Viitorul sună bine. Junioarele au obţinut medalii în cinci din cele şase finale la Europene

18 mai 2014 1635 afişări Gimnastica
Viitorul sună bine. Junioarele au obţinut medalii în cinci din cele şase finale la Europene
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA
  • Înaintea finalelor pe aparate de la senioare, junioarele au obţinut duminică dimineaţă trei medalii de argint: Laura Jurcă la sărituri şi Andreea Iridon la sol şi bârnă
  • În zilele precedente la Sofia, Laura Jurcă a mai câştigat argintul la individual compus, iar echipa s-a clasat pe locul 3

Ziua de duminică a Campionatului European de gimnastică de la Sofia a început cu emoţii pentru noi încă de la prima oră. Prima finală din concursul junioarelor a debutat cu evoluţia Laurei Jurcă, medaliata cu argint din concursul individual compus. Laura a intrat în concurs hotărâtă, a pus în picioare ambele sărituri, iar la jumătatea finalei era pe primul loc. O finală în care au mai fost prezente şi campioana absolută, rusoaica Angelina Melnikova, şi britanica Elissa Downie, aceasta din urmă calificată în finală cu cea mai mare notă şi care de altfel avea să îşi confirme statutul de favorită câştigând finala cu o medie de 14 633. Bravo Laura, încă o medalie, tot de argint, iar sportiva mai are o finală la sol.

Laura Jurcă a obţinut medalii în fiecare zi de concurs. În finalele pe aparate, gimnasta a urcat pe locul 2 la sărituri

La paralele nu am avut, din păcate, nicio reprezentantă, finala încheindu-se cu o dublă a rusoaicelor Daria Skrypnik şi Angelina Melnikova, podiumul fiind completat de Maike Enderle din Germania.

Emoţiile reîncep pentru noi odată cu finala la bârnă. Avem două reprezentante, Andreea Iridon şi Anda Butuc. După prezentarea gimnastelor, galeria română îşi intră în rol şi scandează numele ţării noastre. Rusoaica Tutkhalian deschide finala, Andreea va concura a patra, iar Anda Butuc va fi ultima concurentă. După rusoiaca Melnikova, notată cu 14 575, a venit rândul Andreei Iridon, încurajată dintr-un colţ al sălii de colegele senioare. 14 433 şi Andreea e pe locul 2. Păcat de ratarea Andei Butuc, o gimnastă foarte elegantă, cu o prezentare deosebită! Rămânem cu argintul Andreei Iridon şi privim deja către sol, unde avem din nou două reprezentante, Laura Jurcă şi Andreea Iridon.

Ca şi la sărituri, Laura deschide concrusul, Andreea este a patra. Evoluţie dinamică a Laurei, 4 diagonale (cu o aterizare joasă, din păcate,  la cea de-a treia  după saltul înainte şi o penalizare de o zecime pentru că a ieşit din covor), dar un dublu grupat frumos pe final de exerciţiu. 13 633 şi aşteptăm evoluţia Andreei. După britanica Lyons notată cu 14 033, urcă pe podium Andreea noastră, proaspăt medaliată cu argint la bârnă. Ne ţinem răsuflarea şi privim cu încântare eleganţa execuţiei. Poză de final după o ultimă diagonală bine aterizată, 13 966 şi Andreea e pe doi, după  britanica Lyons. Impresionantă evoluţia compatrioatei lui Lyons, Amy Tinkler. Un dublu întins perfect aterizat pe prima din cele 4 diagonale puse în picioare fără prea mari emoţii, mult dinamism şi Tinkler e la egalitate cu Andreea noastră.

S-au încheiat finalele junioarelor, 3 finale cu prezenţe româneşti şi încă 3 medalii, toate de argint. Le recapitulăm: Laura Jurcă la sărituri, Andreea Iridon la bârnă şi sol. Nu putem trece cu vederea prestaţia foarte bună a britanicelor, care au câştigat două finale astăzi, sărituri şi sol, plus un argint, tot la sol.

Interviu Andreea Iridon

Andreea, eşti mulţumită?
Da (zâmbeşte)

Se putea mai mult la bârnă?
Da, se putea. Era bine dacă nu erau acele dezechilibrări.

Te aşteptai să câştigi medalie la sol?
Nu, nu mă aşteptam. E o compensaţie frumoasă.

Ce urmează pentru voi?
Jocurile Olimpice pentru tineret din China, unde sperăm să ne facem cât mai bine exerciţiile şi să luăm cât mai multe medalii.

Corespondenţă din Sofia: Mădălina BARBU
Foto Florin Mihuţ

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.