A pornit de la zero şi a ajuns în finală!

2 oct 2013 1442 afişări Gimnastica
A pornit de la zero şi a ajuns în finală!

Marius Berbecar (27 ani), notat cu zero la sărituri la Mondialul din 2011, s-a revanşat la ediţia de la Anvers. El este singurul reprezentant din delegaţia masculină care s-a calificat în finalele pe aparate, la paralele şi... sărituri

La Mondialul de la Tokyo (2011), Berbecar a deschis finala pe echipe la sărituri cu o aterizare pe spate

Drăgulescu îl creditează pe Marius cu şanse mai mari să obţină o medalie mondială la paralele


Băieţii lui Ioan Suciu au părut destul de apatici în calificările Campionatului Mondial de la Anvers. Cu o excepţie, Marius Berbecar! Sportivului din Bistriţa i-a revenit sarcina de a salva onoarea gimnasticii masculine, în condiţiile în care Flavius Koczi, liderul actualei generaţii, nu a reuşit să-şi facă exerciţiile curate la niciunul din cele trei aparate la care s-a înscris: sărituri, sol şi cal cu mânere. Marius Berbecar a obţinut calificarea în finalele pe aparate din weekend atât la sărituri, cât şi la paralele. Confirmarea a primit-o ieri, după ce au evoluat şi gimnaştii din ultima subdiviziune. La ambele aparate a acces în finale cu a şaptea notă ca valoare, 14.916, la sărituri, şi a cincea, 15.600, la paralele.

Un gimnast de echipă

Prin ce a realizat luni, Marius Berbecar a atins vârful carierei, indiferent cum se vor încheia finalele pentru el. Sportivul nu a ieşit în evidenţă până acum, fiind mai degrabă un gimnast de echipă. De Berbecar s-a auzit la Mondialul precedent, ce a avut loc la Tokyo (2011). El a fost notat cu zero (!) la sărituri, în finala pe echipe, după ce a aterizat direct pe spate. Un moment de cumpănă peste care Berbecar a reuşit să treacă, dovada cea mai bună fiind revanşa pe care şi-a luat-o la Anvers. Mai mult, gimnastul român a acces în finala aparatului pe care a trăit şi marea dezamăgire în urmă cu doi ani.

„Totul e să-şi stăpânească emoţiile“

Pentru Berbecar urmează şi pasul următor, lupta pentru medalii şi accesul în galeria marilor gimnaşti ai României. Ce şanse sunt să-l vedem pe Marius pe podium la sfârşitul săptămânii? Răspunde Marian Drăgulescu, cel mai medaliat gimnast român în istoria Mondialelor (n.r. - opt titluri şi un argint): „Şanse mai mari sunt la paralele, are şi un exerciţiu bun. Marius nu beneficiază de cea mai mare notă de plecare, dar are o execuţie curată, iar dacă va evolua cel puţin ca şi în calificări poate urca pe podium. Totul e să-şi stăpânească emoţiile, mai ales că a mai avut câteva finale pe care nu le-a fructificat. Sper că s-a mai copt şi el, acum are şi ceva experienţă acumulată“.
Drăgulescu a vorbit şi despre finala de la sărituri, aparat pe care a obţinut patru titluri mondiale, dar şi un argint: „La sărituri nu e aşa puternică finala. Au ratat mulţi gimnaşti în calificări, iar dacă Marius a mers mai departe cu două sărituri cu nota de plecare din 5.60, atunci înseamnă că în finală orice e posibil. Poate coreeanul Yang Hak Seon este mare favorit, în rest bătălia pentru locurile 2-3 este deschisă pentru oricine“.

Marius Berbercar are ocazia să transforme ziua de 6 octombrie într-una de poveste, duminică fiind programate ambele finale în care va concura.


Rezultatele românilor în calificări

Cristian Băţagă: sol - 13.933 (locul 59); cal cu mânere - 13.366 (locul 62); inele - 13.700 (locul 61); sărituri - 14.666; paralele - 14.000 (locul 55); bară fixă - 12.933 (locul 77); Individual compus - 82.598 (locul 27)
Marius Berbecar: paralele - 15.600 (locul 5); sărituri - 14.916 (locul 7)
Ovidiu Buidoşo: cal cu mânere - 13.133 (locul 70)
Flavius Koczi: sărituri - 14.083 (locul 28); sol - 14.933 (locul 16); cal cu mânere - 11.766 (locul 108);
Andrei Muntean: paralele - 15.033 (locul 23) ; inele - 15.066 (locul 16)

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.