EXCLUSIV | 8 răspunsuri imprevizibile de la unica Nadia Comăneci. De ce nu zâmbea „Zeița”, ce spune despre sexismul Serenei, cum comentează desființarea ranch-ului Karoly și o „diagonală” pentru Simona Halep. Interviu cu legendara gimnastă

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 20 Sep. 2018, 07:54 Actualizat: 20 Sep. 2018, 07:55 Gimnastica
EXCLUSIV | 8 răspunsuri imprevizibile de la unica Nadia Comăneci. De ce nu zâmbea „Zeița”, ce spune despre sexismul Serenei, cum comentează desființarea ranch-ului Karoly și o „diagonală” pentru Simona Halep. Interviu cu legendara gimnastă

Ștafeta românească a sportivelor care au ajuns pe prima poziție în lume și care au scris o filă de istorie a ajuns de la Nadia Comăneci, la Simona Halep. Zeița de la Montreal rămâne simbolul perfecțiunii în sportul mondial, un ambasador fără pereche al României, dar și „fetița care nu zâmbea niciodată”, așa cum o prezenta Lola Lafon, într-un roman intitulat astfel. Patru decade mai târziu, Simona Halep, reperul actual din sportul românesc, este prima în lume într-un tenis solicitant și fizic, fiind descrisă de manieră similară: zâmbetul apare rar pe chipul său, și doar la terminarea jocului.

De aici, a pornit dialogul ProSport cu Nadia Comăneci, prezentă miercuri la dezvelirea plăcii omagiale de la sala de gimnastică a complexului Lia Manoliu, devenită acum „Sala de Gimnastică Nicolae Vieru”.

De ce nu zâmbea niciodată Nadia Comăneci în timpul concursului și de ce nu zâmbește nici Simona Halep pe terenul de tenis?
Este foarte dificil să zâmbești pe o bârnă care este extrem de îngustă, trebuie să te concentrezi un minut și jumătate. După ce am terminat exercițiul am zâmbit mereu, dar fiecare are personalitatea lui. Este un detaliu ce ține de concentrare, psihologic sportivii se prezintă diferit când concurează. Este o chestie de personalitate.

În sportul anului 2018, Serena Williams vorbește despre sexism și discriminarea femeii în sport. Cum stă sportul la capitolul acesta?
Mai are încă de muncă sportul la acest capitol. Merge într-o direcție bună, sunt foarte multe mișcări care s-au creat, în care se pune accent exact pe acest aspect, pe egalitatea dintre femeie și bărbat. Cred, totuși, că în Statele Unite, situația este destul de avansată față de alte țări din Europă. Este greu, însă, să comentez ce s-a întâmplat în ultimele zece zile în tenis. Dar, este încă foarte multă muncă și este, încă, foarte adevărată această problemă, la nivel general.

Cât de mult va afecta rezultatele gimnasticii americane desființarea ranch-ului Karoly?
Ei se retrăseseră deja din program. Am vorbit cu ei mereu. Acest complex al lor a reprezentat o perioadă, este momentul ca gimnastica americană să meargă în altă direcție. Înțeleg că se uită după un loc în care fetele să se întâlnească din când în când. Nici nu știu dacă este nevoie de acest lucru, pentru că au foarte multe gimnaste, foarte multe cluburi. Nu este nevoie, neapărat. Singurul lucru care se pierde este legat de prietenia dintre fete și viața lor socială. Era o oportunitate pentru ele să se cunoască mai bine. În rest, pregătirea – fiecare și-o face la clubul ei. Este adevărat, gimnastica americană a înflorit în momentul apariției acestui program de pregătire centralizată, dar, când ai patru milioane de copii care fac gimnastică și numai 4-5 care se aleg în fiecare ciclu olimpic, vă dați seama ce flexibilitate au.

  • Din 2001, soții Karolyi și federația americană au pus la punct un sistem prin care gimnastele se pregăteau cu antrenorii personali, dar participau lunar la un stagiu de o săptămână cu echipa, pentru a fi evaluate de staful lotului olimpic, încă de la vârste de 9-10 ani.
  • Bela Karolyi a intrat în istoria gimnasticii fiind antrenorul Nadiei Comăneci, gimnasta care a atins pentru prima dată perfecțiunea, la Jocurile Olimpice de la Montreal (1976), atunci când evoluția sa la paralele a fost notată cu zece. Apoi, în 1984, Bela Karolyi a dat Americii prima campioană olimpică la individual compus – pe  Mary Lou Retton.
  • După izbucnirea scandalului Nassar, în care fostul medic al lotului a fost acuzat și găsit vinovat de abuzarea sexuală a 250 de tinere gimnaste, Federația Americană de Gimnastică a renunțat să mai trimită sportive la ferma din Huntsville.
  • Procurorii americani au decis că soții Karoly Bela și Martha Karolyi nu vor fi inculpați în cazul Nassar. Cei doi fuseseră dați în judecată de Sabrina Vega, membră a echipei Statelor Unite și campioană mondială în 2011. Părțile implicate mai erau Comitetul Olimpic din Statele Unite și USA Gymnastics. Vega reclama faptul că nici forurile interne, nici cei doi antrenori români, n-au protejat-o în fața abuzurilor doctorului Larry Nassar. Pe lângă Vega, Nassar a fost acuzat că a hărțuit alte 200 de fete, iar totul s-a petrecut în ferma soților Karolyi din Huntsville.

Încotro se îndreaptă gimnastica românească și care sunt șansele să redevină o forță, la nivelul la care a fost?
O să dureze. Gimnastica nu se face peste noapte, așa cum am mai spus – baza este importantă, mișcarea, sportul, foarte mulți copii care trebuie să practice sportul ca apoi să se poată gândi să ajungă la Jocurile Olimpice. Trebuie să înțelegem că este bine să practici sportul, în general. Aceasta este ideea de la care, consider, trebuie plecat.

„Nu știu ce vom face la Mondiale. Din câte știu, avem fetițe foarte tinere care nu au dreptul să concureze la Mondiale, la senioare. Dar vor putea concura la Tokyo. E important să avem o comportare civilizată. Este un an de calificări, nu era înainte, dar nu e singurul. Mai e și anul următor. Deci trebuie să avem răbdare. Atunci când aveam nu era apreciat, acum, când nu avem, apar comentarii ale unora care nu s-au urcat în viața lor pe bârnă. Hai să vedem, creștem și vedem unde ajungem”
Nadia Comăneci, la evenimentul de dezvelire a plăcii „Sălii de Gimnastică Nicolae Vieru”

  • A 48-a ediție a Campionatelor Mondiale de Gimnastică se vor desfășura în perioada 25 octombrie – 3 noiembrie 2018, la Doha (Qatar)

Copilul alege sportul sau părinții și sportul aleg pentru copil?
Cred că părinții trebuie să ofere această opțiune copiilor, ducându-i la mai multe sporturi. Pentru că nu știi ce îi place fiecărui copil. În momentul în care este implicat în două-trei sporturi, își face o viață socială și alți prieteni, dar astfel își găsește direcția în care vrea să se ducă.

Care este, acum, gimnasta de 10?
Nu știu dacă există o gimnastă de zece, pentru că nimeni nu vrea să fie o copie a cuiva care a fost înainte. Fiecare vrea să aibă propriul impact în generația respectivă. Deocamdată, Simone Biles este, din nou, în top și nu se poate atinge nimeni de ea. De departe…

Ați rămas în gimnastică și a devenit misiunea dumneavoastră să dați, cumva, înapoi, sportului și României. Ce sfat i-ați da Simonei Halep pentru a gestiona acest tip de relații conexe sportului de mare performanță, rolul de model?
Nu știu ce aș putea să îi spun Simonei, pentru că, deja, este în sport de ani de zile, joacă tenis de când avea cinci ani, este în top de ceva vreme și nu este nimic nou pentru ea. Ea trebuie să își gestioneze viața personală. Statutul de model îl câștigi prin ceea ce faci. Trebuie să fii cine ești tu.

Dacă ați avea de făcut un colaj video de 100 de secunde, cu imagini din cariera și viața dumneavoastră, ce ați pune alături de cele 30 de secunde ale exercițiului de la Jocurile Olimpice de la Montreal?
Nu știu dacă este timp (n.r. – râde). Dar, aș începe cu Europenele din 75, aș pune momentul „10” cu ce nu înțelegea lumea – cu numărul 1, apoi… deocamdată, încă mai sunt implicată în proiecte, așa că nu e nimic terminat.

  • Sâmbătă, Nadia Comăneci va organiza în România o selecție pentru gimnastică, după modelul devenit deja tradiție în Oklahoma.

 

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 20 Sep. 2018, 07:54 Actualizat: 20 Sep. 2018, 07:55 Gimnastica
Pe aceeași temă
Avem primele imagini cu Carla’s Dreams fără mască, pe scenă
Avem primele imagini cu Carla’s Dreams fără mască, pe scenă
Ce spune o fostă colegă de trust a Andreei
Berecleanu: Nu a fost niciodată jurnalistă. Nu a aflat niciodată nicio ştire
Ce spune o fostă colegă de trust a Andreei Berecleanu: Nu a fost niciodată jurnalistă. Nu a aflat niciodată nicio ştire
Momente dramatice la PRO TV. Florin Calinescu, preluat de medici. Andra, in lacrimi: „Nu vreau sa il pierd”
Momente dramatice la PRO TV. Florin Calinescu, preluat de medici. Andra, in lacrimi: „Nu vreau sa il pierd”
Cum a ajuns un judeţ din România să aibă cel mai mare buget din istorie
Cum a ajuns un judeţ din România să aibă cel mai mare buget din istorie
Nu Messi, nu Ronaldo, nu Zlatan! Incredibil: cine a fost idolul lui Haaland! S-a retras la 30 de ani, multi fani nici nu si-l mai aduc aminte
Nu Messi, nu Ronaldo, nu Zlatan! Incredibil: cine a fost idolul lui Haaland! S-a retras la 30 de ani, multi fani nici nu ...
Dieta de antrenament a lui James LeBron
Dieta de antrenament a lui James LeBron
I-a UMILIT pe polițiștii locali. Un Maybach parcat ilegal nu poate fi ridicat de mașina de tractare!
I-a UMILIT pe polițiștii locali. Un Maybach parcat ilegal nu poate fi ridicat de mașina de tractare!
TOP 50 Cele mai sexy femei din România. Incredibil pe ce loc se află Anamaria Prodan și Ramona Gabor
TOP 50 Cele mai sexy femei din România. Incredibil pe ce loc se află Anamaria Prodan și Ramona Gabor
Cele mai
căutate piese auto de către şoferi. Greşelile frecvente care pun maşina pe butuci
Cele mai căutate piese auto de către şoferi. Greşelile frecvente care pun maşina pe butuci
Euro SARE în aer. La cât a putut ajunge euro peste noapte. NU este o eroare
Euro SARE în aer. La cât a putut ajunge euro peste noapte. NU este o eroare
Marele mister al FUNDULUI femeilor a fost DESCIFRAT în sfârşit. „Le dă o astfel de abilitate”
Marele mister al FUNDULUI femeilor a fost DESCIFRAT în sfârşit. „Le dă o astfel de abilitate”
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
Reacţie vehementă pe Fiorentinanews după meciul fabulos făcut de Ianis Hagi cu Braga: ”A fost clar de la început”
Reacţie vehementă pe Fiorentinanews după meciul fabulos făcut de Ianis Hagi cu Braga: ”A fost clar de la început”
O vedetă a Antenei 3, la un pas de moarte: S-a dat cu mașina peste cap pe autostradă
O vedetă a Antenei 3, la un pas de moarte: S-a dat cu mașina peste cap pe autostradă
Doi frați din Iași au avut relații intime și au făcut 5 copii. Ce se întâmplă acum e groaznic
Doi frați din Iași au avut relații intime și au făcut 5 copii. Ce se întâmplă acum e groaznic
CUPLUL MOMENTULUI IN ROMANIA! S-au logodit, desi au negat relatia! ASTA DA SURPRIZA! Cantareata...
CUPLUL MOMENTULUI IN ROMANIA! S-au logodit, desi au negat relatia! ASTA DA SURPRIZA! Cantareata...
Un nou FALIMENT de răsunet zguduie România. Anunţul şoc venit în această dimineaţă
Un nou FALIMENT de răsunet zguduie România. Anunţul şoc venit în această dimineaţă
Ce studii are, de fapt, Cheloo de la Paraziții 
Ce studii are, de fapt, Cheloo de la Paraziții 
Această tânără a mers cu un bărbat pe o stâncă înaltă pentru o şedinţă foto. Ce a ieşit după aceea este INCREDIBIL [FOTO]
Această tânără a mers cu un bărbat pe o stâncă înaltă pentru o şedinţă foto. Ce a ieşit după aceea este INCREDIBIL ...
A fost scoasă de la saună de un manager din cauza costumului de baie „prea sexy”. Tânăra, şocată: Nu mai merg acolo!
A fost scoasă de la saună de un manager din cauza costumului de baie „prea sexy”. Tânăra, şocată: Nu mai merg acolo!
Florin Călinescu a fost luat cu salvarea direct din emisiune! Starea prezentatorului
Florin Călinescu a fost luat cu salvarea direct din emisiune! Starea prezentatorului
Gheorghe Hagi, lacrimi de fericire! Fiul „regelui” a reușit o dublă de senzație
Gheorghe Hagi, lacrimi de fericire! Fiul „regelui” a reușit o dublă de senzație
SE ANUNȚĂ NUNTA ANULUI! Cu cine a înlocuit-o cel mai râvnit burlac pe Andreea Mantea
SE ANUNȚĂ NUNTA ANULUI! Cu cine a înlocuit-o cel mai râvnit burlac pe Andreea Mantea
Kim Kardashian a încins internetul după ce a postat POZE SEXY din vacanță! Cu cine a fost surprinsă  „Ea a fost dusă la o vilă privată"
Kim Kardashian a încins internetul după ce a postat POZE SEXY din vacanță! Cu cine a fost surprinsă „Ea a fost dusă ...
Moșii de iarnă 2020. Ce nu ai voie să faci în seara din Sâmbăta Morţilor. Dumnezeu te va pedepsi! —
Moșii de iarnă 2020. Ce nu ai voie să faci în seara din Sâmbăta Morţilor. Dumnezeu te va pedepsi! —
S-au fotografiat pe capota unui FERRARI, dar nu se așteptau la asta! Acum regretă amarnic
S-au fotografiat pe capota unui FERRARI, dar nu se așteptau la asta! Acum regretă amarnic
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut multe altele'
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut ...
FOTO. Cum arată Larisa Iordache! Fosta gimnastă nu se mai ferește: și-a găsit fericirea în brațele unui tânăr musculos
FOTO. Cum arată Larisa Iordache! Fosta gimnastă nu se mai ferește: și-a găsit fericirea în brațele unui tânăr musculos
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii