EXCLUSIV | 56.000.000 de lei de la bugetul public pentru CSM București în primele 9 luni din 2018. Clubul Primăriei a consumat peste 400.000.000 de lei de la înființare și până acum. Graficul unor cheltuieli faraonice și comparația cu grupări din Franța

Autor: Matei Udrea Publicat: 26 Oct. 2018, 07:25 Actualizat: 28 Oct. 2018, 10:46 Handbal

400.446.000 de lei. Atât a cheltuit din 2007 – adică de la înființare – și până în prezent CSM București, gruparea sportivă finanțată de Primăria Capitalei – asta, desigur, dacă nu cumva în scurt timp o nouă rectificare bugetară va suplimenta veniturile pentru club în ultimele luni rămase din 2018.

Din acești bani, aproape jumătate (48,4%) au fost cheltuiți doar în ultimii 3 ani, de la venirea Gabrielei Firea la Primăria Bucureștiului.

Cu două excepții (2010 și 2013), bugetul anual al CSM București a fost permanent ascendent. Circa 95% din acești bani au fost luați de la bugetul public – adică din buzunarele bucureștenilor -, pentru că sumele atrase de acest club din surse independente (sponsori, marketing, fonduri europene, vânzări de bilete, transferuri etc) sunt nesemnificative.

ProSport a urmărit odiseea financiară a acestui club public fondat în mandatul lui Adrian Videanu, preluat apoi de Sorin Oprescu și Gabriela Firea. Gruparea a ajuns, treptat, să consume un buget comparabil cu al celor mai importante formații de fotbal din România – deși NU are secție de fotbal.

 


În ultimii 3 ani, CSM București a avut buget total de 193,8 milioane de lei, din care 183,9 milioane de lei asigurați de la bugetul public

Anul 2018 se anunță pentru CSM București unul record atât în materie de cheltuieli, cât și în privința sumei alocate ca subvenție din banii publici: dintr-un buget total proiectat de 71,4 milioane de lei, 67 de milioane (93,8%) provin din fondurile Primăriei. Doar 4,4 milioane de lei (circa 6,2% din total) ar urma să fie asigurați din surse independente.

Precedentul record în materie de cheltuieli fusese stabilit de CSM București chiar anul trecut, în 2017, când dintr-un total de 64,3 milioane de lei cheltuiți, 62,5 (97,2%) milioane au venit din banii publici.

La rândul său, și această sumă o depășise pe cea din 2016, când bugetul CSM București fusese de 58,1 milioane de lei, din care 54,3 milioane (93,46%) fuseseră asigurați de Primărie.

O socoteală simplă ne arată că, în intervalul 2016-2018, CSM București a avut pe mână 193,8 milioane de lei, din care 183,9 milioane de lei (94,8%) au venit de la bugetul orașului.

Câteva lucruri merită spuse în privința acestui club care, până acum, a consumat echivalentul a peste 90 de milioane de euro (bugetele calculate la cursul euro-leu de la începutul fiecărui an. Spre exemplu, în ianuarie 2007 un euro valora 3,356 lei).


Cheltuielile CSM București au „decolat” începând cu 2015. Din acel moment, bugetul anual a depășit clar 10 milioane de euro

– În primul an de funcționare, 2007, CSM a cheltuit 866.000 de lei fără a avea măcar un singur sportiv legitimat.

– Până în 2012 inclusiv, adică în primii 6 ani de viață, clubul finanțat din banii bucureștenilor n-a avut legitimat nici măcar un singur junior sau copil. Toți banii s-au dus către aproximativ 200 de seniori, în doar câteva sporturi (handbal și volei până în 2010, iar din 2011 s-a înființat și echipă de baschet), a căror activitate a consumat aproape 97 de milioane de lei.

– Copiii și juniorii au început să apară la CSM București, brusc, în cantități industriale, în 2013. A fost momentul unui scandal gigantic, pentru că multe cluburi și antrenori de handbal au reclamat că le-au fost pur și simplu racolate echipe întregi și mutate la CSM. În felul acesta, clubul municipalității n-a sporit efectiv numărul de copii din București atrași către sport, ci a luat unii deja căutați, găsiți și instruiți de alte instituții. Șefii clubului municipalității au putut raporta îndeplinirea planului și rezultate spectaculoase în muncă, dar cu prețul destabilizării altor cluburi mai mici, private sau de stat, care n-aveau forța să se bată cu acest gigant bugetar al cărui buget anual se apropia deja vertiginos de 10 milioane de euro.

– Din 2014, cheltuielile anuale ale CSM București au căpătat proporții cu adevărat consistente. Explozia nu a avut la bază, așa cum s-ar putea crede, maturizarea unei echipe manageriale care a început să atragă sponsori puternici și să găsească surse independente de venit, ci pur și simplu pomparea a tot mai mulți bani din bugetul Bucureștiului în clubul Primăriei.

– Începând cu mandatul Gabrielei Firea, nu a trecut an fără ca suma alocată către CSM București să nu depășească recordurile anterioare. Anul acesta e vorba de aproximativ 14,4 milioane de euro virați de la buget, după ce anul trecut s-au dat 13,8 milioane, iar în 2016 – 12 milioane.

În acest moment, CSM București are 14 discipline: atletism, baschet, caiac-canoe, dans sportiv, handbal, judo, moto, natație, rugby, șah, scrabble și go, tenis, volei, iahting.


Evoluția subvențiilor de la bugetul Bucureștiului pentru CSM în primele 9 luni ale fiecăruia din ultimii 3 ani

Începând cu 2016, pe site-ul CSM București nu s-au mai făcut publice informații precum numărul exact de sportivi legitimați, câți seniori, câți juniori, câți copii și ce sumă pe cap de sportiv s-a cheltuit. Nici la Ministerul Finanțelor nu sunt disponibile date privind activitatea financiară a clubului Primăriei.

Pentru a obține o evaluare realistă a situației, alăturăm cazul primelor două cluburi de handbal feminin din Franța – cu care CSM București se și bate în Liga Campionilor: Metz Handball și Brest Bretagne (mai curând apărută în peisaj).

Prima observație care se impune este structura total diferită a finanțelor pentru cluburile din cele două țări.

Despre gruparea din România am vorbit deja: în sezonul trecut, 2017-2018, CSM București și-a asigurat 97,2% din venituri din banii publici, mai precis de la Primărie. Procentajul e fără comentarii.

În cazul românilor, e drept că banii nu vizează doar la secția de handbal și sunt alocați pentru tot clubul, însă această comparație nu vizează o disciplină sau alta, ci două mentalități și moduri de a gândi sportul total diferite.

Francezii, deși au, la rândul lor, posibilitatea să „tragă” bani „de la stat”, preferă o altă formulă de finanțare.

Brest Bretagne a avut în sezonul trecut un buget de 3,9 milioane de euro, din care 3 milioane de euro (76,9%) au provenit de la parteneri privați (sponsori), 600.000 (15,4%) din vânzările de bilete și numai 300.000 (7,7%) din subvenții publice (bani de la bugetul comunității locale).

Salariul mediu al jucătoarelor profesioniste de la Brest a fost de 3.000 de euro pe lună. 17 jucătoare au fost în această postură la clubul respectiv în 2017-2018.


CSM București nu a făcut niciodată public fondul de salarii al jucătoarelor de handbal de la prima echipă, deși banii provin din buzunarele locuitorilor Capitalei. Jurnaliștii ProSport au fost nevoiți să apeleze la sursele din interiorul clubului pentru a afla că:
8.000-10.000 de euro este salariul mediu lunar al jucătoarelor profesioniste de la echipa de handbal a CSM București


Metz Handball a avut un buget de 2,5 milioane de euro, din care 1 milion (40%) provin din subvenții publice, 750.000 de la parteneri privați (30%) și 750.000 (30%) din vânzări de bilete.

Salariul mediu al celor 11 jucătoare profesioniste de la Metz a fost de 2.500 de euro pe lună.

Anul trecut, bugetul total al celor 12 cluburi de handbal din prima ligă franceză feminină, în care au activat 145 de jucătoare profesioniste, a fost de 20 de milioane de euro.
 

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 26 Oct. 2018, 07:25 Actualizat: 28 Oct. 2018, 10:46 Handbal
Pe aceeași temă
Fierbe lumea interlopă! Tatăl lui Bebino rupe tăcerea:
Fierbe lumea interlopă! Tatăl lui Bebino rupe tăcerea: "S-a tăiat singur ca să.."
Maşinile sub Euro 4, interzise la înmatriculare în România? Ce prevede proiectul de lege
Maşinile sub Euro 4, interzise la înmatriculare în România? Ce prevede proiectul de lege
Iranul a CONTRAATACAT! Bombardament cu RACHETE! Lovitura pentru SUA! E stare de ALERTA
Iranul a CONTRAATACAT! Bombardament cu RACHETE! Lovitura pentru SUA! E stare de ALERTA
Cel mai mare site pentru adulţi din lume, dat în judecată pentru că nu oferă subtitrare. Reacţia platformei
Cel mai mare site pentru adulţi din lume, dat în judecată pentru că nu oferă subtitrare. Reacţia platformei
Urmeaza transferul bomba al lui Alibec? Semnul ca vin milioanele pentru atacantul dat afara de Becali! Ce transfer poate prinde
Urmeaza transferul bomba al lui Alibec? Semnul ca vin milioanele pentru atacantul dat afara de Becali! Ce transfer poate ...
Ea este visul oricărui bărbat! Modelul asiatic cu cel mai mare bust din lume are milioane de fani
Ea este visul oricărui bărbat! Modelul asiatic cu cel mai mare bust din lume are milioane de fani
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
Războiul BMW vs TRAMVAI intră într-o nouă fază: un BMW a lovit în plin tramvaiul, la Iași
Războiul BMW vs TRAMVAI intră într-o nouă fază: un BMW a lovit în plin tramvaiul, la Iași
Calvarul unei prostituate de lux. Cum s-a răzbunat clientul italian alungat din pat după ce a refuzat să se spele
Calvarul unei prostituate de lux. Cum s-a răzbunat clientul italian alungat din pat după ce a refuzat să se spele
Ce anunţă grupul german Continental, cel mai mare investitor din industria componentelor auto, care dă de lucru la 20.000 de oameni din România
Ce anunţă grupul german Continental, cel mai mare investitor din industria componentelor auto, care dă de lucru la 20.000 ...
Descoperire SCANDALOASĂ despre prinţesa Diana, la 23 de ani de la moartea ei. ''O făcea chiar şi în momentul rugăciunii''
Descoperire SCANDALOASĂ despre prinţesa Diana, la 23 de ani de la moartea ei. ''O făcea chiar şi în momentul rugăciunii''
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
TRAGEDIE! A MURIT! Dwayne „The Rock” Johnson, veste de ULTIMĂ ORĂ
TRAGEDIE! A MURIT! Dwayne „The Rock” Johnson, veste de ULTIMĂ ORĂ
Breaking! Demisie de răsunet într-o instituție cheie din stat! Cine va asigura interimatul: nume surpriză
Breaking! Demisie de răsunet într-o instituție cheie din stat! Cine va asigura interimatul: nume surpriză
Dana Budeanu, fără un leu în buzunar! Vestea care i-a șocat pe apropiații ei
Dana Budeanu, fără un leu în buzunar! Vestea care i-a șocat pe apropiații ei
Romanii NU vor mai putea iesi din tara daca NU fac ASTA! Ministrul de Interne a facut ANUNTUL
Romanii NU vor mai putea iesi din tara daca NU fac ASTA! Ministrul de Interne a facut ANUNTUL
Au dat LOVITURA! Cum puteţi cumpăra o casă la cheie cu 20.000 de euro. Aceşti antreprenori au umplut deja Europa de case fabricate în România
Au dat LOVITURA! Cum puteţi cumpăra o casă la cheie cu 20.000 de euro. Aceşti antreprenori au umplut deja Europa de case ...
Abia acum s-a aflat! Care este motivul divorțului. Ce a scris Meghan în cererea de divorț
Abia acum s-a aflat! Care este motivul divorțului. Ce a scris Meghan în cererea de divorț
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
Cât ar putea costa noile buletine cu cip. Autorităţile române vor ca preţul să fie spre „limita minimă”
Cât ar putea costa noile buletine cu cip. Autorităţile române vor ca preţul să fie spre „limita minimă”
Alex Velea le răspune lui Abi Talent și Andrei Zbir. Dator cu 10 mii euro?
Alex Velea le răspune lui Abi Talent și Andrei Zbir. Dator cu 10 mii euro?
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Cum arăta Loredana Groza pe vremea când cânta cu BUG Mafia. Avea doar 28 de ani
Cum arăta Loredana Groza pe vremea când cânta cu BUG Mafia. Avea doar 28 de ani
Au zguduit showbiz-ul cu aceste IMAGINI FIERBINTI! Divele si-au aratat afectiunea in public si s-au sarutat de mama focului. Una dintre ele sufera de cancer la san
Au zguduit showbiz-ul cu aceste IMAGINI FIERBINTI! Divele si-au aratat afectiunea in public si s-au sarutat de mama focului. ...
Vecinii Cristinei Țopescu au vorbit, n-au mai suportat și au spus adevărul
Vecinii Cristinei Țopescu au vorbit, n-au mai suportat și au spus adevărul
TÂRGUL ANAF are mașini ieftine luna asta. SKODA Octavia, diesel, are un preț imbatabil
TÂRGUL ANAF are mașini ieftine luna asta. SKODA Octavia, diesel, are un preț imbatabil
LOVITURĂ! Anamaria Prodan revine în televiziune! Cu ce show va da lovitura soția lui Reghe și ce sumă va încasa
LOVITURĂ! Anamaria Prodan revine în televiziune! Cu ce show va da lovitura soția lui Reghe și ce sumă va încasa
Mesajul TULBURĂTOR scris de mama Cristinei Țopescu pe coroana de flori! Câtă durere în sufletul Rodicăi Țopescu
Mesajul TULBURĂTOR scris de mama Cristinei Țopescu pe coroana de flori! Câtă durere în sufletul Rodicăi Țopescu
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate