Antrenorul român care a descoperit-o pe Nadia Comăneci, anchetat în cazul "monstrului" care a şocat sportul american: "Sportivele care au fost pregătite la ferma Karolyi..."

31 ian 2018 31629 afişări Gimnastica
Antrenorul român care a descoperit-o pe Nadia Comăneci, anchetat în cazul "monstrului" care a şocat sportul american: "Sportivele care au fost pregătite la ferma Karolyi..."
  • Bela Karoly s-a născut la Cluj şi e omul care a descoperit-o şi antrenat-o pe Nadia Comăneci, "Zeiţa de la Montreal". În 1981 el s-a stabilit alături de soţia sa, Martha, în Statele Unite al Americii şi domeniul lor a fost timp de 16 ani centrul de pregătire al lotului feminin de gimnastică. Din ianuarie, federaţia a anunţat încheierea colaborării, pe domeniul respectiv fiind bănuit că s-au comis multe dintre abuzuri.

Acum, guvernatorul statului Texas cere poliţiei să deschidă o anchetă la ferma soţilor Karolyi, în scandalul Nassar. Doctorul, sub pretextul tratamentelor medicale, a abuzat sexual de numeroase sportive, printre care şi vedeta Olimpiadei de la Rio din 2016, Simone Biles.  

"Declaraţiile publice făcute de sportivele care au fost pregătite la ferma Karolyi sunt foarte îngrijorătoare. Aceste sportive, dar şi statul Texas, merită să ştie că nicio piatră nu a rămas neîntoarsă pentru a ne asigura că acuzaţiile sunt întru totul verificate, iar făptaşii şi cei care au contribuit la aceste abateri sunt aduşi în justiţie", a spus guvernatorul statului Texas, Greg Abbott.

Acesta a completat: "Este esenţial ca Texas Rangers să lucreze cu Biroul şerifului din Walker County pentru a investiga în mod cuprinzător orice posibil comportament criminal".

Întrebată despre scandalul care a zguduit sportul american, Nadia Comăneci e alături de gimnastele lotului naţional al SUA: "Îmi pare foarte rău pentru fetiţele care au fost abuzate şi le admir curajul de a vorbi despre asta. Este important ca ele să primească dreptatea şi toată susţinerea necesară. Părinţii trebuie să ştie că tot timpul copiii lor sunt în sigranţă, în orice mediu sportiv", a declarat marea noastră campioană.

Larry Nassar, 54 de ani, şi-a recunoscut vina şi poate primi 175 de ani de închisoare. Pe numele său au fost depuse peste 50 de plângeri de abuz sexual şi e anchetat şi pentru pornografie infantilă.

Marta şi Bela Karolyi au fost antrenorii lotului naţional al României la mijlocul anilor 70, unde au pregătit-o şi pe Nadia Comăneci. După ce au emigrat în SUA au fost cooptaţi la conducerea tehnică a lotului feminin american. Bela, 75 de ani, a condus echipa până în 2000, fiind înlocuit de soţia lui, Martha, 75 de ani, care a fost antrenor coordonator până la JO din 2016.

Din 2001, soţii Karolyi şi federaţia americană au pus la punct un sistem prin care gimnastele se pregăteau cu antrenorii personali, dar participau lunar şi la un stagiu de o săptămână cu echipa, pentru a fi evaluate de staful lotului olimpic.

Cantonamentul era ţinut la ferma de 800 de hectare a soţilor Karolyi, de lângă Houston, iar sportivele au ajuns aici de la vârsta de 9-10 ani.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.