Unul dintre cei mai galonaţi piloţi de motociclism-viteză români, acuzat de ANI că are o avere nejustificată! Cum se apără sportivul

3 iul 2019 2636 afişări Auto-Moto
Unul dintre cei mai galonaţi piloţi de motociclism-viteză români, acuzat de ANI că are o avere nejustificată! Cum se apără sportivul
  • Multiplul campion naţional de motociclism-viteză, Ionel Pascotă, are probleme cu Agenţia Naţională de Integritate!
  • Sportivul este acuzat că are o avere nejustificată şi că nu şi-a completat corect declaraţiile de avere de pe vremea în care a fost consilier local în comuna Giroc, localitate foarte bogată din sudul Timişoarei.
  • Pascotă spune că problemele i se trag de la faptul că nu a ştiut cum să îşi completeze declaraţia de avere şi că are documente justificative pentru banii din conturi.

Ionel Pascotă a avut două mandate de consilier local al comunei Giroc, în perioada 2008-2016, din partea PSD. Marţi, Agenţia Naţională de Integritate a publicat o listă cu cinci persoane acuzate de incompatibilitate, conflict de interese administrativ sau avere nejustificată. Pascotă este acuzat că, în timpul celui de-al doilea mandat de consilier local, a avut o sumă în conturi ce nu poate fi justificată.

”Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 296.057,02 lei şi 56.100 euro, între averea dobândită şi veniturile realizate de către Pascotă Ionel Petru, în perioada 22 iunie 2012 – 22 iunie 2016. Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Timişoara, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de către Pascotă Ionel Petru”, se arată într-un comunicat al ANI.

Problema este cu atât mai mare cu cât în declaraţiile de avere din 2014, 2015 şi 2-16 (primele două consultabile pe site-ul Primăriei Giroc), la rubrica „Venituri”, Pascotă a tras linie. Din acest motiv, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, pentru fals în declaraţii.

”De asemenea, întrucât în declaraţiile de avere depuse în anii 2014, 2015 şi 2016, persoana evaluată nu a declarat veniturile obţinute, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de «fals în declaraţii» în formă continuată, prevăzută de art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu aplicarea art. 35, alin. (1) din acelaşi act normativ”, se arată în comunicatul transmis de Agenţia Naţională de Integritate.

Sportivul spune că nu a ştiut cum se completează corect declaraţia de avere

Contactat pentru un punct de vedere, Ionel Pascotă spune că a greşit din necunoaştere. Pilotul spune că banii consideraţi de ANI ca nejustificaţi provin din sume primite de la tatăl său, care avea terenuri, dar şi din vânzarea unui apartament moştenit de la bunica sa. ”Eu la momentul respectiv nu am ştiut că trebuie să trec în declaraţia de avere şi sume primite de la tatăl meu şi banii proveniţi din vânzarea unui apartament pe care l-am moştenit. Am toate documentele justificative, le-am trimis. Sunt bani proveniţi din vânzarea unor terenuri şi a apartamentului. Aveam acest dosar din 2011, eu am aflat abia acum, în 2019, de el”, a declarat Ionel Pascotă pentru ProSport.

O greşeală este că Pascotă nu a trecut la ”Venituri” nici indemnizaţia de consilier local din perioada celui de-al doilea mandat.

Declarat incompatibil de ANI

Pascotă a mai avut probleme şi în trecut cu Agenţia Naţională de Integritate. Cetăţeanul comunei Giroc a primit interdicţia de a ocupa trei ani funcţii publice, deoarece justiţia a considerat că firma pe care o administra, SC Pascotă Racing SRL, a obţinut contracte peste preţul pieţei pentru prestări servicii şi lucrări la SC Giroceana SRL, compania de transport public înfinţată de Primăria Giroc.

”De asemenea, menţionăm faptul că în data de 13 decembrie 2013, Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul lui Pascotă Ionel Petru. Raportul de evaluare a rămas definitiv şi irevocabil prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 878/07.03.2017, persoana evaluată aflându-se sub interdicţia de 3 ani de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică”, se mai arată în comunicatul ANI.

Ionel Pascotă are în palmares peste 40 de titluri de campion, atât în competiţiile interne de motociclism-viteză, cât şi în campionatul balcanic BMU sau în competiţia de profil din Bulgaria.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.