"Halep este o sportivă extraordinară" INTERVIU | NADIA îi face portretul Simonei, analizează dubla revenire Izbaşa - Ponor şi explică fenomenul Special Olympics

28 apr 2015 948 afişări Gimnastica
"Halep este o sportivă extraordinară" INTERVIU | NADIA îi face portretul Simonei, analizează dubla revenire Izbaşa - Ponor şi explică fenomenul Special Olympics Foto: Dragos Savu

Nadia Comăneci (53 de ani) a fost prezentă în week-end la Arenele BNR din Capitală pentru ultimele faze ale turneului de tenis BRD Năstase Ţiriac Trophy. Zeiţa de la Montreal a vorbit cu ProSport în cadrul acţiunii Special Olympics, desfăşurată duminică.

Cum percepeţi revenirea Cătălinei Ponor şi a Sandrei Izbaşa? Cât vor conta ele pentru echipă?
Sunt gimnaste cu mare experienţă, chiar dacă nu vor reuşi, cine ştie, să facă echipa, prezenţa lor acolo este extraordinară pentru celelalte fete - este un mare imbold. Au concurat ani de zile, au experienţă şi să sperăm că vor reveni.

Credeţi că vom avea emoţii cu calificarea la Rio? În momentul acesta, este România în primele 8 din lume?
Nu, nu cred că vom avea probleme, sigur că România este în primele opt.


Campionatele Mondiale de gimnastică de la Glasgow (23 octombrie - 1 noiembrie)  au o miză dublă: dincolo de medaliile puse în joc, competiţia din Scoţia reprezintă criteriu de calificare pentru următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice - primele opt echipe îşi asigură prezenţa la Rio 2016. Europenele de la Montpellier (din Franţa, de la jumătatea lunii aprilie) nu au avut în program şi concurs pe echipe.


"Cred că este normal să te implici, pentru că este o mişcare care creşte, trebuie să educăm lumea, să arătăm faptul că aceşti copii şi aceşti adulţi au dreptul la absolut tot ceea ce se întâmplă în lumea aceasta"

Aţi urmărit Campionatele Europene de gimnastică? Cine v-a impresionat?
Am urmărit puţin. M-a impresionat micuţa Munteanu, cu medalia de aur la bârnă, pentru că adevărul este că este aparatul nostru şi ar trebui să cucerim această medalie. Cred că noi putem câştiga două medalii la acest aparat, dar a lipsit Larisa Iordache, ceea ce a fost o gaură mare. Vedem ce se întâmplă la Mondiale.

Ce v-a determinat să vă implicaţi în Special Olympics?
Sunt implicată în Special Olympics din 1991, am fost vicepreşedinte, acum sunt membru în board. Soţul meu este vicepreşedinte acum. Cred că este normal să te implici, pentru că este o mişcare care creşte, trebuie să educăm lumea, să arătăm faptul că aceşti copii şi aceşti adulţi au dreptul la absolut tot ceea ce se întâmplă în lumea aceasta. Trebuie incluşi în tot ceea ce facem şi noi. Este un lucru extraordinar. Jocurile Specfial Olympics sunt în Los Angeles în iulie şi vom fi prezenţi.


Special Olympics au ca principal obiectiv integrarea socială prin sport a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale - în egală măsură, copii şi adulţi. Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics vor fi găzduite în 2015,  în perioada 25 iulie - 2 august în Statele Unite ale Americii, de Ls Angeles, preşedinţi de onoare ai evenimentului fiind Preşedintele SUA, Barack Obama, şi Prima Doamnă, Michelle Obama.

7.000 de sportivi din 177 de ţări care vor concura la 25 de discipline sportive. România va participa cu 27 de sportivi, înscrişi în probele de înot, gimnastică artistică, bocce, tenis de masă, fotbal unificat şi atletism. Nadia Comăneci va fi prezentă la Los Angeles alături de delegaţia României, fiind activ implicată în organizarea Jocurilor.


Credeţi că Simona Halep vă poate egala ca celebritate?
Nu cred că putem compara gimnastica cu tenisul. Ea este o sportivă extraordinară, o tenismenă extraordinară, curentă, care joacă în acest moment, iar eu am aproape 40 de ani de când am concurat la Montreal, este o altă eră!

Foto: Dragoş Savu

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.