CARTE | RECOMANDAREA PROSPORT ”Handbalul este România! România este Handbal”. ”În handbal trebuie să fim egalii celor mai buni din lume. Şi sunt puţine domenii din România în care noi mai gândim aşa”

14 nov 2018 793 afişări Handbal
CARTE | RECOMANDAREA PROSPORT ”Handbalul este România! România este Handbal”. ”În handbal trebuie să fim egalii celor mai buni din lume. Şi sunt puţine domenii din România în care noi mai gândim aşa”

Lorand „Boţi” Balint, fost director de marketing al Federaţiei Române de Handbal în primul mandat de preşedinte al lui Alexandru Dedu, şi-a lansat de curând cartea ”Handbalul este România! România este Handbal”. Un volum de aproximativ 200 de pagini cu poveşti din sânul echipelor naţionale şi lucruri care s-au făcut pe parte de marketing în perioada 2014-2017.

”Sunt foarte multe detalii din spatele gândurilor, pentru că oamenii văd doar execuţia. Puţină lume înţelege gândirea din spate şi de ce s-au făcut anumite lucruri. Sunt şi multe probleme ridicate în media şi online de diferiţi oameni şi era greu să le răspund la fiecare în parte, pe bucăţele, atunci am spus: Hai să intrăm în detalii!”, ne-a relatat Lorand Balint, care apoi a explicat şi titlul cărţii: „Practic, este esenţa strategiei din spatele marketingului. Paradigma sub care operează sportul în general este un simbol. Baschetul cu acvilele, vulturii, rugby cu frunza de stejar, stejarii. Noi am avut <<aroganţa>> de a spune că handbalul nu are nevoie să se asocieze cu un simbol, pentru că handbalul este un simbol. Atunci noi suntem şi zimbrul, şi lupul dacic, şi ia, şi Brâncuşi, şi ciobănescul mioritic, şi răsăritul de soare de la Marea Neagră. Asta este foarte pe scurt explicaţia strategiei de brand pentru handbalul românesc şi explicaţia titlului. Vrem ca handbalul să fie, alături de Delta Dunării, Mănăstirile din nordul Moldovei, Bucovina, Ateneul Român, Cimitirul de la Săpânţa, unul din simbolurile României, oamenii să se mândrească şi să spună că avem un handbal foarte tare. Am evitat să avem un singur simbol. În handbal trebuie să fim egalii celor mai buni din lume. Şi sunt puţine domenii din România în care noi mai gândim aşa”.

Motto-ul cărţii este un citat din Michelle Obama, „When they go low, we go high”. „Am încercat să rămân deasupra lucrurilor, când discuţia degenera şi era de un nivel empiric. Nu era context de dialog, prea de puţine ori am avut şansa să stau de vorbă cu adevărat şi să fie un schimb de gânduri. Aceasta este pornirea din spate”, a explicat Lorand Balint, care a scris cartea într-o lună, dar a evitat să o publice cu ocazia Mondialului din 2017, ci a acceptat să treacă Alegerile din handbal în februarie 2018.

Postfaţa este construită pe momentul ratării unei aruncări de la 7 metri de către Cristina Neagu, în sfertul de finală cu Danemarca la Mondialul din 2015, acolo unde România avea să câştige medalia de bronz, iar interul stânga să devină jucătoarea turneului final. ”Cristina Neagu a ratat 7 metri şi puteam să pierdem meciul în prelungiri cu Danemarca. Jucătoarea meciului, jucătoarea turneului, jucătoarea anului în handbalul mondial ratează. Indiferent, mergem mai departe! În România, este cultura să taxăm greşeala. Dacă elevul din clasa întâi, a opta ridică mână şi spune ceva greşit ia nota 2. Şi toţi ne-am învăţat să stăm liniştiţi, să nu ieşim în faţă, să nu ridicăm mâna pentru că ne dă nota 2. Este o megagreşeală”, a adăugat Lorand Balint.

  • ”În carte se regăseşte şi povestea primei mascote, aş exagera dacă aş spune că a fost un succes, a fost tolerată. Puţină lume şi-a pus capul de mascotă, să vadă cât de greu e şi cum am ajuns să fiu eu mascotar la meciuri, de frică să nu moară cineva. Le spuneam să stea 5 minute cu capul de mascotă şi după vreo 15 minute le ieşeau ochii din orbită. La Vâlcea m-am speriat tare rău, odată”, Lorand Balint, ex-director marketing FR de Handbal

Cartea a fost tipărită în 1.000 de exemplare şi se găseşte în biblioteci din Galaţi, Cluj, Tg. Mureş, Braşov, Bucureşti. În curând, ea va fi disponibilă în cât mai multe facultăţi şi biblioteci din ţară

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.