Cazul „Corona Brașov”: „A fost dopaj, pentru că s-a încălcat o legislație!”. De ce s-a păcălit clubul + Reacția lui Cristi Balaj după ce a fost acuzat că „nu a vrut să asculte”

Autor: Marius Hutu Publicat: 21 May. 2020, 19:43 Actualizat: 21 May. 2020, 19:52 Handbal
Cazul „Corona Brașov”: „A fost dopaj, pentru că s-a încălcat o legislație!”. De ce s-a păcălit clubul + Reacția lui Cristi Balaj după ce a fost acuzat că „nu a vrut să asculte”

Cazul „Corona Brașov” continuă să scoată la suprafață informații valoroase și o dată ce sunt așezate și ultimele piese, se conturează și puzzle-ul. Cristi Balaj, președintele Agenției Naționale-Antidoping, a reacționat după ce a fost acuzat de Liviu Dragomir, fostul președinte al clubului, că a avut o discuție în contradictoriu cu dr. Alexandru Butoi pe tema „procedurilor interzise” utilizate de jucătoarele echipei de senioare. Fostul mare arbitru internațional a lămurit situația. ProSport a stat de vorbă, de asemenea, cu Alexandru Butoi, fost colaborator la ANAD, care a susținut ferm: „A fost dopaj, pentru că s-a încălcat o legislație!”. Clubul (implicit sportivele) a fost „păcălit”. Poate că, într-adevăr, prin terapia cu laser nu au fost crescute performanțele sportive, așa cum susține Corona Brașov, dar procedura, în schimb, este interzisă de WADA! 

Cristi Balaj: „ Sunt aici să protejez sportivii care respectă reglementările anti-doping și au dreptul de a participa la competițiile naționale și internaționale, atunci când reprezintă România”

Nu vreau să fac un război al declarațiilor, doar că vreau să aduc la cunoștința celor interesați că, de fiecare dată, am avut ușa deschisă, am răspuns, am discutat, indiferent că a fost vorba despre un părinte, de sportivi, avocați, jurnaliști, oameni din cadrul clubului sau chiar primarul orașul Brașov (n.r. George Scripcaru), atunci când aceștia au solicitat. Ușa mea a fost deschisă, nu avem nimic de ascuns, am fost transparenți, dorim să venim în sprijinul fiecăruia, chiar dacă vorbim despre situații neplăcute, în care trebuie să luăm măsuri în conformitate cu Codul. Cu dr. Butoi am discutat de fiecare dată când acesta ne-a solicitat, cum de altfel am făcut-o cu toți angajații Agenției. Nici un semnatar al Codului, indiferent că vorbim de o persoană din cadrul Agenției sau din cadrul oricărei federații naționale, internaționale, din cadrul oricărui club sportiv nu are dreptul să nu respecte ceea ce este prevăzut. Cu atât mai mult eu, ca președinte, care trebuie să am grijă să fie respectate regulamentele și procedurile. Dacă au existat discuții personale sau anumite interpretări, nu înseamnă că trebuie să fiu de acord cu ele. Sunt aici să protejez sportivii care respectă reglementările anti-doping și au dreptul de a participa la competițiile naționale și internaționale, atunci când reprezintă România. Îi înțeleg supărarea domnului Dragomir, suntem alături el, însă doar atât cât ne permite regulamentul”, ne-a declarat Cristi Balaj.

Pe de altă parte, în discuția avută cu ProSport, Alexandru Butoi a confirmat că a vorbit cu antrenorul Ion Crăciun: „M-a sunat și m-a întrebat dacă eu consider că fetele și-au crescut performanța prin folosirea acestei metode. I-am spus același lucru, că nu pot să știu dacă această metodă creștea performanța sportivă. I-am spus același lucru și domnului Balaj, iar președintele, pe bune dreptate, a procedat foarte bine. Și pe mine, dacă vine cineva și mă întreabă: Consideri că e dopaj? Da, domnule, consider că este dopaj, că așa spune legea!”.

Din discuțiile cu dr. Alexandru Butoi, am tras următoarele concluzii. Această laser-terapie nu este omologată în lumea medicală, în aceeași situație fiind și ozonoterapia. Aceste proceduri sunt destul de controversate și nu sunt acceptate de lumea medicală. Practic, astfel de tratamente sunt efectuate, de regulă, în cabinete private. Terapia prin laser produce o modificare fizică, nu chimică, pentru că undele sunt niște fenomene fizice care modifică hemoglobina sau unele celule inflamatoare din organism. Terapia se face prin intermediul unui electrod, un fel de ac introdus în venă, iar acel laser este reacția unor fotoni.

„În codul mondial anti-doping se spune: orice modificare fizică, chimică intravasculară este interzisă. Pe mine nu mă mai interesează dacă, într-adevăr, ai demonstrat că este vorba de o creștere sau nu a performanței sportive. Eu respect ce spune WADA. Sub forma asta, aceste fete au intrat sub incidența acestui caz. Numai că antrenorul și medicul echipei au spus: Domnule, dacă nu considerați că ele nu și-au mărit performanța sportivă, haideți să le ajutăm, să le absolvim de vină. Nu pot să fac treaba asta, legea spune un singur lucru și trebuie să respectăm ce spune Codul mondial anti-doping. Nici WADA și nici noi nu avem rolul de a demonstra dacă anumite substanțe cresc”, a punctat Alexandru Butoi.

„Laserul este o undă, o frecvență, nu se măsoară în mililitri, nu ai cum. Metoda respectivă nu dădea drumul la niște herți în venele oamenilor. Așa ceva nu există. Orice om care nu are treabă cu medicina își dă seama că herții nu se scurg în niște vene, nu aia este metoda. Aia se referă la substanțe, la lichide care se fac intravenos”, Alexandru Butoi

Concluzionând, fostul angajat al Agenției Naționale Anti-Doping a susținut cât se poate clar: „Mărește performanța sportivă acea terapei cu laser? Habar nu am! Din punctul meu de vedere, nu văd cum, este o chestie ambiguă, nu e nimic oficial. Din punct de vedere medical, nu cred că le-a mărit performanțele sportive. Dacă cineva mă întreabă: E dopaj? DA! E dopaj, pentru că se încalcă o legislație! Trebuie să respectăm legea așa cum este. Sincer, punctul meu de vedere este că s-au păcălit (n.r. cu referire la utilizarea acelei proceduri propuse de Clinica din Brașov). Asta este diferența și deosebirea pe care unii încearcă să o interpreteze, că de fapt domnul Balaj nu a vrut să asculte ce a spus doctorul”.

Când vom avea un verdict în cazul „Corona Brașov”? „Regulamentul a fost trimis ieri către Monitorul Oficial, astăzi au fost anumite corecturi și le mulțumim frumos pentru sprijinul acordat”

Cristi Balaj a lămurit și o altă problemă ridicată de Liviu Dragomir. „Știu că procedura a fost uzitată de mai multe cluburi, de altfel medicul clubului mi-a și spus asta ca argument, atunci când a făcut prezentarea terapiei. La fel și medicul clinicii IoMed a menționat acest aspect când am fost la clinică. La vremea izbucnirii scandalului, se spunea că sunt nenumărate echipe și cluburi vizate că ar fi urmat terapia, în presă era iureș mare, se vehiculau nume de echipe chiar din Liga I de fotbal care urmau să fie suspendate. Și? Nimic. Să înțeleg de aici că doar Corona a fost cea care trebuia să plătească?!”. Președintele ANAD l-a somat pe fostul oficial al clubului să spună tot ce știe: „Comisia de Audiere este obligată și sunt convinsă că a făcut acest lucru, adică să asculte, să noteze tot ceea ce declară persoanele implicate. Dacă domnul Dragomir are cunoștință și dovezi că au fost și alți sportivi implicați, alte persoane din alte discipline sportive și nu a declarat acest lucru în fața Comisiei, pentru a fi făcute investigații și în acele zone, este într-o culpă foarte mare. Îl rog, îl invit, chiar îl somez să spună în fața Comisiei tot ceea ce știe și să aducă și probe în acest caz, pentru a depista orice caz de încălcare a reglementărilor anti-doping”.

Au trecut deja mai bine de 6 luni de la izbucnirea scandalului de dopaj, iar până azi nu a fost anunțat încă verdictul. Întârzierea a fost provocată și de pandemia de coronavirus, care i-a împiedicat pe membrii Comisiei de Audiere să se mai întâlnească. Dar, decizia pare tot mai aproape în acest caz. „Am lucrat pentru a da posibilitatea și a face ședințele și în regim de videoconferință sau teleconferință. Consultatea publică a fost finalizată, WADA și-a dat acordul. Regulamentul a fost trimis ieri către Monitorul Oficial, astăzi au fost anumite corecturi și le mulțumim frumos pentru sprijinul acordat. Imediat după ce va fi publicată această reglementare, va fi organizată o ședință a Comisiei de Audiere prin videoconferință”, a încheiat Cristi Balaj.

După interviul lui Liviu Dragomir, după reacțiile lui Marius Capră (medic echipă) și Alexandru Butoi, tabloul în privința cazului „Corona Brașov” a devenit și mai clar.

„Am fost sunat într-o zi de către domnul Dragomir, spunându-mi că în Brașov s-a deschis o clinică de recuperare cu un aparat extrem de performat și că mă roagă să merg până acolo să văd despre ce este vorba. Deoarece necesitățile curente îmi erau satisfăcute de contractele pe care clubul le avea în derulare, am uitat să dau curs venite din partea domnului. Dragomir. După aproximativ două săptămâni, am fost întrebat dacă am fost să văd despre ce este vorba, mi-am cerut scuze și am spus că am uitat. Domnul Dragomir a pus la dispoziție numărul meu de telefon unui prieten de-ai dânsului, care m-a contactat și mi-a propus o întâlnire la Clinică IoMed”, Marius Capră

Practic, de la ce a afirmat medicul a pornit totul. Foarte probabil, în următoarele zile vom avea și finalul, odată cu verdictul! Răul a fost însă făcut: jucătoare suspendate și o echipă de handbal de top făcută „țăndări”.

Autor: Marius Hutu Publicat: 21 May. 2020, 19:43 Actualizat: 21 May. 2020, 19:52 Handbal
Pe aceeași temă
Autopsia finală a lui George Floyd răstoarnă totul! Avea CORONAVIRUS. Ce i-au găsit medicii în organism. Poliţistul, posibil infectat
Autopsia finală a lui George Floyd răstoarnă totul! Avea CORONAVIRUS. Ce i-au găsit medicii în organism. Poliţistul, ...
Ororile din casa unui profesor de 75 de ani care oferea meditaţii la matematică. Mărturia elevei care l-a dat în vileag
Ororile din casa unui profesor de 75 de ani care oferea meditaţii la matematică. Mărturia elevei care l-a dat în vileag
Restricţii ridicate pentru vacanţa la mare. Anunţul Guvernului
Restricţii ridicate pentru vacanţa la mare. Anunţul Guvernului
Reactie FURIOASA dupa condamnarea in cazul mortii lui Ekeng! „Prefer sa fiu ridicola si scarbita! Asta nu e dreptate!” Impresara care l-a adus la Dinamo RUPE TACEREA
Reactie FURIOASA dupa condamnarea in cazul mortii lui Ekeng! „Prefer sa fiu ridicola si scarbita! Asta nu e dreptate!” ...
Bărbatul care trebuie să bea 20 de litri de apă pe zi pentru a rămâne în viaţă
Bărbatul care trebuie să bea 20 de litri de apă pe zi pentru a rămâne în viaţă
Topul divelor surprinse cu zonele intime la vedere! Imagini demne de filme pentru adulți
Topul divelor surprinse cu zonele intime la vedere! Imagini demne de filme pentru adulți
Creşterea e, de fapt, o scădere: de ce România a înregistrat, joi, un număr mare de cazuri de infectare cu COVID-19
Creşterea e, de fapt, o scădere: de ce România a înregistrat, joi, un număr mare de cazuri de infectare cu COVID-19
A murit la doar 41 de ani în ambulanță!  Soțul a aflat din presă că femeia nu avea coronavirus
A murit la doar 41 de ani în ambulanță! Soțul a aflat din presă că femeia nu avea coronavirus
De ce bărbaţii se trezesc cu ERECŢIE în fiecare diminineţă? Răspunsul la mare întrebare pe care şi-o pun mulţi
De ce bărbaţii se trezesc cu ERECŢIE în fiecare diminineţă? Răspunsul la mare întrebare pe care şi-o pun mulţi
VIDEO PAPARAZZI / Gigi Becali, mâinile la ochi! Imagini în premieră cu fiica cea mică a milionarului și.. noul ei iubit! În ce ipostază incendiară au fost surprinși cei doi porumbei 
VIDEO PAPARAZZI / Gigi Becali, mâinile la ochi! Imagini în premieră cu fiica cea mică a milionarului și.. noul ei iubit! ...
Se rupe România! E cutremur total. Ce se va întâmpla cu Transilvania
Se rupe România! E cutremur total. Ce se va întâmpla cu Transilvania
Lovitură grea pentru Mihai Neșu. Judecătorii i-au dat cea mai tristă veste
Lovitură grea pentru Mihai Neșu. Judecătorii i-au dat cea mai tristă veste
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
De ce boală suferea Nicolae Ceauşescu. Puţini ştiau adevăratul diagnostic
De ce boală suferea Nicolae Ceauşescu. Puţini ştiau adevăratul diagnostic
Nu le mai vrea nimeni? Zeci de mașini electrice au fost aruncate la gunoi!
Nu le mai vrea nimeni? Zeci de mașini electrice au fost aruncate la gunoi!
O senatoare a făcut ceva șocant pe Zoom. Credea că a oprit camera
O senatoare a făcut ceva șocant pe Zoom. Credea că a oprit camera
MULTIMEDIA Mediafax.ro: COVID-19, prădătorul întregului organism. Cum deturnează coronavirusul corpul uman
MULTIMEDIA Mediafax.ro: COVID-19, prădătorul întregului organism. Cum deturnează coronavirusul corpul uman
ANUNȚUL MOMENTULUI. Ce se întâmplă cu transportul în comun
ANUNȚUL MOMENTULUI. Ce se întâmplă cu transportul în comun
Noi detalii ce au șocat o lume întreagă au ieșit la iveală! Familia Regală, implicată în moartea Prințesei Diana! Aceștia au vrut să o reducă la tăcere. Cu ce voia Prințesa să îi dea în vileag
Noi detalii ce au șocat o lume întreagă au ieșit la iveală! Familia Regală, implicată în moartea Prințesei Diana! ...
Smiley a ținut să se afle de la el! Veste bună! Ce a declarat despre relația cu Gina Pistol. Fanii, în culmea fericirii
Smiley a ținut să se afle de la el! Veste bună! Ce a declarat despre relația cu Gina Pistol. Fanii, în culmea fericirii
OMS şi mai mulţi specialişti avertizează: Nu există dovezi care să demonstreze că virusul îşi pierde din putere
OMS şi mai mulţi specialişti avertizează: Nu există dovezi care să demonstreze că virusul îşi pierde din putere
PAPARAZZI / Daniel Pancu, dovada că are o nouă relație! Fostul fotbalist s-a mutat cu iubita! Sportivul e în stare de orice pentru Andra Teodorescu, chiar și să încalce legea!
PAPARAZZI / Daniel Pancu, dovada că are o nouă relație! Fostul fotbalist s-a mutat cu iubita! Sportivul e în stare ...
Viorica de la Clejani, strigăt disperat: “Nu vreau să se omoare“
Viorica de la Clejani, strigăt disperat: “Nu vreau să se omoare“
George Clooney spune că rasismul este „Pandemia noastră”
George Clooney spune că rasismul este „Pandemia noastră”
Descoperire ÎNFIORĂTOARE despre tânărul care a produs luni accidentul cu 6 victime de la Botoșani
Descoperire ÎNFIORĂTOARE despre tânărul care a produs luni accidentul cu 6 victime de la Botoșani
Actrița a devenit mamă la 55 de ani! Iubita ei, o celebră scriitoare, a născut un băiețel. Prima imagine cu micuțul
Actrița a devenit mamă la 55 de ani! Iubita ei, o celebră scriitoare, a născut un băiețel. Prima imagine cu micuțul
Viorica de la Clejani, mesaj disperat despre Margherita! Se teme să nu se sinucidă: 'Dacă face ca Mădălina Manole? Dacă îmi moare fata eu ce fac?"
Viorica de la Clejani, mesaj disperat despre Margherita! Se teme să nu se sinucidă: 'Dacă face ca Mădălina Manole? Dacă ...