Ce a descoperit Cristina Vărzaru la AJH Maramureș, în ancheta generală pe care a declanșat-o în scandalul momentului. Va plăti cineva? Toate explicațiile secretarului general al FRH

Autor: Marius Hutu Publicat: 24 Oct. 2019, 12:24 Actualizat: 24 Oct. 2019, 12:27 Handbal
Ce a descoperit Cristina Vărzaru la AJH Maramureș, în ancheta generală pe care a declanșat-o în scandalul momentului. Va plăti cineva? Toate explicațiile secretarului general al FRH

Federația Română de Handbal a suspendat provizoriu 28 de sportivi de altă cetățenie, până când situația lor va fi clarificată, după ce a EHF i-a deschis un caz disciplinar. ProSport a tratat subiectul pe larg în ultimele zile, fiind oferite mai multe informații, inclusiv cazul în care au căzut victime trei copile olandeze, care s-au mutat cu familia în România încă de când aveau vârste cuprinse între 3 și 6 ani. Cristina Vărzaru, secretarul general al FR de Handbal, a preluat controlul cazului și a declanșat o anchetă generală în handbalul românesc.

Vicecampioana mondială în 2005 a oferit mai multe explicații pe marginea acestui caz. De ce au fost suspendați atât de mulți sportivi, chiar dacă unii au și abandonat între timp activitatea sportivă, dar și ce pași se întreprind în acest moment.

„Este o problemă care datează de foarte multă vreme, despre care eu am aflat doar în momentul în care Federația Ucraineană ne-a făcut plângere la Federația Europeană. Ulterior, EHF ne-a anunțat că ni s-a deschis caz disciplinar pentru faptul că în România activează patru jucătoare care nu au drept să activeze aici (n.r. Anna Ivanenko – Minaur Baia Mare, Adryana Naumenko – Unirea Slobozia, Oleksandra Znolobovy și Irina Zinatulina – ambele de la CSM Tg. Jiu), pentru că nu s-a solicitat niciodată Certificat Internațional de Transfer (CIT). De aici a pornit toată situația și atunci m-am întrebat dacă mai există și alte cazuri”, ne-a relatat Cristina Vărzaru.

Un prim pas făcut de secretarul general al FRH a fost să urmărească unde activează jucătoarele respective: „Niciuna dintre jucătoare nu mai activează la clubul care le-a legitimat prima dată (n.r. Marta Baia Mare). Practic, ele nu au nicio vină, dar sunt victime colaterale. De asemenea, cluburile Slobozia, Minaur Baia Mare, HC Zalău, CSM Tg. Jiu nu au absolut nicio vină, dar plătesc pentru că noi le-am ridicat dreptul de joc. Numai că ele nu au dreptul să joace în România. Prioritatea noastră ca federație a fost să luăm legătura cu aceste cluburi și să le spunem ceea ce trebuie să facă foarte rapid. Cu cerere către Federația Română de Handbal, pe care noi o trimitem în țara de proveniență a sportivului. De acolo ni se va spune dacă sportivul a mai fost sau nu a mai fost legitimat, dacă doresc sau nu grilă de formare. Costă atât, nu costă atât. Toate aceste lucruri se întâmplă cu controlul EHF. Și indiferent dacă sportivul are 2 ani, 5 ani sau oricare altă vârstă, aceste proceduri trebuie respectate. Adică, țara de unde provine trebuie să ne spună dacă a mai făcut handbal la ei, dacă a fost sau nu legitimat”.

Pentru cele patru jucătoare pentru care Federației Române i s-a deschis caz las EHF nu s-au cerut aceste detalii în momentul în care au fost ligitimate la Marta Baia Mare. „Federația Europeană ne-a transmis că jucătoarele în cauză, pentru că nu s-au solicitat CIT sau pentru că nu s-au respectat procedurile, sunt eligibile să joace în Ucraina, ca atare nu au drept de joc în România!”, a precizat Cristina Vărzaru.

„Prioritatea noastră a devenit să le dăm drept de joc cât mai repede sportivilor, am luat legătura cu cluburile la care activează, astfel încât să le rezolvăm transferul la nivel internațional”, Cristina Vărzaru

Yuliya Dumanska a fost legitimată în mod legal!

După apariția acestui caz disciplinar la EHF și primul pas, secretarul general a cerut investigații mai ample. Explică de ce: „Mai departe, m-am întrebat dacă în această situație mai sunt și alți sportivi și am descoperit că mai sunt mulți alții! Primul lucru a fost să solicit tuturor AJH-urilor listă cu sportivii de altă cetățenie care au fost ligitimați și modul cum au fost legitimați, actele care au stat la baza legitimărilor. Nu le avem de la toate AJH-urile, așteptăm în continuare răspunsuri, dar pe măsură ce ne-au venit din partea unora, am făcut verificarea în cadrul Departamentului Internațional și de Transferări, dacă au fost sau nu au fost legitimați la noi. Pe prima listă pe care am primit-o de la AJH Maramureș au fost 25 de sportivi. Din această listă, Yuliya Dumanska, Marina Dumanska și alți doi sportivi au fost legitimați în mod legal. În urma verificărilor, au venit gratuit pe 5.3 cu cerere semnată de secretarul general din Ucraina, semnată de toată lumea așa cum prevede procedura. De aceea lor nu li s-a ridicat dreptul de joc. În schimb, dreptul de joc s-a ridicat pentru ceilalți 21 de jucători aflați pe listă, pentru că în cazul lor nu s-a făcut asta. Și ce am descoperit? Toți acești 25 de sportivi au fost legitimați la AJH Maramureș, pentru unii s-a procedat cum trebuie, iar pentru alții, NU! Nu cred că îmi poate spune mie un AJH acum că n-a știut procedura, când în cadrul aceluiași AJH pentru unii s-a procedat cum trebuie, iar pentru alții, nu.

După lista de 25 de la Baia Mare a venit lista de la AJH Călărași, unde s-au regăsit surorile Boll. Erau în aceeași situație cu cei 21 de sportivi de la Baia Mare, am fost obligați să le ridicăm dreptul de joc. În cazul primelor patru sportive din Ucraina am fost amendați de EHF, nu vreau să se mai întâmple lucrul acesta. Am anunțat EHF de toată această procedură, le-am trimis scrisoare și le-am spus că suntem într-o investigație foarte amplă pentru că ne-am dat seama că mai sunt și alți sportivi în această situație. Sunt la curent cu numele sportivilor de la Baia Mare, azi le voi trimite un mail în care le voi spune și de surorile Boll, în așa fel încât să nu mai intrăm într-un caz disciplinar la EHF, să nu mai riscăm alte penalități și o imagine proastă”.

Cristina Vărzaru a susținut apoi că nu are controlul asupra legitimărilor care se fac în cadrul AJH-urilor: „Dacă legitimarea s-ar fi făcut la Federația Română de Handbal, așa am fi avut un control și am fi știut despre toți sportivii. De aceea, în lista de 25 sportivi de la Baia Mare, în care au rămas 21, nu am știut în momentul respectiv care mai sunt în activitate, care nu mai sunt. De aceea, am luat decizia ca toți să intre în Regulamentul Disciplinar, pentru că erau meciuri care începeau a doua zi și riscam să avem o altă mare problemă. Se puteau face contestații pentru sportivii respectivi și nu am vrut. Am preferat să am pe listă 3-4 jucători despre care nu știam nimic și nu știm în continuare nimic, pentru că FR de Handbal organizează niște competiții începând cu juniori 3. Dacă niște sportivi din Ucraina se legitimează la un AJH și joacă la juniori 4, noi nu știm despre ei. Atunci, am preferat să fie prinși cei 3-4 care nu mai joacă handbal, dar și toți ceilalți care sunt în competițiile organizate de noi, astfel încât să nu avem probleme cu contestații ulterior. De asta au fost prinși și niște sportivi care nu mai fac handbal (n.r. cazul unei astfel de jucătoare a fost prezentat de ProSport)”.

Am căutat în tot acest timp să le găsim cluburile la care joacă, pentru că avem sistemul electronic de înregistrate în care toate cluburile de seniori și juniori trebuie să-și ridice loturile. Până în momentul acesta, doar la nivel de seniori stăm așa cum trebuie. La nivel de Divizia A și Juniori încă există un număr foarte mare, dacă nu spre 90% din echipele care nu și-au încărcat datele în SEI, deci nu putem să controlăm acolo. De asta am ajuns în situația să ridicăm dreptul de joc al unor sportivi care nu mai activează acum. Ne-am sumat acest risc, tocmai ca să nu avem probleme cu contestații care joacă și nu sunt eligibili să evolueze în România”, Cristina Vărzaru

Va plăti cineva pentru toată această situație creată? „Sigur că da. Ancheta este în desfășurare, încercăm să vedem unde s-au făcut greșelile și cum s-au făcut greșelile. Dar mai repede decât atât și prioritatea noastră numărul 1 este să încercăm să le redăm dreptul de joc acestor sportivi, urmând procedurile legale, astfel încât cluburile care nu au nicio vină să poate să folosească jucători pe care se bazează și pe care i-a transferat de bună credință de alte echipe. Prioritatea numărul doi este să vedem care este amploarea la nivel național și să-i aducem pe toți acei sportivi în situația de a primi dreptul de joc. Iar când avem imaginea completă, urmează să vedem și pe unde s-a greșit. Ne dorim să rezolvăm tot acest caz și avem controlul asupra situației”, a fost răspunsul oferit de Cristina Vărzaru în finalul discuției.

Autor: Marius Hutu Publicat: 24 Oct. 2019, 12:24 Actualizat: 24 Oct. 2019, 12:27 Handbal
Pe aceeași temă
A fost "aranjată" finala?! Scandal la Pro TV după ce mecanicul auto Radu Palaniță a câștigat Românii au Talent azi-noapte
A fost "aranjată" finala?! Scandal la Pro TV după ce mecanicul auto Radu Palaniță a câștigat Românii au ...
Surse. Cine ar fi făcut poza din biroul lui Orban. Când a avut
loc chermeza şi cine sunt cei trei liberali care erau în încăpere, dar nu apar în imagine
Surse. Cine ar fi făcut poza din biroul lui Orban. Când a avut loc chermeza şi cine sunt cei trei liberali care erau în ...
Coronavirusul nu şi-a spus ultimul cuvânt. Oraş de 20 mil. locuitori, sufocat de COVID-19:
Coronavirusul nu şi-a spus ultimul cuvânt. Oraş de 20 mil. locuitori, sufocat de COVID-19: "Punem câte doi pacienţi ...
Ultima PROVOCARE pentru Budescu, dupa ce a inscris de pe DEAL: ceaunul! :) Propunere inedita pentru „magicianul” Astrei
Ultima PROVOCARE pentru Budescu, dupa ce a inscris de pe DEAL: ceaunul! :) Propunere inedita pentru „magicianul” Astrei
Topul celor mai orgasmice poziţii sexuale
Topul celor mai orgasmice poziţii sexuale
Și-au arătat butonașii fără inhibiții! Topul celor mai apetisanți sâni de vedete din România
Și-au arătat butonașii fără inhibiții! Topul celor mai apetisanți sâni de vedete din România
Cine este George Floyd, uriaşul blând a cărui moarte a revoltat America
Cine este George Floyd, uriaşul blând a cărui moarte a revoltat America
Medicii chinezi au rămas perplecși: Coronavirusul poate fi transmis și așa
Medicii chinezi au rămas perplecși: Coronavirusul poate fi transmis și așa
INCREDIBIL! Cum un ȘOIM a fost UCIS chiar de prada sa. Imaginile care i-au lăsat muți inclusiv pe ecologi
INCREDIBIL! Cum un ȘOIM a fost UCIS chiar de prada sa. Imaginile care i-au lăsat muți inclusiv pe ecologi
Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului face înconjurul lumii! / FOTO
Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului face înconjurul lumii! / ...
Scandal monstru la Românii au talent! Decizia din finală care a provocat revolta telespectatorilor: Rușine, ProTV
Scandal monstru la Românii au talent! Decizia din finală care a provocat revolta telespectatorilor: Rușine, ProTV
Dan Bittman, sacrificiu suprem pentru amanta cu 34 de ani mai tânără. Cum a ajuns să arate acum FOTO
Dan Bittman, sacrificiu suprem pentru amanta cu 34 de ani mai tânără. Cum a ajuns să arate acum FOTO
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
5 poziţii sexuale pentru orgasm garantat
5 poziţii sexuale pentru orgasm garantat
TOP 15 mașini de care să FUGI. Adevărate pericole financiare după doar 2 ani de la achiziție
TOP 15 mașini de care să FUGI. Adevărate pericole financiare după doar 2 ani de la achiziție
Nepoata unui milionar a mers la duș. Peste câteva momente a descoperit ceva de infarct
Nepoata unui milionar a mers la duș. Peste câteva momente a descoperit ceva de infarct
Angajaţi pentru o fantezie sexuală, doi bărbaţi au pătruns în casa greşită. Erau înarmaţi cu macete
Angajaţi pentru o fantezie sexuală, doi bărbaţi au pătruns în casa greşită. Erau înarmaţi cu macete
Traian Băsescu implicat într-un grav accident rutier. Starea președintelui
Traian Băsescu implicat într-un grav accident rutier. Starea președintelui
Diagnostic DUR pentru Eugenia Serban!  Actrita a aflat ca sufera iar de cancer. E socant cum a transformat-o boala
Diagnostic DUR pentru Eugenia Serban! Actrita a aflat ca sufera iar de cancer. E socant cum a transformat-o boala
Prințul Charles are inima frântă! Cu cine l-a înlocuit prințul Harry dupa plecarea din Marea Britanie
Prințul Charles are inima frântă! Cu cine l-a înlocuit prințul Harry dupa plecarea din Marea Britanie
O nouă descoperire alarmantă: Suprafaţa care ar trebui să te protejeze, unde coronavirusul rezistă până la 4 zile
O nouă descoperire alarmantă: Suprafaţa care ar trebui să te protejeze, unde coronavirusul rezistă până la 4 zile
VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o grădină din Italia
VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o grădină din Italia
Scandal uriaș la Pro TV. „Păi normal că a câștigat Românii au talent dacă e rudă cu șeful Pro TV”
Scandal uriaș la Pro TV. „Păi normal că a câștigat Românii au talent dacă e rudă cu șeful Pro TV”
Explozia TikTok
Explozia TikTok
Asta e dovada că te FURĂ la pompă. Uite cât a plătit un şofer pentru un plin. A anunţat imediat autorităţile
Asta e dovada că te FURĂ la pompă. Uite cât a plătit un şofer pentru un plin. A anunţat imediat autorităţile
Care este, de fapt, adevărata relație dintre Teo Trandafir și Bursucu. Prezentatorul TV vorbește deschis despre colega sa
Care este, de fapt, adevărata relație dintre Teo Trandafir și Bursucu. Prezentatorul TV vorbește deschis despre colega ...
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost prinsă drogată
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost ...