Miruna Cazan, o nouă steluţă pe cerul gimnasticii: trei titluri şi un ”argint” la primele naţionale din carieră

4 iun 2015 1013 afişări Gimnastica
Miruna Cazan, o nouă steluţă pe cerul gimnasticii: trei titluri şi un ”argint” la primele naţionale din carieră
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

CS Dinamo lansează o nouă steluţă pe cerul gimnasticii româneşti. La finele săptămânii trecute, Buzăul a găzduit Campionatele Naţionale de junioare III, competiţie ce a însemnat, pentru sportivele de nivel I (9 ani), primul concurs naţional din carieră. Micuţa vedetă a competiţiei a venit de la CS Dinamo. Miruna Cazan a câştigat trei titluri naţionale şi un ”argint” la nivelul I, impunându-se ca un lider al generaţiei sale.

Miruna Cazan este un produs sută la sută al Clubului Sportiv Dinamo, fiind pregătită de la vârsta de 6 ani şi jumătate, când a venit pentru prima dată în sala de gimnastică, de antrenorii Anca Drăghici şi Dan Potra (foto), ajutaţi de coregrafa Alexandra Tudorache. Anul acesta, Miruna şi-a făcut debutul în competiţiile oficiale, sub auspicii promiţătoare: a câştigat în aprilie Cupa Nadia Comăneci (la individual compus şi la bârnă), iar săptămâna trecut şi-a trecut în cont primele titluri naţionale (individual compus, sol şi paralele). La sărituri s-a clasat pe locul doi, iar la bârnă nu a prins finala deşi a avut cel mai spectaculos exerciţiu. ”La acest nivel de vârstă există nişte cerinţe pe care fiecare sportivă trebuie să le parcurgă în timpul exerciţiului. Arbitrul de la bârnă a considerat că Miruna a sărit o cerinţă”, vine explicaţia antrenorilor. Micuţa sportivă de la CS Dinamo şi-ar fi adjudecat lejer şi bârna, ea reuşind să facă de pe acum cerinţe de la un nivel cu doi ani mai mare.

Anca Drăghici antrenează de aproape 10 ani la Dinamo, iar Dan Potra de şase. Prin mâna lor au trecut deja sute de sportive, aşa că pot face o evaluare corectă. ”Miruna este un talent real. Este un copil făcut pentru gimnastică. Este ambiţioasă, muncitoare şi nu vede altceva decât aparatele. Nu se uită în stânga şi în dreapta, nu zâmbeşte. Dacă nu-i iese un element îl repetă chiar şi de o sută de ori”, spune Anca Drăghici.

Campion european şi medaliat olimpic cu bronz în 2004, Dan Potra ştie că un început promiţător nu garantează şi o carieră de succes, dar poate fi un imbold substanţial. ”Depinde foarte mult de calităţile ei, dar şi de cât va fi ferită de accidentări. Miruna are în concurs o putere de concentrare impresionantă pentru vârsta ei. Este foarte calculată, nici nu tresare pe bârnă. Aş spune că exerciţiul ei s-a apropiat de perfecţiune. Este vârful generaţiei sale. Mai sunt sportive care au câte un aparat favorit, dar ea străluceşte la toate aparatele”, spune antrenorul de la Dinamo.

Miruna degajă o siguranţă extraordinară. Are o ţinută frumoasă, ca orice sportivă de top, şi prezintă calităţi fizice care amintesc de fostele mari campioane ale gimnasticii româneşti. Întrebată care este aparatul ei favorit, răspunde fără să se gândească: ”Bârna”. N-a văzut la lucru multe campioane, dar are un reper cert: ”Îmi place de Larisa Iordache. Vreau să ajung ca ea”, spune micuţa campioană. Debutul îi permite să viseze frumos.

Celelalte titluri naţionale de la nivelul I au fost cucerite de: Ana-Maria Bărbosu (CSŞ G Focşani) - sărituri, Amalia Petre (CSŞ 1 Constanţa) - bârnă. La paralele, pe primul loc s-au situat Miruna Cazan şi Cristina Neacşu (CSŞ 2 Bucureşti), cu aceeaşi notă. La echipe, titlul a revenit fetiţelor de la CSŞ G Focşani.

La nivelul 2 (10 ani), locul întâi la individual compus a fost ocupat de Luiza Popa (Farul Constanţa), iar la echipe titlul a revenit micuţelor gimnaste de la CSŞ Steaua Bucureşti.

Miruna Cazan, alături de mama sa, Carmen

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.