Larisa Iordache, vicecampioană mondială la individual compus. Prima medalie a României la această probă după 7 ani

Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Larisa Iordache a obținut o performanță excepțională pentru gimnastica românească, reușind să încheie pe locul secund în proba de individual compus.

Intrată în finală de pe locul 3 în calificări, unde a acumulat cu aproximativ un punct și jumătate mai puțin decât Simone Biles, românca a avut o prestație la cel mai înalt nivel, în care a riscat inclusiv pentru medalia de aur. Bătălia pentru titlul mondial s-a dat până la ultima evoluție a sportivei din SUA, care a reușit să câștige cu mai puțin de jumătate de punct la total. Larisa a început cu o evoluție sigură la sărituri – 15.066, obținând a patra notă ca valoare. La paralele, aparatul de care s-a temut toată lumea, Iordache s-a autodepășit. A reușit un exercițiu pentru care a primit 14.866 (!), având a treia notă din concurs după Jinnan Yao și Mustafina. Prin această evoluție, românca și-a depus o candidatură serioasă chiar și pentru titlul mondial, mai ales că ea reușise să recupereze din handicapul de la sărituri față de Biles, care obținuse 15.966, cea mai mare notă a finalei. La paralele, americanca fusese notată cu 14.533.

Pentru reprezentanta țării noastre urmau evoluțiile la bârnă și sol, aparate forte, în care s-a și calificat pentru finalele de duminică cu a doua notă, în ambele cazuri după Biles. Așadar, Larisa avea nevoie de ceva în plus pentru a trece de Biles. De exerciții în care să riște. Devenită între timp noul lider al gimnasticii feminine românești, Iordache a căpătat foarte multă încredere în forțele proprii. Dacă la marile competiții din anii trecuți a fost trădată de emoții, acum Larisa a afișat siguranță, încredere, eleganță.

Larisa a riscat atât la bârnă, cât și la sol. În cazul primului aparat, ea a primit numai 15.100, totuși cea mai mare notă (!), după ce a pierdut o legare. În finala pe echipe, Iordache obținuse 15.500. Și cu nota obținută vineri, românca s-a apropiat la 0.133 de Biles înaintea ultimului aparat. La ultima evoluție, Iordache a adăugat elemente pentru dificultate, dar a avut o ieșire din covor la una din liniile acrobatice, astfel că a devenit foarte dificil să-și depășească principala adversară care avea un exercițiu excepțional la sol. Cu 14.733, Iordache a avut a doua notă la sol după Biles (15.066), astfel că la final a terminat pe locul 2, un rezultat excepțional având în vedere istoria probei. Larisa a devenit a cincea vicecampioană mondială din istorie a României la individual compus, rezultat pe care l-au mai atins patru gimnaste, Gogean, Miloșovici, Amânar și Nistor. Doar Aurelia Dobre și Maria Olaru au ridicat ștacheta mai sus.

Pentru româncă lucrurile nu s-au terminat la Mondialul de gimanstică. Duminică, Larisa va fi prezentă în finalele de la bârnă și sol, unde are șanse să urce din nou pe podium. La bârnă poate chiar pe cea mai înaltă treaptă, având în vedere evoluțiile sigure din toate aceste zile.


UPDATE 15:57 Larisa Iordache aduce României prima medalie la Campionatele Mondiale de la Nanning, după ce a terminat pe locul secund la individual compus. Rezultatul este unul deosebit, în condițiile în care nicio gimnastă din țară nu a mai urcat pe podiumul mondial al acestei probe din 2007. În acel an, la Stuttgart, Steliana Nistor termina în spatele unei alte americance, Shawn Johnson. Acum, Larisa a încheiat concursul după Simone Biles.

În istoria probei, doar cinci gimnaste au obținut argintul mondial: Gina Gogean, Lavinia Miloșovici, Simona Amânar și Steliana Nistor. Titlul mondial absolut a fost obținut de două reprezentante, Aurelia Dobre și Maria Olaru.

Clasamentul final în finala de la individual compus a fost următorul:


UPDATE 15:34 Ultima bătălie, la sol. Vanessa Ferrari a intrat prima pe covor, la finalul exercițiului având un punctaj de 14.700. Kyla Ross a primit 13.933, iar șansele americancei de a urca pe podium sunt minime. Chinezoiaca Jinnan Yao a avut multe ezitări, pentru care a adunat 12.833. Larisa nu are cum să piardă o medalie, rămâne de văzut și ce culoare va avea. Urmează fata noastră de aur!!!

Iordache a riscat, având o evoluție entuziasmantă, cu o singură excepție, la o linie, la care a făcut un pas în afara covorului. 14.733 este nota Larisei și are medalie asigurată. Va fi cel puțin argint, după de Mustafina a căzut la sol! Biles trece în față cu 14.601. Rusoaica a primit 13.433 și este în afara podiumului.

Americanca a avut linii acrobatice excepționale și nu are cum să piardă al doilea titlul mondial consecutiv. Iordache devine vicecampioană mondială la individual compus. Nota gimnastei din SUA – 15.066.


UPDATE 15:27 Înaintea ultimei rotații, clasamentul se prezintă astfel:


UPDATE 15:02 A treia rotație. Simone Biles a deschis evoluția la bârnă cu 14.766. Americanca poate pierde locul 1 dacă Larisa repetă evoluția din finala pe echipe.

Suntem cu ochii pe bârnă, aparatul la care sunt prezente toate gimnastele aflate în lupta pentru medalii: Vanessa Ferrari – 13.900. Italianca își reduce șansele de a urca pe podium cu această notă; Kyla Ross – 14.433, Jinnan Yao – 14.566 . Urmează Larisa!!!

Iordache a avut o evoluție aproape perfectă la bârnă, prezentând elemente de mare dificultate. A ratat o singură „legare”, dar nota ei va fi mare. 15.100!!! Larisa este pe locul 2, la mică distanță de Biles. 0.133 este diferența dintre Biles și Iordache înaintea evoluțiie de la sol. Americanca are un exercițiu mai valoros la acest ultim aparat, însă diferența nu e majoră. Mustafina a primit 14.341 și a ieșit de pe podium, fiind abia pe 4.

Ștefania Stănilă a obținut doar 12.733 și a ieșit din Top 10.


UPDATE 14:40 A doua rotație. Aliya Mustafina a intrat prima la paralele, aparatul către care se îndreaptă majoritatea privirilor. Rusoaica a avut o evoluție curată și a primit 15.041.Rusoaica a redus astfel ecartul față de Biles, care a primit numai 14.533 pentru execuția la paralele.

Ștefania Stănilă și-a încheiat evoluția și la sărituri, pentru care a primit 14.500, o notă mai mică decât în calificări. Tot la paralele: Vanessa Ferrari – 13.700, Kyla Ross – 14.700, Jinnan Yao – 15.533. Urmează Larisa Iordache, din nou emoții…

Larisa și-a terminat evoluția la paralele. Regizorii n-au surprins evoluția LIVE a româncei, însă din descrierea comentatorului TVR, Alina Alexoi, ea a evoluat mult mai bine decât în finala pe echipe. Nota? 14.866! Iordache a trecut cu bine de cel mai dificil aparat al ei și se menține pe locul 4. Urmează însă aparatele ei forte, bârnă și sol.

Diferența în clasament între primele cinci gimnaste este mai mică de un punct. Ștefania Stănilă nu stă rău nici ea după două aparate, locul 8.


UPDATE 14:30 După prima rotație, Larisa Iordache este pe locul 4, în timp ce Ștefania Stănilă ocupă locul 14. Primele cinci poziții sunt ocupate de gimnaste din prima grupă valorică. În a doua rotație, Larisa va fi la paralele, în timp ce Stănilă va concura la sărituri.


UPDATE 14:13 Prima rotație. Larisa Iordache a început bine finala de la individual compus, cu 15.066 la sărituri. Românca a executat un Yurchenko cu două șuruburi, nota de plecare fiind din 5.8. Simone Biles a luat deja un avans considerabil, după ce a obținut 15.866 la sărituri. La același aparat, Mustafina a primit 15.100. Kyla Ross (SUA) a urcat pe locul secund cu 15.166. Ștefania Stănilă și-a terminat evoluția la sol cu 13.600.


UPDATE 13:55 Șapte națiuni au câte două reprezentante în finala de la individual compus: SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Italia, Japonia și România.


UPDATE 13:47 Podiumul în calificările pentru finala de la individual compus a fost: Simoen Biles, Aliya Mustafina și Larisa Iordache. Primele două sportive au deja la activ câteun titlu mondial în această probă: Mustafina a câștigat la Rotterdam (2010), iar Biles este campioana mondială en-titre, titlul fiind câștigat anul trecut la Anvers. În acest secol, SUA și Rusia au câștigat opt din cele nouă titluri mondiale decernate la individual compus. Singura care a reușit să oprească supremația celor două țări a fost Vanessa Ferrari, în 2006, la Aarhus. Italianca este în grupul favoritelor și la Nanning.


UPDATE 13:38 Americanca Simone Biles este principala favorită la câștigarea titlului mondial absolut. Presa din Satele Unite susține că gimnasta se poate întorce acasă cu cinci medalii de aur. Prima a obținut-o în proba pe echipe, iar pe lângă finala de la individual compus, Biles va mai concura în finalale pe aparate de la sărituri, bârnă și sol. La toate aceste aparate, americanca are exerciții foarte valoroase. Teoretic, Larisa Iordache este singura care i-ar putea strica socotelile, în special la bârnă.


UPDATE 13:33 Ordinea intrării în concurs a celor șase favorite la podiumul mondial este următoarea:

  • Rotația 1 – sărituri: Iordache, Mustafina, Biles, Ferrari, Ross, Yao
  • Rotația 2 – paralele: Mustafina, Biles, Ferrari, Ross, Yao, Iordache
  • Rotația 3 – bârnă: Biles, Ferrari, Ross, Yao, Iordache, Mustafina
  • Rotația 4 – sol: Ferrari, Ross, Yao, Iordache, Mustafina, Biles

Ștefania Stănilă va intra în finala de la individaul compus la sol, fiind prima din grupă care va concura.


Știri despre
Pe aceeași temă
Atenție, români! Este obligatoriu până miercuri 25 mai. Cei vizați mai au doar câteva ore la dispoziție
Atenție, români! Este obligatoriu până miercuri 25 mai. Cei vizați mai au doar câteva ore la dispoziție
Cum au explicat
groparii din Prahova dansul pe manele alături de scheletul unei femei moarte de
16 ani
Cum au explicat groparii din Prahova dansul pe manele alături de scheletul unei femei moarte de 16 ani
Mesaj pentru Putin de la un vechi aliat: Să-şi controleze soldaţii, este prietenul meu, dar eu nu ucid copii şi bătrâni
Mesaj pentru Putin de la un vechi aliat: Să-şi controleze soldaţii, este prietenul meu, dar eu nu ucid copii şi…
Kylian Mbappe, la momentul dezvăluirilor. De ce a refuzat Real Madrid, ce le transmite spaniolilor și ce „funcție” va avea la PSG
Kylian Mbappe, la momentul dezvăluirilor. De ce a refuzat Real Madrid, ce le transmite spaniolilor și ce „funcție” va avea…
Ce s-a întâmplat în închisoare cu cel mai temut interlop. A ajuns la spital!
Ce s-a întâmplat în închisoare cu cel mai temut interlop. A ajuns la spital!
Un SEMNAL misterios dintr-un sistem stelar, DOVADA că nu suntem SINGURI în Univers?
Un SEMNAL misterios dintr-un sistem stelar, DOVADA că nu suntem SINGURI în Univers?
Anda Adam a făcut show pentru adulţi! A fost prinsă cu mâna în chiloţei, în timp ce...
Anda Adam a făcut show pentru adulţi! A fost prinsă cu mâna în chiloţei, în timp ce...
Informație de ultimă oră despre ZELENSKI! Anunțul venit chiar acum. Este cutremur total
Informație de ultimă oră despre ZELENSKI! Anunțul venit chiar acum. Este cutremur total
Rușii ne atacă! E oficial: E timpul să vă distrugem!
Rușii ne atacă! E oficial: E timpul să vă distrugem!
Catrinel Menghia, superbă în costum de baie. Cum arată la 36 de ani, după ce a născut
Catrinel Menghia, superbă în costum de baie. Cum arată la 36 de ani, după ce a născut
Momente incredibile la tv: Și-a pierdut virginitatea în fața telespectatorilor
Momente incredibile la tv: Și-a pierdut virginitatea în fața telespectatorilor
Novak Djokovic, nemulţumit de decizia oficialilor englezi: „Interzicerea ruşilor de la Wimbledon este o greşeală”
Novak Djokovic, nemulţumit de decizia oficialilor englezi: „Interzicerea ruşilor de la Wimbledon este o greşeală”
BANCUL ZILEI – Panică la benzinărie: “Ce-ai făcut nenorocitule, o să înfunzi pușcăria! Știi cât costa litrul de benzină?”
BANCUL ZILEI – Panică la benzinărie: “Ce-ai făcut nenorocitule, o să înfunzi pușcăria! Știi cât costa litrul de benzină?”
Biriş: Un club de pe Litoral, care vinde şampanie cu roaba, plăteşte 50.000 lei impozit pe an. Tot atât plătesc şi eu pentru secretara mea
Biriş: Un club de pe Litoral, care vinde şampanie cu roaba, plăteşte 50.000 lei impozit pe an. Tot atât plătesc…
Descoperire tulburătoare făcută în poșetă de o tânără după o seară în oraș
Descoperire tulburătoare făcută în poșetă de o tânără după o seară în oraș
Topul celor mai sexy fundulețe din showbiz! Pe ce loc se află Elena Udrea și Loredana Chivu
Topul celor mai sexy fundulețe din showbiz! Pe ce loc se află Elena Udrea și Loredana Chivu
Un VOLVO XC90, ”MAȘINIA ÎN CARE NU A MURIT NIMENI”, se vinde la un preț imbatabil
Un VOLVO XC90, ”MAȘINIA ÎN CARE NU A MURIT NIMENI”, se vinde la un preț imbatabil
FOTO. Adina Buzatu, topless. Apariție incitantă a vedetei!
FOTO. Adina Buzatu, topless. Apariție incitantă a vedetei!
FOTO. Tania Budi, apariție de senzație în costum de baie, la 54 de ani!
FOTO. Tania Budi, apariție de senzație în costum de baie, la 54 de ani!
×