„Fabrica de campioni” de la Timișoara, rasă de buldozere! Situație incredibilă creată de autorități: juniori din alte județe mutați în internate școlare! | EXCLUSIV

Redactor:
Anda Deliu
„Fabrica de campioni” de la Timișoara, rasă de buldozere! Situație incredibilă creată de autorități: juniori din alte județe mutați în internate școlare! | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Așa cum ProSport a scris și în urmă cu șase zile, baza utilizată pentru pregătire de iarnă, pe simulatoare, a canotorilor de la CSM Timișoara a fost pusă marți dimineața la pământ. Clubul e nevoit acum să caute alte soluții, deși s-a antrenat pe malul Begăi, în centrul orașului, dintotdeauna, iar un număr de copii aduși din alte județe pentru a face poate singurul sport în care România mai contează au trebuit să-și părăsească locurile de cazare! În tot acest timp, dinspre sediul Primăriei Timișoara, de unde s-a ordonat marea „buldozeriadă” de pe mal s-a aștenut o lungă tăcere.

„Fabrica de campioni” data de 90 de ani

Din anii interbelici, în locația de lângă Podul Mihai Viteazu se practica în mod profesionist canotajul. S-au ridicat clădiri neintabulate la acea vreme, iar acum, în an pre-electoral, baza sportivă a ajuns, fără voia ei, într-un război al absurdului. Deoarece într-o parte a hangarului a existat o terasă a lui Mitică Viel, cel care are și o sală de box, dar demontată din 2014, iar în cealaltă, o terasă-bar a lui Zaher Iskandarani, om de afaceri sirian foarte controversat, primarul Timișoara s-a apucat să facă ordine. A stabilit că se demolează tot, deoarece nicio clădire nu apare în cartea funciară, deși acolo există mențiunea „loc pentru canotaj”. Culmea, cea mai mare clădire, pe care o utiliza Viel, nu va fi demolată, dar nicidecum pentru că ar fi intabulată, ci pentru că ar fi de patrimoniu. Azi dimineață, buldozerele au ras împrejurimile, inclusiv hangarul de canotaj, pe care scria mesajul simbolic „Fabrica de campioni”.

Însă nici primarul Timișoarei, Dominic Fritz, nici viceprimarul coleg de partid, Ruben Lațcău, nici administratorul public al orașului, Matei Creiveanu, nu sunt timișoreni și au privit problema simplist. Doar vicele Cosmin Tabără, soțul gimnastei Simona Amânar, e născut în orașul de pe Bega, dar nu a avut nicio poziționare pe subiect.

Ergometrele duse într-un sat din afara orașului, speranțe…temporare!

Între timp, canotorii au reușit să scoată materialele clubului CSM Timișoara și le-au dus tocmai la un depozit de la poligonul de tir al clubului, în satul Giarmata Vii, din comuna Ghiroda, plasat după Pădurea Verde! Cei de la club speră să primească acces la clădirea administrativă, pentru pregătirea de iarnă.

„Nu e o problemă, am vești bune. Am vorbit cu domnul primar și ne-a spus că temporar, putem ocupa clădirea care a rămas în picioare. Așa că nu suntem așa stresați. (n.r. întrebat de ce nu se dărămă și acea clădire) Nu sunt explicații, se vorbește că nu sunt autorizații. Nici noi nu știm ce e acolo acum, dar cu siguranță vom reuși să face, o sală unde să ne antrenăm și un vestiar. După Campionatul de Fond mă duc la domnul primar să discut ce și cum”, a declarat directorul clubului, Lucian Reclaru, pentru ProSport.

În bază existau și locuri de cazare

După cum se vede pe imagini, scria foarte clar numele clubului CSM Timișoara pe clădire, așadar, e limpede că nu fusese făcută de cei ce au avut terase în zonă. Existau și locuri de cazare pentru juniorii din afara localități sau a județului.

„Eu am plecat la Campionatul de Fond, cu seniorii și juniorii. Restul de copilași au rămas acasă. Mi-e frică să nu-i pierd. Părinții s-au agitat, noi, în primul rând, domnul director, inclusiv federația și eu zic că și ministerul, pentru că o să-i anunț, voi face toate demersurile. Aveam hangar, sală de mese, dormitoare. Era un Centru de juniori 2 făcut cu federația, numai eu știu cât m-am chinuit cu selecția”, ne-a declarat antrenorul Zlatomir Balojin.

Copiii, mutați în internate, cum s-a… putut

În clădirea demolată mai erau cazați în jur de zece copii, veniți din zona precum orașele Buziaș, Recaș, dar și alte județe, precum Hunedoara sau Alba. Ei au fost transferați la internate, pentru a avea unde dormi.

„Nouă, dacă ne-ar fi tăiat curentul, nu puteam să-l punem la loc, nefiind în Cartea funciară. De asta ținem mereu 1000 de lei rezervă. Am avut o răspundere față de părinți, copii cu casă, masă, transfer cu școala, cu părinții au fost discuții. I-am dus prin oraș, pe la cămine! M-am dus direct la e de internate, la toată lumea. Vrem să-i ducem la Direcția Județeană de Sport și Tineret, în niște camere. Ei au un program special, au pedagog care doarme cu ei. Învață, că facem și școală, nu numai sport”, a punctat Balojin.

Primăria nu a e capabilă să răspundă la întrebarea ProSport

Reamintim, edilul a declarat că vrea să facă un „culoar verde” în zonă, deși cartea funciară este cu „loc pentru canotaj”. ProSport a întrebat, prin corespondentul zonal, pe grupul de comunicare al presei cu Primăria Timișoara, de ce s-a demolat o clădire care nu fusese ridicată de cei cu terase (denumiți de primar interlopi), în condițiile în care cartea funciară are o specificație indubitabilă și mai ales, pentru că legea nu permite demolarea în orice condiții a unei baze sportive. Nimeni din stufosul aparat de comunicatori nu ne-a răspuns nimic.

„Voi vorbi cu doamna Lipă să-mi dea un jurist pe legea sportului. Legea spune că nu se poate schimba destinația, sunt 3800 mp”, a mai spus Balojin.

ProSport a încercat să o contacteze și pe Elisabeta Lipă, șefa Agenției Naționale de Sport și președinta Federației Române de Canotaj, dar nu am reușit. Zilele acestea, la Snagov se organizează Campionatul Național de Fond, care urma să aibă loc la Timișoara, dacă Dominic Fritz nu începea acest circ al demolărilor de pe mal.

După aproape șase ore de la solicitarea de un răspuns pentru ProSport, primăria a reușit să trimită un răspuns oficial. În comunicatul emis nu se explică deloc de ce clădirea administrativă nu este demolată, deși este tot neintabulată, ca restul. Pentru prima dată, cei din administrație spun că sunt demolate și clădiri mai vechi deoarece ele au fost extinse cu altele mai noi și astfel, acest aspect ar împiedica intrarea în legalitate. Administrația condusă de Fritz recunoaște că are soluții doar temporare pentru canotaj și promite în viitor o altă bază, fără a preciza locația și vreun termen în timp.

Redăm integral răspunsul Primăriei Municipiului Timișoara:

„În ultima perioadă, în spațiul public s-au vehiculat mai multe informații eronate privind soarta bazei de canotaj a Clubului Sportiv Municipal, amplasată ilegal pe malul Begăi. Facem câteva precizări.

Pe terenul aflat în proprietatea Primăriei Municipiului Timișoara au existat câteva construcții neîntabulate, edificate fără autorizație de construire. Aceste clădiri au fost extinse ilegal rezultând clădiri noi pentru care eliberarea unei autorizații în vederea intrării în legalitate era imposibilă. Atât clubul sportiv cât și celelalte entități juridice care ocupă acel spațiu nu dețin un contract de închiriere sau concesiune, nici pe clădiri și nici pe teren. Este vorba de o suprafață de 3.863 mp de teren intravilan, aflat în proprietatea Municipiului Timișoara.

Există o hotărâre definitivă și irevocabilă, care a tranșat problema dreptului de proprietate în favoarea Primăriei Timișoara. Totodată, există hotărâri ale celor două instanțe (Tribunal și Curte de Apel) prin care dispoziția emisă de primarul Dominic Fritz, privind demolarea construcțiilor neautorizate amplasate pe acest teren a rămas în vigoare.

Acțiunea de demolare a construcțiilor ilegale de pe malul Begăi a început săptămâna trecută, și printre construcțiile care se demolează se numără și cele aparținând bazei de canotaj. Primăria Municipiului Timișoara s-a aflat în legătură cu reprezentanții clubului de canotaj și s-au discutat mai multe opțiuni pentru ca baza de canotaj să își găsească un alt spațiu în care să își depoziteze ambarcațiunile și accesoriile necesare pentru antrenamente. Această soluție a fost găsită și agreată de ambele părți în urmă cu câteva zile și constă în mutarea bazei de canotaj într-un spațiu al Municipiului Timișoara situat pe bdul Vasile Pârvan nr. 5.

De altfel, primarul Dominic Fritz s-a aflat în contact direct în toată această perioadă cu Elisabeta Lipă, Președinta Agenției Naționale pentru Sport. Chiar astăzi, primarul Timișoarei a discutat cu doamna președintă despre soluția găsită. Apreciem în mod deosebit eforturile și rezultatele sportivilor noștri și respectăm munca antrenorilor. Vom face toate demersurile ca activitatea lor să beneficieze de condiții decente și corecte.

Aceasta este o soluție temporară. Planul Primăriei Timișoara de reamenajare a malurilor Begăi care acum sunt eliberate de construcții ilegale, are în vedere și spații dedicate sportului, inclusiv canotajului. Însă vor fi spații civilizate, moderne și, mai ales, construite legal”, a fost răspunsul oferit de Primăria Municipiului București.

sursă foto: cont Facebook Timișoara – oraș european

Anda Deliu / Redactor
Jurnalistă din septembrie 2010 și corespondent ProSport în Timiș din octombrie 2017. A terminat Jurnalismul la Universitatea de Vest din Timișoara și a urmat un masterat în Jurnalism sportiv la aceeași instituție de învățământ superior. A rămas singura ziaristă sportivă din Timișoara. citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Gabi Balint a vrut să facă gluma serii după ce FCSB a câștigat titlul și nu a realizat gafa comisă
Gabi Balint a vrut să facă gluma serii după ce FCSB a câștigat titlul și nu a realizat gafa comisă
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie.
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce…
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
VIDEO Coman & co., distracție “nebună” în toiul nopții după ce FCSB a luat titlul de campioană în Superliga! “Te iubesc…”
VIDEO Coman & co., distracție “nebună” în toiul nopții după ce FCSB a luat titlul de campioană în Superliga! “Te…
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților revoltați.
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților revoltați. "Mi-am cumpărat o casă…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare