România, pe locul secund în calificări după Marea Britanie. Iordache a acces în toate finalele pe aparate

15 mai 2014 3070 afişări Gimnastica
România, pe locul secund în calificări după Marea Britanie. Iordache a acces în toate finalele pe aparate
  • Gimnastele coordonate de Mariana Bitang şi Octavian Bellu au terminat la aproape un punct distanţă de Marea Britanie, care s-a desprins la ultimul aparat, la paralele.
  • România are cinci şanse în finalele pe aparate de duminică: Larisa Iordache - 4 finale şi Diana Bulimar - sol
  • Finala pe echipe este programată sâmbătă, iar alături de România şi Rusia s-au mai calificat Marea Britanie, Italia, Germania, Elveţia, Belgia şi Spania

Artistele sportului românesc, fetele de la gimnastică, şi-au făcut joi debutul oficial la Campionatul European de la Sofia în calificările pentru finala pe echipe de sâmbătă, dar şi pentru a accede pe tablourile de "8" în finalele pe aparate de duminică. Cu o echipă schimbată mult faţă de ediţia precedentă, când România câştiga titlul cu Sandra Izbaşa şi Cătălina Ponor, reprezentativa ţării noastre a reuşit totuşi să rămână printre pretendentele la medalia de aur. Cel puţin după rezultatele din calificări.

România a terminat concursul, desfăşurat într-un sistem 5-3-3 (n.r. din cinci sportive, trei concurează şi trei punctează), pe locul 2, după Marea Britanie şi în faţa Rusiei. Ierarhia finală a fost oarecum surprinzătoare, în condiţiile în care Rusia era socotită mare favorită, având o echipă destul de experimentată, în frunte cu Aliya Mustafina. Numai că Rusia a ratat prin Spiridonova la sol, la ultimul aparat, astfel că a retrogradat de pe locul 1 până pe poziţia a treia.

Octavian Bellu şi Mariana Bitang a avut la dispoziţie o gimnastă într-o dispoziţie bună de concurs, Larisa Iordache, care a obţinut note de calificare în toate cele patru finale pe aparate: 14.533 paralele, 15.166 bârnă, 15.000 sol şi 14.450 sărituri. România ar fi putut câştiga şi calificările, însă evoluţia sigură a Larisei a alternat cu ezitările mai tinerelor sale coechipiere, Andreea Munteanu şi Ştefania Stănilă. Emoţiile au fost mari. Prima a ratat la sol şi bârnă, în timp ce Stănilă a avut un exerciţiu ratat la paralele. Cele trei "ezitări" au costat România aproximativ două puncte în clasamentul final, în care Marea Britanie s-a impus cu un aproximativ un punct avans - 172.147 faţă de 171.130.

România, pe locul 5 după prima rotaţie

Diana Bulimar a primit 14.100 la paralele. Ea s-a calificat în finala de la sol cu a cincia notă, 14.366

Tricolorele au intrat în concurs la cel mai slab aparat al echipei, paralele, iar acest lucru s-a reflectat şi în clasarea după prima rotaţie, locul 5. Ulterior, România a recuperat treaptă cu treaptă după fiecare rotaţie, fiind însă la peste trei puncte distanţă faţă de Rusia. Până la ultimul aparat, când Marea Britanie a scăpat în învingătoare, iar principala rivală a României în gimnastică a ratat la sol. În finala pe echipe de sâmbătă, lucrurile încep însă de la zero, iar trupa lui Bellu şi Bitang poate spera la păstrarea titlului continental. Alături de România, Marea Britanie şi Rusia au mai acces în finala de "8" Italia, Germania, Elveţia, Belgia şi Spania.

În finalele pe aparate de duminică, contăm în fiecare probă. Larisa Iordache s-a calificat în toate cele patru finale, având şi cele mai mari note, la sol şi bârnă. De altfel, numărul unu din echipa ţării noastre a câştigat titlul neoficial la individual compus, având cel mai bun total - 59.499. Alături de Larisa, România mai contează duminică pe Diana Bulimar, în finala de la sol

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.