EURO 2014 INTERVIU | Norvegianca Ane Eidem despre România, hobby-uri, adaptarea la Craiova, dar și despre meciul Norvegia – România: „Norvegia e favorită, dar meciurile de la European vor fi strânse”

EURO 2014 INTERVIU | Norvegianca Ane Eidem despre România, hobby-uri, adaptarea la Craiova, dar și despre meciul Norvegia - România:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dacă în trecut handbalistele din România plecau să joace în țările nordice, în prezent jucătoarele din Scandinavia vin în România. Două norvegience – Camilla Herrem (HCM Baia Mare) și Ane Eidem (SCM Craiova) –  și o suedeză, Linnea Torstenson (CSM București) evoluează în Liga Națională de handbal feminin. Iar dacă Herrem și Torstenson sunt deja consacrate și își reprezintă naționalele la Europeanul care începe duminică în Ungaria și Croația, tânăra Ane Eidem (21 de ani) e dornică de afirmare. Norvegianca a avut un sezon excelent la SCM Craiova și a vorbit pentru ProSport despre adaptarea în România, pasiunile ei, dar și despre jocul de duminică dintre Norvegia și România, din Grupa B a Euro 2014

  • Eidem are un an de contract cu SCM Craiova, care va expira în vara lui 2015.
  • În acest moment, SCM Craiova e marea surpriză a Ligii Naționale, fiind pe locul secund, peste CSM București

Vara lui 2014 a adus o infuzie de jucători străini în cele două Ligi Naționale de handbal. Fie că a fost vorba de jucători sau jucătoare din Brazilia sau din Rusia, nimic n-a surprins mai mult decât decizia Camillei Herrem și a Anei Eidem să semneze cu HCM Baia Mare, respectiv SCM Craiova. Prezența a două jucătoare din Norvegia, care au lăsat în spate echipe importante din țara nordică și au decis să vină în România, o țară care le era necunoscută, reprezintă o premieră. Deocamdată, Herrem, care se va duela cu naționala României la debutul Europeanului din Ungaria și Croația duminică, 7 decembrie, nu s-a adaptat la Baia Mare, declarând într-un interviu pentru tabloidul norvegian VG că nu se simte bine la Baia Mare. Însă Eidem, un inter dreapta de 21 de ani, s-a adaptat perfect la SCM Craiova, devenind una dintre favoritele publicului oltean.

Cu o zi înaintea meciului Norvegia – România, care va avea loc duminică, la Debrecen, în Sala Fonix, începând cu ora 19:15, ProSport a vorbit cu Ane Eidem despre primele patru luni petrecute în România, despre șocul cultural și civilizațional pe care l-a resimțit odată cu transferul la Craiova, dar și despre partida dintre țara natală și cea adoptivă, una dintre cele mai importante ale României la acest Euro.


Eidem (în alb), în duel cu Herrem, cele două norvegience care joacă în Liga Națională de handbal feminin

„Mentalitatea în România e diferită, dar scopul e același”

Ane, joci de ceva timp în România. Care sunt primele impresii despre țara noastră?
Da, cred că am fost aici de suficient timp încât să înțeleg ce se întâmplă aici și să mă bucur de lucrurile pe care le poate oferi România. Este, cu siguranță, o diferență mare între România și Norvegia, dar cred că fiecare țară are calitățile și specificul ei.

Camilla Herrem a declarat în presa norvegiană că a fost uimită de schimbarea pe care a simțit-o în momentul în care a ales să joace în România. Tu cum te simți?
În primul rând, vreau să spun că ea e o jucătoare uimitoare, cu calități excepționale și care e extrem de puternică și de stabilă pe plan psihic. Trebuie să îi dau dreptate în ceea ce privește aspectul cultural, între Norvegia și România este o diferență enormă. Dar la Craiova am parte de un antrenor (n.r. – Aurelian Roșca) cu o mentalitate nordică, astfel că acest contrast nu e la fel de mare pentru mine. Vreau să mai adaug doar că nimeni nu poate spune că în România mentalitatea e incorectă, iar cea norvegiană e corectă. Se folosesc, doar, diferite metode pentru a se atinge scopul.

AI avut timp să încerci mâncăruri românești sau să vizitezi diverse obiective turistice?
Cred că am vizitat întreaga țară în deplasări, am văzut câteva locuri foarte frumoase. N-am stat mai mult decât în acele meciuri, pentru că timpul a fost destul de scurt. Am încercat să mânânc sarmale, nu mai încercasem în viața mea așa ceva, dar recunosc că am fost impresionată plăcut de gust.


Eidem spune că se simte excelent la Craiova, prima ei experiență în afara Norvegiei, după ce jucase la echipa Levanger HK

„Nu regret niciun moment că am venit în România”

La SCM Craiova cum te simți? A fost o mutare bună să părăsești Norvegia pentru România?
Eu mă simt excelent! Cred că am făcut un tur excelent, am fost o surpriză pentru mulți. Dar nu a fost noroc, a fost totul pregătit. Am muncit mult, am fost o familie, iar fanii ne-au ajutat să câștigăm niște meciuri importante. Totul a mers bine pentru noi. Nu regret niciun moment că am venit în România, învăț câte ceva nou în fiecare zi, iar stilul echipei chiar mă avantajează.

Te-ai interesat de România înainte să ajungi aici?
Nu, aproape deloc! Dar mi-a plăcut să mă aventurez în necunoscut, pentru a-mi face o impresie și pentru a câștiga o experiență de viață.

Care e cea mai mare diferență dintre handbalul românesc și cel din Norvegia?
Pentru mine, cea mai mare diferență este cea fizică și abilitatea de a-ți testa propriile limite. În Norvegia, apărarea este cheia jocului, iar jucătoarele sunt foarte, foarte puternice, extrem de bine pregătite fizic. Handbalul românesc poate are mai multe abilități tehnice în atac, am văzut în Liga Națională câteva jucătoare extrem de talentate.Să fac un efort mare pe termen scurt, până simt gustul de sânge și apoi să cad la podea atunci când se termină meciul, e ceva normal. În România nu văd această caracteristică, iar asta e o diferență între cele două tipuri de handbal.

Cum se relaxează Ane Eidem după ce simte gustul sângelui în urma unui efort susținut?
Dorm destul de mult, trebuie să îmi odihesc corpul. Altfel, ies cu prietenii, urmăresc diferite sporturi în direct și urmăresc seriale. Game of Thrones, The Vampire Diaries sau Orange is the New Black sunt doar câteva dintre serialele mele preferate.


Populară. Ane Eidem este una dintre cele mai iubite jucătoare de la SCM Craiova

„Tinerețea: avantaj și dezavantaj pentru Norvegia”

Duminică, România joacă împotriva Norvegiei la Europeanul din Ungaria și Croația. Tu pe cine vezi favorită?
Norvegia e marea favorită! Cred că norvegienii au așteptări foarte mari pentru echipa asta. Deși nu au avut rezultate bune în amicale, cred că vor juca foarte bine la acest turneu final. Va fi, însă, un turneu foarte echilibrat, cred că nicio echipă nu e mare favorită. Voi fi, totodată, și suporterul Ionicăi, colega mea de la Craiova, care sper că va face un turneu final excelent.

Unde vei vedea meciul?
(râde) Nu știu! Chiar nu știu acum. Cert e că nu îl voi rata!

Care crezi că sunt punctele forte și cele slabe ale Norvegiei?
(se oprește câteva momente)… E o întrebare grea! Cred că vârsta e atât principalul avantaj, cât și un dezavantaj important. Tinerețea le face pe jucătoare dornice să obțină un rezultat mare, dar și disponibilitatea de a da totul până la capăt. Pe de altă parte, jocul lor devine mai instabil, iar într-o zi totul poate fi perfect, în timp ce în alt meci poate fi catastrofal.


Eidem și bucuria tipic norvegiană, după marcarea unui gol

Te-a contactat cineva din Norvegia pentru a da informații despre naționala României?
Nu neapărat, nu mi-a cerut informații clare. Dar lumea se interesează despre nivelul ligii din România și despre diverse lucruri de aici, cum merg treburile.

În trecut, sportivii români plecau spre țările nordice, acum nordicii vin aici. I-ai recomanda altei jucătoare să semneze cu o echipă din România?
(râde) Sigur! Mi-ar plăcea să mai vorbesc cu o conațională. (redevine serioasă) O mutare aici nu ar fi, cu siguranță, pe placul tuturor, dar pot spune multe lucruri pozitive, care să încline balanța înspre un răspuns pozitiv. Campionatul în România e puternic acum, iar mulți jucători nordici vor fi dornici să vină aici.

 

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a strâns în 10 luni
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a…
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat acum primul mesaj! Ce a transmis Bunesa
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat acum primul mesaj! Ce a…
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen