Larisa Iordache salvează România la Mondialele de gimnastică, reuşind să se califice în trei finale, la individual compus, bârnă şi sol. Echipa a terminat pe locul 7 în calificări, mult sub aşteptări

6 oct 2014 7692 afişări Comentează şi tu Gimnastica
Larisa Iordache salvează România la Mondialele de gimnastică, reuşind să se califice în trei finale, la individual compus, bârnă şi sol. Echipa a terminat pe locul 7 în calificări, mult sub aşteptări 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7962/13366218/2/clasament-gim.jpg

România a avut o evoluţie mai mult decât modestă în calificările Campionatului Mondial de la Nanning (China), terminând pe locul 7 după desfăşurararea a 10 din cele 12 subdiviziuni.

UPDATE 16:55 Naţionala feminină a terminat pe locul 7 în calificările pe echipe, astfel că va fi prezentă în finala de miercuri. Poziţia este mult sub aşteptări, însă poate că a fost doar o zi încărcată din punct de vedere al emoţiilor. Finala va fi însă altă "poveste". Ar mai fi de remarcat faptul că, alături de Larisa Iordache, în finala de la individual compus s-a calificat şi Ştefania Stănilă. Cu un total de 54.765 puncte, sportiva s-a clasat pe locul 24.


UPDATE 14:25 România prinde şi finala pe echipe de miercuri (ora 14:00), după ce Australia a terminat calificările pe locul 8, la un punct în spatele fetelor noastre. Naţionala evită astfel o contraperformanţă istorică. A mai rămas de disputat o singură subdiviziune, din care fac parte Franţa, Grecia şi Taiwan. Numai Franţa ar putea însă emite pentru finala de "8".


Echipa pregătită de Lucian Sandu, Cristian şi Lăcrămioara Moldovan a fost salvată de evoluţiile Larisei Iordache, care a reuşit să obţină printre cele mai mari note la sol şi bârnă, cu care s-a şi calificat în finalele pe aparate. Cu un total de 219.161 puncte, România a terminat chiar şi în spatele Italiei şi Japoniei. În finala pe echipe de miercuri se califică primele opt echipe.

Prezentă cu trei debutante într-o competiţie majoră, România a fost trădată de emoţiile tinerelor sportive. Cu excepţia Larisei Ioradche, toate celelalte componente au ratat cel puţin la un aparat. Tensionată, Andreea Munteanu nu a prins finalele de la bârnă şi sol, Ocolişan a căzut la paralele şi bârnă, iar Stănilă a ratat la bârnă. Zarzu şi Tudorache au fost la rândul lor foarte emoţionate şi au obţinut note sub aşteptări, având evoluţii cu ezitări şi ratări.

Contabilitatea României după calificările de luni dimineaţă arată în felul următor: Larisa Iordache a obţinut accederea în trei finale, la sol, bârnă şi individual compus, în toate aceste trei probe fiind pe podium. La cele două aparate a obţinut a doua notă după Simone Biles, iar la individual compus a terminat pe locul 3.

În ceea ce priveşte echipa, România este nevoită să aştepte evoluţiile Franţei şi Australiei din această după-amiază, pentru a afla dacă va prinde finala de miercuri.


UPDATE 11:40 Ştefania Stănilă intră prima şi la sol, după evoluţia fiind notată cu 13.600. Evoluţiile României sunt modeste şi la sol. Andreea Munteanu a primit numai 13.533 puncte, părând foarte tensionată. Larisa salvează situaţia! Obţine un 14.933 la sol cu care se califică şi în finală. Ca şi în cazul bârnei, Iordache a obţinut a doua notă ca valoare, după Simone Biles în ambele cazuri.

Cu 58.365 puncte, românca urcă pe locul 3 şi la individual compus, după Biles şi Mustafina. Anamaria Ocolişan obţine 13.800 la sol, a 15-a notă ca valoare la sol. România obţine un total de 55.866 puncte, cu care termină concursul pe locul 7. Astfel, România tremură pentru finala pe echipe de miercuri (ora 14:00), terminând concursul şi în spatele Italiei şi Japoniei. Mai sunt de evoluat două subdiviziuni, în care se regăsesc şi două naţiuni periculoase pentru această zonă a clasamentului, Australia şi Franţa. În finală merg doar opt echipe.


UPDATE 11:35 După trei rotaţii, Larisa Iordache este pe locul 5 la individual compus.


UPDATE 11:18 În echipa României s-a instalat o oarecare teamă. Ştefania Stănilă a ratat la bârnă, astfel că nota finală a fost de 13.066. Ratează şi Andreea Munteanu! Tânăra gimnastă a obţinut numai 13.733, astfel că va rata finala de la bârnă. Şi termină Larisa.... cu bine! Respirăm uşuraţi. Liderul echipei readuce liniştea cu un 15.066 puncte. Iordache obţine a doua notă ca valoare la acest aparat şi se califică în finală. Emoţiile sunt însă mari, avem un al treilea exerciţiu ratat la bârnă: Anamaria Ocolişan - 12.066 puncte. Tudorache nu a convins nici ea la bârnă (13.366), astfel că România încheie cu un total de 55.231, al patrulea ca valoare după China, SUA şi Japonia. Un punctaj mult sub posibilităţile echipei.

După trei rotaţii, reprezentativa ţării noastre ocupă locul 7 cu 163,295 puncte, fiind şi sub Italia şi Japonia. Primele locuri sunt ocupate de SUA - 176.955, China - 173.662 şi Rusia - 172.488.


UPDATE 11:10 România se află pe locul 8 după două rotaţii, cu 108,064 puncte. Pe primul loc este China - 119.523, urmată de SUA - 115.356, Rusia - 114.030 puncte şi Marea Britanie - 113.166. Echipa ţării noastre va concura în a treia rotaţie la bârnă.


UPDATE 10:55 În a doua rotaţie, România se regăseşte la paralele. Ştefania Stănilă a primit cea mai mică notă a echipei de până acum, 13.233 puncte. Din păcate, Anamaria Ocolişan a ratat exerciţiul la paralele, în final fiind notată cu 10,033 puncte.

Şi-a terminat evoluţia şi Larisa Iordache, pentru care a fost notată cu 13.233. Şi de această dată, acest aparat se dovedeşte a fi călcâiul lui Achile pentru România. Marea Britanie a obţinut un total sub România la sărituri, adică 58.400. Între timp şi-a terminat exerciţiul şi Tudorache - 13.000. Silvia Zarzu nu a mai fost trimisă la paralele, astfel că România a încheiat la acest aparat cu 49.499 puncte. 19 echipe au obţinut un total mai bun decât echipa ţării noastre la paralele.

Nota Larisei Iordache la sărituri a fost corectată. Românca a obţinut 15.133.


UPDATE 10:36 Ştefania Stănilă a deschis concursul pentru România la sărituri cu un 14.866 puncte. Anamaria Ocolişan a obţinut 14.800. Larisa Iordache a efectuat cele două sărituri, media fiind de 14.649 puncte. Aceasta este a opta notă ca valoare din concurs. Silvia Zarzu a primit 13.766 pentru săritura ei. Pentru că notele obţinute de primele patru fete au fost OK, Paula Tudorcahe nu a mai sărit.

România a obţinut un total de 58.565 puncte la sărituri, fiind pe locul 3 la acest aparat după SUA - 61.599 puncte şi Rusia - 59.265 puncte. După prima rotaţie, reprezentativa ţării naostre se află însă pe locul 2, după China - 60.890. SUA a obţinut un total de 57.490 la prima rotaţie, în care a evoluat duminică, la bârnă. Tot în prima rotaţie, la sol, Marea Britanie a însumat 54.766 puncte.


UPDATE 10:00 Echipa României îşi va începe evoluţia la sărituri, va trece apoi la paralele, iar în final îi rămân aparatele forte, bârna şi solul. Larisa Iordache este singura care va efectua două sărituri. Dacă pe echipe podiumul provizoriu este SUA, China, Rusia, în calificările petru individual compus reprezentanta Rusiei, Mustafina, se află în faţa sportivei ţării gazde, Yo Jinnan. În frunte a rămas campioana mondială en-titre, Simone Biles (SUA).


UPDATE 09:50 După desfăşurarea a 9 din cele 12 subdiviziuni, SUA este în frunte cu 235.038 puncte, fiind urmată la mare distanţă de China - 230.753 puncte şi Rusia - 228.135 puncte. Rămâne de văzut unde se vor plasa România şi Marea Britanie, alte echipe cu pretenţii la medalii în finala de miercuri.


Larisa Iordache, Ştefania Stănilă şi Anamaria Ocolişan vor concura la toate cele patru aparate.

Campionatele Mondiale de gimnastică de la Nanning (China) au început încă de vineri, dar pentru România emoţiile sunt de luni dimineaţă (ora 10:30), când în concurs vor intra Larisa Iordache & Co. La masculin, lucrurile s-au simplificat rapid, având în vedere că echipa a ratat calificarea în finală, niciun gimnast nu a prins vreo finală pe aparate, doar Cristian Băţagă urmând să fie prezent în finala de la individual compus, însă fără nicio şansă de a obţine vreun rezultat în preajma podiumului. În schimb, în cazul fetelor, situaţia stă diferit, ele având şanse să se evidenţieze în mai multe finale.

Totul începe în calificări, echipa pregătită de Lucian Sandu, Lăcrămioara şi Cristian Moldovan făcând parte din subdiviziunea a 10-a, alături de o altă forţă, Marea Britanie, Venezuela şi Austria. Tehnicienii români au stabilit componenţa echipei pentru toate cele patru aparate, trei dintre gimnaste, Larisa Iordache, Ştefania Stănilă şi Anamaria Ocolişan urmând să concureze la .fiecare aparat.

Reprezentantele României vor intra astfel în calificări:

  • paralele: Zarzu, Tudorache, Ocolişan, Stănilă, Iordache
  • bârnă: Tudorache, Ocolişan, Stănilă, Munteanu, Iordache
  • sărituri: Stănilă, Ocolişan, Tudorache, Zarzu, Iordache
  • sol: Zarzu, Ocolişan, Munteanu, Stănilă, Iordache

Până la ora în care va intra în concurs, echipa României va şti, teoretic, de ce rezultate ar avea nevoie, atât pentru finala pe echipe, cât şi pentru accederea în finalele pe aparate, având în vedere că marile forţe, SUA, Rusia şi China vor fi cu linia trasă, în timp ce Marea Britanie se află în aceeaşi subdiviziune. De altfel, primele două naţiuni au intrat încă de duminică în concurs, iar după prima zi a calificărilor ocupă primele două poziţii. SUA a obţinut un total de 235.038 puncte, cu aproape 7 puncte mai mult decât Rusia (!) - 228.135 puncte. A treia echipă clasată la sfârşitul celor şase subdiviziuni este Olanda - 214.662 puncte. Aşa cum era de aşteptat, Simone Biles (SUA) - 59.599, Aliya Mustafina (Rusia) - 58.874 şi Kyla Ross (SUA) - 57.941 au ocupat podiumul provizoriu pentru accederea în finala de la individual compus. Probabil că acestea vor fi şi adversarele Larisei Iordache în finala de vineri de la Nanning.

Mai trebuie menţionat că după evoluţia României vor mai intra în concurs opt echipe, dar cu pretenţii doar două, Australia şi Franţa.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.