ŞOC! Ana Porgras se retrage la doar 18 ani! Campioana mondială la bârnă în 2010 şi una dintre speranţele de aur la Londra a renunţat la gimnastică

16 ian 2012 10792 afişări Gimnastica
ŞOC! Ana Porgras se retrage la doar 18 ani! Campioana mondială la bârnă în 2010 şi una dintre speranţele de aur la Londra a renunţat la gimnastică Ana Porgras se retrage la doar 18 ani! Campioana mondială la bârnă în 2010 şi una dintre speranţele de aur la Londra a renunţat la gimnastică

Retragere şoc în sportul românesc! Cu numai cinci luni înaintea Jocurilor Olimpice, Ana Porgras a părăsit lotul feminin de gimnastică. O lovitură dură pentru echipa antrenată de Octavian Bellu şi Mariana Bitang, Ana fiind una dintre speranţele la medalie la Londra, dar şi important om de echipă ale cărei evoluţii la bârnă, paralele şi sol ar fi ridicat semnificativ punctajul României.

La numai 18 ani, Ana Porgras a devenit istorie în gimnastica românească. În pole-position pentru o medalie olimpică la Londra, campioana mondială la bârnă din 2010 şi-a abandonat visurile şi cantonamentul de la Izvorani pentru a păşi într-o viaţă normală. "Simţeam că nu mai pot fizic, îmi era greu după atâtea accidentări să o iau iarăşi de la cap. Nu mai puteam merge înainte!", explică Ana. Seriozitatea din vocea ei dă de înţeles că este o decizie cântărită îndelung, nu este un ton de moment. Evenimentul care a contribuit decisiv la alegerea ei a fost ultima accidentare suferită luna trecută, fractură la cotul mâinii stângi.

Decizie dureroasă şi pentru oficiali
Atunci, în decembrie, au apărut şi primele gânduri de retragere, depăşite cu ajutorul unei minivacanţe de recuperare. Hotărârea finală avea să prindă contur după cantonamentul de Crăciun din Franţa, de la Dijon: un viitor fără gimnastică. "Cred că a fost o decizie greşită a Anei cu atât mai mult cu cât nu a spus totul în gimnastică. Regret din tot sufletul decizia ei, o decizie personală pe care îmi este foarte greu să o comentez, într-un fel intuiam acest lucru. Cred că se gândea mai demult la această decizie şi acum a fost să se întâmple", a explicat Adrian Stoica, preşedintele FR Gimnastică. Accidentările, evoluţii oscilante la ultimele competiţii majore şi presiunea imensă toate acestea au erodat în timp încredere şi siguranţa în sine a Anei.

"Nu s-a adaptat stilului de lucru"

Surse apropiate lotului feminin susţin însă că în spatele acestei retrageri stau de fapt alte motive: "Nu a reuşit să se adapteze stilului de lucru impus de Bellu şi Bitang, iar de când s-au întors ei la lot, Ana nu a mai fost la fel. E un copil extrem de sensibil, pe care trebuie să îl iei cu binişorul. În plus, după Mondiale ea s-a simţit trădată pentru că cineva dintre cei cu care lucra a declarat că e mai preocupată de modă decât de gimnastică". Frumuseţe, graţie, talent şi o mare fragilitate sunt cuvintele care însumează cel mai bine destinul sportiv al Anei Porgras. Un destin scurt ca un exerciţiu de concurs. Un concurs încheiat mult prea devreme pentru Ana.

Din discuţiile purtate cu ea, Ana nu a lăsat loc de întoarcere. Este o decizie personală, foarte puternică, iar sportul nu se poate face cu constrângere
Adrian Stoica, preşedinte FRG

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.