Gheorghe Tadici: „Am temeri vizavi de sezonul 2020-2021, dacă vom putea să-l începem până prin octombrie-noiembrie” | INTERVIU

Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:
Gheorghe Tadici: „Am temeri vizavi de sezonul 2020-2021, dacă vom putea să-l începem până prin octombrie-noiembrie” | INTERVIU

Gheorghe Tadici, fost selecționer al României și membru în Consiliul de Administrație, este sceptic în privința faptului că noul sezon ar putea începe în luna august. Într-un interviu acordat pentru ProSport, actualul antrenor al echipei HC Zalău a susținut că ar fi un succes pentru ediția următoare de campionat dacă va ajunge la final cu 11-12 echipe. Tadici a atins și alte subiecte sensibile, precum regula pentru jucătoarele U21 și U23, dar și introducerea obligativității utilizării a celor puțin două jucătoare din România pe parcursul celor 60 de minute.

Gheorghe Tadici: „Eu nu am încredere că va începe campionatul în august, toate datele care se dau nu prea îmi oferă speranțe

S-au împlinit patru luni de când în România nu s-a mai jucat un meci de handbal oficial sau amical. Cum a trecut această perioadă pentru d-voastră?
A fost o perioadă dificilă pentru toată lumea. Sportivii au fost mai greu de urmărit în această pauză lungă. La rândul lor, ei au fost într-o incertitudine, că începe, nu începe campionatul. Unele discipline au închis sezonul în finalul lunii martie, începutul lunii aprilie. Era greu de presupus că întrecerile se mai pot relua. Eu am spus încă din luna aprilie, tot într-un interviu acordat pentru ProSport, că nu mă îngrijorează campionatul 2019-2020, am temeri vizavi de 2020-2021, dacă vom putea să-l începem până prin octombrie-noiembrie.

Data de începe este prevăzută mai devreme, în 20 august, când sunt programate primele meciuri în Cupa României. Credeți că nu se poate începe atunci sezonul?
Barajul de promovare este chiar mai devreme. Eu nu am încredere că va începe în august, toate datele care se dau nu prea îmi oferă speranțe. Sigur că mă uit și pe plan internațional. Mai multe echipe din România am avut turnee planificate prin Ungaria. Și echipe din Ungaria ar fi trebuit să vină la noi, precum Ferencvaros, Debrecen, Kisvarda, Dunaujvaros. Federația maghiară a atras atenția cluburilor să nu participe la turnee internaționale, pentru că dacă se întorc din anumite țări, le bagă în carantină. Acesta este unul dintre argumente. Și vorbim de luna august pentru aceste turnee de pregărire.

Gheorghe Tadici: „Nu este exclus să apară multe probleme financiare pe la unele cluburi, după luna septembrie. Și în proporție de 90%, în luna decembrie, când se vor face bugetele pentru 2021”

Dacă nu începe sezonul în august, cum vedeți continuarea?
Poate după alegerile din septembrie s-ar putea să apară o oarecare relaxare, să înceapă și competițiile pe undeva pe la jumătatea lunii octombrie. Este o nebuloasă, o incertitudine totală și nu mai știi cum să faci pregătirea. Jucătoarele sunt nervoase și într-o situație total neplăcută, pentru că ele fac pregătire, fac pregătire și văd ce se întâmplă. Și sunt și ele din ce în ce mai convinse că nu o să înceapă la data programată. Iar noi, cluburile, am început să tragem acum tare de ele, majoritatea fiind în cantonamente, într-o perioadă de pregătire fizică. Sigur că și aici este o problemă. Nu este exclus să apară și multe probleme financiare pe la unele cluburi, după luna septembrie, undeva tot la o lună după alegeri. Și în proporție de 90%, în luna decembrie, când se vor face bugetele pentru 2021, pentru cei care sunt finanțați pe Legea 69.

Cluburile nu au lăsat totuși să se înțeleagă acest lucru, după cum au mutat pe piața transferurilor. Sunt multe echipe care s-au întărit puternic, presuspun că în baza unui buget, a unor calcule financiare…
Este un paradox extraordinar, de neînțeles, cum după această pandemie sunt vreo 15-16 jucătoare străine în plus față de vara trecută, toate cu contracte de la 4.000 de euro în sus, până spre 8.000-10.000 de euro. Este de necrezut treaba asta și totuși este adevărat. Acum să vedem și cum se vor duce. Am spus-o și în Consiliul de Administrație, părerea mea este că dacă 11-12 formații termină campionatul, va fi un succes.

Atât de sumbre sunt previziunile d-voastră?
Nu vreau să spun că previziunile sunt sumbre, eu văd care este realitatea. Să facem un inventar și să ne aducem aminte că în martie au fost mai multe cluburi care și-au băgat imediat sportivele în șomaj tehnic. Aici s-a văzut valoarea conducătorilor. Nici măcar cele 6-7 zile de la finalul lunii martie nu le-au dus până capăt, sportivii au fost băgați în șomaj tehnic. Nu gândesc sumbru, dar nu am mare încredere în acești conducători care sunt foarte tari în pix pe bani publici. Nu-i doare pixul să scrie 5,6,7,9,10, chiar 12 mii de euro pe lună în contracte, iar în momentul în care se declanșează o pandemie, în 3 zile bagă sportivii în șomaj tehnic. Deci nu am cum să mai cred în acești conducători. Nu am nimic cu aceste salarii și probabil că sunt jucătoare care merită, după părerea mea nu, dar nu din banul public. Reiterez, contractele din bani publici nu ar trebui să depășească 2.500 – 3.000 de euro pentru sportivele de lot. Sigur, poate să meargă și la 20.000 de euro din punctul meu de vedere, dar peste 3.000 de euro să fie bani atrași, nu bani publici. Toate comunitățile au și alte nevoi, poate mai stringente decât a cumpăra rezultate sportive.

Ordinea șanselor la titlu după opinia lui Gheorghe Tadici: CSM București, Minaur, SCM Rm. Vâlcea

Gheorghe Tadici
Gheorghe Tadici consideră că echipa antrenată de Adrian Vasile pornește cu prima șansă în noul campionat. © FOTO: Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES

Aș vrea să vă întreb cum vedeți lupta pentru titlu, pe cine vedeți principala favorită?
Dacă echipele vor rămâne cu aceste loturi, atunci aș zice CSM București în primul rând. Aș spune Baia Mare în al doilea rând, iar Vâlcea ar fi a treia. Apoi, ar urma Buzău, Bistrița, Cisnădie, Rapid, Craiova și Brăila. Dar echipele cu 8-10 jucătoare străine și mai multe în lot nu au cum să-și aducă un aport foarte mare pentru prima reprezentativă. Dacă la băieți mergem cam de-a bușilea, nu mai este mult nici la fete până să ajungem aici. Trebuie să vedem ce vrem și să ne hotărâm odată. Echipe competitive în Liga Campionilor sau echipe bune la nivel de națională.

Nu le putem avea și pe ambele?
Am putea, dar pe o strategie prin care să protejăm echipele naționale, de la senioare până la junioare. Atâta timp însă cât tu ai cluburi care joacă în Liga Florilor, de la un capăt la altul, numai cu jucătoare străine, care este protecția pentru prima reprezentativă? La băieți s-a reușit în sfârșit un lucru bun după vreo 10-12 ani, adică prezența a doi jucători români permanent în teren. Dar uite că la fete nu am făcut pasul acesta.

De ce?
Nu am făcut pentru că nu s-a vrut! Eu, Tadici, am propus încă de anul trecut și am venit cu această temă și în ultimele ședințe ale Consiliului de Administrație. Jucătoarele de U21 și U23 să joace câte 15 minute în fiecare meci. Ele sunt utilizate câte 60 de minute în Cupa României cu echipele din liga a doua și au făcut minimul de minute cerute prin regulament. Asta nu înseamnă absolut nimic, dacă tu în 12 din 15 etape nu intri două secunde în teren. Care este câștigul? De excursioniste! Jucătoarele tinere au statut de excursioniste și de spectatori. Fetele devin lipsite de motivație, iar unele se plafonează și se duc la vale, când ar trebui să urce. Până nu vom lăsa la o parte interesele unor conducători de mandat, nu o să se întâmple nimic sănătos. Iar lucrurile mai merg ele cât mai merg din inerție, dar nu prea mult. Nu am nimic cu jucătoarele străine, nu am nimic cu nimeni, dar regulile la mine în bucătărie mi le fac eu. În cazul în care cluburile doresc, nu am nimic împotrivă ca ele să aibă 16 jucătoare din 16 străine pentru cupele europene, dacă asta este ținta lor. Dar în campionatul României, care este făcut pentru a avea bază de selecție pentru echipele naționale, iar federația are responsabilități pentru aceste selecționate, regulile în Liga Florilor mi le stabilesc eu. Și nu este o discriminare dacă spun că două jucătoare, doi jucători români trebuie să fie permanent în teren, ca să-mi protejez și interesele naționale.

În final v-aș întreba și de HC Zalău. Cu ce obiectiv ați plecat la drum?
HC Zalău, după bugetul de locurile 15-16, se va bate să termine la mijlocul clasamentului, așa cum s-a întâmplat și în acest sezon. Am terminat la egalitate cu locul 6 după numărul de puncte (n.r. Gloria Bistrița), dar cu victorii directe mai concludente. Dacă era clasament final, eram pe locul 6. Noi avem în continuare 12 jucătoare sub 24 de ani, avem 4 jucătoare peste 25 ani și ca atare încercăm să încheiem în zona locurilor 8-10.

 

 

Pe aceeași temă
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
COMPILAŢIE Imaginile pe care nu credeai să le vezi vreodată. Ce-au surprins camerele
COMPILAŢIE Imaginile pe care nu credeai să le vezi vreodată. Ce-au surprins camerele
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai mare”
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai…
Rico Verhoeven este de neoprit! L-a învins pe Jamal cu un ochi închis după ce a încasat o lovitură dură! Imagini cu impact emoțional
Rico Verhoeven este de neoprit! L-a învins pe Jamal cu un ochi închis după ce a încasat o lovitură dură!…
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
Legături bolnăvicioase. Ce e dispusă să accepte Anamaria Prodan după divorțul de Reghe
Legături bolnăvicioase. Ce e dispusă să accepte Anamaria Prodan după divorțul de Reghe
Se întâmplă în aceste momente în România! Medicii au făcut anunțul!
Se întâmplă în aceste momente în România! Medicii au făcut anunțul!
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
L-am jucat, dar nu am bănuit niciodată. Acest joc ascunde un mare secret
L-am jucat, dar nu am bănuit niciodată. Acest joc ascunde un mare secret
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Singurul om care l-a tras la răspundere pe Ceaușescu. 'De ce nu le dai, mă, butelii oamenilor?'
Singurul om care l-a tras la răspundere pe Ceaușescu. 'De ce nu le dai, mă, butelii oamenilor?'
Tragedie în politică. Un fost președinte s-a stins din viață. Doliu național
Tragedie în politică. Un fost președinte s-a stins din viață. Doliu național
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep să acorde bonusuri consistente la angajare pentru specialiştii seniori, mai greu de găsit pe piaţă, în timp ce în fabrici şi în supermarketuri bonusurile de prezenţă au devenit o normalitate
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep…
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
O echipă Observator s-a întors la secţia ATI de la Marius Nasta, la o săptămână după ce a filmat imagini de coşmar. Câţi pacienţi mai sunt în viaţă astăzi
O echipă Observator s-a întors la secţia ATI de la Marius Nasta, la o săptămână după ce a filmat imagini…
Ce criptomonede deține Elon Musk și de ce are o afinitate pentru dogecoin
Ce criptomonede deține Elon Musk și de ce are o afinitate pentru dogecoin
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a fost capturat într-o operaţiune cu sute de membri ai trupelor speciale şi 22 de elicoptere
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat, lăsat cu gura căscată de o întrebare privind restricţiile: „Certificat verde unde?!“ VIDEO
Raed Arafat, lăsat cu gura căscată de o întrebare privind restricţiile: „Certificat verde unde?!“ VIDEO
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Carmen de la Sălciua, acuzată că a spart casa unei femei! Declarații exclusive de la cea înșelată:
Carmen de la Sălciua, acuzată că a spart casa unei femei! Declarații exclusive de la cea înșelată: "Mi-a spus să-i…
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Șoferii sunt revoltați: După lărgirea DN7 la patru benzi au apărut limite de viteză de 50 km/h. Ce spune CNAIR
Șoferii sunt revoltați: După lărgirea DN7 la patru benzi au apărut limite de viteză de 50 km/h. Ce spune CNAIR
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy