"Cârtiţa" din "bârlogul" lui Putin face dezvăluiri incendiare! Cine e omul care a distrus un întreg sistem: "Dacă aş fi rămas în Rusia, probabil că eram în mormânt acum"

19 sep 2018 8431 afişări Comentează şi tu Alte Sporturi
"Cârtiţa" din "bârlogul" lui Putin face dezvăluiri incendiare! Cine e omul care a distrus un întreg sistem: "Dacă aş fi rămas în Rusia, probabil că eram în mormânt acum"

Fostul şef al laboratorului anti-doping din Moscova, Grigory Rodchenkov, a fugit din Rusia, pe finalul lui 2015, şi a luat împreună cu el toate informaţiile cu care s-a clădit reţeaua sportivilor dopaţi sistematic pentru îmbunătăţirea performanţelor.

  • Dovezile sale au dus la înterzicerea Rusiei la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018.

Iar acum Grigory Rodchenkov susţine că ridicarea sancţiunilor ar fi o catastrofă, în condiţiile în care Rusada (n.r. – Agenţia rusă anti-doping) se pregăteşte se reintre în funcţiune.

Întâlnirea dintre WADA (n.r. – agenţia mondială anti-doping) şi Rusada, care va avea loc joi, a dus la numeroase critici venite din partea atleţilor, altor corpuri anti-doping, dar şi din partea vice-preşedintelui WADA, Linda Helleland. Dar presiunile şi asigurările ruşilor au continuat, iar prin vocea ministrului Tineretului Sportului au transmis că ţara a căpătat suficiente cunoştinţe pentru a evita un nou scandal.

În urma tuturor acestor acţiuni rămâne povestea omului care s-a rupt de propria ţară pentru a expune neregulile din Rusia: „Dacă aş fi rămas, probabil că eram în mormânt acum. Cu siguranţă! Se rezolva, da. Uşor. Rusia e o ţară a minciunii, în special în sport. Vă pot da documente. Sincer vă spun că susţin adevărul şi doar adevărul.”

Odată plecat în SUA, Grigory Rodchenkov a fost nevoit să-şi schimbe numele şi acum trăieşte într-un program de protecţie al martorilor: „Sunt dovezi că acum sunt în pericol. Poţi fi speriat doi-trei ani, dar nu te poţi uita mereu în spate. Nu! Totuşi, îmi pare nespus de rău că mi-am folosit toate cunoştinţele profesionale împotriva sportivilor 'curaţi'. De aceea stau aici, în faţa voastră, şi vă povestesc toate aceste aspecte. Voi coopera pentru a progresa împotriva fenomenului dopajului”.

De asemenea, fostul şef al laboratorului anti-doping din Moscova susţine că o altă ţară importantă are probleme cu dopajul sistematic al sportivilor. Întrebat dacă Marea Britanie e atinsă de acest fenomen, Grigory Rodchenkov a râs ironic şi a spus că “am suspiciuni întemeiate în privinţa unor cazuri din sportul britanic”, a declarat rusul într-un interviu pentru BBC. 

Wearing a face mask to conceal his new identity and from a secret location, doping whistleblower Grigory Rodchenkov tells his extraordinary story to @danroan. pic.twitter.com/uEWpYMN0ZN

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.