Bătaie pe mănuşile lui Bute scoase la licitaţie! "Lucian plângea de ciudă" Cum l-a călit primul antrenor: calvarul prin care a trecut Mr KO

9 nov 2011 2176 afişări Comentează şi tu Box
Bătaie pe mănuşile lui Bute scoase la licitaţie! "Lucian plângea de ciudă" Cum l-a călit primul antrenor: calvarul prin care a trecut Mr KO Bătaie pe mănuşile lui Bute scoase la licitaţie! "Lucian plângea de ciudă" Cum l-a călit primul antrenor: calvarul prin care a trecut Mr KO

Organizatorii licitaţiei pentru mănuşile cu care Lucian Bute l-a învins pe francezul Jean-Paul Mendy în gala de la Romexpo, okazii.ro, au avut ideea de a-i face pe câţiva jurnalişti să treacă prin procesul de iniţiere în "nobila artă". Astfel, îmbarcaţi în autocar, am luat drumul comunei Pechea, din care este originar campionul mondial în versiunea IBF.

Odată ajunşi, am fost aşteptaţi de primul antrenor al lui Lucian, Felix Păun (48 de ani). Acesta ne-a ţinut primul instructaj într-o discotecă din comună, după care ne-am mutat în sala de antrenament, care se află într-o încăpere din incinta Casei de Cultură.

În sala de aproximativ 40 de metri pătraţi, dotată sărăcăcios cu saci de box mai noi sau mai vechi, se antrenau şase băieţi cu vârste între 8 şi 15 ani. Păreau timoraţi de prezenţa camerelor de luat vederi, însă în momentul în care lecţia a pornit, au început să râdă înfundat de stângăciile "învăţăceilor".

Pereţi "tatuaţi"

Pe cei patru pereţi ai sălii sunt expuse postere care anunţă meciuri de box ale lui Bute, Doroftei, Floyd Mayweather, Oscar de la Hoya, Arturo Gatti sau Cristian Ciocan, un alt pugilist român ajuns la profesionism, după ce a început boxul la Pechea.

Antrenamentul a început cu o încălzire a braţelor, trunchiului şi picioarelor, după care s-a trecut la punerea în gardă şi învăţarea principalelor lovituri, "directă", "croşeu" şi "upercut".

Păun, omul orchestră

După ce loviturile de bază au fost învăţate, domnul antrenor a zis că este timpul să învăţăm şi eschivele, iar după asimilarea acestora s-a trecut la combinarea fazei ofensive cu cea defensivă.

Felix Păun nu s-a rezumat la a da doar sfaturi, ci s-a transformat într-un veritabil exemplu, demonstrând cum trebuie aplicat un croşeu sau cum sacul de box trebuie lovit pentru ca acesta să nu se mişte.

La final, exerciţiile cu care se încheie orice antrenament au constat din aruncarea mingii medicinale, abdomene, "poloneze" (n.r. - alergarea pe loc şi lovirea alternativă cu directa de dreapta şi de stânga), dar şi lovirea cu un ciocan greu de vreo 10 kilograme a pământului, pentru ca pugiliştii să aibă "explozie" în lovituri. Nemulţumit de cum un puşti executa exerciţiile fizice, Păun a trecut pe salteaua ruptă pentru o scurtă demonstraţie. "E bine şi când exerciţiile se execută greşit, pentru că vă pot arăta eu cum se fac corect", a spus, şugubăţ, Păun. Exerciţiile de final au fost dintre cele mai diverse, au durat aproximativ zece minute, iar Păun le-a executat fără nici cel mai mic efort.

Muncă voluntară
Fost vicecampion naţional la 75 de kilograme, Felix Păun a înfiinţat clubul de box din Pechea în 1992. În prezent, Păun este profesor de educaţie fizică şi sport la un liceu din Galaţi şi face naveta zilnic, după care, în fiecare seară, de la ora 18:00, intră în sala din Pechea. Păun nu a fost plătit niciodată pentru activitatea pe care a depus-o la clubul din Pechea.

Debutul lui Mr. KO
Păun a povestit şi momentele de început ale viitorului campion mondial de la profesionişti. "A venit la sală şi când l-am văzut, i-am zis că dacă vrea să facă box, trebuie să înceapă să mănânce, pentru că el nu făcea nici măcar prima categorie, avea vreo 12 ani şi vreo 30 de kilograme. Într-un an a învăţat cât alţii în zece, deşi nu avea forţă, învăţa foarte repede", a adăugat Păun.

Bute plângea!
Felix Păun a povestit şi un moment amuzant petrecut la unul dintre antrenamente. Atunci, supărat că nu reuşea să-şi lovească antrenorul, Bute a început să plângă. "Mai făceam sparring cu el, îl mai loveam uşor, mă mai feream şi nu reuşea să mă lovească. Plângea şi dorea să mă lovească şi cu picioarele. Cred că noaptea strângea perna de ciudă".

Şocul canadienilor
Jurnaliştii canadieni care au fost la Pechea pentru a filma un documentar despre Bute au fost uluiţi atunci când au văzut sobe. "Noi nu avem nici măcar căldură. Dacă e nevoie, ne antrenăm şi afară, la multe grade peste sau sub zero. Când au venit canadienii aici să filmeze un documentar au lustruit-o de nu a mai trebuit să o curăţăm după aia. Canadienii nici măcar calorifere nu mai folosesc".

Puştii antrenaţi de Păun (în dreapta) vor să calce pe urmele marelui Lucian Bute

Mănuşile scoase la licitaţie au ajuns la 7.750 de euro, cu o săptămână înainte de final
Andrei MAZURCHIEVICI
andrei.mazurchievici@mediafax.ro

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.