„Bufonul” sau „Racheta”? Cine câștigă ediția 78 a Campionatului Mondial de snooker. Ronnie a spus că mai dedică doar 20% din timp mânuirii tacului, dar va fi greu de bătut

  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Campionatul Mondial de snooker se va desfășura în perioada18 aprilie – 4 mai, având un tablou principal cu 32 de poziții, format din 16 capi de serie care au asigurată prezența automată, grație locului din clasamentul mondial, și 16 jucători calificați, la capătul a trei tururi, pentru cel mai important turneu al calendarului competițional.
  • Turneul este deschis sâmbătă, 18 aprilie, la ora 10:00, ora locală (12:00, ora României) de campionul ediției precedente, Mark Selby, cel care, din postura de favorit principal, va încerca să devină primul jucător din istorie care își apără primul titlu câștigat la Crucible.
  • 300.000 de lire sterline este premiul în bani decernat campionului mondial la snooker, același ca și în 2014.

Campionatul Mondial de snooker ajunge în 2015 la ediția cu numărul 78, acesta fiind al 38-lea an în care competiția se desfășoară la Teatrul Crucible, din Sheffield. Parte a Triplei Coroane, alături de Campionatul Regatului Unit și de Masters, ediția din 2015 promite spectacol.

1969 este considerat începutul epocii moderne a snooker-ului, atunci când s-a adoptat formatul turneului actual, cu sistem piramidal eliminatoriu.

Mark Selby și Ronnie O’Sullivan – inevitabilii protagoniști

Cei doi englezi pleacă cu prima șansă pentru accederea în finală: capii de serie unu și doi, finaliștii ediției precedente, primii doi jucători în clasamentul mondial, ei au ratat un singur titlu dintre cele mai recente patru turnee de puncte ale sezonului. În plus, ultimele trei ediții de la Sheffield au fost o afacere englezească, O’Sullivan fiind implicat în fiecare dintre ele, 


Clasamentul mondial la zi din snooker, plus topul premiilor în bani

A eradicat Selby problema presiunii, sau aceasta va reveni în momentul în care va păși în Teatrul Crucible?

Mark Selby, campionul în exercițiu, a câștigat două din ultimele trei concursuri de puncte din calendar, cel mai recent – Openul Chinei – în absența principalului pion pe tabloul oricărei competiții, Ronnie O’Sullivan. Începutul de sezon, după încoronarea de la Sheffield, a fost însă ezitant, cu un nivel de joc scăzut, cu frâna de mână trasă și presărat cu înfrângeri neașteptate. A fost problema presiunii pentru Selby: într-o intervenție pentru BBC, „Bufonul” a explicat exact schimbarea adusă de titlul din 2014. „Am simțit presiunea de a fi campion mondial. Simțeam că dacă nu joc bine, lumea va începe să se întrebe de ce am devenit campion mondial. Simțeam că sunt obligat să produc jocul meu cel mai bun de fiecare dată. Mi-a luat câteva luni să asimilez, să mă obișnuiesc cu ceea ce am realizat„.

Miza: După ce „a bifat” în palmares titlul mondial, dar și poziția de numărul unu în clasamentul mondial, Selby ar putea intra într-o companie extrem de selectă, alături de Ronnie O’Sullivan, Stephen Hendry și Steve Davis – a mânuitorilor de tac care, în era Crucible, își apără trofeul câștigat la Sheffield. Ceea ce nici unul dintre acești adevărați „monștri sacri” ai postavului nu au reușit a fost să își apere titlul mondial în anul imediat următor câștigării primei coroane supreme a carierei.


  • Finalele consecutive disputate de aceiași doi jucători sunt rare la Campionatul Mondial: ultima serie le-a aparținut lui Stephen Hendry și Jimmy White, protagoniști ai duelului cu trofeul pe masă în 1992, 1993 și 1994 – de fiecare dată învingător fiind scoțianul. În 1987, Steve Davis era primul și deocamdată ultimul jucător care își lua revanșa în ediția imediat următoare pentru finala pierdută, în 1986, în fața lui Joe Johnson.

Dilemă clasică: cât de motivat este O’Sullivan?

Ronnie O’Sullivan pare mai preocupat ca oricând de dobărârea recordului cel mai prețios al lui Stephen Hendry, de șapte coroane mondiale, după ce „problema” celor 775 de break-uri de peste 100 de puncte a fost rezolvată de „Rachetă”, la Masters, chiar de ziua principalului său rival. Sheffield 2015 îl poate duce la o lungime de această țintă, mai ales în condițiile în care Ronnie are o revanșă de luat, după ce în 2014, „Bufonul din Leicester” i-a stricat procentajul perfect din finale: până atunci, O’Sullivan câștigase fiecare finală jucată la Sheffield.

În acest sezon, O’Sullivan le-a făcut pe toate: break de 147 cu o accidentare la gleznă, break de 100 de puncte pentru istorie cu o lovitură super-norocoasă, dar a și amenințat că este nemulțumit de ceea ce snooker-ul îi oferă, că nu vrea să mai dedice decât „20% din timpul său” jocului și că „s-ar putea să nu participe la Mondial” – poziție radicală adoptată la jumătatea lunii martie, potrivit BBC. În aprilie, însă, O’Sullivan avea din nou „chef de snooker”: a făcut interviuri despre o finală de Campionat Mondial jucată cu 30 de ani în urmă, iar acum pare gata de start.


12.570 de oameni au votat pe site-ul snooker.org campionul mondial al ediției 2015. Și în ochii fanilor, O’Sullivan și Selby se detașează

16 lire sterline (22 euro) este cel mai ieftin bilet disponibil, potrivit listei oficiale de prețuri postate de World Snooker, la ediția 2015 a Campionatului Mondial și acordă acces în sesiunile de dimineață de luni, marți și miercuri, la începutul turneului. Ziua de la teatrul Crucible este împărțită în trei intervale, fiecare având programate câte o sesiune, din două meciuri. Prețurile pentru un bilet la finală încep de la 57 de lire (79 euro) – pentru primele trei sesiuni, în timp ce sesiunea decisivă, care include festivitatea de premiere, le scoate pasionaților de snooker din buzunar 75 de lire sterline (104 euro).

1.383 lire sterline (1.916 euro) reprezintă costul cumulat al biletelor pentru toate cele 46 de sesiuni ale ediției 2015 a Campionatului Mondial de snooker. Biletele însă se pun în vânzare cu un an înainte: pe 4 mai, în ziua în care se dă trofeul ediției 2015, începe vânzarea biletelor pentru ediția din 2016.

Betfred, a treia oară cu noroc pentru John Higgins?


Foto: worldsnooker.com

În 2015, organizatorii turneului de la Crucible au anunțat că, în ciuda zvonurilor conform cărora Campionatul Mondial urma să părăsească Regatul Unit și „Bătrânul Continent”, competiția va rămâne la Sheffield cel puțin până în 2017. În plus, în 2015, Campionatul Mondial redevine „albastru”: Betfred revine ca sponsor principal al competiției, care se va numi „Betfred World Snooker Championship” – parteneriatul fiind de asemenea valabil pentru trei ani, până în 2017. Provider-ul de pariuri a sponsorizat turneul în premieră în 2009, atunci când campion devenea scoțianul John Higgins și până în 2012. „Vrăjitorul din Wishaw” a reușit să se impună și în 2011, de fiecare dată aflându-se pe aceeași jumătate de tablou cu O’Sullivan; însă cei doi nu au ajuns să joace unul împotriva celuilalt, „Racheta” părăsind devreme competiția. În 2015, Higgins îl poate întâlni pe Ronnie în semifinale.

Ca și în cazul lui Mark Selby, sezonul lui John Higgins a început ezitant, însă scoțianul este singurul jucător care a rupt dominația lui Mark Selby în turneele de puncte în 2015: s-a impus la Openul Galez, succes care l-a făcut să exclame – „este excelent să câștig și să recapăt puțină încredere„. 

Ediție interactivă a Campionatului Mondial de snooker


Teatrul Crucible și tehnologia pentru ediția cu numărul 78 a Campionatului Mondial de snooker Foto: worldsnooker.com

Considerat un exemplu extrem de conservatorism, Campionatul Mondial de Snooker încearcă în 2015 să arate o față mai modernă și mai prietenoasă fanilor, în contrast cu rigidatea și exigențele de conduită asociate automat cu acest sport; se generează astfel o interacțiune interesantă: pe ecranele de pe peretele dinspre Tudor Square a clădirii teatrului vor rula pe perioada competiției imagini ale fanilor care explică „de ce iubesc snookerul”. Toți cei care vor să fie protagoniști în super-producția marca 2015 Betfred World Championship trebuie să trimită către World Snooker o înregistrare de zece secunde, cât mai ingenioasă, cu titlul  ‘Why #ilovesnooker’ (de ce iubesc snooker-ul), pe twitter, utilizând hashtag-ul #ilovesnooker sau #snookerbigscreen.


Dacă în cazul principalului favorit, există unanimitate, O’Sullivan fiind „alegerea” considerată sigură de toți bookmarkerii, locul doi este disputat de trei jucători: Niel Robertson, Judd Trump și Mark Selby

Știri despre
Pe aceeași temă
Prima imagine cu Liam, băiețelul nou născut al lui Laurențiu Reghecampf și al Corinei Caciuc
Prima imagine cu Liam, băiețelul nou născut al lui Laurențiu Reghecampf și al Corinei Caciuc
Pedeapsa extremă pe care o primesc soldaţii ruşi care refuză să lupte în Ucraina: „Speranţa este că vor fi ucişi rapid”
Pedeapsa extremă pe care o primesc soldaţii ruşi care refuză să lupte în Ucraina: „Speranţa este că vor fi ucişi…
Alegeri în Australia după 3 ani de incendii, pandemie şi inflaţie.Conform sondajelor, laburiştii i-ar putea învinge pe liberali
Alegeri în Australia după 3 ani de incendii, pandemie şi inflaţie.Conform sondajelor, laburiştii i-ar putea învinge pe liberali
BREAKING NEWS! E oficial! Armata lui Zelenski, la pământ! Prima bucată de pământ ucrainean anexată de ruși!
BREAKING NEWS! E oficial! Armata lui Zelenski, la pământ! Prima bucată de pământ ucrainean anexată de ruși!
Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la ANM! Vremea se răcește. O să avem PLOI torențiale până...
Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la ANM! Vremea se răcește. O să avem PLOI torențiale până...
Vestea momentului despre Elena Udrea! Decizia luată de magistrați miercuri, 18 mai
Vestea momentului despre Elena Udrea! Decizia luată de magistrați miercuri, 18 mai
L-AU OMORÂT pe loc! Este cutremur total la Moscova. BREAKING NEWS
L-AU OMORÂT pe loc! Este cutremur total la Moscova. BREAKING NEWS
Nevasta unui preot din Băicoi se întoarce la București cu o rochie nouă, de 1.400 de lei! Bancul zilei
Nevasta unui preot din Băicoi se întoarce la București cu o rochie nouă, de 1.400 de lei! Bancul zilei
Fotomodelul care a devenit vulgar prin fotografiile sale. Se pozează numai de la spate
Fotomodelul care a devenit vulgar prin fotografiile sale. Se pozează numai de la spate
A golit dulapul soției moarte, iar obiectul ascuns găsit l-a mâniat: „Nu mă lăsa să umblu prin lucrurile ei”
A golit dulapul soției moarte, iar obiectul ascuns găsit l-a mâniat: „Nu mă lăsa să umblu prin lucrurile ei”
Lentile de contact care eliberează medicamente când simt presiunea ridicată a ochiului. Acestea ar putea fi folosite pentru tratarea glaucomului
Lentile de contact care eliberează medicamente când simt presiunea ridicată a ochiului. Acestea ar putea fi folosite pentru tratarea glaucomului
BANCUL ZILEI – Confesiunile unei escorte de lux: E păcătoasă rău!
BANCUL ZILEI – Confesiunile unei escorte de lux: E păcătoasă rău!
Evadare în stil iranian: Cum a apărut în faţa camerelor puştoaica de 17 ani sătulă de vălul islamic VIDEO
Evadare în stil iranian: Cum a apărut în faţa camerelor puştoaica de 17 ani sătulă de vălul islamic VIDEO
Povestea erotică ce i-a înnebunit pe români după Revoluție revine pe ecrane în altă formă!
Povestea erotică ce i-a înnebunit pe români după Revoluție revine pe ecrane în altă formă!
Topul celor mai sexy fundulețe din showbiz! Pe ce loc se află Elena Udrea și Loredana Chivu
Topul celor mai sexy fundulețe din showbiz! Pe ce loc se află Elena Udrea și Loredana Chivu
Rusia a naționalizat Renault. Reînvie mașina Moskvitch, adusă de comuniști în România
Rusia a naționalizat Renault. Reînvie mașina Moskvitch, adusă de comuniști în România
FOTO. Tania Budi, apariție de senzație în costum de baie, la 54 de ani!
FOTO. Tania Budi, apariție de senzație în costum de baie, la 54 de ani!
FOTO. Antonia, cu sânii la vedere! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
FOTO. Antonia, cu sânii la vedere! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea