România şi-a câştigat grupa la CE de baschet 3x3 şi continuă cursa pentru medalii, la feminin. "Este un sport extrem în care mori în zece minute! Să jucăm acasă este incredibil. Energia pe care o primim de la public nu o găsim nicăieri, nici la noi înăuntru". FOTO + tabloul sferturilor

15 sep 2018 880 afişări Baschet
România şi-a câştigat grupa la CE de baschet 3x3 şi continuă cursa pentru medalii, la feminin. "Este un sport extrem în care mori în zece minute! Să jucăm acasă este incredibil. Energia pe care o primim de la public nu o găsim nicăieri, nici la noi înăuntru". FOTO + tabloul sferturilor Bucuria unui debut cu victorie înainte de limită. Foto: Cezara Paraschiv
GALERIE (7 de imagini) VEZI GALERIA

Naţionala feminină a României s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului European de baschet 3x3, de pe primul loc în grupa C, cu două victorii obţinute sâmbătă, într-o atmosferă de vis la Circul Metropolitan Bucureşti. Competiţia continuă duminică, începând cu ora 12:50, iar tricolorele revin în arenă de la ora 15:15.

Tricolorele au dominat startul primului duel - cu Serbia şi au reuşit apoi să menţină intact avantajul, pentru un categoric 22-9. În ultimul meci din programul zilei, Ancuţa Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu şi Gabriela Irimia au obţinut o nouă victorie, după o luptă veritabilă, cu evoluţie a scorului extrem de strânsă, împotriva Olandei, medaliata cu bronz de la FIBA 3x3 Europe Cup 2017, pe care şi-au adjudecat-o în final cu 18-13.


Sonia Ursu, la marcaj. Mărginean, în plan secund, în timpul duelului cu Olanda. Foto: Foto: Cezara Paraschiv

"Este o calificare binemeritată, A fost frumos, dar nu puteam fără public. Ne ştim pe noi. Publicul ne-a ajutat. Primul meci a părut mai uşor? Nimic nu este lejer în 3x3, vă spun eu. Chiar dacă arată puţin lejer, este un sport extrem în care mori în zece minute! Dar, să jucăm acasă este ceva incredibil. Energia pe care o primim de la public nu o găsim nicăieri, nici la noi înăuntru. E altceva. Iar la Circ, este un eveniment epic. Nu s-a mai făcut niciodată şi e frumos că am făcut-o noi", a tras concluziile "la cald", după calificare, Gabriela Mărginean.


Sonia Ursu sărbătoreşte un coş reuşit în partida cu Olanda. Foto: Cezara Paraschiv

Câştigarea Grupei C duce România la un duel în sferturi cu Ucraina, cap de serie numărul unu la tragerea la sorţi. Medaliată la penultimele două ediţii ale Campionatelor Mondiale de baschet 3x3, din 2016 şi 2017, naţionala feminină a ţării vecine ocupă locul secund în FIBA Federation Ranking, însă, în arena Circului, după o victorie 21-11 în faţa Elveţiei, Ucraina a pierdut cu Spania, 15-17. Ibericele au câştigat, astfel, Grupa A şi vor înfrunta în sferturi Olanda.


Ancuţa Stoenescu, a doua cea mai bună marcatoare a României în grupe, în duel 1 la 1. Foto: Cezara Paraschiv

"Respectăm echipa şi valorile individuale. Când intrăm pe teren, intrăm cu mentalitatea de a câştiga, nu ne uităm la reputaţie. Va fi greu şi avem, din nou, nevoie de public", a transmis Gabi Mărginean, principala marcatoare a României în faza grupelor, cu 13 puncte înscrise.

Pe tabloul feminin, Ungaria este singura dintre primele opt favorite care nu a trecut de faza grupelor, la capătul meciurilor de vineri şi sâmbătă. Principala marcatoare în Grupe pe tabloul feminin a fost elveţianca Marielle Giroud (20 puncte), însă echipa sa nu a obţinut biletul pentru sferturi. Anna Olkhovyk (Ucraina, 18 puncte) şi Mamignan Toure (16 puncte) completează topul scorerilor la feminin.


Foto: Cezara Paraschiv

Tabloul sferturilor, la feminin (se joacă duminică):

  • Spania (#8) - Olanda (#3), ora 12:50
  • Italia (#5) - Cehia (#7), ora 13:15
  • Franţa (#2) - Belgia (#12), ora 14:50
  • România (#6) - Ucraina (#1), ora 15:15

Pe tabloul masculin, favoritele grupelor B şi D s-au impus, sâmbătă, fără emoţii, cinci dintre cele şase partide programate încheindu-se înainte de expirarea celor 10 minute prevăzute de regulament. Slovenia, echipa care a jucat toate finalele din scurta istorie a Campionatelor Europene de baschet 3x3, a debutat perfect şi la ediţia 2018, învingând Elveţia cu 21-16 şi medaliata cu bronz mondial, Franţa, cu 22-12. Rusia, locul 4 pe lista capilor de serie, a avansat în sferturi, chiar dacă a obţinut o singură victorie în grupă, fiind învinsă de Belgia (15-16). Polonia şi Franţa, capi de serie 5 şi, repsectiv, 7, au completat tabloul sferturilor de finală, acolo unde au ajuns 7 dintre primele 8 favorite - mai puţin România (cap de serie 6), al cărei loc în sferturi a fost luat de Ungaria.

Cu 19 puncte înscrise, rusul Shalva Shatashvili a preluat conducerea în topul scorerilor, la finalul tuturor meciurilor din faza grupelor, podiumul fiind completat de slovenul Adin Kavgic şi de polonezul Micyhael Hicks.

Tabloul sferturilor, la masculin (se joacă duminică):

  • Serbia (#1) - Ungaria (#11), ora 13:40
  • Rusia (#4) - Franţa (#7), ora 14:05
  • Slovenia (#2) - Polonia (#5), ora 15:40
  • Letonia (#3) - Spania (#8), ora 16:05


Atmosferă de 10 la meciurile româncelor de la CE de baschet 3x3. Foto: Cezara Paraschiv

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.