Finala de Grand Prix de la Barcelona: campionii și-au dominat clar problele. Hanyu, ca Plushenko și Chan. Canada, din nou forța numărul 1 la patinaj

  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Yuzuru Hanyu a devenit al treilea patinator, după „Țarul Gheții”, Evgeni Plushenko și canadianul Patrick Chan, care își apără titlul la Finala de Grand Prix
  • Julia Lipnitskaia, a doua patinatoare după programul scurt, a ratat complet liberul, pierzând peste 17,5 puncte la partea tehnică și ratând astfel șansa de a oferi Rusiei un podium integral
  • Canada este din nou, după sezonul 2001/2002, „regină” la capătul celui mai exclusivist concurs din patinajul artistic: a plecat din Barcelona cu două titluri, la perechi, prin medaliații cu bronz de la ultimele două ediții ale Campionatelor Mondiale, Meagan Duhamel și Eric Radford și respectiv la dansuri, prin Kaitlyn Weaver și Andrew Poje

Barcelona a găzduit în premieră Finala de Grand Prix în patinajul artistic. Cele patru probe au fost dominate categoric de campioni, câștigătorii de la programul scurt reușind sâmbătă cele mai mari punctaje și la liber și, în consecință, și la total.

Hanyu nu are rival în competiția masculină

Concursul masculin a stat sub semnul a două întrebări: în ce formă este, din punct de vedere fizic, Yuzuru Hanyu și ce minuni poate face Javier Fernandez, pe teren propriu, în Barcelona. Dacă Hanyu a făcut față cu brio, Fernandez a avut nevoie de o zi pentru a se acomoda: suficient pentru a ieși clar din calculele unei victorii în fața niponului care în acest moment, nu pare a avea rival în patinajul artistic.


Rezultatele probei individuale masculine, la Finala de Grand Prix, 2014/2015 – sursa: isuresults.com

Am fost fericit că am putut să îmi folosesc corpul la maximum„, a punctat Hanyu, la finalul întrecerii câștigate în Spania, potrivit Business Insider. Japonezul de 20 de ani care s-a ciocnit violent de un alt patinator la încălzirea dinaintea programului liber de la primul turneu de Grand Prix, la Cupa Chinei, a fost perfect până la ultima săritură planificată. Cu un început furibund la liber pe muzica din „Fantoma de la Operă”, cu două cvadruple diferite, neincluse în combinație, Hanyu a primit bonificații pentru fiecare element tehnic pus pe muzică, cu o singură excepție – Lutz-ul la care a căzut. Singurul patinator cu medii de peste nouă din concurs, la toate cele cinci componente de la prezentare, Hanyu a câștigat la peste 35 de puncte de locul doi, cu victorii nete la totalul de bază al elementelor tehnice prezentate, la exeuția tehnică și prezentare. Chiar și cu o astfel de victorie clară, Hanyu promite mai mult, pentru Mondiale; „la final, am fost epuizat, am încercat să îmi mișc corpul, dar nu mai reușeam„, a explucat niponul căzătura de la Lutz. „Programul liber – încă lucrez la el, este un proiect în lucru. Mai am de adăugat o cvadruplă, Toeloop, în partea a doua a programului„, și-a avertizat niponul concurenții direcți, potrivit Business Insider.

Favoritul spectatorilor, Javier Fernandez a recuperat la liber punctele pierdute la programul scurt, încheiat pe locul cinci. „Adversarii mei direcți sunt obișnuiți să patineze acasă. Pentru mine a fost un șoc„, a recunoscut Fernandez, cel care a organizat un concurs pentru fanii săi, promițând un premiu pentru cel mai inventiv banner.

Generația de senzație a Rusiei: dacă nu strălucește Lipnitskaia sau Sotnikova, apare Tuktamisheva

Concursul feminin a fost cel mai strâns la Barcelona. Rusia a avut patru patinatoare calificate în Finala celor mai în formă șase ale sezonului circuitului Grand Prix, chiar dacă medaliata cu aur de la Jocurile Olimpice de la Soci, Adelina Sotnikova, accidentată, nu a participat. Elizaveta Tuktamisheva, învingătoarea de la programul scurt, s-a impus și la liber, în fața mai tinerei sale adversare. Elena Radionova (15 ani), grație notelor mai bune de la componente și prezentarea programului. „Sunt surprinsă că am reușit pentru prima dată în acest sezon o evoluție curată, fără greșeală„, a punctat prima câștigătoare pentru Rusia a acestui concurs după Irina Slutskaia, în sezonul 2004/2005. Ca și Lipnitskaia, la Europene, și Sotnikova, la Jocurile Olimpice, Tuktamisheva a câștigat, stabilindu-și un nou record personal, la liber.


Rezultatele probei individuale feminine, la Finala de Grand Prix, 2014/2015 – sursa: isuresults.com

Cu Radionova reușind o foarte bună evoluție la scurt, dar și la liber, unde a fost egala la tehnic a Tuktamyshevei, Rusia a fost aproape de o triplă prezență pe podium. Povestea „Romea și Julieta” s-a încheiat însă prost pentru Julia Lipnitskaia, campioana europeană de la începutul acestui an. Rusoaica de 16 ani încă nu se regăsește după ratările de la Jocurile Olimpice de la Sochi, din proba individuală și a ratat din nou programul liber, ca și în Grand Prix-uri: a căzut de două ori, a pierdut controlul la o a treia săritură, neterminând rotațiile planificate. A excelat doar la piruete, dar, cu un tehnic cu 17 puncte mai mic decât cel al învingătoarei, a terminat programul liber pe ultimul loc și la total, pe cinci, grație avansului de la scurt, în fața niponei Rika Hongo, intrată în finală din postura de rezervă, după accidentarea lui Gracie Gold.  

Duhamel și Radford, istorie pentru Canada la perechi


Dubli medaliați cu bronz la Campionatele Mondiale, dar și cu argint la Jocurile Olimpice de la Soci, canadienii de 29 de ani au urcat în premieră pe podium la Finala de Grand Prix

Canada a așteptat 12 sezoane înainte de a mai avea un cuplu care se impune în finala de Grand Prix, la perechi. După ce Jamie Sale / David Pelletier câștigau două ediții succesive, ale sezoanelor 2000/2001 și 2001/2002, în același an, Meagan Duhamel și Eric Radford au dominat întrecerea perechilor de la Barcelona, profitând în principal de absența campionilor olimpici, Tatiana Volosozhar și Maxim Trankov, din cauza accidentării lui Maxim. Duhamel și Redford au impresionat arbitrii la scurt, acolo unde au obținut o notă de zece, la „coregrafie și compoziție”, o performanță marcată imediat de Eric pe contul său oficial de Twitter: „primul nostru 10 perfect„.

 

 

Partenera lui Eric a fost impresionată mai mult de mâncarea vegană din Barcelona.

 

 

Perechea numărul unu a Rusiei, de la Barcelona, Stolbova / Klimov a pierdut bătălia la tehnic, în fața canadienilor: la liber, cei doi au câștigat aproape o jumătate de punct la „artistic”. Au pierdut însă 7,1 puncte la elementele de bază, ceea ce explică mare parte a  diferenței finale. Au recuperat insuficient la bonificațiile pentru execuții față de canadieni, iar diferența la total, s-a mărit față de programul scurt.


Rezultatele probei de perechi, la Finala de Grand Prix, 2014/2015 – sursa: isuresults.com

Reveniți în concursurile oficiale după un an de pauză, impus de accidentarea lui Alexander la genunchi, Kavaguti / Smirnov nu au fost la nivel maxim. Yuko a greșit de două ori la scurt, iar liberul, deși a fost al patrulea program al zilei, a fost și el presărat cu inexactități.

Kaitlyn Weaver și Andrew Poje au făcut ceea ce campionii olimpici Tessa Virtue și Scott Moir nu au putut

Canada a revenit pe primul loc în proba de dans a Finalei de Grand Prix, pentru prima dată după sezonul 2001/2002, atunci când cei mai buni patinatori din circuitul de Grad Prix și-au dat întâlnire chiar în Țara Frunzei de Arțar, la Kitchener. Kaitlyn Waever și Andrew Poje au câștigat detașat concursul de dansuri, fără primele cinci cupluri din finala olimpică la start, reușind surprinzător să depășească performanța predecesorilor lor, Tessa Virtue și Scott Moir, dubli campioni mondiali ai probei de dans (în 2010 și 2012) și campioni olimpici în 2010, dar care au în palmares doar patru medalii de argint și un bronz, cei doi fiind de fiecare dată învinși la concursul de final de an de colegii lor de antrenament, americanii Meryl Davis / Charlie White.


Rezultatele probei de dansuri, la Finala de Grand Prix, 2014/2015 – sursa: isuresults.com

Weaver și Poje s-au impus la liber, cu medii de peste nouă la toate compenentele și o notă de zece, la interpretare.

 

Pe aceeași temă
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Actorul Alec Baldwin a împuşcat mortal o femeie pe platourile de filmare a westernului „Rust“
Actorul Alec Baldwin a împuşcat mortal o femeie pe platourile de filmare a westernului „Rust“
O reţea de socializare populară îşi va schimba numele. Care va fi acesta
O reţea de socializare populară îşi va schimba numele. Care va fi acesta
Se pregătește o nouă lovitură pe piața transferurilor! Unde este dorit Erling Haaland
Se pregătește o nouă lovitură pe piața transferurilor! Unde este dorit Erling Haaland
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
Cu cine a înșelat-o Reghecampf pe Anamaria Prodan imediat după nuntă. „Am făcut dragoste la subsol!”
Cu cine a înșelat-o Reghecampf pe Anamaria Prodan imediat după nuntă. „Am făcut dragoste la subsol!”
Ultima oră! Veste extrem de proastă dată de Valeriu Gheorghiță!
Ultima oră! Veste extrem de proastă dată de Valeriu Gheorghiță!
Dieta antiinflamatorie. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Dieta antiinflamatorie. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
Dumnezeule... Imagini greu de privit cu Valentina Pelinel! A ajuns în spital. Ce se întâmplă cu soţia lui Borcea
Dumnezeule... Imagini greu de privit cu Valentina Pelinel! A ajuns în spital. Ce se întâmplă cu soţia lui Borcea
Vestea momentului pentru toți angajații din România! Va fi absolut obligatoriu. Se dă lege în Parlament
Vestea momentului pentru toți angajații din România! Va fi absolut obligatoriu. Se dă lege în Parlament
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Bem apă otrăvită cu substanțe care nu se distrug nici prin fierbere. Cum ajunge mizeria din adâncuri pe mesele românilor
Bem apă otrăvită cu substanțe care nu se distrug nici prin fierbere. Cum ajunge mizeria din adâncuri pe mesele românilor
Lidl va vinde un gadget pentru locuință inedit, săptămâna viitoare
Lidl va vinde un gadget pentru locuință inedit, săptămâna viitoare
O nouă mutaţie a variantei Delta este supravegheată îndeaproape. Ţara în care a apărut
O nouă mutaţie a variantei Delta este supravegheată îndeaproape. Ţara în care a apărut
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Anamaria Prodan, făcută praf de prima soţie a lui Reghecampf: „S-a culcat cu el în cantonament!“
Anamaria Prodan, făcută praf de prima soţie a lui Reghecampf: „S-a culcat cu el în cantonament!“
O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere în România
O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere în România
Crimă pe platoul de filmare! E implicat un actor faimos de la Hollywood
Crimă pe platoul de filmare! E implicat un actor faimos de la Hollywood
Valentina Pelinel, primele declarații după ce a fost filmată în cârje. Ce i s-a întâmplat soției lui Cristi Borcea: „Soțul mi-a adus cei mai buni specialiști”
Valentina Pelinel, primele declarații după ce a fost filmată în cârje. Ce i s-a întâmplat soției lui Cristi Borcea: „Soțul mi-a adus cei mai buni specialiști”
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Mașină second hand în rate, fără avans: Cât este rata lunară pentru un SUV Volvo XC60. Nu poți greși cu mașina asta
Mașină second hand în rate, fără avans: Cât este rata lunară pentru un SUV Volvo XC60. Nu poți greși cu mașina asta
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe