Larisa Iordache a revenit în țară cu tolba plină de la Europene: „Eu voiam 3 medalii de aur”

Redactor:
Bitescu Wili
Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Larisa Iordache a cucerit patru medalii în cele cinci finale programate la Europenele de senioare: aur cu echipa și la sol, argint la bârnă și bronz la sărituri
  • Liderul actualei echipe a fost votată „Miss Campionatele Europene 2014”

De la ora 14:00, în „Arameec” Arena din Sofia, încep finalele pe aparate din cadrul Campionatelor Europene ale senioarelor. Larisa Iordache e calificată la toate cele patru aparate, la sol alături de  Diana Bulimar. Ne încearcă, firesc, un regret că Andreea Munteanu a rămas în afara finalei în proba de bârnă, mai ales după prestația extrem de convingătoare pe care a avut-o la acest aparat sâmbătă, în finala pe echipe.

Ziua a fost deja una rodnică pentru România, junioarele Laura Jurcă și Andreea Iridon îmbogățind palmaresul delegației noastre cu încă 3 medalii, toate de argint (Laura Jurcă la sărituri și Andreea Iridon la bârnă și sol). Se apropie începutul concursului, intră arbitrele. Și-au făcut apariția și junioarele care au concurat în cursul dimineții, flutură și ele unul dintre numeroasele drapele românești prezente în sală. De altfel, galeria românească domină, alături de cea britanică, fondul sonor din „Armeec” Arena.

Prima finală este cea de la sărituri, în care Larisa noastră va concura a șasea, conform listei de start. O altă prezență de urmărit în această finală este elvețianca Giulia Steingruber, deținătoarea titlului european la acest aparat, după aurul cucerit anul trecut la Moscova. O regăsim în finală și pe Ana Pavlova, fostă componentă a echipei Rusiei, care acum reprezintă Azerbaidjanul. După evoluția rusoaicei Sosnitskaya, urcă pe podiumul de concurs elvețianca Steingruber. „Hop Giulia”, se aude din sectorul ocupat de galeria din Țara Cantoanelor. O primă săritură foarte bună notată cu 15 200, urmată de încă una , mai puțin valoroasă, dar foarte bine executată și cu o medie de 14 666 elvețianca preia conducerea în clasament. Și urcă pe podium Larisa. Se aud încurajările mai tinerelor ei colege: „Atentă Lari!”. Și Lari execută foarte bine o săritură cu dificultate 5.8, pentru care primește 14 866.  A doua săritură are dificultate 5.2 și din nou o evoluție foarte bună. Bravo Larisa! 14 200 pentru a doua săritură, o medie de 14 533 și fata noastră e pe locul 2. Sare Pavlova. Primește o medie de 14 583 și trece înaintea Larisei, care coboară 3, dar rămâne pe podium. Avem bronz la sărituri, a doua medalie a senioarelor după aurul cucerit pe echipe. 

Imediat începe finala la paralele, Larisa este cea care va deschide concursul. Exercițiu curat, Larisa și-a făcut treaba și se gândește deja la finala de la bârnă, unde are un aur european de apărat. Consemnăm evoluțiie spectaculoase ale britanicelor (pe amândouă le cheamă Rebecca – Tunney și Downey) precum și siguranța de care a dat dovadă deținătoarea titlului olimpic, Aliya Mustafina. Învingătoare: Rebecca Downie din Marea Britanie, argint Mustafina, bronz Spiridonova, din Rusia.

A venit și momentul finalei la bârnă, emoțiile noastre cresc. Larisa a obținut cea mai mare notă în calificări, iar noi strângem pumnii pentru ca același lucru să se întâmple și astăzi. Pe lista de start este a cincea, sperăm să fie cu noroc.  După două prestații modeste (una a elvețiencei Steingruber și alta a polonezei Kulesza) vine rândul Mustafinei. O evoluție bună, iar la final Alyia salută publicul. A fost ultima ei prezență la această ediție a Europenelor. După exercițiul Kharenkovei care a primit 14 933, o vom vedea pe Larisa. A trecut cu bine, fără ratare. O dezechilibrare la un salt întins, 14 800 și Larisa e pe 2.  Rusia câștigă aurul, Larisa ne mai aduce un argint, iar Mustafina mai primește o medalie de bronz, după cea din finala pe echipe. Pentru noi emoțiile nu s-au terminat și nici șansele la medalii, urmează solul, unde palmaresul României poate fi îmbogățit de Diana Bulimar și Larisa Iordache.

Larisa a împărțit aurul la sol cu Vanessa Ferrari

La sol, Diana Bulimar este prima care urcă pe podiumul de concurs dintre cele 3 românce aflate în finală, dacă o luăm în calcul și pe Roxana Popa, care însă concurează pentru Spania. Un exercițiu frumos, răsplătit generos cu aplauze. Felicitări Dianei Bulimar pentru capacitatea de a menține o admirabilă constanță în evoluții. A patra pe lista de start, Roxana Popa beneficiază și ea de încurajările galeriei române. Are un exercițiu dinamic, o acrobatică spectaculoasă, execuția ei e plina de energie, publicul e încântat. Urmează Larisa, care încheie șirul evoluțiilor ei la aceste Europene. Hai Larisa, se poate! În 2012, la Bruxelles a câștigat aurul, de ce nu ar  face-o și acum? O evoluție bună, Silivaș pe prima diagonală, Tzukahara pe a doua, 3 șuruburi pe a treia și un dublu echer înțepenit la final. Adăugăm la asta expresivitatea și dezinvoltura ei și obținem o prestație demnă de o mare campioană cum este Larisa. 14 800, nota din partea arbitrelor și Larisa trece pe primul loc. Vanessa Ferrari nu dezamăgește și prezintă și ea un exercițiu frumos, cu o acrobatică valoroasă. Tot 14 800, la egalitate cu Larisa. Ultima evoluție este cea a Allei Sosnitykaia din Rusia, așteptăm să se afișeze nota rusoaicei. O așteptare agonizantă! În final 14 266 și Larisa împarte aurul cu Vanessa Ferrari!

A fost un campionat european reușit, cu medalii de toate culorile. Îmbucurătoare, dincolo de rezultatele foarte bune, a fost și prezența unui număr consistent de spectatori români. A contat firește și faptul că Europenele s-au ținut aproape de casă. Așteptăm acum să le vedem pe fete concurând la ele acasă. Merită.

Bellu: „Delegația României a încercat sa își asigure un suport pentru Mondiale”

După finalele pe aparate, Octavian Bellu a declarat: „Nu a fost ușor pentru Larisa să facă un concurs pe patru aparate pentru a treia zi. Dar a fost  dorința ei să concureze și la sărituri și la paralele , eu cred că ea s-a străduit. La paralele nu s-a gândit neapărat la clasament, bârna a reușit până la un moment dat să o facă foarte bine, dar se întâmplă oricui să aibă o ezitare, să cadă de pe aparat. Totuși, partea bună este că după două evoluții la bârnă în cele două zile, a reușit să facă o bârnă suficientă pentru medalia de argint. Oboseala s-a simțit și la sol, era ultimul aparat.  Per total, delegația României a încercat sa își asigure un suport pentru Mondiale. Rămâne acum să ne întoarcem acasă, să lămurim anumite aspecte, inclusiv legate de cod. Cum stai în colț, cum te întorci. Așteptările noastre se îndreptau în special către Larisa, e adevărat, însă de ce nu și spre Diana Bulimar. Ea nu are încă un exercițiu complet, nota ei de plecare nu este foarte mare. Dar cu o execuție bună, dacă nu ar fi fost ezitarea de la dublu întins, poate ar fi putut să spere la o medalie de bronz”.

Apare între timp și Larisa Iordache, care a fost votată de reprezentanții presei acreditați la Sofia Miss Campionatele Europene 2014.

Larisa zâmbește, stă de vorbă cu toată lumea. E dezamăgită că nu a luat aur și la bârnă. „Eu voiam 3 medalii de aur!”, spune ea cu hotărâre și nu poți să nu-i admiri ambiția.

Larisa, a contat oboseala concursului? De aici a venit ezitarea la bârnă?
Nu, răspunde hotărât. E o mare campioană, nu își caută scuze.

Pentru Mondiale vei veni cu ceva nou la sol sau la bârnă?
Pai…să fie surpriză, nu? Zâmbește șugubăț și trece mai departe, amabilă. Răspunde la întrebări, face poze cu toate medaliile. Nu se poate abține să nu mai spună odată…Offf, eu voiam aur la bârnă!

Și noi la fel, dar oricum Larisa a fost la înălțime. A fost un leader adevărat al echipei, „încercând să le arate colegelor ei mai tinere cum s-au simțit ele (ea și Didi Bulimar) în 2012″, după cum ea însăși spune. Iar noi am retrăit alături de ele bucuria de la Bruxelles și așteptăm cu nerăbdare competițiile viitoare. Rezulatatele junioarelor ne-au arătat că speranțele ne sunt îndreptățite.

Corespondență din Sofia: Mădălina BARBU
Fotografii: Florin MIHUȚ

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cât ar trebui să doarmă un copil, în funcție de vârstă. De câte ore de somn are nevoie
Cât ar trebui să doarmă un copil, în funcție de vârstă. De câte ore de somn are nevoie
Sfatul lui Virgil Ianțu pentru bărbații trecuți de 50 de ani: „E cel mai bun medicament”
Sfatul lui Virgil Ianțu pentru bărbații trecuți de 50 de ani: „E cel mai bun medicament”
Germania înlocuieşte logo-ul unui sponsor cu banderola „OneLove” în centrul de presă
Germania înlocuieşte logo-ul unui sponsor cu banderola „OneLove” în centrul de presă
Cristiano Ronalo, șah mat lui United înainte de plecare! Și-a lansat ceas de peste 150.000 de euro cu momentul în care a înscris împotriva „diavolilor”
Cristiano Ronalo, șah mat lui United înainte de plecare! Și-a lansat ceas de peste 150.000 de euro cu momentul în…
Doamne, ce tragedie! Un fotbalist român a murit nevinovat într-un cumplit accident la ieșirea din Ploiești!
Doamne, ce tragedie! Un fotbalist român a murit nevinovat într-un cumplit accident la ieșirea din Ploiești!
Ce să pui în BERE pentru un GUST MAI BUN? NU vei regreta!
Ce să pui în BERE pentru un GUST MAI BUN? NU vei regreta!
Topul posterioarelor din showbiz! Ele sunt româncele care o bat la fund pe Kim Kardashian
Topul posterioarelor din showbiz! Ele sunt româncele care o bat la fund pe Kim Kardashian
Vestea nopții despre Liviu DRAGNEA! Anunțul a fost făcut în direct la TV: DOAMNE FEREȘTE!
Vestea nopții despre Liviu DRAGNEA! Anunțul a fost făcut în direct la TV: DOAMNE FEREȘTE!
A ajuns de nerecunoscut! A fost cea mai cunocută femeie din România, acum nimeni nu știe cine e
A ajuns de nerecunoscut! A fost cea mai cunocută femeie din România, acum nimeni nu știe cine e
Pastilele și suplimentele care afectează cel mai mult ficatul. Paracetamolul poate duce la hepatită
Pastilele și suplimentele care afectează cel mai mult ficatul. Paracetamolul poate duce la hepatită
Dezvăluire uluitoare făcută de Johnny Depp: Am făcut-o doar o dată...
Dezvăluire uluitoare făcută de Johnny Depp: Am făcut-o doar o dată...
Trei motive pentru schimbarea centralei termice. Sfaturile unui specialist
Trei motive pentru schimbarea centralei termice. Sfaturile unui specialist
Bancul zilei: Maria, fată de la țară, ajunge menajeră la niște bogătași. Sub patul matrimonial găsește
Bancul zilei: Maria, fată de la țară, ajunge menajeră la niște bogătași. Sub patul matrimonial găsește
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Poze interzise cu Simona Trașcă de pe OnlyFans! Aici o vezi gratis fără haine
Poze interzise cu Simona Trașcă de pe OnlyFans! Aici o vezi gratis fără haine
Care este, de fapt, cel mai fiabil SUV? NEMȚII spun că mașina asta ajunge rar în service
Care este, de fapt, cel mai fiabil SUV? NEMȚII spun că mașina asta ajunge rar în service
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!