România stă mai bine ca acum patru ani la gimnastică. Mariana Bitang: "Mi-aş fi dorit să fie puţin invers, să fi învins Rusia la Jocurile Olimpice, nu neapărat la Europene"

20 mai 2014 1198 afişări Gimnastica
România stă mai bine ca acum patru ani la gimnastică. Mariana Bitang: "Mi-aş fi dorit să fie puţin invers, să fi învins Rusia la Jocurile Olimpice, nu neapărat la Europene"
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Antrenorul coordonator a susţinut pentru ProSport că nu a fost prioritar ca România să-şi învingă rivala la Europenele de gimnastică de la Sofia, ci mai important este ca fetele să câştige acest duel la Jocurile Olimpice de peste doi ani.

  • La jumătatea ciclului olimpic, România pare că dispune de o bază solidă pentru JO de la Rio, cu un lider veritabil, Larisa Iordache, cu o gimnastă de echipă, Diana Bulimar, şi câteva fete de mare viitor
  • În urmă cu patru ani, la Birmingham 2010, echipa călca pe nişte nisipuri mişcătoare. A fost nevoie de revenirile Cătălinei Ponor, Sandrei Izbaşa şi de promovarea Larisei Iordache pentru ca România să urce pe podium la Londra

Gimnastica românească a reuşit să menţină ştacheta sus la Campionatele Europene de la Sofia, în ciuda faptului că numărul "legitimatelor" a scăzut continuu în ultimii ani, iar în momentul de faţă dacă mai sunt 120 de sportive. România a reuşit să-şi învingă rivala istorică, Rusia, în concursul pe echipe, obţinând alte trei medalii prin Larisa Iordache în finalele pe aparate. Şi la junioare, reprezentantele ţării noastre au urcat pe podium în cinci din cele şase finale, semn că antrenorii coordonatori Mariana Bitang şi Octavian Bellu au totuşi resurse pentru a clădi o nouă echipă pentru viitoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de la Rio 2016.

9 medalii a obţinut România la CE de gimanstică de la Sofia, patru la senioare şi 5 la junioare

În raport cu ce a fost acum patru ani, tot la jumătatea ciclului olimpic, România a ieşit pe plus după ce a tras linie. La Birmingham, în 2010, gimnastele tricolore au terminat pe locul 3 în concursul pe echipe, la o distanţă apreciabilă de Rusia şi Marea Britanie, adversarele cu care s-a bătut pentru medalii şi la ediţia din acest an. Pe lângă rezultatele diferite între cele două ediţii, un alt aspect care trebuie remarcat este faptul că, în 2010, România nu avea încă o echipă închegată, călca pe nişte nisipuri mişcătoare, încă îşi căuta o formulă pentru a ataca Jocurile Olimpice de la Londra. Ulterior, a fost nevoie de revenirile Sandrei Izbaşa şi Cătălina Ponor în activitate sau promovarea Larisei Iordache la senioare pentru ca echipa să urce pe podiumul olimpic în 2012. Acum, la Sofia, reprezentativa feminină de gimnastică a arătat că are deja o bază solidă pentru Jocurile Olimpice de Rio, cu un nou lider, Larisa Iordache, care poate trage echipa după ea, cu Diana Bulimar care a câştigat în experienţă şi poate ajuta mult într-un concurs pe echipe şi cu alte trei sportive promiţătoare, precum Andreea Munteanu, Ştefania Stănilă sau Silvia Zarzu. Chiar dacă a ratat în calificări accederea în finala pe aparate la bârnă, Munteanu poate obţine rezultate de vârf pe viitor.

Larisa Iordache a prins toate finalele la Sofia, iar în patru a urcat pe podium. Gimnasta de 18 ani a obţinut şi cel mai bun total într-un clasament neoficial la individual compus

"Am avut o participare rezonabilă la Sofia, iar faptul că am obţinut titlul pe echipe este un lucru îmbucurător. Suntem într-o perioadă în care reclădim echipa, dar mai avem foarte mult de muncă", a comentat pentru ProSport, Mariana Bitang. Antrenorul coordonator a apreciat faptul că elevele sale au reuşit să învingă din nou Rusia, aşa cum au făcut-o şi în urmă cu doi ani la Bruxelles, însă acest lucru nu a fost un obiectiv în sine. "Nu ne-am gândit neapărat la medalie, nu le-am cerut fetelor să ia un tip de medalie, ci ne-a interesat doar să prezinte exerciţiile pentru care s-au pregătit, să fie cât mai aproape de potenţialul lor. La Bruxelles am învins Rusia, dar la Jocurile Olimpice de la Londra au fost în faţa noastră. Mi-aş fi dorit să fie invers. Aş vrea să învingem Rusia la Jocurile Olimpice de la Rio, dar acest lucru depinde de foarte multe lucruri: să gestionăm cât mai lucid momentele importante, depinzi de trăirile fetelor, de sentimentele, de zile. Poţi să ai un exerciţiu foarte bun, dar în ziua concursului să ratezi", a mai spus Mariana Bitang. Chiar dacă aria de selecţie este foarte mică, antrenorii au parcă mai multe variante de a alcătui echipa pentru JO de la Rio, cel puţin în teorie. Până în 2016, la senioare vor mai face pasul Laura Jucă, Andreea Iridon şi Andra Stoica.

De urmărit, Andra Stoica, în ciuda faptului că nu a prins finalele de la sol şi bârnă de la Sofia

După Europenele de la Sofia au fost însă şi unele neîmpliniri, cauzate în primul rând de emoţii. Andreea Munteanu (senioare) şi Andra Stoica (junioare) au ratat în calificările la aparatele unde teoretic aveau şanse mari să câştige medalii. "La prima participare într-o competiţie importantă, fetele au fost probabil compleşite de emoţii. Mi-aş fi dorit, spre exemplu, să o văd în finalele de la sol şi bârnă pe Andra Stoica. Ea are o bârnă completă, iar în antrenamentul pe podium a fost remarcată. Lipsa de experienţă şi-a spus însă cuvântul. Vom încerca şi pe această parte să rezolvăm oarecum problemele, să le ducem pe fete la cât mai multe concursuri pentru a căpăta experienţă competiţională. Din păcate, această criză financiară care a lovit pe toată lumea a redus şi numărul de concursuri", a concluzionat Mariana Bitang.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.