Baseballul, fabrică de bani.** Echipele din liga nord-americană au un buget de salarii de peste 3 miliarde de dolari!

Baseballul, fabrică de bani.** Echipele din liga nord-americană au un buget de salarii de peste 3 miliarde de dolari!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Noul sezon din Major League Baseball, campionatul de baseball nord-american, va debuta azi cu o premieră. Pentru prima oară în istorie, doar fondul de salarii al echipelor angrenate va depăși suma de trei miliarde de dolari.

*În total, bugetul de salarii alocat de cele 30 de echipe din MLB a ajuns în acest an la peste 3,072 miliarde de dolari

*Cel mai bine plătit jucător din MLB este Alex Rodriguez, căruia New York Yankees îi oferă un contract anual de 29 de milioane de dolari

*Rodriguez câștigă singur aproape cât cei 40 de jucători ai echipei Houston Astros

*Sezonul 2013 din MLB debutează în această noapte (03:00) cu meciul Houston Astros – Texas Rangers

Deși în ultimii ani, ratingurile televiziunilor care au transmis finala campionatului american de baseball (MLB) au scăzut vertiginos, sportul care se aseamănă cu oina rămâne extrem de popular în Statele Unite. Timp de șapte luni, 30 de echipe se bat aproape zi de zi pentru un loc în finala competiției. Practic, MLB este campionatul cu cele mai multe jocuri disputate într-un sezon obișnuit, fiecare echipă evoluând în 162 de meciuri doar în sezonul regulat! Însă uzura la care sunt expuși jucătorii vine cu un preț! Strict din punct de vedere salarial, jucătorii de top sunt printre cei mai bine plătiți sportivi din lume. Iar acest lucru a dus ca în 2013, doar bugetele de salarii ale celor 30 de echipe din MLB să atingă impresionanta sumă de trei miliarde de dolari!


Alex Rodriguez a reușit 649 de home run-uri în Major League Baseball

Rodriguez, cel mai bine plătit jucător

Da, ați citit bine! Trei miliarde de dolari! Și aici nu intră la socoteală bonusurile, cheltuielile de deplasare, de medicație sau ale staff-ului. Deși fiecare echipă are un lot de 40 de jucători, doar cei mai valoroși zece pot aspira la salarii uriașe. Este și cazul lui Alex Rodriguez, cel mai bine plătit jucător din MLB. Rodriguez (foto sus, 37 de ani), un jucător despre care s-a demonstrat că s-a dopat, încă primește un salariu anual de 29 de milioane de dolari, adică exact salariul celor zece titulari de la Houston Astros! Asta deși în finala Conferinței Americane din sezonul trecut, împotriva lui Detroit Tigers, Rodriguez a fost surprins flirtând cu câteva top-modele chiar în timpul meciului! Aflat la doar 115 home run-uri de recordul deținut de Barry Bonds, Rodriguez primește anual cu mult peste cei 24 milioane încasați de cel mai bine plătit jucător din NBA, Kobe Bryant (Los Angeles Lakers) și aproape dublu față de cel mai bine remunerat jucător din NFL, Peyton Manning (Denver Broncos), 18 milioane de dolari.


Alex Rodriguez (în stânga) este cel mai bine plătit jucător din Major League Baseball în acest an

Dodgers, buget de 213 milioane doar pentru salarii

Totuși, deși au pentru al 15-lea an la rând cel mai bine plătit jucător din MLB, New York Yankees nu sunt echipa cu cel mai mare buget de salarii din liga nord-americană de baseball. New-yorkezii au pierdut primul loc în acest sezon în dauna lui Los Angeles Dodgers. Totul după ce formația californiană a fost cumpărată pentru 2,1 miliarde de dolari de un consorțiu din care face parte și Magic Johnson în cea mai scumpă tranzacție din istoria sportului. În mai puțin de patru luni, noii șefi ai lui Dodgers au transferat jucători importanți din MLB, precum Josh Beckett, Adrian Gonzalez sau Hanley Ramirez. Iar după transferul coreeanului Ryu Hyun-Jin din această iarnă, bugetul de salarii al lui Dodgers a ajuns la 213 milioane de dolari, de aproape șapte ori mai mare decât cel al lui Houston Astros, 32 de milioane! „Pentru a reuși performanță, e nevoie de bani. Avem bani și vrem să câștigăm totul”, a spus Magic Johnson despre investiția sa. Surprinzător însă, conform ESPN, nu Dodgers este echipa care oferă cele mai mari salarii din lume, ci Barcelona. Un studiu al televiziunii americane a demonstrat că echipa catalană are un buget de salarii de 218,7 milioane de dolari!


Pablo Sandoval a fost cel mai bun jucător al lui San Francisco Giants în finala campionatului de sezonul trecut

Banii nu aduc mereu fericirea

Însă per total, liga nord-americană are cele mai mari salarii din lume! Cele 30 de echipe care iau startul azi în noul sezon au un buget de salarii pe 2013 care se ridică la o sumă amețitoare: 3,072 miliarde de dolari! Cu peste un miliard de dolari mai mult ca în NBA și cu 700 de milioane de dolari mai mult decât liga profesionistă de fotbal american. Asta și datorită faptului că o echipă din NFL nu poate depăși un plafon salarial de 123 de milioane de dolari, iar una din NBA nu poate să aibă un total al salariilor care să depășească suma de 100 de milioane de euro. Totuși, banii nu aduc fericirea. Ultimele trei campioane (San Francisco Giants – de două ori și Philadelphia Phillies) nu s-au aflat, în acel moment, în primele opt echipe în topul salariilor. Motivul? Au preferat să își creeze un lot echilibrat valoric, fără prea multe vedete, așa cum obișnuiesc New York Yankees, Los Angeles Dodgers, Los Angeles Angels sau Boston Red Sox.

Blue Jays și Nationals, favorite înainte de startul sezonului

Sezonul 2013 al Major League Baseball pare mai disputat ca niciodată. Transferurile făcute în intersezon au dus la un echilibru al valorilor, astfel că pentru victoria finală, bet365 oferă o cotă de 7.50 primei favorite, Toronto Blue Jays. Imediat în spatele canadienilor se află Washington Nationals, cu o cotă de 8 și Los Angeles Angels, cu 8.50. Din cauza accidentărilor suferite de jucători importanți precum Rodriguez, care va absenta aproape două luni, și a mediei mari de vârstă a lotului, New York Yankees nu este cotată decât cu 20, pe poziția a 12-a.

MLB, liga cu cel mai încărcat program

Cele 30 de echipe sunt împărțite înaintea sezonului regulat în două conferințe a câte trei divizii fiecare. După 162 de meciuri, cele șase câștigătoare ale diviziilor se califică direct în play-off, iar alte patru echipe care au cel mai bun record intră în lupta pentru wild-card. Fiecare conferință are câte un meci de wild-card, iar câștigătoarele se califică în faza divizională a play-off-ului. După un duel în care se aplică regula primei echipe la trei victorii, se trece la faza finalei conferinței, unde se aplică regula primei echipe la patru victorii. Câștigătoarele se califică în World Series, finala competiției, iar prima formație care câștigă patru meciuri e declarată campioană.

*Cele mai multe titluri de campioană în MLB le are New York Yankees (27), urmată de St. Louis Cardinals (18) și Oakland Athletics (14)

*Conform unui top realizat de „Forbes”, baseballul este al șaptelea cel mai iubit sport din lume, cu peste 500 de milioane de fani în America Centrală și Asia.

TOPUL SALARIILOR ECHIPELOR DIN MLB

Los Angeles Dodgers 213
New York Yankees 210
Philadelphia Phillies 158
Los Angeles Angels 152
Detroit Tigers 150
Boston Red Sox 150
San Francisco Giants 137
Chicago White Sox 117
St Louis Cardinals 115
Toronto Blue Jays 115
*sumele sunt exprimate în milioane de dolari

Sursă: Yahoo!

CEI MAI BINE PLĂ‚TIȚI JUCĂ‚TORI DIN MLB

Alex Rodriguez New York Yankees 29
Cliff Lee Philadelphia Phillies 25
Johan Santana New York Mets 24,6
Vernon Wells Los Angeles Dodgers 24,6
CC Sabathia New York Yankees 24,3
Mark Teixeira New York Yankees 23,1
Joe Mauer Minnesota Twins 23
Felix Hernandez Seattle Mariners 22,9
Zack Greinke Los Angeles Dodgers 22,7
Prince Fielder Detroit Tigers 22,6
*sumele sunt exprimate în milioane de dolari

Sursă: Forbes

REGULI GENERALE

Baseballul este un joc sportiv de echipă, asemănător oinei, în care o minge (ball, engl.) cam de mărimea unei mingi de tenis este aruncată de un jucător defensiv numit „pitcher” către un jucător numit „batter”, care încearcă să o lovească cu o bâtă rotundă, înainte ca prinzătorul, „catcher”, un alt jucător defensiv, să o poată prinde.

Echipele sunt formate din nouă jucători, iar un punct, adică un „run”, se realizează de către batter în momentul în care aleargă și atinge o serie de patru semne situate pe sol, numite baze. În cazul în care un batter lovește mingea, iar aceasta nu este prinsă de un jucător defensiv, el devine runner și trebuie să atingă o bază înainte ca mingea să ajungă la apărătorul bazei. Dacă batterul nu reușește acest lucru, este eliminat, iar echipa sa primește un out. La trei outuri, inningul se încheie pentru echipa aflată în ofensivă.

Formația cu cele mai multe runuri la finalul a nouă inninguri câștigă. În cazul în care scorul este egal, se joacă inninguri de prelungire până când o formație reușește să se impună. Practic, în caz de egalitate se aplică regula „morții subite”.


Deseori, în timpul meciurilor jucătorii sunt obligați să sacrifice totul pentru echipa lor

CE ESTE UN INNING

Un meci este format din nouă inninguri sau reprize. Fiecare inning este împărțit în două părți, ambele echipe aflându-se, pe rând, la primire, până în momentul în care înregistrează trei auturi.

CUM SE MARCHEAZĂ‚ UN RUN

Un run se înscrie atunci când un jucător atinge toate bazele și ajunge pe home plate înainte ca echipa defensivă să reușească să atingă trei auturi.

CUM SE MARCHEAZĂ‚ UN HOME RUN

Un „home run” este reușit atunci când un jucător reușește să înscrie un run într-o singură fază, fără ca adversarii să atingă mingea sau să comită o eroare. Un „grand slam” are loc în momentul în care bazele erau deja ocupate, iar jucătorul aflat la primire reușește un „home run”

CUM SE OPREȘTE MARCAREA UNUI RUN

Pentru a obține un out, defensiva are mai multe opțiuni. În primul rând, pitcherul poate retrage un batter dacă aruncă trei strikeuri. Altfel, jucătorii de la prima, a doua sau a treia bază pot obține un aut pentru echipa lor dacă ating baza înaintea batterului. Totodată, în cazul în care mingea a ajuns în outfield și este prinsă, fără să fie scăpată, de unul dintre outfielderi, atunci batterul este automat aut.

ZONA DE STRIKE

Prin zona de strike se înțelege o prismă pentagonală imaginară, care justifică dictarea unui strike în momentul în care batterul nu a încercat să lovească mingea. Conform regulilor din MLB, începutul zonei de strike se află exact la mijlocul ariei determinate de umărul batterului și abdomenul acestuia. Partea de jos a zonei este delimitată de genunchiul batterului. În cazul în care pitcherul aruncă o minge în această zonă, iar adversarul nu încearcă să lovească mingea, arbitrul dictează strike. La trei strikeuri, batterul este out. În caz contrar, se dictează „ball”, iar la patru astfel de mingi, batterul poate avansa la baza întâi.


DIMENSIUNEA TERENULUI

Numit și „diamant”, terenul de baseball nu are o dimensiune stabilită. În funcție de fiecare stadion, distanța dintre home plate și gardul care delimitează terenul este poate varia între 91 și 108 metri pe linia de fault și 118 și 135 de metri pe linia de centru. Distanța dintre locul unde pitcherul aruncă și batterul așteaptă mingea este de 18,39 metri, în timp ce distanța dintre baze este de 27,4 metri.

JUCĂ‚TORI

P (pitcher) – Jucătorul care aruncă mingea către batter. Este cel mai important jucător al unei echipe, întrucât are misiunea de a-i îngreuna șansele adversarului de a lovi mingea. Poate retrage batterul respectiv dacă aruncă trei strikeuri sau în cazul în care colegii săi reușesc să prindă mingea înainte ca batterul să atingă prima bază.

C (catcher) – Jucătorul care stă în spatele batterului și prinde mingea aruncată de pitcher în cazul în care batterul advers nu o lovește

1B (first baseman) – Un jucător înalt cu reflexe bune, menit să prindă mingile aruncate pentru a bloca accesul batterului la prima bază

2B (second baseman) – Un jucător cu reflexe și viteză, care trebuie să prevină accesul batterului la baza a doua

3B (third baseman) – Jucătorul care trebuie să prevină accesul jucătorilor pe a treia bază. Calitatea lui de bază trebuie să fie coordonarea, întrucât e nevoit să prindă mingi care prind viteze de peste 150 km/h

SS (shortstop) – jucătorul cu profil defensiv care stă între baza a doua și a treia și primește cele mai multe mingi în timpul jocului

RF (right fielder) – jucătorul care asigură zona din dreapta terenului, fiind nevoit să prindă mingile lovite de batter, aflate în joc, pentru un aut

CF (center fielder) – jucătorul care asigură zona din centrul terenului, fiind nevoit să prindă mingile lovite de batter, aflate în joc, pentru un aut

LF (left fielder) – jucătorul care asigură zona din stânga terenului, fiind nevoit să prindă mingile lovite de batter, aflate în joc, pentru un aut

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31 MAI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31 MAI
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup