Cazul „Migrația”. Scandal în handbal. Clubul Primăriei București, acuzat că demolează Școlile Sportive pentru a-și face norma la copii și juniori. „Bravo că își fac echipe, dar să nu fure jucătoare”

Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:

După cazul „Ecusoanelor”, devenit celebru ca urmare a disputei la titlu dintre HCM Baia Mare și CSM București, în handbalul românesc a apărut un nou caz, cel al „Migrației”. Mai multe Cluburi Sportive din sectorul juvenil acuză CSM București că le-au fost furate jucătoarele.

În urmă cu aproximativ un an, CSM București a venit în handbalul românesc cu un proiect grandios. În primă fază a pus pe hârtie înființarea unui Centru puternic de Copii și Juniori, iar apoi a decis să facă și două echipe pe măsură la seniori, din dorința de a avea modele pentru cei mici. În numai câteva luni de zile, gruparea susținută de Primăria Capitalei a ajuns la o cifră impresionantă de juniori, aproximativ 2.500 de copii. Mulți specialiști s-au întrebat cum a reușit CSM București să facă rost de atâția juniori într-un timp foarte scurt. Oficialii clubului au umblat foarte mult prin școli, au selectat și au adunat! Numai că gruparea a vrut de la bun început o piramidă completă, astfel că a luat sportivi și de la CSȘ-uri sau alte cluburi private. CSM București nu a primit însă acordul pentru toate transferurile. Din contră, la adresa clubului s-au formulat acuzații foarte grave. CSȘ 6 București, CSȘ 3 Steaua București și ASC Șc 181 București sunt trei dintre grupările care au reclamat „furtul sportivilor”.

În câteva declarații acordate pentru ProSport, antrenoarea Ileana Morari de la CSȘ 6 București, una din grupările rămase fără sportive la junioare III, spunea: „Nu este normal ca gruparea CSM București să racoleze copii gata formați, ei ar trebui să-și formeze singuri copiii. Ori ei au racolat de la mai multe cluburi sportivi de la juniori I la juniori IV. În piramida noastră au lăsat o gaură de trei ani, după ce au plecat sportivele născute în 1999-2001”.

Acuzații mult mai grave a făcut Maximilan Gavrilă, directorul ASC Șc 181 București: „Cazul meu este foarte simplu. CSM București vrea să-și facă echipe de junioare la toate nivelele. Foarte bine și frumos, n-am nimic împotrivă, bravo lor, bine că dă Primăria bani să investească, dar nu fura sportivi. Vino și discută cu mine dacă vrei, dar ei nu fac acest lucru, ci îmi pun părinții în cap. Vin pe capul meu să le dau drumul gratis, dar nu se poate pentru că și eu am investit în copii, am avut niște cheltuieli”.


Sursa foto: http://www.acsscoala181.ro

Petre Cozma a ajutat ASC Șc 181 București cu niște jucătoare

Gavrilă susține că a fost lăsat fără 16 handbaliste, ultima fiind luată de CSM București în urmă cu două săptămâni. Din acest motiv, directorul-antrenor de la ASC Șc 181 București a fost nevoit să împrumute jucătoare pentru a-și completa echipele de junioare II și III și a putea, astfel să participe în Campionatele Naționale. „Am mai rămas cu patru sportive la junioare III, astfel că am fost pus situația de a anunța Federația că nu mă pot prezenta. Cu bunăvoința a doi colegi, Petre Cozma și profesorul Iordache din sectorul 1, care mi-au împrumutat niște fetițe, am reușit însă să am și eu 11 jucătoare pe bancă. Am jucat cinci meciuri, am câștigat trei, iar una din victorii cu cine credeți că este făcută? Cu CSM București! La junioare II m-au lăsat cu șase fete mari și late. Am mai luat, tot așa, câteva fetițe de la niște colegi și pe cine credeți că am bătut? Pe CSM București! Bomboana pe colivă a fost meciul de la Divizia A, unde cu junioarele am bătut CSM București la 9 goluri, ei cu patru fete care joacă la Liga Națională”, a povestit Gavrilă.

„CSM București nu vrea să plătească grilele de transfer”

Directorul ASC Șc 181 București susține că a încercat să discute cu oficialii de la CSM, dar aceștia nu vor să plătească transferurile junioarelor, conform regulamentului: „De la 1 iulie s-au stabilit niște grile. Eu nu vreau altceva, decât să le plătească grila de transfer. Nu cer niciun leu în plus, nu vreau nimic. Am avut un caz bun, fata lui Stoican, antrenorul de la Dinamo, care a fost tot la mine și s-a dus la CSM București. Având în vedere că nu a jucat foarte mult la mine, ne-am înțeles. Nu le-am dat la 4.000 de euro cât era regulamentul, ci la 1.500 de euro. Soluții sunt, se poate negocia, dar ei dacă nu vin”.

Maximilian Gavrilă a precizat că în cazul celor 16 fete, dintre care 14 cu contracte, nu a primit decât două cereri de transfer. „Cu excepția a doua fete, toate au avut contracte, dar aici este o altă poveste, din punctul meu de vedere este și vina federației. În urmă cu 6-7 ani, FRH a introdus obligativitatea pentru cluburile care participă în CN să prezinte niște contracte. Toate cluburile din România au primit niște formulare tip pentru contracte, nu diferă decât titulatura clubului și numele jucătoarei. Între timp, FRH a adus niște îmbunătățiri la Regulamentul de Transferări, iar începând din acest an se cere semnătură pe fiecare pagină de contract a sportivului, a părintelui și a clubului. Până acum nu exista această cerință. Revin la cazul meu. CSM le învață pe sportive să facă memorii pentru că nu sunt semnate toate paginile. Normal că nu sunt semnate toate paginile, ele sunt depuse de 4 ani, de 3 ani. Iar acesta este acum un motiv ca să se anuleze aceste contracte”, afirmă directorului Șc. 181.

Comisia de Memorii, în ritm de melc. Oferă soluțiile cu săptămâni bune de întârziere

Mai mult, oficialul campioanei naționale en-titre la junioare I și II acuză Comisia de Memorii că ar fi întârziat foarte mult răspunsurile în anumite cazuri. În plus, a judecat și alte aspecte, deși nu erau cerute în Memorii: „Spre exemplu, sportiva a facut memoriu în care a cerut să fie dată liberă de contract din anumite motive. Nimic altceva. Comisia ne-a dat răspunsul pe 2 octombrie, deși memoriul a fost depus pe 21 iulie. Se pare că la această Comisie nu funcționează acea lege cu răspunsul în 30 de zile. Hotărârea a fost următoarea: la punctul „a” s-a respins memoriul ca nefondat, după care, contrar la ce s-a cerut în memoriu, Comisia s-a apucat să judece contractul pe care eu l-am încheiat cu sportiva. Că nu e valabil, că nu le dau ceva în plus față de un sportiv amator. Și mă obligă pe mine ca în termen de 14 zile să ofer un alt contract spre semnare sportivului respectiv. În caz contrar, sportiva este declarată fără contract și se poate transfera fără acordul Școlii 181. Ceea ce contravine Regulamentului de Tranferări în vigoare. Sunt niște anomalii”.
Gavrilă a mai evidențiat că handbalistele fără contract, două la număr, nu se judecă cu ASC Șc. 181 București, ci contestă Regulamentul de Transferări al FRH: „Fetele cer să fie declarate, nu am mai întâlnit termenul acesta, că nu mai aparțin de nicio echipă. Când există un carnet de legitimare, cum să ceri așa ceva? Că nu mai vor la 181 este un aspect, dar când le-am transferat a fost bine? Așa sunt însă învățate să procedeze. Păcatul cel mare este că nu se mai pregătesc, iar dacă nu se plătește grila, eu nu le dau drumul. Pierd un an din viața sportivă. Dacă așa se dorește în România să se facă sport, e treaba lor”.

Căliman: „Nu ne putem comporta ca niște proprietari de jucătoare și să le ținem în sclavie”

Cele trei grupări acuză CSM București de furtul unor jucătoare, însă există și o tabără adversă în cazul „Migrației”. Înaintea de a vorbi cu oficialii CSM București sau părinții unor handbaliste care au părăsit cluburile respective, s-a vehiculat și motivul pentru care juniorii au plecat în masă de la CSȘ 6 București, CSȘ 3 Steaua București și ASC Șc 181 București. Faptul că la aceste grupări nu există toate condițiile pentru performanță, din contră părinții veneau și cu bani de acasă pentru a susține activitatea copiilor.

ProSport a stat de vorbă și cu CSM București, Constantin Căliman, directorul general al grupării, susținând că Maximilian Gavrilă i-a solicitat câte 25.000 de euro pentru fiecare handbalistă, motiv pentru care nu s-a ajuns la nicio soluție în cazul junioarelor. „Aceste jucătoare doresc să vină la CSM București, pentru unele chiar am făcut noi solicitare de transfer. Am și răspusul domnului Gavrilă, care doreșțte câte 25.000 de euro pentru fiecare handbalistă, ceea ce mi se pare cam mult. De exemplu, pentru Stoican am obținut transferul pentru 1.500 de euro și vorbind cu părinții mi-au explicat că ei au achitat de fiecare dată toate cheltuielile de pregătire, echipament, cantonamente și participare la competiții. Întrebat de către părinți pentru ce solicită cei 1.500 de euro, domnul Gavrilă a răspusn că pentru clister. De unde trag concluzia că are un furnizor de clister cu prețuri foarte mari”.

Constantin Căliman a oferit și explicația de ce jucătoarele și părinții își doresc cu orice preț să ajungă la CSM București: „Ca părinte mă gândesc că, în momentul în care identific o grupare sportivă care îmi oferă condiții mai bune de pregătire, echipament fără să plătesc, mai primesc și un contract cu valoare financiară și o indemnizație sportivă, deci primesc bani nu dau, atunci dați-mi voie să aleg această variantă. Nu ne putem comporta ca niște proprietari de jucătoare și să le ținem în sclavie pentru că așa vreau eu și regulamentul mă ajută!”

Citiți aici câteva dezvăluiri incredibile despre plecările jucătoarelor de la ASC Șc 181 București la CSM București

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Știri despre
Pe aceeași temă
Alina Sorescu a făcut anunţul trist despre divorţul de Alex Ciucu 'Mă 😞
Alina Sorescu a făcut anunţul trist despre divorţul de Alex Ciucu 'Mă 😞
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
România şi alte patru ţări încearcă să amâne planurile UE de a interzice vânzarea maşinilor pe benzină şi diesel
România şi alte patru ţări încearcă să amâne planurile UE de a interzice vânzarea maşinilor pe benzină şi diesel
Secretul din spatele succesului lui David Popovici: „A dat peste un antrenor care a crescut cu el, are 32 de ani!”
Secretul din spatele succesului lui David Popovici: „A dat peste un antrenor care a crescut cu el, are 32 de…
Atât! Anamaria Prodan îl demolează pe Reghe!
Atât! Anamaria Prodan îl demolează pe Reghe!
Ce este „Ochiul lui SAURON”? Unul dintre cele mai ÎNFRICOȘĂTOARE obiecte din UNIVERS care...
Ce este „Ochiul lui SAURON”? Unul dintre cele mai ÎNFRICOȘĂTOARE obiecte din UNIVERS care...
Imaginile anului! Antonia şi-a arătat chiloţeii şi nu numai. Sângele a dat în clocot la concert
Imaginile anului! Antonia şi-a arătat chiloţeii şi nu numai. Sângele a dat în clocot la concert
Cutremur la PRO TV! De ce boală suferă Bobiță din Las Fierbinți
Cutremur la PRO TV! De ce boală suferă Bobiță din Las Fierbinți
Luiza Melencu trăiește! Dezvăluiri tulburătoare
Luiza Melencu trăiește! Dezvăluiri tulburătoare
Răcoare în casă fără aer condiţionat. Cum scapi de caniculă
Răcoare în casă fără aer condiţionat. Cum scapi de caniculă
Detaliul legat de drapelul României care i-a atras atenția lui Elon Musk: De ce nu vorbește lumea?
Detaliul legat de drapelul României care i-a atras atenția lui Elon Musk: De ce nu vorbește lumea?
Decizia lui Biden care înfurie China. Statele Unite au creat o nouă alianţă
Decizia lui Biden care înfurie China. Statele Unite au creat o nouă alianţă "în beneficiul popoarelor din Pacific"
BANCUL ZILEI: Soțul intră în pat și-i șoptește la ureche nevestei: Sunt fără chiloți!
BANCUL ZILEI: Soțul intră în pat și-i șoptește la ureche nevestei: Sunt fără chiloți!
Cum a apărut decalajul dintre România şi Occident. Cauzele care au făcut ca românii să rămână în urmă
Cum a apărut decalajul dintre România şi Occident. Cauzele care au făcut ca românii să rămână în urmă
„Interzis minorilor”: Cum s-a răzbunat un bărbat pe femeia care îl deranja la meci (VIDEO)
„Interzis minorilor”: Cum s-a răzbunat un bărbat pe femeia care îl deranja la meci (VIDEO)
Dezmăț total pe plajă! Vedetele au renunțat la haine și și-au arătat formele!
Dezmăț total pe plajă! Vedetele au renunțat la haine și și-au arătat formele!
Bărbatul a dus mașina în service și a lăsat camera de bord pornită. SURPRIZĂ uriașă ...
Bărbatul a dus mașina în service și a lăsat camera de bord pornită. SURPRIZĂ uriașă ...
FOTO. Misha, într-o ipostază provocatoare! Fosta soție a lui Connect-R, ce apariție
FOTO. Misha, într-o ipostază provocatoare! Fosta soție a lui Connect-R, ce apariție
FOTO. Cristina Spătar, în costum de baie. Vedeta se prezintă fabulos la 50 de ani!
FOTO. Cristina Spătar, în costum de baie. Vedeta se prezintă fabulos la 50 de ani!