VIDEO | Alexandra Marinescu, singura femeie din România pilot de monopost, va concura în Formula 4 la doar 15 ani. „Am pilotat în echipa lui Schumacher până la accidentul acestuia. Visez la Formula 1, dar am nevoie de sponsori”

  • Publicat:
  • Actualizat:

Producător video: Cezar Helmis / Editor de montaj: Andrei Boruzescu


Alexandra Marinescu este unul dintre puținii piloți ai României cu rezultate notabile în motorsportul mondial, ramură a sportului în care talentul trebuie să fie neapărat acompaniat de o susținere financiară pe măsură. La 15 ani abia împliniți, Alexandra tocmai s-a întors din Anglia, acolo unde a participat la testele oficiale în Formula 4 pe circuitul Brands Hatch.

La scurt timp după revenirea în România, Alexandra a fost prezentă în studioul ProSport pentru a împărtăși primele concluzii după test. Cu acest prilej, am aflat și trecutul sportiv al tinerei, unul care include participări în competiții de karting pentru echipa lui Michael Schumacher, dar și planurile de viitor care includ, cum altfel, visul de a pilota în Formula 1 pentru Red Bull Racing.

Puteți urmări interviu integral în playerul video de mai sus sau transcrierea acestuia, mai jos:

Spune-ne cum a fost în Anglia. Ce ai făcut și cum a fost acolo?
Săptămâna trecută am fost la primul test oficial, în Anglia, pe pista de la Brands Hatch. A plouat torențial toată ziua și, din păcate, echipa a lăsat de dorit. A contat foarte mult experiența și am vrut să văd la ce nivel sunt și ceilalți piloți.

Și, care sunt constatările după teste? La ce nivel sunt ceilalți?
M-am acomodat foarte repede, dar din păcate nu mă pot compara cu ceilalți piloți deocamdată. Ei au făcut o zi întreagă, eu am reușit să fac numai 22 de ture din cauza unor dificultăți în echipă. Dar cred că până la prima cursă o să reușesc să termin în primii cinci fiecare antrenament.


Testele Alexandrei Marinescu de pe circuitul Brands Hatch din Anglia s-au desfășurat în condiții de ploaie. Foto: arhivă personală


„Am concurat pentru echipa lui Michael Schumacher”

Să ne întoarcem la originea pasiunii tale pentru motorsport. De unde a plecat totul?
Mereu am fost pasionată de mașini, de viteză în general. L-am văzut pe verișorul meu la o cursă stradală în 2007 și timp de doi ani am încercat să îl conving pe tatăl meu să mă ducă la curse, la mașini. În 2009 m-a dus la Palatul Copiilor, acolo unde am făcut câteva curse, iar antrenorul mi-a spus că trebuie să îmi cumpăr un kart de competiții. Am continuat și cu stradalele, pas cu pas, până la mondiale.

Și cu ce performanțe te lauzi? Pentru că știm că ai motive de laudă.
În 2011 am fost vicecampioană națională, la finalul aceluiași an am terminat pe locul 5 din 90 de piloți la WSK Final Cup. Am concurat și cu echipa lui Schumacher în campionatul german, din păcate doar două curse pentru că a avut accidentul.

Revenind la Formula 4 și presupunând că totul va merge bine, care e obiectivul pentru acest sezon?
Mi-am propus să progresez la fiecare cursă. Desigur, ar fi minunat dacă aș putea să fiu campioană încă din primul an, dar încerc să fiu realistă. Momentan încă încercăm să strângem bugetul deoarece prima etapă este în aprilie și nu avem bugetul necesar. Chiar și așa, vreau să le mulțumesc sponsorilor mei, Rombat, dar și viitorilor parteneri care vor vrea să ni se alăture.

Bugetul pentru Formula 4 e de ordinul zecilor de mii de euro? Sutelor de mii?
E un buget foarte mare. (Ulterior, tatăl Alexandrei a mărturisit că suma necesară pentru un sezon complet în Formula 4 este de 150.000 de euro)

Ce înseamnă Formula 4 în ceea ce privește monopostul? Ce putere are motorul?
Sunt 160 de cai putere, monopostul are în jur de 500 de kilograme și prinde în jur de 220 km/h în linie dreaptă. Deși poate nu sună atât de mult, însă într-un monopost nu pe linia dreaptă se simt senzațiile tari, ci în viraje, acolo unde ne ajută foarte mult cauciucurile, slick-urile.

Există tehnologii precum cele din Formula 1? Aripă spate mobilă, KERS?
Nu pot mișca eu aripa din volan în timpul mersului, setările se fac de la boxe.


În Formula 4, piloții au mai puțin ajutor din partea electronicii față de Formula 1, competiție în care monoposturile au parte atât de boost-uri aerodinamice, cât și de un surplus de putere dat de KERS – recuperarea energiei produse de frânare. Foto: arhiva personală


„Am avut două accidente grave, mama credea că nu o să mai vreau să mai pilotez”

În acest sezon, în Formula 4 va debuta și fiul lui Schumacher, Mick Schumacher. Îl cunoști, e un pilot bun?
Da, am concurat cu el cred că doi ani, la un moment dat și în echipă cu el. Dar anul acesta el va concura în Formula 4 germană, iar eu în Anglia, deci nu ne vom întâlni pe pistă. Dar da, este un pilot excepțional.

L-ai bătut vreodată?
N-am apucat, dar eram în aceiași timpi, la câteva zecimi diferență.

Cum se simt băieții atunci când sunt pe o treaptă a podiumului inferioară celei pe care ești tu?
Sincer, nu știu cum se simt, însă presupun că sunt puțin invidioși. Faptul că sunt fată probabil că dublează invidia.

Prietenii sau colegii îți cer sfaturi despre condus, despre pilotaj?
Colegii mei sunt destul de entuziasmați de faptul că eu sunt pilot și cu toate că suntem clasa doar a noua și nu avem carnet de conducere, mulți mă roagă ca atunci când vor împlini 18 ani să îi ajut să conducă.

Nu simți nevoia să mergi pe stradă? Nu tare neapărat, să mergi legal pe stradă. Mai ai trei ani până când îți vei lua permisul.
Eu am mai condus mașini de stradă, nu pe drumuri publice, dar am condus prima dată la 6 ani.

Deci nu ai niciun fel de emoție pentru examenul auto?
În niciun caz.

Ai avut vreodată incidente pe circuit?
Da, am avut câteva accidente, două mai grave. Primul a fost în vara lui 2011, la Val Vibrata, atunci când un pilot foarte interesant a uitat să frâneze înainte de acul de păr și s-a urcat cu kartul pe coastele mele. Mi-a rupt două coaste, dar am continuat cursa, nu m-am lăsat.

Simțeai durerea?
Da, practic mai conduceam cu o mână, cu cealaltă mă țineam de coaste. Și la finalul anului 2011, la Cupa Campionilor de la El Vendrell în Spania, a fost o cursă foarte ciudată. Circuitul era foarte vechi, foarte întâlcit, cei care trebuiau să ne arate steagurile erau amatori, nu știau ce făceau. Primele cinci locuri au încetinit foarte brusc, iar eu, ca să nu îi lovesc, m-am dat într-o parte și m-am ciocnit de pilotul din fața mea. M-am răsturnat cu kartul, am aterizat pe gât și mi-am rupt clavicula. La început, părinții mei erau foarte speriați pentru că bănuiau că am ceva mai grav, dar după cinci ore de stat în spital s-au calmat. Mama credea că nu o să vreau să mă mai urc vreodată în kart, dar nu a fost așa. În timp ce eram la spital mă uitam la modele de vopsit casca, îmi zgâriasem casca și îmi trebuia alta.


Experiențele din karting au făcut-o pe Alexandra Marinescu să se obișnuiască cu accidentele. A avut două coaste rupte și o claviculă ruptă pe când avea 11 ani. Foto: arhivă personală


„Până acum, familia m-a susținut financiar, dar nu se mai poate. Avem nevoie de sponsori”

Visezi la Formula 1?
Da, cu siguranță. Ă‚sta este țelul fiecărui pilot, nu știm niciunul cât de posibil e. Suntem foarte mulți care vor același lucru, iar în Formula 1 sunt 20 de piloți. Fiind fată, cred că am mai multe șanse.

Ai vreun model între piloții de F1 de acum sau între cei considerați legende?
Da, primul este Michael Schumacher, iar dintre cei din prezent pe Sebastian Vettel, este idolul meu.

Va face treabă la Ferrari?
Urmează să vedem.

Un exercițiu de imaginație: pe ce mașină ți-ai dori să pilotezi acum în Formula 1, la ce echipă?
Red Bull, pentru că eu nici până în ziua de azi nu mi-l pot imagina pe Sebastian Vettel la Ferrari. El e tot la Red Bull, în imaginația mea el va rămâne tot acolo, la echipa mea de suflet.

Care sunt planurile concrete de viitor?
Să reușesc ca în acest an să fac un sezon complet de Formula 4, cu toate testele necesare. Iar la anul din nou în Formula 4, dar cu speranțe mai mari de câștigare a campionatului și după aceea, probabil GP2, IndyCar și poate Formula 1.

Motorsportul e foarte scump. Până acum cum te-ai descurcat, s-a implicat și familia?
Familia a plătit mai mult de jumătate din taxe, am o firmă care îmi plătește mereu transportul pentru mine și tata sau mama. Dar în mare parte, familia s-a ocupat de tot și din păcate s-a ajuns într-un punct în care familia nu mai poate. Avem neapărată nevoie de sponsori.    

150.000 de euro este bugetul pe care Alexandra Marinescu trebuie să îl strângă pentru un sezon competițional complet în Formula 4

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen