Pe lista sportivilor din Ucraina suspendați a ajuns și o handbalistă născută în România, care a renunțat să joace de 3 ani! Noi informații dintr-un caz bulversant

Redactor:
Marius Hutu
Pe lista sportivilor din Ucraina suspendați a ajuns și o handbalistă născută în România, care a renunțat să joace de 3 ani! Noi informații dintr-un caz bulversant
  • Publicat:
  • Actualizat:

Federația Română de Handbal a suspendat provizoriu 24 de sportivi care au trecut sau mai sunt și azi la CS Marta Baia Mare, în urma unei sesizări făcute de Federația din Ucraina către Federația Europeană de Handbal. Lista ar putea fi extinsă însă în aceste zile asupra tuturor sportivilor care au fost legitimați la clubul de juniori în trecut și au rădăcini în Ucraina!

Cum a alcătuit federația lista suspendaților este un mare mister, cert este că între cei 24 de sportivi se regăsesc câțiva care au abandonat deja activitatea handbalistă, câțiva fiind copii. Mai mult, pe listă a fost inclusă Iulia Andriuca, o jucătoare româncă din Negrești Oaș, care pe deasupra a și renunțat la handbal de vreo 3 ani! „Pe listă sunt copii din 2009-2010, adică de minihandbal, nici nu participă în competiții organizate de FR de Handbal, ci în competiții ale Asociației Județene”, ne-a relatat Ionuț Marta, completat de fratele lui, Tudor Marta: „La început, au fost luate în discuție primele patru fete (n.r. Anna Ivanenko, Adryana Naumenko, Oleksandra Znolobovy și Iryna Zinatulina), apoi a apărut o nouă listă. Nouă ni s-a comunicat că a venit dinspre Federația Ucraineană, dar cum să vină de acolo când ne pune pe listă o româncă?”.

Cazul sportivilor din Ucraina legitimați la CS Marta Baia Mare este bulversant. „Majoritatea sportivilor care au ajuns la Marta Baia Mare nu au practicat handbal înainte. Sunt români dincolo de Tisa cum spunem noi aici. Adică vorbesc românește, dar au acte în Ucraina. Sunt de-ai noștri, dar problema este că nu toți au buletine în România. Noi avem și grupă cu antrenor acolo, iar vârfurile vin spre România. Vin în primul rând pentru studii, văzând în România șansa lor de a scăpa de problemele din Ucraina și de un alt nivel de trai. Implicit practică și handbalul. Noi i-am legitimat respectând aceeași procedură de câțiva ani. Sportivii au dat o declarație pe propria răspundere că nu au făcut handbal acolo, am făcut dosarul care trebuie și i-am considerat sportivi cu prima legitimare.

Dar a apărut un scurtcircuit, Federația a fost sesizată de EHF, în sensul că procedura trebuia să fie puțin mai amplă, cu niște verificări suplimentare. EHF spune că trebuie achitate niște sume de bani, de fapt aici este problema. La orice transfer de seniori și juniori, atât EHF, cât și federația statului din care provin sportivii cer acum niște bani”, a susținut Ionuț Marta, fost director general la CS Minaur.

  • La orice legitimare a unui sportiv de altă cetățenie, Federația Română de Handbal ar trebui să facă înainte, în mod normal, o verificare la Federația Europeană de Handbal. Mai mult, la Viena, omul care se ocupă de transferuri internaționale este un român, Doru Simion. Așadar, comunicarea ar trebui să fie mult mai simplă!

Marta Baia Mare este dispusă să plătească, doar că în multe cazuri sunt anumite scurtcircuite și nu poate fi de acord cu absolut toate condițiile. Probleme în special în cazul sportivilor seniori, pe care clubul maramureșean i-a legitimat în urmă cu ceva timp, când erau juniori!

Adryana Naumenko, handbalista care a ajuns în urmă cu 2 ani la Slobozia, a evoluat alte două sezoane la Minaur Baia Mare. Ea a ajuns la Marta Baia Mare în 2014, fiind adusă de mama ei, profesoară la o școală dincolo de Tisa. „Adryana a venit cu școala în Baia Mare, toți au venit de altfel și pentru asta în România. Ea este acum jucătoare senioară la Slobozia, ea a fost legitimată liberă de contract, a jucat 2 ani la Minaur, plecând de la CS Marta. Mi se pare absurd mie, ca și club de juniori, să-i achit acum suma pe care o cere EHF în cazul sportivei (n.r. transfer internațional pentru sportiv senior – 2.730 de euro)”, explică Ionuț Marta.

Jumătate din suma amintită ar ajunge la EHF, iar jumătate la Federația din Ucraina, în condițiile în care „ei au niște lipsuri, nu au carnete de legitimare, nu au contracte cu sportivi. Naumenko a jucat handbal la școala generală până să vină la Marta, nu a fost la un club, cel puțin așa declară. Și sunt convins că toți copiii sunt în aceeași situație, pentru că i-am adus la 12-13 ani”, a adăugat managerul.

„Naumenko a fost 2 ani la Minaur, 2 ani la Slobozia, nu văd unde am putea fi implicați noi în plată. Ni s-a spus că atunci va plăti Slobozia, iar prin Comisia de Memorii ne va fi impusă plata sumei respective către clubul din Liga Națională. În condițiile în care nu există niciun raport de colaborare între CS Marta și AHCM Slobozia”, Ionuț Marta

Iryna Zinatulina ar fi fost într-un lot lărgit la naționala de juniori / tineret a Ucrainei, iar în acest caz Federația din Ucraina poate că ar fi îndreptățită să solicite o sumă.

Anna Ivannenko este o jucătoare care a plecat fără nicio sumă compensatorie la Minaur, a plecat gratis. „Nu am luat nicio grilă de formare, nu am cerut niciun ban pe ea. Mi se pare absurd, ca eu să plătesc. Sau Minaur să plătească și apoi clubul să se îndrepte împotriva mea. Dacă aș fi primit ceva, aș fi spus că am și eu partea de vină, mi-ai dat 5.000 de euro, 2.500 de euro îi dau mai departe pentru că s-a considerat că nu a fost respectată procedura. Dar am dat-o gratis, iar acum să mai dăm și bani ca să joace la senioare? Eventual mi se poate imputa o sumă pentru faptul că am adus-o ca junioară”, a lămurit Ionuț Marta și cazul Annei Ivanenko.

Pe lista jucătoarelor suspendate provoziu a intrat și Tatiana Prykop (HC Zalău), dar și frații handbalistei! „Federația Europeană trebuie să răspundă că nu a jucat niciodată handbal în Ucraina sau în altă țară. Implicit, trebuie plătită o jumătate de sumă dacă EHF solicită asta. Dar pe lista respectivă apare toată familia Tatianei Prykop, fratele și sora sunt născuți în 2009-2010. În percepția noastră, un transfer înseamnă că ar trebui să existe un club posesor în Ucraina, căruia să ne adresăm pentru eliberarea cărții verzi pentru a juca. Dar dacă nu există un club posesor, nu există o legitimare, nu există un contract, nu înțeleg de unde există lucrurile astea”, a precizat Ionuț Marta.

Este o aiureală totală. Nu știu cum aș putea să plătesc o taxă de transfer pentru un copil de 9 ani. Unde a făcut handbal, unde a fost legitimat? Practic, în Ucraina, nici nu există formă de legitimare”, Tudor Marta

Tatiana Prykop este româncă sută la sută. Ea a vorbit limba română din prima secundă în care a intrat în țară, locuiește la 3 kilometri de graniță, au mai spus oficialii maramureșeni.

„La juniori este vorba de alte sume, dar cui să cer un transfer dacă nu au fost la cluburi în Ucraina, dacă nu au făcut handbal acolo? Eu am făcut o cerere către Federația Română de Handbal, să ni se aprobe legitimarea sportivilor. Federația ne-a aprobat!”, Ionuț Marta

Problema majoră în tot acest caz este că suferă niște copii, care au venit inclusiv la studii în România. „Ne supunem total deciziilor federației și încercăm să facem orice procedură ne este indicată pentru binele copiilor, pentru a practica în continuare handbalul. Și nu se știe dacă din lista aceasta, naționala României va beneficia de serviciile unei alte jucătoare sau jucător pe viitor”, a tras concluzia Ionuț Marta.

În episodul următor ciți cum fenomenul ”Miercurea Ciuc” de la fotbal, cu implicarea autorităților din Ungaria, s-ar putea extinde și în nordul țării, la Oradea, Satu Mare și Baia Mare! Clubul Marta Baia Mare are deja o variantă în acest sens!

Foto: PAUL URSACHI / MEDIAFAX

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea că se află „un monstru”
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea…
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de la FCU Craiova
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total! „Mă cântăresc în fiecare zi”
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total! „Mă cântăresc în fiecare zi”
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare