"10" a rămas legendă! Codul de punctaj nu mai permite o reeditare a momentelor ce au avut-o în prim plan pe Nadia Comăneci

19 iul 2012 1229 afişări Gimnastica
"10" a rămas legendă! Codul de punctaj nu mai permite o reeditare a momentelor ce au avut-o în prim plan pe Nadia Comăneci "10" a rămas legendă!

Azi, nota inventată de Nadia nu mai poate fi primită într-un concurs de gimnastică din cauza schimbării codului de punctaj

În urmă cu 36 de ani, pe 18 iulie, exact în prima zi a Jocurilor Olimpice de la Montreal (1976) o româncă schimba pentru totdeauna faţa gimnasticii. La doar 14 ani, Nadia Comăneci reuşea primul exerciţiu perfect din istoria gimnasticii artistice şi era răsplătită pentru evoluţia de la paralele cu prima notă de 10. O premieră care a bulversat atât tabela electronică care nu era programată să afişeze acest scor şi care în schimb a arătat 1.00, cât şi publicul din sala "Montreal Forum", căruia i-a luat secunde bune să înţeleagă ce se întâmplă. Era doar prima notă de 10 din cele şapte pe care "Zeiţa de la Montreal" avea să le obţină de-a lungul competiţiei olimpice în care a cucerit trei medalii de aur (individual compus, bârnă şi paralele), una de argint (echipa) şi una de bronz (sol).

16-le, noul 10

Micuţa din Oneşti avea să stabilească încă două recorduri, fiind prima româncă ce cucerea titlul olimpic la individual compus, dar şi cea mai tânără campioană olimpică la individual compus din istorie. "Vă mulţumesc pentru urările voastre cu ocazia aceastei zile speciale", a răspuns Nadia pe contul ei de Twitter sutelor de mesaje de felicitare. Azi, nota 10 în gimnastică este doar istorie, pentru că noul cod de punctaj nu mai permite acordarea ei, maximul fiind undeva în jurul notei 16.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.