Mai ridicăm capul?

8 oct 2013 3776 afişări Gimnastica
Mai ridicăm capul?

Gimnastica a început identic ultimele trei cicluri olimpice: un singur bronz la CM

Gimnastica feminină românească pare că a obosit. Un sport-emblemă al României, cu zeci de medalii şi de vedete născute din pricepere, talent şi un sistem fără fisuri, începe să dea rateuri. Rezultatul de la Mondialele de la Anvers (Belgia), dar mai ales premisele care se întrevăd în viitorul apropiat, vin să alimenteze temerile. Vom avea putere să redevenim ce am fost odinioară? Va exista interes la cel mai înalt nivel pentru a fi rezolvate problemele acestui sport? Nimeni nu se încumetă să dea un răspuns, nici măcar Mariana Bitang. "Analiza o vom face într-un cadru adecvat, nu prin presă. Ce pot să spun? E trist că se dezintegrează un sistem. Fiecare are partea lui de vină, dar nu poţi să faci nimic de unul singur. Mi-e dor de o generaţie cum a fost cea a lui Miloşovici, Gogean, Amânar. Nu vreau să spun mai mult, pentru că orice vorbă a mea s-ar putea interpreta”, a declarat reputata antrenoare pentru ProSport.

Iordache: „Mă aşteptam la mai mult”

Rezultatul de la Anvers pare un pas înainte faţă de ultima ediţie mondială, unde nu s-a obţinut nicio medalie, însă pare mai degrabă un pas pe loc. Sandra Izbaşa s-a retras, cel puţin pentru moment, iar lotul va fi coagulat în jurul Larisei Iordache, o sportivă cu calităţi de excepţie, dar care cedează atunci când evoluează sub presiune. Aşa s-a întâmplat şi la Olimpiadă, şi la Mondiale, în proba unde pornea favorită, bârna. "Mă aşteptam la mai mult, dar aşa a fost să fie. Faptul că am luat bronz la sol este o consolare şi un impuls pentru mine de a continua, de a obţine medalia pe care mi-o doresc. Vreau să mă recuperez cât mai repede, să muncesc mai mult şi să fiu mult mai sigură pe mine”, a spus Larisa Iordache, ieri, la aeroport. Cu trei săptămâni înainte de Mondiale, colectivul tehnic al lotului alerga cu ea pe la medici, pentru a o pune pe picioare după o accidentare.

Stoica: „Sper să nu plece Bellu şi Bitang”

Cine i se va alătura Larisei? În primul rând Diana Bulimar, care a rămas acasă fiind accidentată. Apoi, Ştefania Stănilă (16 ani), debutanta de la Mondiale. Ambele sunt deocamdată sportive de „echipă”. Pentru Rio, mai pot intra în discuţie Andreea Munteanu (15 ani), Andreea Iridon (14 ani) şi Asiana Peng (13 ani). "Americanii s-au dus mult înainte. Noi încă o avem pe Larisa, Stănilă a debutat la o competiţie majoră, am putea avea o echipă competitivă pentru Rio în funcţie de cum vor intra şi fetele tinere”, este concluzia preşedintelui FR de Gimnastică, Adrian Stoica.


Mai rămâne un lucru important de stabilit. Cine îşi va asuma reconstrucţia echipei? Zvonurile apărute după Mondiale anunţă plecarea antrenorilor Bellu şi Bitang. "Nu vreau să discut despre acest subiect, dar noi am făcut voluntariat. Nu am fost integraţi”, a punctat Bitang. Adrian Stoica a auzit şi el ceva, dar speră să nu fie adevărat: "N-ar fi cea mai bună soluţie să se spună «Să vină şi alţii!». Pluteşte ceva în aer, că Bellu şi Bitang ar vrea să se retragă, dar îmi doresc să nu fie aşa. Dacă vom reuşi să ne menţinem cei mai buni tehnicieni, încă se mai poate spera la ceva, dar dacă o spunem că o luăm de la zero, că facem reconstrucţie, s-ar putea să nu avem suficient «fier-beton»”.

Nu poţi să faci un Mondial cu o lună de pregătire printre infiltraţii, masaje terapeutice şi vizite la osteopaţi
Octavian Bellu, antrenor lot feminin

M-am obişnuit să gândesc din Olimpiadă în Olimpiadă şi nu din Mondial în Mondial. După ce te-ai chinuit patru ani iese măcar bine la Olimpiadă. Şi asta sper să se întâmple şi la Rio
Octavian Bellu

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.