Larisa Iordache a revenit în ţară cu tolba plină de la Europene: "Eu voiam 3 medalii de aur"

18 mai 2014 5220 afişări Gimnastica
Larisa Iordache a revenit în ţară cu tolba plină de la Europene: "Eu voiam 3 medalii de aur"
GALERIE (25 de imagini) VEZI GALERIA
  • Larisa Iordache a cucerit patru medalii în cele cinci finale programate la Europenele de senioare: aur cu echipa şi la sol, argint la bârnă şi bronz la sărituri
  • Liderul actualei echipe a fost votată "Miss Campionatele Europene 2014"

De la ora 14:00, în "Arameec" Arena din Sofia, încep finalele pe aparate din cadrul Campionatelor Europene ale senioarelor. Larisa Iordache e calificată la toate cele patru aparate, la sol alături de  Diana Bulimar. Ne încearcă, firesc, un regret că Andreea Munteanu a rămas în afara finalei în proba de bârnă, mai ales după prestaţia extrem de convingătoare pe care a avut-o la acest aparat sâmbătă, în finala pe echipe.

Ziua a fost deja una rodnică pentru România, junioarele Laura Jurcă şi Andreea Iridon îmbogăţind palmaresul delegaţiei noastre cu încă 3 medalii, toate de argint (Laura Jurcă la sărituri şi Andreea Iridon la bârnă şi sol). Se apropie începutul concursului, intră arbitrele. Şi-au făcut apariţia şi junioarele care au concurat în cursul dimineţii, flutură şi ele unul dintre numeroasele drapele româneşti prezente în sală. De altfel, galeria românească domină, alături de cea britanică, fondul sonor din "Armeec" Arena.

Prima finală este cea de la sărituri, în care Larisa noastră va concura a şasea, conform listei de start. O altă prezenţă de urmărit în această finală este elveţianca Giulia Steingruber, deţinătoarea titlului european la acest aparat, după aurul cucerit anul trecut la Moscova. O regăsim în finală şi pe Ana Pavlova, fostă componentă a echipei Rusiei, care acum reprezintă Azerbaidjanul. După evoluţia rusoaicei Sosnitskaya, urcă pe podiumul de concurs elveţianca Steingruber. „Hop Giulia”, se aude din sectorul ocupat de galeria din Ţara Cantoanelor. O primă săritură foarte bună notată cu 15 200, urmată de încă una , mai puţin valoroasă, dar foarte bine executată şi cu o medie de 14 666 elveţianca preia conducerea în clasament. Şi urcă pe podium Larisa. Se aud încurajările mai tinerelor ei colege: „Atentă Lari!”. Şi Lari execută foarte bine o săritură cu dificultate 5.8, pentru care primeşte 14 866.  A doua săritură are dificultate 5.2 şi din nou o evoluţie foarte bună. Bravo Larisa! 14 200 pentru a doua săritură, o medie de 14 533 şi fata noastră e pe locul 2. Sare Pavlova. Primeşte o medie de 14 583 şi trece înaintea Larisei, care coboară 3, dar rămâne pe podium. Avem bronz la sărituri, a doua medalie a senioarelor după aurul cucerit pe echipe. 

Imediat începe finala la paralele, Larisa este cea care va deschide concursul. Exerciţiu curat, Larisa şi-a făcut treaba şi se gândeşte deja la finala de la bârnă, unde are un aur european de apărat. Consemnăm evoluţiie spectaculoase ale britanicelor (pe amândouă le cheamă Rebecca – Tunney şi Downey) precum şi siguranţa de care a dat dovadă deţinătoarea titlului olimpic, Aliya Mustafina. Învingătoare: Rebecca Downie din Marea Britanie, argint Mustafina, bronz Spiridonova, din Rusia.

A venit şi momentul finalei la bârnă, emoţiile noastre cresc. Larisa a obţinut cea mai mare notă în calificări, iar noi strângem pumnii pentru ca acelaşi lucru să se întâmple şi astăzi. Pe lista de start este a cincea, sperăm să fie cu noroc.  După două prestaţii modeste (una a elveţiencei Steingruber şi alta a polonezei Kulesza) vine rândul Mustafinei. O evoluţie bună, iar la final Alyia salută publicul. A fost ultima ei prezenţă la această ediţie a Europenelor. După exerciţiul Kharenkovei care a primit 14 933, o vom vedea pe Larisa. A trecut cu bine, fără ratare. O dezechilibrare la un salt întins, 14 800 şi Larisa e pe 2.  Rusia câştigă aurul, Larisa ne mai aduce un argint, iar Mustafina mai primeşte o medalie de bronz, după cea din finala pe echipe. Pentru noi emoţiile nu s-au terminat şi nici şansele la medalii, urmează solul, unde palmaresul României poate fi îmbogăţit de Diana Bulimar şi Larisa Iordache.

Larisa a împărţit aurul la sol cu Vanessa Ferrari

La sol, Diana Bulimar este prima care urcă pe podiumul de concurs dintre cele 3 românce aflate în finală, dacă o luăm în calcul şi pe Roxana Popa, care însă concurează pentru Spania. Un exerciţiu frumos, răsplătit generos cu aplauze. Felicitări Dianei Bulimar pentru capacitatea de a menţine o admirabilă constanţă în evoluţii. A patra pe lista de start, Roxana Popa beneficiază şi ea de încurajările galeriei române. Are un exerciţiu dinamic, o acrobatică spectaculoasă, execuţia ei e plina de energie, publicul e încântat. Urmează Larisa, care încheie şirul evoluţiilor ei la aceste Europene. Hai Larisa, se poate! În 2012, la Bruxelles a câştigat aurul, de ce nu ar  face-o şi acum? O evoluţie bună, Silivaş pe prima diagonală, Tzukahara pe a doua, 3 şuruburi pe a treia şi un dublu echer înţepenit la final. Adăugăm la asta expresivitatea şi dezinvoltura ei şi obţinem o prestaţie demnă de o mare campioană cum este Larisa. 14 800, nota din partea arbitrelor şi Larisa trece pe primul loc. Vanessa Ferrari nu dezamăgeşte şi prezintă şi ea un exerciţiu frumos, cu o acrobatică valoroasă. Tot 14 800, la egalitate cu Larisa. Ultima evoluţie este cea a Allei Sosnitykaia din Rusia, aşteptăm să se afişeze nota rusoaicei. O aşteptare agonizantă! În final 14 266 şi Larisa împarte aurul cu Vanessa Ferrari!

A fost un campionat european reuşit, cu medalii de toate culorile. Îmbucurătoare, dincolo de rezultatele foarte bune, a fost şi prezenţa unui număr consistent de spectatori români. A contat fireşte şi faptul că Europenele s-au ţinut aproape de casă. Aşteptăm acum să le vedem pe fete concurând la ele acasă. Merită.

Bellu: "Delegaţia României a încercat sa îşi asigure un suport pentru Mondiale"

După finalele pe aparate, Octavian Bellu a declarat: "Nu a fost uşor pentru Larisa să facă un concurs pe patru aparate pentru a treia zi. Dar a fost  dorinţa ei să concureze şi la sărituri şi la paralele , eu cred că ea s-a străduit. La paralele nu s-a gândit neapărat la clasament, bârna a reuşit până la un moment dat să o facă foarte bine, dar se întâmplă oricui să aibă o ezitare, să cadă de pe aparat. Totuşi, partea bună este că după două evoluţii la bârnă în cele două zile, a reuşit să facă o bârnă suficientă pentru medalia de argint. Oboseala s-a simţit şi la sol, era ultimul aparat.  Per total, delegaţia României a încercat sa îşi asigure un suport pentru Mondiale. Rămâne acum să ne întoarcem acasă, să lămurim anumite aspecte, inclusiv legate de cod. Cum stai în colţ, cum te întorci. Aşteptările noastre se îndreptau în special către Larisa, e adevărat, însă de ce nu şi spre Diana Bulimar. Ea nu are încă un exerciţiu complet, nota ei de plecare nu este foarte mare. Dar cu o execuţie bună, dacă nu ar fi fost ezitarea de la dublu întins, poate ar fi putut să spere la o medalie de bronz".

Apare între timp şi Larisa Iordache, care a fost votată de reprezentanţii presei acreditaţi la Sofia Miss Campionatele Europene 2014.

Larisa zâmbeşte, stă de vorbă cu toată lumea. E dezamăgită că nu a luat aur şi la bârnă. „Eu voiam 3 medalii de aur!”, spune ea cu hotărâre şi nu poţi să nu-i admiri ambiţia.

Larisa, a contat oboseala concursului? De aici a venit ezitarea la bârnă?
Nu, răspunde hotărât. E o mare campioană, nu îşi caută scuze.

Pentru Mondiale vei veni cu ceva nou la sol sau la bârnă?
Pai...să fie surpriză, nu? Zâmbeşte şugubăţ şi trece mai departe, amabilă. Răspunde la întrebări, face poze cu toate medaliile. Nu se poate abţine să nu mai spună odată...Offf, eu voiam aur la bârnă!

Şi noi la fel, dar oricum Larisa a fost la înălţime. A fost un leader adevărat al echipei, „încercând să le arate colegelor ei mai tinere cum s-au simţit ele (ea şi Didi Bulimar) în 2012”, după cum ea însăşi spune. Iar noi am retrăit alături de ele bucuria de la Bruxelles şi aşteptăm cu nerăbdare competiţiile viitoare. Rezulatatele junioarelor ne-au arătat că speranţele ne sunt îndreptăţite.

Corespondenţă din Sofia: Mădălina BARBU
Fotografii: Florin MIHUŢ

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.