Aur în finala pe echipe la Campionatul European. România a încheiat competiţia fără ratare

17 mai 2014 4099 afişări Gimnastica
Aur în finala pe echipe la Campionatul European. România a încheiat competiţia fără ratare
GALERIE (22 de imagini) VEZI GALERIA
  • România a câştigat titlul european pe echipă la senioare, reuşind să devanseze Marea Britanie şi Rusia. Gimnastele ţării noastre au obţinut titlul european cu numărul şapte pe echipe

După bronzul junioarelor în finala pe echipe şi argintul adus de Laura Jurcă în concursul individual compus, logica ar spune că urmează o medalie de aur! Aşa să fie, mai ales că la ora 15:00 începe finala pe echipe a senioarelor. Pe drum către "Armeec Arena", facem şi desfacem calcule şi sperăm că la finalul concursului vom asculta imnul României. Fetele noastre au încheiat pe locul doi calificările, după Marea Britanie, dar înaintea Rusiei. Astăzi însă, concursul începe de la zero, aşa încât uităm de nereuşitele din calificări şi suntem cu gândul la fete şi antrenori, în speranţa că totul va merge şnur, mai ales că echipa României intră în concurs din poziţia deţinătoarei titlului european. Din echipa învingătoare de la Bruxelles au rămas Larisa Iordache şi Diana Bulimar, atunci mezinele echipei, acum tandemul care sperăm să dea curaj mai tinerelor Andreea Munteanu, Silvia Zarzu şi Alina Stănilă. România începe concursul la sărituri şi îl va încheia la sol. Fetele noastre „împart” rotaţia aparatelor cu italiencele. Rusia începe la paralele, iar Marea Britanie la bârnă.

Urmează bârna pentru noi, solul pentru rusoaice şi săriturile pentru britanice. Parcă e nedrept faţă de restul echipelor prezente în finală -  Elveţia, Belgia, Germania, Spania, Italia. Avem ochi numai pentru ale noastre şi principalele lor urmăritoare, deşi în finală sunt prezente gimnaste cu performanţe notabile, Vanessa Ferrari sau Giulia Steingruber. Bulimar, Munteanu, Iordache este ordinea în care vor concura. Bravo Didi! Bun exerciţiu! Hai Andreea, cu încredere! O evoluţie foarte bună, transmite multă siguranţă.  Ne-a stat inima la coborâre de emoţie, un pas lateral, dar un exerciţiu valoros şi o notă de 14 933. Tare Lari! Eşti campioana europeană la acest aparat! Câteva ezitări, o legare două pierdute poate, dar fata noastră zâmbeşte încrezătoare şi încheie cu un triplu şurub un exerciţiu foarte complex. 14.700 Şi suntem pe primul loc după a treia rotaţie.

Marea Britanie la paralele, Rusia la sărituri. Britanicele sunt foarte valoroase la acest aparat. Ruby Harrold încântă publicul cu o evoluţie spectaculoasă, încheiată cu o aterizare bună. Galeria britanică este foarte energică, entuziasmul lor e molipsitor. La sărituri, pentru Rusia concurează Mustafina, deşi iniţial spusese că va face doar două aparate. Azi, în finală a concurat la paralele, bârnă şi sărituri. La paralele, britancele şi-au încheiat evoluţia, ultima concurentă pentru ele, Rebecca Downie. 14 .833 şi un total de 170.663, care le va aduce cu siguranţă o medalie. Au întrecut Rusia cu peste un punct. Aşteptăm prestaţia fetelor noastre, care vor încheia concursul la sol.

Andreea Munteanu, Diana Bulimar, Larisa Iordache. Tare fetelor, aurul european vă este la îndemână! Bravo Andreea! Ce aterizare la ultima diagonală! Diana a urcat deja pe podium şi odată cu ea şi tensiunea noastră. Avem încredere în Diana şi în experienţa ei. Şi nu ne-a dezamăgit: 14 225. Îţi mulţumim, Didi! Ultima evoluţie: Larisa Iordache va încheia concursul. Fata noastră e toată un zâmbet, îşi face treaba până la capăt. Avem aur! Fără dubii. Mulţumim fetelor! Ce victorie! Mâine e ziua finalelor pe aparate şi ne mai dorim medalii.

La finalul concursului, la zona mixtă... entuziasm mare. Lume multă, fetele îşi aud numele strigate din toate părţile. Dau interviuri, fac poze cu ziarişti, cu voluntari.

Octavian Bellu e vizibil multumiţ: "Consider că aceste Europene sunt o etapă în drumul către Mondiale, iar Mondialele o etapă înainte de Olimpiadă! Cu cât rezultatele sunt mai bune, cu atât fetele vor avea mai multă încredere că pot să ajungă acolo unde le doresc să ajungă- la medalia olimpică.Le mulţumesc antrenorilor de la cluburi, multe dintre aceste fetiţe au venit de la cluburile lor cu speranţa că vor face pasul către marea performanţă!Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi, celor care se ocupă de administrarea lotului de la Izvorani, precum şi sponsorilor care ne-au fost foarte aproape". Apare şi Sandra Izbasa, le face poze fetelor. Didi şi Larisa o îmbrăţisează.

INTERVIU Andreea Munteanu

Felicitări Andreea! Cum ai trecut peste nereuşitele din calificări?
Da, mulţumesc. Prima zi a fost un pic mai slabă, dar am reuşit să trec peste ea, să mă adun şi să iau de la zero totul. Mă bucur că ne-am făcut integralele aşa cum ne-am dorit.

Ce părere ai de publicul din tribune? Ai văzut drapelele tricolore?
Da, le-am văzut, am auzit şi încurajările din tribune. Le mulţumim tuturor.

Ce v-a spus domnul Bellu înainte de finală?
Să intrăm fără emoţii, să ne facem treaba aşa cum ştim noi cel mai bine!

Îţi iei revanşala bârnă la Mondiale, Andreea?
Da, sper. Îmi doresc foarte mult.        

INTERVIU Larisa Iordache

Felicitări Larisa!
Mulţumesc!

Mâine faci toate finalele?
Da.

La ce aparate te aştepţi să iei alte medalii? Bârnă, sol?
La toate (răspunde cu hotărâre)!

Bravo Larisa, asta da atitudine!

Corespondenţă din Sofia, Mădălina BARBU
Fotografii Florin MIHUŢ

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.