Uchimura i-a "furat" aplauzele lui "Sam cel zâmbitor"! Finala masculină de la individual compus văzută din Anvers

4 oct 2013 511 afişări Gimnastica
Uchimura i-a "furat" aplauzele lui "Sam cel zâmbitor"! Finala masculină de la individual compus văzută din Anvers
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Prima finală a Campionatului Mondial de gimnastică de la Anvers (Belgia), cea de la individual compus masculin, disputată joi seara, a însemnat şi un adevărat spectacol. La ora 20, ora locală, în "Sportpaleis" au intrat cei 24 de finalişti şi toată lumea aştepta un duel între Kohei Uchimura (deţinătorul titlului olimpic la Londra şi a ultimelor 3 titluri mondiale la individual compus) şi Samuel Mikulak, noua stea a gimnasticii masculine americane. De altfel, la finalul calificărilor încheiate marţi la prânz, exact aşa se prezenta şi clasamentul, Uchimura pe primul loc, Mikulak pe al doilea.

Mikulak i-a ţinut trena lui Uichimura până la ultimul aparat


Firesc, cei doi au fost repartizaţi în aceeaşi grupă de concurs, cea în cadrul căreia gimnaştii evoluează la aparate în ordinea olimpică. Aşadar, primul aparat solul şi prima confruntare între cei doi. Primul urcat pe podium a fost Mikulak, care a prezentat un exerciţiu curat, dinamic, apreciat de toţi cei prezenţi şi mai ales de arbitri. Imediat după gimnastul din Michigan, i-a venit rândul japonezului, cei doi întâlnindu-se chiar în dreptul podiumului de concurs. Nu a scăpat atenţiei gestul extrem de sportiv şi amical al americanului, care i-a strâns mâna rivalului său, însoţindu-şi gestul cu un zâmbet larg pe care avea să îl afişeze întreaga seară. De altfel simpaticul american se regăseşte printre preferaţii publicului prezent în sala din Anvers, fiecare evoluţie a acestuia fiind însoţită de aplauze, încurajări şi urale. Uchimura s-a instalat imediat în fruntea clasamentului, iar Mikulak i-a ţinut trena până în ultima rotaţie, când cei doi au evoluat la bară fixă. Aşadar, cel care va avea nervii mai tari şi va reuşi să îşi ducă la bun sfârşit evoluţia avea să câştige aurul. De altfel, comentatorii sălii au şi anunţat în franceză, flamandă şi engleză că bătălia pentru medalii se dă la bară fixă, acolo unde în afara lui Uchimura şi a lui Mikulak concura şi cel de-al doilea japonez prezent în finală, Ryohei Kato. Acesta avea să fie, de altfel, primul dintre pretendenţii la podium care avea să concureze. O evoluţie frumoasă, cu multe desprinderi ample însoţite de aplauzele publicului şi urale entuziaste la finalul evoluţiei acestuia.

Columbianul Calvo Moreno a "îngheţat" sala

În tot acest timp, o altă grupă de gimnaşti concura la sol, printre protagonişti aflându-se britanicul Max Whitlock şi mai ales germanul Fabian Hambuechen. Publicului i-a fost foarte greu să se hotărască pe care dintre gimnaşti să îi urmărească mai întâi. Pe ecranul afişat în sală se difuzau imagini cu evoluţiile de la bară fixă, iar la un moment dat un oftat prelung s-a auzit în sală peste care s-a aşezat o linişte de gheaţă. În timpul coborârii, columbianul Calvo Moreno, aflat prea aproape de aparat, a lovit bara în timpul unei înşurubări şi a aterizat pe burtă, stârnind panică în jurul celor prezenţi. Cu o grimasă elocventă, s-a ridicat în aplauzele pline de uşurare ale celor din sală.  La scurt timp după aceea a urmat momentul culminant al serii. La bară fixă evolua Sam Mikulak, iar la sol germanul Hambuechen. Crainicii sălii anunţă mai întâi în franceză, apoi în flamandă că urmează o evoluţie care va decide culoarea medaliei pentru tânărul gimnast american... nu încăpea nicio îndoială că „Sam cel zâmbitor”  va urca pe podium. Pe ce treaptă însă, vom vedea. Începe exerciţiul...o desprindere...două ...trei, urale în public, în tot acest timp la sol Hambuechen înţepenea aterizările şi înlănţuia reuşită după reuşită, animând galeria germană bine reprezentată. Mă hotărăsc să rămân cu ochii la bara fixă, să nu pierd evoluţia de medalie a lui Mikulak. În câteva secunde, un oftat prelung avea să se suprapună peste uralele venite din dreptul solului. Mikulak ratează un element, pierde elan  în timp ce Hambuechen face o aterizare perfectă la ultima diagonală. Se afişează notele, Mikulak este pe 5, Hambuechen a urcat pe doi, după Ryohei Kato.

Japonia şi Germania, câştigătoarele primei finale

Ultima evoluţie din concurs este cea a lui Uichimura, pe care crainicii îl anunţă deja ca virtual campion mondial şi autor al unei file de istorie, fiind primul care a reuşit patru titluri mondiale consecutive. De data aceasta, au avut dreptate. Uchimura a încheiat triumfător şi evoluţia la bară şi concursul şi a salutat încă  o dată publicul din sală şi pe cei din faţa televizoarelor de pe prima treaptă a podiumului mondial. O dublă japoneză la acest mondial, suporterii din Ţara Soarelui Răsare exultă şi primesc felicitări, iar nemţii încă nu s-au trezit din entuziasmul unei medalii smulse în ultima rotaţie. Un bronz strălucitor ca aurul pentru Hambuechen!

S-a încheiat aşadar prima finală, părăsim sala încântaţi, după un spectacol pe cinste. La ieşire, în drum spre centrul de presă trec, pe lângă un grup de suporteri, iar vorbele lor îmi gâdilă plăcut auzul : „Mâine or să cânte Deşteaptă-te, române!”. Aşa să fie! Hai Larisa!

Corespondenţă din Anvers, Mădălina BARBU
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.