Canotajul, prins la mijloc într-un război din care are de pierdut doar sportul: clubul CSM Timișoara, evacuat din baza proprie în urma unui scandal al demolărilor: „Orașul e al tuturor, nu al șmecherilor”| EXCLUSIV

Redactor:
Anda Deliu
Canotajul, prins la mijloc într-un război din care are de pierdut doar sportul: clubul CSM Timișoara, evacuat din baza proprie în urma unui scandal al demolărilor: „Orașul e al tuturor, nu al șmecherilor”| EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Forfotă mare miercuri dimineață într-unul din punctele-cheie din istoria canotajului românesc. La baza sportivă a fostului club Banatul, au venit buldozerele, căci Primăria Timișoara s-a apucat de desființarea unor clădiri neintabulate. Între altele, o fostă clădire unde se făceau grătare pe o terasă închisă de 9 ani, dar și hangarul bărcilor de canotaj ale clubului CSM Timișoara, cel care a preluat moștenirea istorică a fostului Club Nautic Banatul. Antrenorul Zlatomir Balojin a declarat pentru ProSport că l-au luat durerile de inimă când a auzit vestea azi dimineață, deoarece nu au nicio soluție să se mute cu sportivii (deși au solicitat-o), iar din cauza acestui scandal, Campionatul Național de Fond, care urma să aibă loc la Timișoara, s-a mutat la Snagov!

Un scurt istoric ce rezumă perfect aberațiile legislative ce au apărut în România la schimbările de regim

Canotajul s-a practic în Timișoara încă de dinaintea Marii Unirii, din secolul al XIX-lea. Tocmai pentru că acest sport a prins rădăcini adânci pe Bega, în anul 1933, pe malul dinspre sediul central al Universității Politehnice, lângă Podul Mihai Viteazu (Episcopilor), s-a dat de către primărie un teren destinat pentru canotaj. Acolo, cu muncă patriotică, deși înaintea regimului comunist, s-au ridicat mai multe edificii, fără a se parcurge pașii birocratici la care ne raportăm dacă ținem cont de legislația de acum, la 90 de ani distanță.

„Clădirea administrativă s-a ridicat deodată cu Catedrala. Apoi sala de popice, apoi s-a făcut sala de echipament și marangoz, iar apoi sala unde avem un simulator, unde facem antrenamente iarnă. S-au făcut cu muncă patriotică, fără a fi trecute în cartea funciară. Dar acolo se menționează că acel teren este loc pentru canotaj”, ne-a declarat antrenorul Zlatomir Balojin, actualmente la CSM Timișoara, fost la clubul Banatul. Fără a găsi clădirile în CF, primarul Dominic Frit, care nu este timișorean, a tras extrem de rapid concluziile că totul este ilegal.

„Hoții de terenuri”

Edilul Timișoarei a dat mai multe dispoziții de demolare pentru edificii de acest tip, inclusiv pentru acestea, ale bazei de canotaj, unde până la 2014 a funcționat o terasă, denumită „Boss”, a cărui proprietar a fost antrenorul de box Mitică Viel. Denumit de primar „hoț de terenuri”. Cum a ajuns o terasă într-o bază sportivă? De voie și mai ales, de nevoie! Istoric, clubul Banatul a ajuns în clubul sportiv al CFR în vremea comuniștilor, deoarece primea bani de la Uniunea Generală a Sindicatelor, entitate desființată la data de 25 decembrie 1990, la exact un an de la împușcarea lui Ceaușescu. „Noi atunci am rămas ai nimănui”, spune Balojin. Conducătorii de atunci ai clubului ce mai avea, pe lângă canotaj, și secții de box, lupte, atletism și ciclism, au intabulat ilegal clădirile de la baza de canotaj și au făcut o vânzare, aspecte demontate după ani de zile de procese. Juridic, terenul este acum al primăriei, așa cum era și în 1933.

Clubul a continuat să funcționeze însă, din închirieri. „Ne-am descurcat. Am închiriat baza și așa am mai putut funcționa. După ce s-a pierdut procesul, nu am mai putut închiria nimic și am mers la CSM Timișoara”, relatează Balojin. CSM Timișoara, club al ministerului Tineretului și Sportului, a fost înființat în 2001. Din 2004, are secție de canotaj, tocmai pentru că a preluat ceea ce aveau cei de la Banatul, sportivi, antrenori, bază materială și bază de pregătire. „Nimeni nu ne-a spus niciodată să plecăm de acolo”, mai spune Balojin. Până în 2014, a continuat și Terasa Boss. Nu a mai primit acord de funcționare, a fost demontată, dar a rămas o clădire unde se făceau preparate la grătar, demolată în această dimineață.

Primarul justițiar și culoar „verde” pe o bază de canotaj

Fritz a declarat de mult că sunt terase ilegale pe malurile Begăi, dar a emis dispozițiile de demolare abia în acest an, 2023 pre-electoral. Mitică Viel, deși nu mai avea terasă la baza de canotaj, a contestat dispoziția de demolare. La o conferință de presă, a declarat că a mai plătit impozite, deoarece mai are contract cu clubul Banatul și a tot sperat că situația se va rezolva. A pierdut în instanță contestația dispozițiilor de demolare. Coincidență sau nu, deodată cu acțiunile lui Nicușor Dan în Parcul IOR, Fritz vorbește despre un culoar verde pe locul bazei de canotaj, cu toate că malul Begăi a avut mereu un trotuar neîngrădit, pe care oricine s-a putut plimba liber. „Azi dimineață am început să demolăm construcțiile ilegale de pe malul Begăi. Credea cineva că nu vorbesc serios? Două instanțe au confirmat că dispoziția de demolare pe care am emis-o este legală și în vigoare. Bineînțeles că am asistat și încă vom asista la multe ruperi de cămăși, plânsete, amenințări, avocați cu voce gravă, atacuri prin ricoșeu, live-uri disperate. Dar nu ne vom opri. Redăm timișorenilor patrimoniul lor. Unde au fost terase ilegale, clădiri șubrede și betoane sparte, va fi spațiu verde. Pentru că orașul e al nostru al tuturor, nu al șmecherilor”, a spus primarul Dominic Fritz, probabil fără să-și dea seama că aduce lezări inclusiv imaginilor unor sportivi, inclusiv copii. CSM Timișoara are peste 50 de copii ce fac canotaj, evident, timișoreni, nu „invadatori”.

CSM Timișoara nu are unde să se ducă!

La 65 de ani, cu 14 titluri de campion național în cariera sa, Zlatomir Balojin simte un amestec ciudat de optimism și durere când aude de buldozedere la baza Banatul. „Dacă se va demola și nu se va face nimic… Astăzi era să mă ia salvarea. De 50 de ani urc aceste trepte! (n.r la bază se ajunge coborând treptele de pe lângă Podul Mihai Viteazu). Dacă aici nu va fi club sportiv, ci vor fi alte interese, nu știu ce se va întâmpla! E primul club sportiv de canotaj din România, din 1800 și ceva. Am dat primul campion național, totul de aici a plecat. Sufletul m-ar durea să nu mai laes în urma mea… Că îi sparge, că ce interese sunt… Probabil ei știu mai bine. Ce se va întâmpla, se va întâmpla. Ar fi bine să se facă altceva, că aceste clădiri sunt vechi, dacă pica ceva? Dacă aș vedea altceva instala aici, cred că mă instalez eu și nu o să-i las să facă nimic. Dar eu cred că nu e așa. Sunt clădiri vechi, fără autorizații”, a mai spus Balojin.

De miercuri, sportivii au fost nevoiți să se ducă să strângă din bază. Temporar, se vor muta la baza de caiac-canoe a Clubului Sportiv Școlar nr. 1, în fața Universității de Vest, puțin în amonte pe Bega. „Nu știm unde o să ne ducem. Săptămâna viitoare avem competiție. Acolo ne ducem temporar, dar noi aveam acolo sală unde ne pregăteam iarna. Ce o să facem?”, a mai spus Zlatomir Balojin.

Directorul spune că nu ar fi legal să se demoleze totul

Trecând peste demolarea clădirii pentru grătare, evident perfect legală, cei de la CSM Timișoara spun că edilul nu poate demola hangarul, deși se intenționează și asta. Directorul Lucian Reclaru spune că primarului i s-a cerut o soluție, pe care Dominic Fritz nu a fost capabil să o ofere. „Am vorbit cu primarul, l-am rugat să ne găsească o variantă. Acum o săptămână ne-a oferit niște containere. Bărcile pot rămâne afară, ele stau și acom pe un suport. Dar noi voiam o sală unde să ne facem antrenamentul pe uscat. Urmează să dărmâne și hangarul și să rămână în picioare doar clădirea administrativă. Ne asumăm, căci nici noi nu eram cu forme legale. Avem, un protocol cu Clubul Banatul, care ne-a dat acces gratuit în baza lor. Sunt curioasă dacă merge până la capăt”, a declarat Reclaru. El ne-a menționat că acea clădirea administrativă este considerată clădire de patrimoniu, iar legea nu permite demolarea. Însă și hangarul ar fi, cumva, similar, în aceeași situație.

Directorul e optimist, mai ales că Elisabeta Lipă voia la Timișoara un Centru de Excelență în canotaj. Orașul are acum două cluburi cu activitate la seniori, CSM Timișoara și CSU Poli. În partea opusă a bazei mai funcționa un bar, Gatsby, unde nu au intrat, deocamdată buldozerele, după ce paznicii au închis ușa în nas viceprimarului Ruben Lațcău și administratorului publci Matei Creiveanu.

„Sperăm ca după ce se evacuează așa-zișii interlopi, să ne dea nouă. În Cartea funciară e trecută baza de canotaj, s-a făcut canotaj dintotdeauna. Vrem să facem vestiare noi. (n.r. întrebat dacă ministerul, de care aparține Agenția de Sport, ar da bani) De ce nu? Mai ales că la conducere este doamna Lipă. Noi vrem să facem un Centru de Excelență. Am vorbit cu directorul de Patrimoniu, mi-a spus că domnul primar hotărărește ce se va întâmpla cu clădirea veche, dar nu poate demola. E treaba lui dacă își asumă”, a mai spus Reclaru.

Campionatul Național de Fond s-a mutat la Snagov, Elisabeta Lipă e nelămurită

În această harababură, Campionatul Național de Fond, competiție organizată pe 6 000 de metri, nu pe distanța de 2 000, care are loc săptămână viitoare, se ține la Snagov. ProSport a sunat-o pe Elisabeta Lipă, care știe de litigii, dar spune că nu știe de buldozerele venite de dimineață.

„Nu știu nimic. Primăria ce zice? Să dărâme de ce? Eu știu că am fost acum câteva luni am fost la primărie cu domnul Covaliu și domnul primar ne-a spus că susține sportul. Lăsați-mă să vorbesc cu primarul”, ne-a spus Lipă. Șefa Agenției pentru Sport și a Federației Române de Canotaj i-a dat mesaj lui Fritz, iar primarul cu cetățenie germană al Timișoarei nu a binevoit să-i răspundă celei mai galonate canotoare din istorie în după-amiaza aceasta.

  • Timișoara, cu o infrastructură sportivă foarte precară, a rămas, iată, și fără una din puținele competiții de anvergură ce se mai organizau în oraș. ProSport va reveni cu o reacție a Elisabetei Lipă.
Anda Deliu / Redactor
Jurnalistă din septembrie 2010 și corespondent ProSport în Timiș din octombrie 2017. A terminat Jurnalismul la Universitatea de Vest din Timișoara și a urmat un masterat în Jurnalism sportiv la aceeași instituție de învățământ superior. A rămas singura ziaristă sportivă din Timișoara. citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie.
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce…
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
VIDEO Coman & co., distracție “nebună” în toiul nopții după ce FCSB a luat titlul de campioană în Superliga! “Te iubesc…”
VIDEO Coman & co., distracție “nebună” în toiul nopții după ce FCSB a luat titlul de campioană în Superliga! “Te…
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților revoltați.
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților revoltați. "Mi-am cumpărat o casă…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare