Gheorghe Tadici: „Am temeri vizavi de sezonul 2020-2021, dacă vom putea să-l începem până prin octombrie-noiembrie” | INTERVIU

Autor: Marius Hutu Publicat: 10 Jul. 2020, 20:54 Actualizat: 11 Jul. 2020, 15:31 Handbal
Gheorghe Tadici: „Am temeri vizavi de sezonul 2020-2021, dacă vom putea să-l începem până prin octombrie-noiembrie” | INTERVIU

Gheorghe Tadici, fost selecționer al României și membru în Consiliul de Administrație, este sceptic în privința faptului că noul sezon ar putea începe în luna august. Într-un interviu acordat pentru ProSport, actualul antrenor al echipei HC Zalău a susținut că ar fi un succes pentru ediția următoare de campionat dacă va ajunge la final cu 11-12 echipe. Tadici a atins și alte subiecte sensibile, precum regula pentru jucătoarele U21 și U23, dar și introducerea obligativității utilizării a celor puțin două jucătoare din România pe parcursul celor 60 de minute.

Gheorghe Tadici: „Eu nu am încredere că va începe campionatul în august, toate datele care se dau nu prea îmi oferă speranțe

S-au împlinit patru luni de când în România nu s-a mai jucat un meci de handbal oficial sau amical. Cum a trecut această perioadă pentru d-voastră?
A fost o perioadă dificilă pentru toată lumea. Sportivii au fost mai greu de urmărit în această pauză lungă. La rândul lor, ei au fost într-o incertitudine, că începe, nu începe campionatul. Unele discipline au închis sezonul în finalul lunii martie, începutul lunii aprilie. Era greu de presupus că întrecerile se mai pot relua. Eu am spus încă din luna aprilie, tot într-un interviu acordat pentru ProSport, că nu mă îngrijorează campionatul 2019-2020, am temeri vizavi de 2020-2021, dacă vom putea să-l începem până prin octombrie-noiembrie.

Data de începe este prevăzută mai devreme, în 20 august, când sunt programate primele meciuri în Cupa României. Credeți că nu se poate începe atunci sezonul?
Barajul de promovare este chiar mai devreme. Eu nu am încredere că va începe în august, toate datele care se dau nu prea îmi oferă speranțe. Sigur că mă uit și pe plan internațional. Mai multe echipe din România am avut turnee planificate prin Ungaria. Și echipe din Ungaria ar fi trebuit să vină la noi, precum Ferencvaros, Debrecen, Kisvarda, Dunaujvaros. Federația maghiară a atras atenția cluburilor să nu participe la turnee internaționale, pentru că dacă se întorc din anumite țări, le bagă în carantină. Acesta este unul dintre argumente. Și vorbim de luna august pentru aceste turnee de pregărire.

Gheorghe Tadici: „Nu este exclus să apară multe probleme financiare pe la unele cluburi, după luna septembrie. Și în proporție de 90%, în luna decembrie, când se vor face bugetele pentru 2021”

Dacă nu începe sezonul în august, cum vedeți continuarea?
Poate după alegerile din septembrie s-ar putea să apară o oarecare relaxare, să înceapă și competițiile pe undeva pe la jumătatea lunii octombrie. Este o nebuloasă, o incertitudine totală și nu mai știi cum să faci pregătirea. Jucătoarele sunt nervoase și într-o situație total neplăcută, pentru că ele fac pregătire, fac pregătire și văd ce se întâmplă. Și sunt și ele din ce în ce mai convinse că nu o să înceapă la data programată. Iar noi, cluburile, am început să tragem acum tare de ele, majoritatea fiind în cantonamente, într-o perioadă de pregătire fizică. Sigur că și aici este o problemă. Nu este exclus să apară și multe probleme financiare pe la unele cluburi, după luna septembrie, undeva tot la o lună după alegeri. Și în proporție de 90%, în luna decembrie, când se vor face bugetele pentru 2021, pentru cei care sunt finanțați pe Legea 69.

Cluburile nu au lăsat totuși să se înțeleagă acest lucru, după cum au mutat pe piața transferurilor. Sunt multe echipe care s-au întărit puternic, presuspun că în baza unui buget, a unor calcule financiare…
Este un paradox extraordinar, de neînțeles, cum după această pandemie sunt vreo 15-16 jucătoare străine în plus față de vara trecută, toate cu contracte de la 4.000 de euro în sus, până spre 8.000-10.000 de euro. Este de necrezut treaba asta și totuși este adevărat. Acum să vedem și cum se vor duce. Am spus-o și în Consiliul de Administrație, părerea mea este că dacă 11-12 formații termină campionatul, va fi un succes.

Atât de sumbre sunt previziunile d-voastră?
Nu vreau să spun că previziunile sunt sumbre, eu văd care este realitatea. Să facem un inventar și să ne aducem aminte că în martie au fost mai multe cluburi care și-au băgat imediat sportivele în șomaj tehnic. Aici s-a văzut valoarea conducătorilor. Nici măcar cele 6-7 zile de la finalul lunii martie nu le-au dus până capăt, sportivii au fost băgați în șomaj tehnic. Nu gândesc sumbru, dar nu am mare încredere în acești conducători care sunt foarte tari în pix pe bani publici. Nu-i doare pixul să scrie 5,6,7,9,10, chiar 12 mii de euro pe lună în contracte, iar în momentul în care se declanșează o pandemie, în 3 zile bagă sportivii în șomaj tehnic. Deci nu am cum să mai cred în acești conducători. Nu am nimic cu aceste salarii și probabil că sunt jucătoare care merită, după părerea mea nu, dar nu din banul public. Reiterez, contractele din bani publici nu ar trebui să depășească 2.500 – 3.000 de euro pentru sportivele de lot. Sigur, poate să meargă și la 20.000 de euro din punctul meu de vedere, dar peste 3.000 de euro să fie bani atrași, nu bani publici. Toate comunitățile au și alte nevoi, poate mai stringente decât a cumpăra rezultate sportive.

Ordinea șanselor la titlu după opinia lui Gheorghe Tadici: CSM București, Minaur, SCM Rm. Vâlcea

Gheorghe Tadici
Gheorghe Tadici consideră că echipa antrenată de Adrian Vasile pornește cu prima șansă în noul campionat. © FOTO: Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES

Aș vrea să vă întreb cum vedeți lupta pentru titlu, pe cine vedeți principala favorită?
Dacă echipele vor rămâne cu aceste loturi, atunci aș zice CSM București în primul rând. Aș spune Baia Mare în al doilea rând, iar Vâlcea ar fi a treia. Apoi, ar urma Buzău, Bistrița, Cisnădie, Rapid, Craiova și Brăila. Dar echipele cu 8-10 jucătoare străine și mai multe în lot nu au cum să-și aducă un aport foarte mare pentru prima reprezentativă. Dacă la băieți mergem cam de-a bușilea, nu mai este mult nici la fete până să ajungem aici. Trebuie să vedem ce vrem și să ne hotărâm odată. Echipe competitive în Liga Campionilor sau echipe bune la nivel de națională.

Nu le putem avea și pe ambele?
Am putea, dar pe o strategie prin care să protejăm echipele naționale, de la senioare până la junioare. Atâta timp însă cât tu ai cluburi care joacă în Liga Florilor, de la un capăt la altul, numai cu jucătoare străine, care este protecția pentru prima reprezentativă? La băieți s-a reușit în sfârșit un lucru bun după vreo 10-12 ani, adică prezența a doi jucători români permanent în teren. Dar uite că la fete nu am făcut pasul acesta.

De ce?
Nu am făcut pentru că nu s-a vrut! Eu, Tadici, am propus încă de anul trecut și am venit cu această temă și în ultimele ședințe ale Consiliului de Administrație. Jucătoarele de U21 și U23 să joace câte 15 minute în fiecare meci. Ele sunt utilizate câte 60 de minute în Cupa României cu echipele din liga a doua și au făcut minimul de minute cerute prin regulament. Asta nu înseamnă absolut nimic, dacă tu în 12 din 15 etape nu intri două secunde în teren. Care este câștigul? De excursioniste! Jucătoarele tinere au statut de excursioniste și de spectatori. Fetele devin lipsite de motivație, iar unele se plafonează și se duc la vale, când ar trebui să urce. Până nu vom lăsa la o parte interesele unor conducători de mandat, nu o să se întâmple nimic sănătos. Iar lucrurile mai merg ele cât mai merg din inerție, dar nu prea mult. Nu am nimic cu jucătoarele străine, nu am nimic cu nimeni, dar regulile la mine în bucătărie mi le fac eu. În cazul în care cluburile doresc, nu am nimic împotrivă ca ele să aibă 16 jucătoare din 16 străine pentru cupele europene, dacă asta este ținta lor. Dar în campionatul României, care este făcut pentru a avea bază de selecție pentru echipele naționale, iar federația are responsabilități pentru aceste selecționate, regulile în Liga Florilor mi le stabilesc eu. Și nu este o discriminare dacă spun că două jucătoare, doi jucători români trebuie să fie permanent în teren, ca să-mi protejez și interesele naționale.

În final v-aș întreba și de HC Zalău. Cu ce obiectiv ați plecat la drum?
HC Zalău, după bugetul de locurile 15-16, se va bate să termine la mijlocul clasamentului, așa cum s-a întâmplat și în acest sezon. Am terminat la egalitate cu locul 6 după numărul de puncte (n.r. Gloria Bistrița), dar cu victorii directe mai concludente. Dacă era clasament final, eram pe locul 6. Noi avem în continuare 12 jucătoare sub 24 de ani, avem 4 jucătoare peste 25 ani și ca atare încercăm să încheiem în zona locurilor 8-10.

 

 

Autor: Marius Hutu Publicat: 10 Jul. 2020, 20:54 Actualizat: 11 Jul. 2020, 15:31 Handbal
Pe aceeași temă
TOP 30 - Gafe vestimentare ale vedetelor din România. Și-au arătat intimitățile din greșeală
TOP 30 - Gafe vestimentare ale vedetelor din România. Și-au arătat intimitățile din greșeală
„Autorizaţie de şmecher“. Maşină de lux parcată într-o zonă pietonală. Proprietarul lucrează pentru primărie
„Autorizaţie de şmecher“. Maşină de lux parcată într-o zonă pietonală. Proprietarul lucrează pentru primărie
Spermatozoizii i-au păcălit pe oamenii de ştiinţă timp de 350 de ani
Spermatozoizii i-au păcălit pe oamenii de ştiinţă timp de 350 de ani
Apel disperat la fanii lui Dinamo! „Ce mai asteptati, nu va inteleg?!” Prunea iese la ATAC! Cine a ‘distrus’ clubul din Stefan cel Mare: „Va are cu ceva la mana?”
Apel disperat la fanii lui Dinamo! „Ce mai asteptati, nu va inteleg?!” Prunea iese la ATAC! Cine a ‘distrus’ clubul ...
Dana Săvuică, look ca al lui Marilyn Monroe, pe plajă. Cum arată vedeta la 50 de ani în costum de baie
Dana Săvuică, look ca al lui Marilyn Monroe, pe plajă. Cum arată vedeta la 50 de ani în costum de baie
Vărul lui Emi Pian aruncă bomba despre criminal: 'Un copil, un nebun, un...'
Vărul lui Emi Pian aruncă bomba despre criminal: 'Un copil, un nebun, un...'
Ca la noi, la nimeni: România combate COVID-19 cu o măsură demontată şi de OMS
Ca la noi, la nimeni: România combate COVID-19 cu o măsură demontată şi de OMS
Primul mesaj al ministrului Vela după asasinarea lui Pian
Primul mesaj al ministrului Vela după asasinarea lui Pian
Spioana crescută la MÂNĂSTIRE care a SEDUS mii de bărbaţi. ''Tehnica'' pe care o folosea pe ei este INCREDIBILĂ
Spioana crescută la MÂNĂSTIRE care a SEDUS mii de bărbaţi. ''Tehnica'' pe care o folosea pe ei este INCREDIBILĂ
Primele declarații are presupusului criminal al lui Emi Pian: „Au vrut să-mi curețe viața” / VIDEO
Primele declarații are presupusului criminal al lui Emi Pian: „Au vrut să-mi curețe viața” / VIDEO
Casa de Pensii a făcut anunțul! S-a aflat adevărul despre pensiile din România
Casa de Pensii a făcut anunțul! S-a aflat adevărul despre pensiile din România
Ce înseamnă dacă te uiți la ceas la ora 11:11. Singurul moment al zilei când se întâmplă asta
Ce înseamnă dacă te uiți la ceas la ora 11:11. Singurul moment al zilei când se întâmplă asta
Anunţ de ultim moment: Vin BANI de la guvern. Mii de români se pregătesc deja. Cum poţi obţine banii
Anunţ de ultim moment: Vin BANI de la guvern. Mii de români se pregătesc deja. Cum poţi obţine banii
Lavinia Pîrva, super sexy în costum de baie, după ce a slăbit 30 de kilograme
Lavinia Pîrva, super sexy în costum de baie, după ce a slăbit 30 de kilograme
ILUZIE OPTICĂ. Găsește femeia dezbrăcată! Mii de oameni au trecut pe lângă ea și nu și-au dat seama!
ILUZIE OPTICĂ. Găsește femeia dezbrăcată! Mii de oameni au trecut pe lângă ea și nu și-au dat seama!
„Adevărul despre măștile de protecție pe care ei nu vor să îl știi”. Iată ce a „găsit” un utilizator
„Adevărul despre măștile de protecție pe care ei nu vor să îl știi”. Iată ce a „găsit” un utilizator
Îţi vei putea înlocui buletinul actual cu o carte electronică de identitate. Ce date vor mai fi trecute pe cip
Îţi vei putea înlocui buletinul actual cu o carte electronică de identitate. Ce date vor mai fi trecute pe cip
Emi Pian, mesaj tulburător către interlopul care l-a căsăpit în plină. Ce au descoperit in telefonul lui Emi
Emi Pian, mesaj tulburător către interlopul care l-a căsăpit în plină. Ce au descoperit in telefonul lui Emi
Andreea Bălan, imagini interzise în mare! Credea că nu o vede nimeni
Andreea Bălan, imagini interzise în mare! Credea că nu o vede nimeni
Este unul dintre cei mai iubiti actori, dar a ajuns de nerecunoscut. Cât de diferit arată arata acum. Ce s-a intamplat cu el?
Este unul dintre cei mai iubiti actori, dar a ajuns de nerecunoscut. Cât de diferit arată arata acum. Ce s-a intamplat ...
Sunt interese mari la mijloc? DEZVĂLUIRI: Ce vor de fapt ruşii, chinezii, francezii şi americanii de la Liban şi ce rol a avut explozia masivă din Beirut
Sunt interese mari la mijloc? DEZVĂLUIRI: Ce vor de fapt ruşii, chinezii, francezii şi americanii de la Liban şi ce rol ...
Cine este tânărul suspectat de crima lui Emi Pian. Richard Emanuel Gheorghe nu are antecedente penale
Cine este tânărul suspectat de crima lui Emi Pian. Richard Emanuel Gheorghe nu are antecedente penale
Andreea Balan rupta cu bataia, marturisiri cutremuratoare
Andreea Balan rupta cu bataia, marturisiri cutremuratoare
Ellen DeGeneres este susţinută de soţia sa, Portia de Rossi, în scandalul care implică cel mai popular show TV din America
Ellen DeGeneres este susţinută de soţia sa, Portia de Rossi, în scandalul care implică cel mai popular show TV din America
Un șofer de BMW a arătat degetul mijlociu pe autostradă. Nu o va mai face niciodată! A primit o lecție pe cinste!
Un șofer de BMW a arătat degetul mijlociu pe autostradă. Nu o va mai face niciodată! A primit o lecție pe cinste!
FOTO. Cele mai hot apariții ale Simonei Trașcă. Ipostaze incendiare în costum de baie
FOTO. Cele mai hot apariții ale Simonei Trașcă. Ipostaze incendiare în costum de baie
FOTO. Imagini incendiare cu Dana Săvuică, la 50 de ani! Pictorial fierbinte cu prima româncă din Playboy
FOTO. Imagini incendiare cu Dana Săvuică, la 50 de ani! Pictorial fierbinte cu prima româncă din Playboy