceduri sunt destul de controversate și nu sunt acceptate de lumea medicală. Practic, astfel de tratamente sunt efectuate, de regulă, în cabinete private. Terapia prin laser produce o modificare fizică, nu chimică, pentru că undele sunt niște fenomene fizice care modifică hemoglobina sau unele celule inflamatoare din organism. Terapia se face prin intermediul unui electrod, un fel de ac introdus în venă, iar acel laser este reacția unor fotoni.

„În codul mondial anti-doping se spune: orice modificare fizică, chimică intravasculară este interzisă. Pe mine nu mă mai interesează dacă, într-adevăr, ai demonstrat că este vorba de o creștere sau nu a performanței sportive. Eu respect ce spune WADA. Sub forma asta, aceste fete au intrat sub incidența acestui caz. Numai că antrenorul și medicul echipei au spus: Domnule, dacă nu considerați că ele nu și-au mărit performanța sportivă, haideți să le ajutăm, să le absolvim de vină. Nu pot să fac treaba asta, legea spune un singur lucru și trebuie să respectăm ce spune Codul mondial anti-doping. Nici WADA și nici noi nu avem rolul de a demonstra dacă anumite substanțe cresc”, a punctat Alexandru Butoi.

„Laserul este o undă, o frecvență, nu se măsoară în mililitri, nu ai cum. Metoda respectivă nu dădea drumul la niște herți în venele oamenilor. Așa ceva nu există. Orice om care nu are treabă cu medicina își dă seama că herții nu se scurg în niște vene, nu aia este metoda. Aia se referă la substanțe, la lichide care se fac intravenos”, Alexandru Butoi

Concluzionând, fostul angajat al Agenției Naționale Anti-Doping a susținut cât se poate clar: „Mărește performanța sportivă acea terapei cu laser? Habar nu am! Din punctul meu de vedere, nu văd cum, este o chestie ambiguă, nu e nimic oficial. Din punct de vedere medical, nu cred că le-a mărit performanțele sportive. Dacă cineva mă întreabă: E dopaj? DA! E dopaj, pentru că se încalcă o legislație! Trebuie să respectăm legea așa cum este. Sincer, punctul meu de vedere este că s-au păcălit (n.r. cu referire la utilizarea acelei proceduri propuse de Clinica din Brașov). Asta este diferența și deosebirea pe care unii încearcă să o interpreteze, că de fapt domnul Balaj nu a vrut să asculte ce a spus doctorul”.

Când vom avea un verdict în cazul „Corona Brașov”? „Regulamentul a fost trimis ieri către Monitorul Oficial, astăzi au fost anumite corecturi și le mulțumim frumos pentru sprijinul acordat”

Cristi Balaj a lămurit și o altă problemă ridicată de Liviu Dragomir. „Știu că procedura a fost uzitată de mai multe cluburi, de altfel medicul clubului mi-a și spus asta ca argument, atunci când a făcut prezentarea terapiei. La fel și medicul clinicii IoMed a menționat acest aspect când am fost la clinică. La vremea izbucnirii scandalului, se spunea că sunt nenumărate echipe și cluburi vizate că ar fi urmat terapia, în presă era iureș mare, se vehiculau nume de echipe chiar din Liga I de fotbal care urmau să fie suspendate. Și? Nimic. Să înțeleg de aici că doar Corona a fost cea care trebuia să plătească?!”. Președintele ANAD l-a somat pe fostul oficial al clubului să spună tot ce știe: „Comisia de Audiere este obligată și sunt convinsă că a făcut acest lucru, adică să asculte, să noteze tot ceea ce declară persoanele implicate. Dacă domnul Dragomir are cunoștință și dovezi că au fost și alți sportivi implicați, alte persoane din alte discipline sportive și nu a declarat acest lucru în fața Comisiei, pentru a fi făcute investigații și în acele zone, este într-o culpă foarte mare. Îl rog, îl invit, chiar îl somez să spună în fața Comisiei tot ceea ce știe și să aducă și probe în acest caz, pentru a depista orice caz de încălcare a reglementărilor anti-doping”.

Au trecut deja mai bine de 6 luni de la izbucnirea scandalului de dopaj, iar până azi nu a fost anunțat încă verdictul. Întârzierea a fost provocată și de pandemia de coronavirus, care i-a împiedicat pe membrii Comisiei de Audiere să se mai întâlnească. Dar, decizia pare tot mai aproape în acest caz. „Am lucrat pentru a da posibilitatea și a face ședințele și în regim de videoconferință sau teleconferință. Consultatea publică a fost finalizată, WADA și-a dat acordul. Regulamentul a fost trimis ieri către Monitorul Oficial, astăzi au fost anumite corecturi și le mulțumim frumos pentru sprijinul acordat. Imediat după ce va fi publicată această reglementare, va fi organizată o ședință a Comisiei de Audiere prin videoconferință”, a încheiat Cristi Balaj.

După interviul lui Liviu Dragomir, după reacțiile lui Marius Capră (medic echipă) și Alexandru Butoi, tabloul în privința cazului „Corona Brașov” a devenit și mai clar.

„Am fost sunat într-o zi de către domnul Dragomir, spunându-mi că în Brașov s-a deschis o clinică de recuperare cu un aparat extrem de performat și că mă roagă să merg până acolo să văd despre ce este vorba. Deoarece necesitățile curente îmi erau satisfăcute de contractele pe care clubul le avea în derulare, am uitat să dau curs venite din partea domnului. Dragomir. După aproximativ două săptămâni, am fost întrebat dacă am fost să văd despre ce este vorba, mi-am cerut scuze și am spus că am uitat. Domnul Dragomir a pus la dispoziție numărul meu de telefon unui prieten de-ai dânsului, care m-a contactat și mi-a propus o întâlnire la Clinică IoMed”, Marius Capră

Practic, de la ce a afirmat medicul a pornit totul. Foarte probabil, în următoarele zile vom avea și finalul, odată cu verdictul! Răul a fost însă făcut: jucătoare suspendate și o echipă de handbal de top făcută „țăndări”.

Pe aceeași temă
Un tânăr din Iași a comandat cartofi prăjiți cu parmezan prin Glovo. Când i-a ajuns pachetul cu mâncare, să leșine. Ce a primit, de fapt
Un tânăr din Iași a comandat cartofi prăjiți cu parmezan prin Glovo. Când i-a ajuns pachetul cu mâncare, să leșine. Ce a primit, de fapt
Misterul morţii unei tinere românce din Italia, pe cale să fie rezolvat. Elena a fost găsită goală, în baie, cu gâtul tăiat
Misterul morţii unei tinere românce din Italia, pe cale să fie rezolvat. Elena a fost găsită goală, în baie, cu gâtul tăiat
Cine este Armin Laschet? Politicianul care pleacă cu prima şansă să o înlocuiescă pe Angela Merkel în funcţia de cancelar, la alegerile din septembrie
Cine este Armin Laschet? Politicianul care pleacă cu prima şansă să o înlocuiescă pe Angela Merkel în funcţia de cancelar, la alegerile din septembrie
Ianis Hagi, tinta glumelor la Rangers! Ce i-au facut colegii dupa ce a devenit imaginea unui brand urias
Ianis Hagi, tinta glumelor la Rangers! Ce i-au facut colegii dupa ce a devenit imaginea unui brand urias
De ce nu poate vaccinul cu ARN mesager să altereze ADN-ul? Explicația unui medic
De ce nu poate vaccinul cu ARN mesager să altereze ADN-ul? Explicația unui medic
Avea 86 de ani si o sotie de 20 de ani, insarcinata. La un control medical, doctorul i-a dat o veste care l-a lasat cu gura cascata, ADEVĂRUL despre COPIL:
Avea 86 de ani si o sotie de 20 de ani, insarcinata. La un control medical, doctorul i-a dat o veste care l-a lasat cu gura cascata, ADEVĂRUL despre COPIL:
Andreea Bălan l-a înșelat? George Burcea a răbufnit. Ce mesaje i-a trimis lui Keo când era însărcinată
Andreea Bălan l-a înșelat? George Burcea a răbufnit. Ce mesaje i-a trimis lui Keo când era însărcinată
Imagini cu crima între migranți de la Timișoara. Agresorul a scos cuțitul și s-a năpustit asupra victimei, când a ajuns în dreptul ei
Imagini cu crima între migranți de la Timișoara. Agresorul a scos cuțitul și s-a năpustit asupra victimei, când a ajuns în dreptul ei
Mama inginerului ucis de polițiști, declarații în hohote de plâns! Ce a spus femeia
Mama inginerului ucis de polițiști, declarații în hohote de plâns! Ce a spus femeia
O cercetătoare de la HARVARD dezvăluie adevărata sursă a COVID. „Apar prea multe mutații”
O cercetătoare de la HARVARD dezvăluie adevărata sursă a COVID. „Apar prea multe mutații”
Miliardarul Elon Musk are o veste terifiantă pentru noi: Iată cine ar fi, de fapt, „Dumnezeu”
Miliardarul Elon Musk are o veste terifiantă pentru noi: Iată cine ar fi, de fapt, „Dumnezeu”
Așa arăta până azi! Bianca Drăgușanu s-a transformat complet. Ce intervenții și-a făcut! O mai recunoști?
Așa arăta până azi! Bianca Drăgușanu s-a transformat complet. Ce intervenții și-a făcut! O mai recunoști?
Delia, mai SEXY ca niciodată! Poza pe care NU ai voie să o ratezi
Delia, mai SEXY ca niciodată! Poza pe care NU ai voie să o ratezi
Este oficial: Încă o multinaţională americană intră în forţă pe piaţa din România
Este oficial: Încă o multinaţională americană intră în forţă pe piaţa din România
Nu doar mâncarea te îngrașă. 10 motive care duc la creșterea în greutate
Nu doar mâncarea te îngrașă. 10 motive care duc la creșterea în greutate
Micul crossover Renault Captur îl bate pe ”fratele” Duster prin Rabla 2021?
Micul crossover Renault Captur îl bate pe ”fratele” Duster prin Rabla 2021?
BREAKING MiG-21 prăbușit. Ce este LanceR și de ce mai folosește România avionul vechi de zeci de ani
BREAKING MiG-21 prăbușit. Ce este LanceR și de ce mai folosește România avionul vechi de zeci de ani
Rusia a concentrat peste 150.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina. Oficial UE:
Rusia a concentrat peste 150.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina. Oficial UE: "Riscul escaladării este evident"
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce va face UEFA cu echipele din Superliga. Presa spaniolă a aflat ştirea zilei
Ce va face UEFA cu echipele din Superliga. Presa spaniolă a aflat ştirea zilei
​Persoanele vaccinate cu ambele doze mai stau în carantină dacă au contact direct cu un caz pozitiv?
​Persoanele vaccinate cu ambele doze mai stau în carantină dacă au contact direct cu un caz pozitiv?
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte de o SURPRIZĂ neplăcută
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte de o SURPRIZĂ neplăcută
XXX! Vedetele din România care au rămas dezbrăcate în public! Imagini IREALE!
XXX! Vedetele din România care au rămas dezbrăcate în public! Imagini IREALE!
E de luni de zile pe autovit și nimeni nu vrea să cumpere acest Duster. Detaliul care gonește clienții
E de luni de zile pe autovit și nimeni nu vrea să cumpere acest Duster. Detaliul care gonește clienții
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate la 37 de ani: `Tinerețea dispare`
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate la 37 de ani: `Tinerețea dispare`
FOTO. Antonia s-a pozat într-un body prea mic pentru formele ei generoase!
FOTO. Antonia s-a pozat într-un body prea mic pentru formele ei generoase!