Cristina Vărzaru: "Gruia era un tip foarte efervescent". Ce spune despre naţionala feminină: "M-a enervat foarte tare înfrângerea României cu Spania, atunci pe moment, dar..."

10 dec 2015 1644 afişări Handbal
Cristina Vărzaru: "Gruia era un tip foarte efervescent". Ce spune despre naţionala feminină: "M-a enervat foarte tare înfrângerea României cu Spania, atunci pe moment, dar..."

La şedinţa publică prin care Cristina Vărzaru şi-a susţinut teza de doctorat şi la capătul căreia a primit titlul de Doctor în Educaţie Fizică şi Sport, la sediul UNEFS, reprezentanţii handbalului şi ai lumii academice au ţinut un moment de reculegere pentru Gheorghe Gruia, cel mai mare handbalist român, care a murit miercuri seară, la 75 de ani, după ce a suferit un infarct  în Mexic, ţară în care trăia de 36 de ani.

Cristian Gaţu a fost cel care a dat semnalul pentru omagiul adus "Mâinii de aur" a handbalului românesc, dublu campion mondial care a fost selecţionat direct în reprezentativa seniorilor, fără a trece pe la naţionalele de juniori şi tineret. "Condoleanţe familiei. Este o mare pierdere pentru handbalul românesc şi mondial. Când spui handbal românesc imediat îţi vin în minte numele Gaţu, numele Gruia, numele Stângă şi aşa mai departe. Este o mare pierdere pentru handbalul românesc. Personal, nu l-am cunoscut, suntem generaţii destul de depărtate, nu l-am prins jucând şi nu îl ştiu decât din cele câteva filmări care mai apar zilele astea, pe internet sau pe la unele televiziuni. L-am cunoscut întâmplător la o gală a laureaţilor, mi-a plăcut foarte mult. Era un tip foarte efervescent şi plin de viaţă, care m-a impresionat cu acest lucru. Se vedea că este special", a povestit Cristina Vărzaru.

"Consider că putem să batem şi Rusia, şi Norvegia, dacă o să jucăm mai bine şi mai inspirat"

Cu susţinerea tezei de doctorat de pregătit, cu meciurile de la CSM, Cristina este conectată sută la sută la evoluţia României la Campionatul Mondial de handbal, din Danemarca.

"M-a enervat foarte tare înfrângerea României din meciul cu Spania. Dar mi-a trecut. M-am enervat atunci pe moment, dar mi-am zis a doua zi că mai rău decât atât nu putem juca împotriva nimănui. Fetele sper să mă contrazică, însă eu cred că stilul de joc al Spaniei se potrivea mai bine stilului nostru de joc. Consider că putem să batem şi Rusia, şi Norvegia, dacă o să jucăm mai bine şi mai inspirat. Eu am încredere în fete, eu presimt că o să jucăm cu Brazilia şi o să o eliminăm în fazele eliminatorii", a comentat Cristina Vărzaru, care nu vede cu ochi buni scandalul iscat în jurul naţionalei de handbal şi atacurile lansate de Gheorghe Tadici la adresa selecţionerului Tomas Ryde.

"Indiferent cine vine la echipa naţională va avea tunurile pe el. Oricine ar veni, sunt tunurile puse, pentru că aşa suntem noi obişnuiţi să facem lucrurile. În loc să lăsăm echipa şi antrenorul să îşi facă treaba şi eventual să punem tunurile la final, dacă este cazul, facem toate lucrurile astea, fără să ne dăm seama că le facem rău jucătoarelor. Eu nu pot să judec, nu o voi face niciodată. Sunt colegele mele acolo şi ştiu ce mult înseamnă un cuvânt spus împotriva mea sau împotriva colegei mele, împotriva antrenorului meu. Afectează foarte mult, pentru că implicarea este foarte mare", explică Vărzaru.

"Eu mi-aş dori ca echipa naţională a României să fie condusă de un român, dar în condiţiile actuale eu îl sprijin pe Tomas sută la sută"

În contextul în care decizia aducerii unui selecţioner străin pe banca reprezentativei feminine de handbal este din ce în ce mai contestată, Cristina Vărzaru refuză să aleagă o tabără. "Eu am jucat şi în România şi în Danemarca, şi cu antrenori români şi cu antrenori danezi, şi pot spune că există antrenori foarte buni şi de o parte şi de alta, aşa cum există şi antrenori foarte slabi şi de o parte şi de alta. Eu nu consider că naţionalitatea unui antrenor este lucrul care să împiedice performanţa, ci calificarea lui. Sigur, eu mi-aş dori ca echipa naţională a României să fie condusă de un român, dar în condiţiile actuale eu îl sprijin pe Tomas sută la sută, pentru că am şi lucrat cu el, ştiu ce viziune are asupra jocului de handbal şi este un antrenor care şi-a pus foarte mult amprenta asupra carierei mele şi este un model pentru mine"

"În ultimii ani petrecuţi la CSM, de când joc cu atâtea jucătoare talentate din străinătate am învăţat faptul că un antrenor poate fi un tehnician bun nu doar dacă este competent din punct de vedere al lucrurilor pe care le prezintă la antrenament, ci doar dacă este bun şi din punct de vedere social. Sunt nişte personalităţi atât de puternice într-un lot format numai din individualităţi, încât o mică fisură între două dintre jucătoare poate să ducă de râpă absolut tot. Pentru că unde sunt mai mult de două jucătoare, mai mult de două femei, să ne ferească Dumnezeu dacă se întâmplă ceva!  Contează foarte mult abilitatea pedagogică şi psihologică a antrenorului şi cred că este la fel de importantă precum calificarea lui ca antrenor. Eu cred că este mult mai greu de condus o echipă cu multe valori decât o echipă cu valori egalizate, cu un singur lider de echipă care să comande şi ceilalţi să se supună, pentru că acela este cel mai bun", a conchis Cristina Vărzaru.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.