SPECIAL | „Mai multe gimnaste cu mare potențial au fost demoralizate”. Replica mamei gimnastei Asiana Peng după interviul acordat în ProSport de șeful FRG, Adrian Stoica

Autor: Andru Nenciu Publicat: 22 Dec. 2015, 14:26 Actualizat: 22 Dec. 2015, 14:27 Gimnastica
SPECIAL | „Mai multe gimnaste cu mare potențial au fost demoralizate”. Replica mamei gimnastei Asiana Peng după interviul acordat în ProSport de șeful FRG, Adrian Stoica

ProSport v-a prezentat săptămâna trecută cazul Asianei Peng (15 ani / 33 de kilograme / 1,42 m) una dintre marile speranțe ale gimnasticii românești, o mogâldeață născută din mamă româncă și tată chinez. O fată care a rămas în afara lotului olimpic, unde fetele își cizelau tehnica pentru Jocurile Olimpice de la Rio. Mama Asianei, Silvana Peng, a susținut că fiica sa a devenit victima unui sistem care nu-și respectă sportivii și consideră că gimnasta de 15 ani e deja eliminată după decizia adoptată săptămâna trecută: direcționarea spre Deva a cinci sportive de la Izvorani. Contactat de ProSport, președintele FRG, Adrian Stoica, a răspuns  acuzațiilor și susține că Asiana Peng „nu a fost aruncată la o ladă de gunoi. Ci se va miza pe ea pentru Tokyo 2020”.

ProSport vă prezintă din nou interviul cu Adrian Stoica și articolul de joi în linkul de mai sus, pentru ca apoi să aflați opinia mameni Asianei Peng.

INTERVIU | „Noi nu avem timp de mângâiat pe cap în acest moment. Asiana Peng nu a fost aruncată la o ladă de gunoi. Pe ea ne vom baza în perspectiva Jocurilor Olimpice din 2020”

ProSport a stat de vorbă marți și cu președintele FRG, Adrian Stoica, pentru a afla motivele care stau în spatele deciziei oficialilor Federației de a reduce numărul sportivelor din lotul olimpic înainte cu câteva luni de turneul preolimpic și pentru a răspunde acuzațiilor lansate de Silvana Peng, mama sportivei Asiana Peng. Stoica susține că în viața unui sportiv apare câte un blocaj și mărturisește că  „transferul” la Deva nu este echivalentul excluderii din echipa de elită, mai ales că acolo există un colectiv tehnic competent, condus de Nicolae Forminte.

Bună ziua, domnule Stoica! V-am sunat să vorbim despre Asiana Peng. Doamna Silvana, mama gimnastei, susține că fiica sa a fost nedreptățită atunci când a fost scoasă din lotul olimpic și trimisă la lotul de la Deva.
Dânsa este un părinte. Un părinte de gimnastă.

Da, dar părinții s-au mutat pentru a fi aproape de fata lor din Caransebeș în Deva, dar și din Deva la Izvorani. Mă gândesc că e important…
Poate că era mai bine să nu se mute peste tot lângă ea.

Credeți că sunt apreciate la adevărata valoare puținele gimnaste de top pe care le avem acum?
Am apreciat-o pe Asiana tot timpul și le apreciem pe toate fetele. Dar ca în orice moment important din viața unui lot olimpic, a existat o consultare logică și normală cu antrenorii. Necesitatea restrângerii lotului ne-a făcut să luăm aceste decizii. Li s-a oferit posibilitatea să continue, dar nu aici, nu la Izvorani. Ci la Deva.

Vorbiți despre necesitatea restrângerii lotului. Reducerea numărului de sportive e de natură economică?
Nu.

Dar care ar fi cauza?
Nu are nicio legătură cu latura economică. Totul vine din dorința de a te apleca asupra unui lot restrâns, care se poate angaja la efortul care stă la baza exprimării la cel mai înalt nivel.

La lot au revenit luna aceasta Octavian Bellu și Mariana Bitang. Au fost consultați când s-a luat decizia de a renunța la Asiana Peng?
Cunosc situația. Cunosc ce s-a întâmplat în ultimele cinci luni la lot. Toți antrenorii au fost consultați. Copilul, Asiana, credeți că este fericit?

Eu presupun că nu.
Eu cred că da.

La Sydney, în 2000, înaintea începerii concursului olimpic, Octavian Bellu a fost întrebat de un jurnalist american din câte sportive le-a ales pe cele 7 gimnaste pentru JO (șase au concurat, Andreea Ulmeanu a fost rezervă). Răspunsul lui Bellu a surprins asistența: „Le-am ales pe cele 7 din… 7. Pe ele le-am avut, le avem, și cu ele defilăm”. România a luat aur pe echipe la Sydney (Andreea Răducan, Simona Amânar, Maria Olaru, Claudia Presăcan, Andreea Isărescu).

Doamna Peng susține că oameni din colectivul tehnic i s-au adresat fetei sale cu apelativul „chinezoaico” în sens depreciativ. Credeți că este normală o asemenea atitudine?
Nu am auzit așa ceva și nici nu cred așa ceva. Chiar nu cred că s-a întâmplat așa ceva. Tot colectivul tehnic respectă fiecare fată. Și noi, oricum, să știți că le respectăm pe chinezoaice.

Domnule Stoica, ce-mi puteți spune despre Adela Popa? Silvana Peng reclamă faptul că antrenoarea le percepe pe gimnaste ca pe niște instrumente, în interes personal, și că antrenează și face selecția diferențiat.
Adela Popa este un antrenor profesionist, ca toți antrenorii pe care noi îi avem. Vă spun eu ceva: doamna Peng și Adela Popa au fost prietene odată, acum nu știu ce se întâmplă între ele. Uitați-vă și la alte sportive! Andreea Muntean a plecat și ea din acest lot. Și e campioană europeană la bârnă. Dacă nu se mai învârte!? Sunt anumite stopuri în carieră peste care nu poți trece. Noi nu avem timp de mângâiat pe cap în acest momente. Dar, repet, nu este un capăt de lume…

Înțeleg atunci că pot reveni oricând în lot aceste sportive trimise la Deva?
Ele nu au fost aruncate la o ladă de gunoi. Sunt anumite momente când realizăm faptul că în unele etape ale carierei nu se poate mai mult. Pe ele ne vom baza în perspectiva Jocurilor Olimpice din 2020.

Luați în calcul faptul că unele sportive din lotul menținut la Izvorani ar putea să nu dea randamentul scontat pentru turneul preolimpic?
Pe parcurs se va vedea cât pot duce fetele. Fiecare dintre ele în mână are bastonul de mareșal în mână.

RĂ‚SPUNSUL MAMEI SPORTIVEI ASIANA PENG

„FRG nu a controlat activitatea antrenorilor Adela Popa și Coroiu Ioan, cum au prestat dânșii la antrenamente și cum au procedat dânșii la moralul echipei, fapte vizibile prin plângerile mai multor părinți ai gimnastelor, inclusiv eu, sesizate în nenumărate rânduri atât verbal și telefonic, cât și prin email.

Legat de domnul Bellu și doamna Bitang, sunt foarte mulțumită de cât s-au putut ocupa de întregul lot în care se afla și gimnasta Asiana Peng, fiica mea, dar din păcate în perioada 27 decembrie 2012 – 16 decembrie 2015, nu știu din ce motive cel puțin 80% din trei ani, antrenori de bază au fost Adela Popa cu alții, faptă care a dus pe lângă lipsa creșterii dificultății și execuției, rezultate dovedite în această perioadă de 3 ani și la nenumărate presiuni, tratament diferențiat permanent, faptă care a determinat mai multe gimnaste cu mare potențial pentru gimnastica națională să fie demoralizate, asta este mai grav
Nu sunt de acord cu opinia dumneavoastră, precum că fiica mea e vinovată de lipsă de progres la dificultate, execuție etc.

Legat de moralul gimnastei sunteți răspunzători total de modul în care ați învățat-o și ați tratat-o. Un sportiv de performanță în vârstă de 12-16 ani, după mult antrenament greu zilnic, ce-și dorește mai mult decât o vorbă bună din partea antrenorilor, pentru că perioada asta de 3 ani este total supusă unui tratament și unor cerințe impuse de antrenori.

În ultimele 2-3 luni, antrenorii Adela Popa și Coroiu Ioan au pus permanent presiuni nepotrivite pentru o gimnastă de performanță, adică Asiana Peng. Ca rezultat, demoralizarea și lipsa viziunii viitorului gimnastei, faptă pe care eu v-am adus-o la cunoștiință de mai multe ori.
Eu înțeleg că un antrenor precum Adela Popa, din caracterul ei, demoralizează sportivi. Cred că FRG și oamenii de valoare din gimnastica romanească sunt de acord că trimițând-o pe fiica mea în altă parte este o continuare a demoralizării. Ca părinte de gimnastă de performanță, vă rog să luați măsuri benefice pentru gimnastica românească, în același timp și fiicei mele”


CELE 2 SPORTIVE LA CARE S-A RENUNȚAT

 • Paula Tudorache (CS Dinamo)
 • Ioana Nicoară (Cetate Deva)

CELE 5 SPORTIVE CARE AU FOST TRIMISE LA LOTUL DE LA DEVA

 • Andreea Muntean (Cetate Deva)
 • Asiana Peng (Cetate Deva)
 • Ștefania Stănilă (Cetate Deva)
 • Ștefania Orzu (CSM Onești)
 • Cristina Vrabie (CSA Steaua)

CELE 12 SPORTIVE RĂ‚MASE ÎN CURSA PENTRU JO 2016

 • Larisa Iordache (CS Dinamo)
 • Catălina Ponor (CS Dinamo)
 • Diana Bulimar (CS Dinamo)
 • Andreea Iridon (Cetate Deva)
 • Laura Jurcă (Cetate Deva)
 • Anda Butuc (CSȘ 2 București)
 • Andreea Ciurusniuc (CSA Steaua)
 • Ana Maria Ocolișan (Cetate Deva)
 • Denisa Stanciu
 • Dora Vulcan
 • Maria Holbură
 • Silvia Zarzu (CSM Onești)

COLECTIVUL TEHNIC AL LOTULUI OLIMPIC

1. Maria BITANG antrenor principal     
2. Octavian BELLU antrenor principal     
3. Lucian SANDU antrenor
4. Cristian MOLDOVAN antrenor (a demisionat)
5. Lăcrămioara MOLDOVAN antrenor (a demisionat)
6. Adela POPA antrenor
7. Ioan COROIU  antrenor                 
8. Maria FUMEA coregraf
9. Mihaela BELDIE medic
10. Toma VASILESCU  kinetoterapeut   
11. Florin AȘTEFANEI maseur

 

Autor: Andru Nenciu Publicat: 22 Dec. 2015, 14:26 Actualizat: 22 Dec. 2015, 14:27 Gimnastica
Cum făceau amor Andreea Marin și Ștefan Bănică! Ce 'fetish' bizar avea Zâna în pat
Cum făceau amor Andreea Marin și Ștefan Bănică! Ce 'fetish' bizar avea Zâna în pat
O tânără abandonată la naştere s-a îndrăgostit de tatăl natural. Au început o relaţie sexuală şi au ajuns în instanţă
O tânără abandonată la naştere s-a îndrăgostit de tatăl natural. Au început o relaţie sexuală şi au ajuns în instanţă
Simptomele COVID-19 pot persista luni întregi după ce pacientul s-a vindecat. Tusea şi oboseala, printre cele mai comune probleme în România
Simptomele COVID-19 pot persista luni întregi după ce pacientul s-a vindecat. Tusea şi oboseala, printre cele mai comune ...
Se intoarce Laurentiu Reghecampf la FCSB?! Ce spune sotia antrenorului roman: „Echipa va ramane mereu in sufletul lui! Noi mergem acolo unde suntem doriti!”
Se intoarce Laurentiu Reghecampf la FCSB?! Ce spune sotia antrenorului roman: „Echipa va ramane mereu in sufletul lui! ...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la colon
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la colon
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată, cu 200 de lei/oră
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată, cu 200 de lei/oră
FOTO Traian Berbeceanu în anii 2000. Stilul nonconformist prin care poliţistul se distingea faţă de colegii săi
FOTO Traian Berbeceanu în anii 2000. Stilul nonconformist prin care poliţistul se distingea faţă de colegii săi
A rupt tăcerea! Mircea Badea a spus de ce a plecat, de fapt, de la PRO TV
A rupt tăcerea! Mircea Badea a spus de ce a plecat, de fapt, de la PRO TV
BREAKING NEWS! Descoperirea DECENIULUI făcută de NASA pe Lună. „Acum știm că este acolo”
BREAKING NEWS! Descoperirea DECENIULUI făcută de NASA pe Lună. „Acum știm că este acolo”
Cea mai atractivă prezentatoare meteo din lume, părăsită de iubit. Motivul lui e halucinant: „Trebuie să fii nebun!”
Cea mai atractivă prezentatoare meteo din lume, părăsită de iubit. Motivul lui e halucinant: „Trebuie să fii nebun!”
Te angajează IMEDIAT, fără facultate! Peste 1.000 de joburi scoase la concurs, chiar acum
Te angajează IMEDIAT, fără facultate! Peste 1.000 de joburi scoase la concurs, chiar acum
WOW! Cum face Gigi Becali amor cu soția lui. SECRETUL lui s-a aflat: ce e musai să facă înainte
WOW! Cum face Gigi Becali amor cu soția lui. SECRETUL lui s-a aflat: ce e musai să facă înainte
Legea Pensiilor a fost modificată: Reduceri de vârstă de pensionare cu 2 ani pentru mai multe categorii
Legea Pensiilor a fost modificată: Reduceri de vârstă de pensionare cu 2 ani pentru mai multe categorii
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care te face ca nou peste noapte
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care te face ca nou peste noapte
Fă acest lucru simplu și mașina ta va consuma cu 10% mai puțin iarna asta. Motivul este incredibil!
Fă acest lucru simplu și mașina ta va consuma cu 10% mai puțin iarna asta. Motivul este incredibil!
Ea este bulgăroaica de 24 de ani care ar putea aduce sfârșitul lui Trump! Iată unde și-a băgat mâna
Ea este bulgăroaica de 24 de ani care ar putea aduce sfârșitul lui Trump! Iată unde și-a băgat mâna
Bogaţii cu averi în umbră. Cine sunt cei care nu apar în topul Forbes
Bogaţii cu averi în umbră. Cine sunt cei care nu apar în topul Forbes
Anamaria Prodan s-a pozat fără chiloți! Cum arată goală la 47 de ani
Anamaria Prodan s-a pozat fără chiloți! Cum arată goală la 47 de ani
Cum a descoperit Mădălina Ghenea că a fost înșelată. Frumoasa actriță a rupt tăcerea și le-a dezvăluit totul fanilor: 'Am găsit un băiat în pat cu...'
Cum a descoperit Mădălina Ghenea că a fost înșelată. Frumoasa actriță a rupt tăcerea și le-a dezvăluit totul fanilor: ...
Situaţie CRITICĂ! Ţara europeană care a ajuns la100.000 de cazuri pe zi
Situaţie CRITICĂ! Ţara europeană care a ajuns la100.000 de cazuri pe zi
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / PAPARAZZI
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / ...
Remake-ul filmului “Rebecca” ajunge numărul 1 pe Netflix după 80 de ani de la celebrul thriller psihologic al lui Hitchcock
Remake-ul filmului “Rebecca” ajunge numărul 1 pe Netflix după 80 de ani de la celebrul thriller psihologic al lui Hitchcock
Cum va arăta tunelul de 18 kilometri pe care îl construiesc nemții pe sub Marea Baltică. Nu au auzit de metroul din Drumul Taberei
Cum va arăta tunelul de 18 kilometri pe care îl construiesc nemții pe sub Marea Baltică. Nu au auzit de metroul din Drumul ...
FOTO. Vica, dezbrăcată în așternuturi! S-a pozat goală, deși are 45 de ani și a stârnit controverse
FOTO. Vica, dezbrăcată în așternuturi! S-a pozat goală, deși are 45 de ani și a stârnit controverse
FOTO. Cum mai arată Alexandra Dinu la aproape 40 de ani. Fosta soție a lui Adi Mutu e mai frumoasă ca niciodată!
FOTO. Cum mai arată Alexandra Dinu la aproape 40 de ani. Fosta soție a lui Adi Mutu e mai frumoasă ca niciodată!
×